Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserici Protestante
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 11.06.2012, 20:59:34
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ucenic Vezi mesajul
Unul dintre cei mai buni prieteni ai mei, preot ortodox, un om "la mare cautare" printre enoriasi. un slujitor foarte gospodar, ctitor de biserica, si care nu pleca de la sfestaniile facute la mine in casa fara o contributie financiara (chiar daca modesta) a rupt la propriu orice legatura cu mine cand a aflat ca m-am pocait.
Ei bine, omul care trebuia sa discute cu mine despre Hristos si mantuire (in loc de calculatoare, software, foto etc) ei bine, omul acesta s-a suparat nevoie mare cand i-am spus ca L-am gasit pe Hristos.
Cu cine ziceti voi sa discut?
Un alt preot ortodox, un om de asemenea evlavios si cucernic, si el un bun slujitor in ochii enoriasilor (prieten de familie, stiu bine ce vorbesc), cu vizite la Muntele Athos si la Ierusalim, care a ctitorit si el o biserica, a avut o atitudine ceva mai "pastorala".
Si la invitatiile d-lui ma duceam cu bucurie, stiind ca marturisesc cuiva apropiat si intelegator bucuria descoperii Lui Hristos.
Din cate povestesti tu si la preoti te duceai sa-i "evanghelizezi". Sper ca ai inteles ca ortodoxia nu considera ca sunt mai multe bisericute si toate sunt mantuitoare. Daca mai sunt unii preoti mai ingaduitori fata de catolicism (adica au unele idei ecumeniste), n-am intalnit niciun preot care sa aiba ingaduinta fata de neoprotestantism. Nefiin nici macar botezati ei nu sunt nici macar crestini, doar in sensul ca au o filozofie despre crestinism. Iar penticostalii sunt cei mai cu probleme, au si minuni de la vrajmasul (vorbit in limbi, vindecari, extaz, etc.).
Vechi 11.06.2012, 21:16:42
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Data înregistrării: 24.04.2012
Locație: Timișoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Nefiin nici macar botezati ei nu sunt nici macar crestini,
Bine, în concepția lui Cătălin nici Papa de Roma nu este creștin....
Vechi 11.06.2012, 21:20:15
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MihaiG Vezi mesajul
Sa inteleg ca Biserica Catolica recunoaste botezul neoprotestant?
Vechi 11.06.2012, 21:27:47
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Sa inteleg ca Biserica Catolica recunoaste botezul neoprotestant?
Biserica Catolică recunoaște botezul care îndeplinește trei condiții:

1. Intenția celebrantului - cel care botează dorește să boteze;

2. Materia - botezul se face cu apă; doar în împrejurări excepționale, când apa nu este disponibilă, cu altă materie cum ar fi, spre exemplu, nisip;

3. Formula trinitară : Te botez în numele Tatălui, Fiului și Sfântului Duh.

Dacă aceste trei condiții sunt îndeplinite, botezul este valid.

De aceea vom observa că nu putem vorbi despre "botezul neoprotestant" la grămadă.

Exempli gratia: botezul săvârșit în Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea este valid, pe când botezul săvârșit într-o biserică penticostală unitariană (există și așa ceva) sau în cadrul grupării Martorii lui Iehova nu este valid, deoarece aceștia din urmă au o teologie netrinitariană.

Last edited by MihaiG; 11.06.2012 at 21:29:48.
Vechi 11.06.2012, 22:15:23
Senior Member

Implicit

Citat:
Biserica Catolică recunoaște botezul care îndeplinește trei condiții:
1. Intenția celebrantului - cel care botează dorește să boteze;
2. Materia - botezul se face cu apă; doar în împrejurări excepționale, când apa nu este disponibilă, cu altă materie cum ar fi, spre exemplu, nisip;
3. Formula trinitară : Te botez în numele Tatălui, Fiului și Sfântului Duh.
Dacă aceste trei condiții sunt îndeplinite, botezul este valid.
De aceea vom observa că nu putem vorbi despre "botezul neoprotestant" la grămadă.
Exempli gratia: botezul săvârșit în Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea este valid, pe când botezul săvârșit într-o biserică penticostală unitariană (există și așa ceva) sau în cadrul grupării Martorii lui Iehova nu este valid, deoarece aceștia din urmă au o teologie netrinitariană.
Bun, aceasta teorie e valabila in BC (numai dupa Conciliul Vatican II). Nu e valabila in BO, desigur. La mai multi catolici am intalnit gandirea ca daca ceva e intr-un fel in BC, rezulta ca e la fel si in BO. Unii chiar merg mai departe, spunand ca BO este o parte din BC (cum e de exemplu BRU), deci are aceleasi invataturi.
Vechi 11.06.2012, 22:25:30
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Implicit

