![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Eu aduc in discutie sau dezvolt un subiect anume legat de trairea vietii in Hristos. Nu este nevoie sa imi spui intimitatile tale , eu nu examinez si nu dau ratete, ci ma repet , aduc in discutie cite un subiect anume necesar induhovnicirii reale . Ce faci tu , sau ce ai facut , sau ce vrei sa faci de acum in colo este doar alegerea ta . Am sa spun pe scurt povestea unui om , pe care am avut sansa sa il cunosc si sa ii fiu prieten vreo 30 de ani , si care m-a impresionat prin evolutia sa si prin hotaririle sale luate atunci cind ajunsese matur cu adevarat si stia ce voieste . L-am reintilnit intr-o minastire si aveam aproape aceiasi virsta . Era un om orgolios si pretentios cu el insusi mai intii . Orgoliul sau nu era unul zdrentuit, prostesc (daca pot sa zic astfel , deoarece orgoliul tot orgoliu este !) ci era cumva distilat , bine titrat la exterior. Dar , pacatele pe care le facuse ani si ani in sir l-au adus intro situatie asemanatoare cu a ta . Initial a ezitat dar pina la urma si-a adus aminte de cuvintele mamei spuse atunci cind a plecat de acasa la Bucuresti sa faca carte : cind iti va fi greu si nimic nu mai merge adu-ti aminte de Dumnezeu si de casa Lui. Asa a ajuns la un vestit duhovnic ca sa se vindece numai ca nu a dorit sa se prezinte inaintea lui chiar profan si atunci a studiat o carte pt. spovedanie . Cind duhovnicul l-a primit sub epitrafil penitentul a rostit : blagosloviti parinte ca sa ma pot marturisi si sa ma impartasesc cu sfintele ... Duhovnicul a raspuns : usor cu impartasania , intii sa vedem cit de innamoliti de pacate suntem si apoi mai vorbim . Spovedania a durat peste 2,5 ore . Trei ani a avut interdictia de impartasania , a primit canon si a plecat ca si cind ar fi scapat dintr-o bataie care a durat 2 zile ! In aparenta era deznadajduit , nu mai vroia sa auda nimic din cele lumesti si a devenit din ce in ce mai tacut . Am crezut atunci ca dupa ce ii va trece "spinalizarea" nu va mai calca prin curtea vreunui duhovnic . Insa el era din contra, absolut hotarit in ceea ce avea de facut . Nu a fost impartasit 12 ani (pt. pacate in care mai cadea din cind in cind) dar mergea pe zi ce trecea din ce in ce mai bine in viata duhovniceasca . Am aflat la un moment dat ca il atragea monahismul si incerca sa se zeleasca pt. a vedea daca poate rezista. M-am despartit de el in urma cu 6 ani (am mers catre duhovnici diferiti deoarece cel comun pe care il aveam a plecat din tara) si nu am mai aflat decit ca traieste in calugaria alba, dar temporar. Am povestit deoarece m-a impresionart faptul ca a fost in stare sa inteleaga cit de pacatos este , ca asta nu ii place lui Dumnezeu deloc dar mai ales cit de mult a vrut si a putut sa se schimbe , ca de la un anumit timp vechile pacate reusise sa le biruiasca si sa nu mai recada in ele ! Pt. puterea si vointa aceasta mobilizatoare poate fi un exemplu de urmat . Nu a dorit sa traiasca cu jumatati de masura si nici sa se vaite ca vezi doamne el nu se poate zeli intr-atit de mult precum un monah, ca el este mirean si ca mirenii trebuie sa guste din toate cit cred ca pot. Nu s-a mai pus niciodata pe primul loc , ci mereu pe ultimul . Iar dobinda i-a fost pe masura !
Credinta dreapta este medicamentul cel mare si cel dintii al mintuirii !- Sf. Maxim Marturisitorul . Last edited by zaharia_2009; 16.07.2012 at 19:45:50. |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Divortul bisericesc | Dona_Maya | Nunta | 54 | 06.12.2012 00:25:25 |
Cine a inventat iadul? | catalin755 | Generalitati | 29 | 06.07.2010 23:24:49 |
Preotul - Legat de divortul lui | sophia | Preotul | 10 | 04.06.2009 18:36:52 |
divortul "religios" | Corina_Mihaela | Nunta | 1 | 05.09.2007 10:28:13 |
|