Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.06.2012, 23:15:04
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adrianna Vezi mesajul
Multumesc,
Citisem, dar nu imi era clar nici cine avea aceste dureri si nici cauza durerilor, subiectiva sau o boala care sa le justifice. Pentru ca durerile subiective sunt vindecate tot de tratamente subiective, medicamente placebo, educatie, autosugestie etc. Imi cer iertare daca informatia va pare prea brutala.

Citat:
Prietena mea nu a afirmat ca darul vindecarii i-ar apartine ci ca un grup de oameni in care se afla si ea (cu acordul si binecuvantarea preotului) s-a rugat pentru acea persoana prin punerea mainilor si persoana s-a vindecat. Si prietena mea mi-a relatat ce a simtit ea personal in timpul rugaciunii, a simtit in mod clar ca era ca un instrument in mainile acelei forte care a vindecat bolnavul. Dupa spusele medicilor care au confirmat apoi vindecarea, acea vindecare este inexplicabila din punct de vedere medical.
Serios?
Poate ca diagnosticul de cancer a fost gresit si de fapt nu avea nimic, decat niste dureri care au fost subiective si au trecut tot printr-un proces subiectiv, autosugestie.

Sau poate ca cei care i-au pus diagnosticul de cancer sau poate chiar asa zisa "bolnava" era in cardasie cu "harismaticii" care au "vindecat-o" si au inscenat totul pentru noi adepti.

Imi cer iertare daca informatia vi se pare prea brutala.
Reply With Quote
Vechi 24.06.2012, 23:25:40
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Multumesc de raspunsuri.
Deci suntem de acord ca, conform invataturii ortodoxe, acel har interior (mantuitor) se gaseste doar in Ortodoxie dupa schisma din 1053.
1053? Sigur te-ai documentat bine?

Citat:
Cat despre credinta practica versus teoretica tocmai ca cea practica nu am vazut-o ci am avut de-a face doar cu cea teoretica exact ca si aici pe site, am invatat multe dogme si teorii si ritualuri pe care le-am respectat fara a vedea semnele evanghelice tocmai fiind invatata ca aceste semne nu sunt pentru tot mireanul ci doar pentru marii sfinti si parinti imbunatatiti, restul trebuie sa taca si sa se smereasca, altfel sunt niste oameni mandri si iubitori de laude.
Concret, ce dogme si ritualuri ai urmat, de cand, si unde?
Asteptam dovezi in acest sens.

Unde in Sf. Scriptura sunt garantii de genul: "daca vei face asta, dupa timpul asta, vei obtine cutare har"?

Citat:
De unde si pana unde astfel de concluzie? Asta numiti credinta in Cuvantul Domnului?
Asta fiind un fel de bataie de joc la adresa notiunii de credinta?

Citat:
Iar aici, cu exceptia unei singure persoane care m-a incredintat ca are si marturii practice ortodoxe, restul mi-ati raspuns tot doar la modul teoretic, cu un ton mai mult sau mai putin politicos, dupa caracter. Unde este aici credinta practica ortodoxa de care vorbiti ca eu vad doar teorii si iar teorii, ba chiar teorii care neaga aspectul practic si importanta lui.
Restul trebuid ce anume? Sa se laude ca au cutare sau cutare dar?
Cum ramane cu indemnul scripturistic: "Sa nu stie stanga ce face dreapta"?

Citat:
Si ce treaba au neoprotestantii aici?
Intr-adevar, e posibil sa fie o confuzie la mijloc, nu vorbiti dpdv al unei persoane care are o perspectiva neoprotestanta ci una atee.

Citat:
Eu am cerut marturii ortodoxe si vad ca nimeni nu are astfel de marturii cu exceptia unei singure persoane care nu le poate face publice pentru un motiv ramas mie necunoscut. Dati-mi marturii practice ortodoxe in locul celor teoretice pe care le-ati scris. Va multumesc!
Ati auzit de vorba cu sa nu arunci margaritare la porci?

Bataia de joc la adresa Sf. Scripturi si a credintei este de acum mai mult decat evidenta.

Citat:
In ceea ce ii priveste pe hristosii mincinosi, nu prea vad care este scopul acestei remarci aici, poate va explicati putin. Hristosii mincinosi au aparut de ceva vreme, eu am auzit de unul printr-o tara araba, un om care se da drept Hristos revenit pe pamant si care astfel inseala multa lume, sunt destui care si-au parasit biserica si s-au dus dupa el zicand ca biserica nu a inteles ca Hristos a venit pe pamant in persoana acelui individ, si zicand ca biserica este ca pe vremea evreilor, nu l-a recunoscut pe Hristos cel revenit a doua oara. Ce legatura au acesti oameni care se dau drept Hristos cu credinta in Hristos cel inaltat de-a dreapta Tatalui si care nici vorba sa fi revenit deja pe pamant? Eu nu prea vad legatura.
Probabil lipsa discernamentului sa fie problema?

