![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
“Cu morala corectăm greșelile instinctelor noastre, iar cu dragostea – greșelile moralei noastre.” (Jose Ortega Y Gasset)
|
|||
|
|||
![]()
"Căci așa cum întîlnirea cu focul face aurul mai strălucitor, la fel îl face mulțimea încercărilor pe cel drept." (Sf Varsanufie)
Last edited by Annyta; 13.06.2012 at 09:28:10. |
|
||||
|
||||
![]()
“Eu sunt Domnul, acesta este Numele Meu; și slava Mea n-o voi da altuia, nici cinstea Mea idolilor ”
[Isaia 42.8] Este una din cele mai adanci invataturi mantuitoare. Putini ii inteleg miezul. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eu sunt unul dintre cei ce nu inteleg, miezul.
|
|||
|
|||
![]()
"Pune-ti toata nadejdea in Domnul din toata inima ta si nu te bizui pe priceperea ta"
"Omul simplu crede toate vorbele, omul intelept vegheaza pasii sai" "Unii oameni isi traiesc o parte din viata in asa fel incat sa si-o faca imposibil de suportat pe cealalta" Parintele Serafim "Nu exista pericol pe care un curaj sa nu-l poata cuceri, nu exista nicio incercare pe care o inima neprihanita sa n-o poata trece si nu exista nicio dificultate pe care o minte puternica sa n-o poata depasi" |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Intelegerea invataturilor biblice are, in principiu, doua nivele de profunzime: - unul textual- cu care fiecare isi incepe cautarea de Dumnezeu si care are rolul ei particular, formator in economia sufletului. - unul mistic - adica intelesul duhovnicesc care vine din experienta launtrica. Intelegerea textuala a acestui pasaj biblic sugereaza ca Dumnezeu se autocaracterizeaza - isi defineste o trasatura de personalitate fundamentala - Autoritatea divina absoluta - In esenta, un refuz categoric de a-si imparti slava dumnezeiasca cu altcineva. Intelesurile mistice trebuie privite ca instructiuni pentru minte si inima, prin care acestea sunt topite si modelate in fluxul experientei de zi cu zi. De obicei, acestea sunt destainuite de la duhovnic la ucenic sau revelate direct in Duhul. In general, intelesul mistic nu are relevanta pentru cei neexperimentati in trairi duhovnicesti. De aceea, acestea au fost, si sunt expuse cu parcimonie, pentru a se evita neintelegerile si vatamarea mintii celor incepatori. Cuvintele Lui Dumnezeu nu sunt doar expuneri, ci intentia lor ultima este aceea de a fi intelese ca instructiuni pentru minte si inima. In acest caz, profunzimea intelesului mistic poate fi analizata pe trei nivele de intelegere: - mic: "Priveste-L pe Dumnezeu ca Autoritate Absoluta". Functia psihologica a imprimarii acestei viziuni-perceptii a Lui Dumnezeu este aceea de a pregati Dumnezeiasca Unificare a Mintii. (Mintea lumeasca este, in fapt, impartita si puternic discriminatorie cu o irezistibila tendinta a segregarii perceptiei in aspectele senzoriale si conceptuale lumesti. De aceea, fiind supusa in fiecare clipa "pacatului".) - mediu: "Dumnezeu este, in fapt, sursa oricarui aspect al Binelui pe care-l experimentam minunt de minut, secunda de secunda, indiferent sub ce aspect se prezinta". Noi credem, de obicei, ca Binele pe care-l traim, de cele mai multe ori, vine - intrinsec - prin lucruri si fiinte - fara sa vedem ca de fapt Dumnezeu este sursa unica a acestuia. Aceasta este o inchinare mai subtila la "idoli" . Dumnezeu spune "Eu sunt Domnul" ca sa intelegem in fiecare moment ca El este izvorul Binelui - indiferent de forma prin care acesta ne atinge. Insa pentru aceasta, este nevoie de o mai mare vigoare a mintii pentru a fi capabili sa-L recunostem pe Dumnezeu in orice aspect al experientei. Pe masura ce-L recunoastem pe Dumnezeu ca sursa a tot-binele, Mintea se aseaza in dumnezeiescul Extaz. -adanc: "Dumnezeu sustine toata Creatia - clipa de clipa". Noi percepem lumea in experienta cognitiva curenta ca fiind separata de Dumnezeu - atat in aspectele generale cat si in cele particulare. Mintea este incapabila sa-l vada direct pe Dumnezeu sustinand prin energiile Sale intreaga Sa creatie. Faptul ca noi percepem ca un lucru sau fiinta exista prin sine (un computer, o pasare, un gand, o emotie...) este cea mai subtila forma de "inchinare la idoli". Crezand ca ceva exista "in sine" - noi dam in fapt slava Lui Dumnezeu acelui aspect - fara insa sa constientizam aceasta forma de inchinare, foarte subtire, la creatie. Cand avem aceasta intelegere-vedere adanca, sufletul vede in fiecare clipa ca toate fenomenele fie exterioare, fie interioare rasar din energiile necreate ale Lui Dumnezeu. Cand valul lumii se ridica si vedem razele dumnezeirii care insufletesc toata creatia - se spune ca Mintea se aseaza in Adevar. “Eu sunt Domnul, acesta este Numele Meu; și slava Mea n-o voi da altuia, nici cinstea Mea idolilor ” Last edited by florin.oltean75; 23.06.2012 at 13:11:30. |
|
|||
|
|||
![]()
Nihil Sine Deo - Nimic Fara Dumnezeu
Deviza casei regale din Romania
|
||||
|
||||
![]()
Drumul catre Dumnezeu presupune, in fapt, corectarea "conceptiei", urmata de corectarea "perceptiei."
Frumusetea Lui Dumnezeu este infricosatoare. Covarseste mintea. Cand aceasta frumusete este vazuta in fiecare faptura, se spune ca a fost corectata "perceptia". |
|
||||
|
||||
![]()
„Cu un bănuț dăruit poți cumpăra cerul, nu fiindcă cerul ar fi atât de ieftin, ci fiindcă Dumnezeu este atât de plin de iubire. Dacă nu ai nici acel bănuț, atunci dă măcar un pahar cu apă rece.”(Sfântul Ioan Gură de Aur)
„Mântuitorul a ales crucea, fiindcă astfel se moare cu mâinile întinse. El S-a sfârșit îmbrățișându-ne.”(Sfântul Atanasie cel Mare)
|
||||
|
||||
![]()
Eu nu detest burghezia. Eu m*-am lamurit ca un om care vrea sa fie bogat, nu este un pacatos. Spunea odata un preot batran: “Circula o zicala ca banul e ochiul dracului. Eu nu il concep ca ochiul dracului, eu il concep ca pe o scara dubla. Daca il posezi, indiferent in ce cantitati, si te misti in sus binefacator pe scara, nu mai e ochiul dracului. Iar daca cobori, atunci te duci cu el in infern, prin vicii, prin lacomie si prin toate imperfectiile legate de orgoliu si de pofta de stapan.”
Petre Tutea
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Poezii preferate... | silverstar | Generalitati | 878 | 10.10.2023 20:27:07 |
Cugetari din Dharma | florin.oltean75 | Alte Religii | 1983 | 10.01.2018 09:08:51 |
Cugetari ORTODOXE ! | cristiboss56 | Pocainta | 80 | 02.07.2015 21:05:47 |
Cugetari si Citate Ortodoxe | adorcrysti | Generalitati | 90 | 12.11.2014 21:55:18 |
Vorbe de duh | mena2376 | Intrebari utilizatori | 6 | 27.06.2012 01:45:50 |
|