Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.07.2012, 18:06:16
xanixade's Avatar
xanixade xanixade is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.01.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru xanixade
Implicit Drumul la iad e pavat cu intentii bune...

O alta expresie care este intalnita tot asa de des in filme, care este total neadevarata. Si asta din cauza ca noi consideram ca intentia este .... sufletul faptei. Pentru ca orice fapta ( cel putin in teologia ortodoxa) are trup si suflet. Trupul este fapta insasi, iar sufletul este intentia.

Desigur asta nu inseamna ca faptele rele facute cu intentie buna sunt bune. Dar cred ca nici rele nu sunt ( cel putin, tot asa de rele decat cum ar fi cele care sunt facute exact in scop rau), asa cum nici cele bune nu sunt bune daca sunt facute in scop rau ( desi, mai degraba le-as spune rele, din cauza ca se poate face rau si chiar foarte mult rau cu o fapta buna, facuta unde trebuie....)

Cat despre expresia "Sfinte Sisoie!", chiar daca e zisa de multe ori cu scopul de a lua in ras, nu cred ca subliniaza decat faptul ca inainte poporul roman era, poate mai credincios decat in ziua de astazi, intrucat aceasta reprezinta o scurta rugaciune, asa cum cel ce se afla in primejdie nu poate sa zica repede "Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, ajuta-mi!", sau "Doamne Iisuse Hristoase, ajuta-mi", ci de multe ori "Doamne!", "Sfinte Dumnezeule!", "Sfinte Iisuse Hristoase!".....
Dar tot asa intalnim si in viata de zi cu zi, si nu numai la americani, in filme, ci chiar si noi zicem, sau in batjocura, in ras, nu numele Sfantului Sisoie, ci chiar al lui Dumnezeu.