Citat:
Iar daca dvs. va permiteti sa imi judecati credinta ca nefiind practica in comparatie cu a dvs. (lasand la o parte lipsa de ortodoxism intr-o astfel de practica), va rog sa imi spuneti macar prin mesaj privat daca dvs. aveti roadele evanghelice sau nu ca sa va urmez ca exemplu de credinta practica ortodoxa.
Nu e ne-practica, este inexistenta.
Reply With Quote
Vechi 25.06.2012, 00:03:13
Adrianna Adrianna is offline
Banned

Data înregistrării: 22.06.2012
Implicit

Am multumit anticipat celor care au mai dorit sa raspunda, dvs. insa provocati intr-un mod pe care ma feresc sa il calific.

Este o diferenta intre fapte cu care nu trebuie sa se laude omul (cat se roaga, cat posteste, cata milostenie da, cat de bun este etc.), fapte care fac obiectul acelei remarci sa nu stie stanga ce face dreapta, si semne care sunt daruri de la Dumnezeu pentru credinta, si care sunt date tocmai in folosul celorlalti atat spre ajutor cat si spre a fi acea lumina care nu trebuie tinuta sub oboroc, acea sare a pamantului etc. Credinta este insotita de semne conform evangheliei asa cum scrie la Marcu, nu vad de ce luati totul peste picior ca si cum nu ar fi adevarat. Scrie la Marcu vreo conditie pentru a primi semnele alta decat credinta? Eu nu am vazut sa scrie. Iar cand Domnul facea minuni zicea foarte simplu: "Fie tie dupa credinta ta", fara nici o alta conditie in afara credintei, si facea totul public pentru a-i imbarbata si pe ceilalti prezenti si nicidecum pe ascuns. Deci faptele sunt una si semnele care urmeaza credintei sunt cu totul altceva. Primele sunt facute lui Dumnezeu in taina si Dumnezeu in taina rasplateste, iar ultimele sunt date de Dumnezeu si nu facute de om (mare diferenta!), sunt date pentru credinta omului in scopul ajutorarii celorlalti si nicidecum in folosul celui care le primeste pentru a se mandri cu ele si a trage cine stie ce foloase din ele (o alta mare diferenta!).

Si cu aceasta va rog sa nu mai provocati si nici sa mai luati peste picior lucruri serioase. Daca aveti ceva bun se spus, spuneti, daca nu atunci nu terfeliti in noroi margaritarele altora ca nu-i demn de numele de crestin. Nu am pus intrebarea pe un site ateu ca sa trebuiasca sa se fereasca cineva de porci asa cum acuzati dvs. Suntem in mediu crestin aici sau nu? Ca daca si in mediu crestin trebuie sa stam cu ochii tinta la porci asa cum sugerati in raspunsul dvs., pai se pune intrebarea cum de apostolii si-au dat margaritarele comunitatilor de crestini pe care le infiintau. Putin respect in cadrul comunitatii nu strica.

Iar comparatia dvs. intre un cancer si o durere subiectiva este extrem de deplasata. Iar daca nu va pricepeti deloc la medicina atunci tacerea este de aur.

Va multumesc pentru interventie - aceasta si viitoare, si sa nu va suparati ca nu va mai raspund, ceea ce scrieti este extrem de neconstructiv si nu va face onoare.

Fiti binecuvantat si in pace!

Last edited by Adrianna; 25.06.2012 at 00:07:37.
Reply With Quote
Vechi 25.06.2012, 00:15:11
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Nu sunt un mare fan al ”viselor și vedeniilor”, sau al miracolelor spectaculoase, dar am aflat niște lucruri în ultimul timp care m-au pus pe gânduri.