Citat:
Bun, aceasta teorie e valabila in BC (numai dupa Conciliul Vatican II). Nu e valabila in BO, desigur. La mai multi catolici am intalnit gandirea ca daca ceva e intr-un fel in BC, rezulta ca e la fel si in BO. Unii chiar merg mai departe, spunand ca BO este o parte din BC (cum e de exemplu BRU), deci are aceleasi invataturi.
O corecție necesară: Aceasta nu este o "teorie", ci este dogma Bisericii legată de sacramentul Botezului. Ea este adevăr revelat, și ca urmare este valabilă oriunde și oricând. Distincția între BC și BO este că BC recunoaște acest adevăr, iar BO (cel puțin în accepțiunea dumneavoastră), nu.
Vechi 11.06.2012, 22:38:27
Senior Member

Implicit

Citat:
O corecție necesară: Aceasta nu este o "teorie", ci este dogma Bisericii legată de sacramentul Botezului. Ea este adevăr revelat, și ca urmare este valabilă oriunde și oricând. Distincția între BC și BO este că BC recunoaște acest adevăr, iar BO (cel puțin în accepțiunea dumneavoastră), nu.
Asadar dogma BC, bine ca intelegem amandoi acelasi lucru. Acesta este adoptata dupa Vatican II, dar este o alta poveste, nu intereseaza pe ortodocsi.
Vechi 11.06.2012, 22:40:05
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
Bun, aceasta teorie e valabila in BC (numai dupa Conciliul Vatican II).
Conciliul Vatican II nu a schimbat concepția despre Botez. Catolicii nu au botezat niciodată (nici după, nici înainte de Conciliul Vatican II) persoane despre care există dovada că au fost botezate, de exemplu un certificat de botez emis de o parohie aflată în schismă, ori mărturia părinților sau nașilor.

Citat:
Unii chiar merg mai departe, spunand ca BO este o parte din BC (cum e de exemplu BRU), deci are aceleasi invataturi.
În timp ce este adevărat că BRU este o parte din BC, concepția că BO ar fi o parte din BC este o aiureală. Biserica se definește ca "instituția divino-umană care...". Prin urmare, există granițe vizibile: ori ești în Biserică, ori nu ești în Biserică. Aici, într-adevăr, Conciliul Vatican II a inaugurat un limbaj care îi poate zăpăci pe cei care nu cunosc tradiția catolică, prin sintagma "comuniune incompletă". Ca și "adevărate Biserici Particulare". O terminologie ecumenico-diplomatică, ce nu schimbă cu nimic adevărul de fond. Este ca și când despre un copil ai spune că este "un adevărat bărbat" în loc să-i spui ca și până atunci, anume "este un țânc". Dar, dacă îmi arătați un document conciliar care să susțină că BO este în BC, promit solemn să renunț la catolicism și să mă fac sedevacantist, susținând în mod public că Papa și Sinoadele Ecumenice au luat-o pe arătură.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Vechi 11.06.2012, 22:53:24
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Conciliul Vatican II nu a schimbat concepția despre Botez. Catolicii nu au botezat niciodată (nici după, nici înainte de Conciliul Vatican II) persoane despre care există dovada că au fost botezate, de exemplu un certificat de botez emis de o parohie aflată în schismă, ori mărturia părinților sau nașilor.
Este iconomia existenta si in BO si dintotdeauna in Biserica. Deosebirea era ca BC si recunoste mai nou aceste botezuri ca valide, in cazul BO ele nu sunt valide pana la venirea in BO, aplicandu-se doar iconomia.
Vechi 11.06.2012, 22:10:16
Senior Member

Implicit

Citat:
Recunoste BO Tainele din afara ei? Citatul, va rog, nu consideratii filozofice personale. V-am rugat sa nu ma mai pomeniti ca si cand as spune ceva diferit de ortodoxie.
Am spus ca sub umbrela ecumenismului prozelitismul neoprotestant are mai multa aderenta. In schimb prozelitismul catolic e pe culmi prin intermediul ecumenismului, mai ales ca multi ortodocsi cred ca BC e o biserica la fel ca BO.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Hristos S-a nascut pentru toti oamenii! laurastifter Alte Religii 24 05.04.2013 14:10:48
De ce romanii nu mai fac filme istorice. Theodor_de_Mopsuestia Generalitati 22 27.03.2012 17:53:00
Bisericile din Apocalipsa joseph_ben_iacob Secte si culte 36 01.01.2011 14:38:29
Ingerul pazitor,pentru toti oamenii sau numai pentru crestini? mihailt Generalitati 45 12.11.2010 18:46:27
Cine cunoaste adaposturi pentru oamenii fara casa ? irina1f Umanitare 3 24.12.2008 08:47:09