O persoană suferindă de boală posibil letală, a aflat că pe lângă tratamente medicale și alterantive naturiste, ar merita încercat și la Sfântul Nectarie pentru o intervenție cu efect miraculos. Omul s-a dus la biserica specializată în acest sens și s-a informat asupra a ceea ce trebuie să facă în vederea obținerii mijlocirii celebrului sfânt, s-a dus acasă și s-a pus pe post, rugăciune, milostenii și toate cele pe care le face un creștin ”practicant”, însă după mai multe luni de nevoințe după regulament, nu s-a constatat niciun rezutat pozitiv. Merge din nou la biserică, spune acolo care-i treaba și primește îndemnul să continue. Din nou nevoință, rugăciune, maslu și toate celelalte.
Într-o seară, când omul se simțea foarte rău și se afunda în deznădejde, își începe pravila obișnuită și la un moment dat îl apucă un plâns sfâșietor, iese din tipic și se apucă să vorbească sincer cu sfântul ca și cum i-ar fi stat în față, printre altele reproșându-i că nu-l ascultă și nu vrea să intervină în favoarea lui, că el nu-i perfect dar nici mult mai rău ca alții și alte lucruri pe care le spun oamenii când simt nevoia să-și descarce inima și de bune și de rele. Se pare că acestă rupere de ritm a avut efect, întrucât în timpul somnului imediat următor, sfântul îi apare în vis și îi spune: (redau cu cuvintele mele esența mesajului ) ”Frate cutare, rugăciunile tale sunt ascultate și am văzut că ai credință și vrei să te tămăduiești. Însă nu ai spus și ce vrei să faci cu viața ta odată ce te vindecă Dumnezeu. În gândurile tale reiese că îți pare rău după avere, după familie, după lucrurile care ți-au plăcut în mod deosebit și mai de folos îți este să te săvârșești acuma când obligat de boală, ți-ai pus cât de cât rânduială în viața duhovnicească, că după aceea iar o să cazi în nepăsare”.
Trezit din somn, omul nostru a alergat la duhovnic și au stabilit împreună că are nevoie de o cruce pe măsura darului primit, au stabilit ce și cum, și din momentul acela omul s-a vindecat, înviind cu adevărat și duhovnicește, iar astăzi viețuiește ca unul care nu mai vrea nimic pentru sine ci totul pentru Domnul și aproapele, fiind un exemplu extraordinar pentru toți cei care au dubii că poți sluji lui Dumnezeu la modul total, din condiția precară de laic azvârlit în lume.
Am istorisit acesta pentru a evidenția un adevăr cu vechime în Biserică: Dumnezeu vindecă întotdeauna pentru un scop care depășește beneficiarul darului, producând efecte metanoetice durabile și mult mai valoroase decât vindecarea însăși.

Last edited by Mihailc; 25.06.2012 at 00:59:23.
Reply With Quote
Vechi 25.06.2012, 01:01:09
Adrianna Adrianna is offline
Banned

Data înregistrării: 22.06.2012
Implicit

Multumesc foarte mult pentru aceasta marturie!! Imi este mai de folos decat toate celelalte scrise pana acum! Se leaga foarte mult cu un raspuns personal primit acum cateva zile (trec sub tacere modul in care l-am primit) si in care mi-a fost dat ca raspuns la intrebarea pusa de mine in acest topic, pasajul din Marcu:

"1. Inceputul Evangheliei lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu,
2. Precum este scris in proorocie (la Maleahi) si Isaia: “Iata Eu trimit ingerul Meu inaintea fetei Tale, care va pregati calea Ta.
3. Glasul celui ce striga in pustie: Gatiti calea Domnului, drepte faceti cararile Lui”.
4. Ioan boteza in pustie, propovaduind botezul pocaintei intru iertarea pacatelor.
5. Si ieseau la el tot tinutul Iudeii si toti cei din Ierusalim si se botezau de catre el, in raul Iordan, marturisindu-si pacatele.
6. Si Ioan era imbracat in haina de par de camila, avea cingatoare de piele imprejurul mijlocului si manca lacuste si miere salbatica.
7. Si propovaduia, zicand: Vine in urma mea Cel ce este mai tare decat mine, Caruia nu sunt vrednic, plecandu-ma, sa-I dezleg cureaua incaltamintelor.
8. Eu v-am botezat pe voi cu apa, El insa va va boteza cu Duh Sfant."

Acum am inteles in sfarsit raspunsul primit. Il banuiam oarecum, dar nu il intelesesem pe deplin, ceva imi scapa din el.
Domnul sa va binecuvanteze si pe dvs. si pe bolnavul care a avut bunatatea sa faca publica aceasta marturie!
Lauda Domnului pentru toate!
Multa pace!
Reply With Quote
Vechi 25.06.2012, 20:20:34
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Nu invita, patrund ele daca trupul este patimitor si mintea neluminata de har. Cred ca Mihailc a explicat destul de bine, intr-un alt topic, cand cineva cerea sfaturi privind activarea chakrelor:

Multi carismatici actuali se lasa sedusi de "odihna in Duhul", care e acea stare de inconstienta in care cad (spectaculos, pe spate, inspirata din tehnica hindusa de activarea a energiei kuadalini).
Ceea ce a explicat Mihailc este corect, acelasi lucru spun si eu. Adica faptul ca prin diverse tehnici sunt atrasi ingerii cazuti care incep sa aiba controlul asupra acelor persoane. Astfel e prima faza de invocare a spiritelor (in religiile pagane) si apoi de posedare temporara, transa.
Din cate inteleg tu spui ceva putin diferit, extinzi faza de invocare si peste momentul cand apare transa. De exemplu penticostalii sau carismaticii au o faza de pregatire (echivalenta cu invocarea, repeta de exemplu aceleasi cuvinte ca o mantra) si apoi urmeaza faza de vorbire in limbi (echivalenta cu faza de transa). Asadar cand cad pe spate este deja transa si nu invocarea. La fel si in cazul hindusilor/budistilor.
Reply With Quote
Vechi 25.06.2012, 20:25:01
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de MihaiG Vezi mesajul
Am subliniat ceva din postarea dumneavosatra care strica tot rationamentul.
Desigur ca in mod inconstient, nuami cei ce practica magia neagra isi dau seama constient ca lucreaza cu ingeri cazuti. Dar si cei ce practica magia alba lucraza tot cu acestia, numai ca ei cred ca nu.
La fel in zilele noastre sunt o gramada de tehnici moderne cu denumiri moderne care de fapt sunt aceleasi vechi practici pagane cu o fata schimbata. De exemplu reiki, meditatia transcedentala, etc., toate sunt practici orientale pagane, dar cu un nume mai academic si o prezentare sub forma stiintifica.
Reply With Quote
Vechi 25.06.2012, 20:33:17
Senior Member

Implicit

Citat:
Este o diferenta intre fapte cu care nu trebuie sa se laude omul (cat se roaga, cat posteste, cata milostenie da, cat de bun este etc.), fapte care fac obiectul acelei remarci sa nu stie stanga ce face dreapta, si semne care sunt daruri de la Dumnezeu pentru credinta, si care sunt date tocmai in folosul celorlalti atat spre ajutor cat si spre a fi acea lumina care nu trebuie tinuta sub oboroc, acea sare a pamantului etc. Credinta este insotita de semne conform evangheliei asa cum scrie la Marcu, nu vad de ce luati totul peste picior ca si cum nu ar fi adevarat.
Sfanta Scriptura trebuie luata in intregime, nu doar citate singulare, cum procedeaza neoprotestantii. Iar in Sfanta Scriptura scrie si sa deosebim duhurile. Acea slujnica spunea adevarul, deci roada buna, dar ai vazut ca era de fapt un demon care o munea, nu erau roade ale Duhului.
Uite exemple de la Reiki, tehnica pe care am facut-o eu si de care nu am mai vrut sa stiu dupa ce am devenit credincios.
La primul grad cei ce faceau initierea puteau sa vindece cu mainile. Se simtea o energie in maini atat la cel initiat cat si asupra celui ce i sa facea tratament. La gradul doi erau "roade" si mai mari, nici nu mai era nevoie de maini, vindecarea se facea cu ajutorul mintii, cu ajutorul unor semne. De asemenea, se putea influenta o persoana cu mesaje la nivel subconstient (asta era explicatia). De fapt era doar o tehnica orientala de colaborare cu duhuri cazute.
Reply With Quote
Vechi 25.06.2012, 20:58:02
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Data înregistrării: 24.04.2012
Locație: Timișoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Desigur ca in mod inconstient, nuami cei ce practica magia neagra isi dau seama constient ca lucreaza cu ingeri cazuti. Dar si cei ce practica magia alba lucraza tot cu acestia, numai ca ei cred ca nu.
.
Noțiunea de "invocare inconștientă" este o contradicție în termeni. Puneți mâna pe un dicționar.
Reply With Quote
Vechi 25.06.2012, 22:59:42
andra_v andra_v is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.02.2009
Implicit Despre cea mai mare minune

Părintele Iustin Pârvu : “Luptă-te, suflete, ca să primești acest har!”
Este Har...

- să iubești fără să fii iubit…
- să slujești fără să fii prețuit…
- să dăruiești fără să ți se mulțumească…
- să te jertfești și fără să ți se recunoască…
- să ierți fără să fii iertat…
- să-l susții pe cel care te-a lepădat…
- să rămâi liniștit, deși ești nedreptățit…
- să crezi deși nu vezi față în față…
- să crezi deși nu ești deplin lămurit…
- să investești clădind fără speranțe…
- să taci pentru a nu face rau aproapelui…
- să vorbești de dragul adevărului…
- să înduri fără să murmuri, fără să cârtești….
- totul să-ți aparțină, dar tu de toate bucuros sa te lipsești… Luptă-te, suflete, ca să primești acest har!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cea mai mare dovada, ce o putem da despre credinta noastra Ekaterina Despre Biserica Ortodoxa in general 16 03.08.2012 15:38:50
Despre viata...intrebare tigerAvalo9 Generalitati 18 04.07.2011 12:05:05
Parintele Iustin - Despre Romania, romani si credinta Rodica50 Intrebari utilizatori 0 12.12.2010 19:12:40
intrebari despre credinta biserica cult scristim Despre Biserica Ortodoxa in general 1 07.02.2007 06:26:57