Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.07.2012, 20:19:17
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Smile

Citat:
În prealabil postat de alicia Vezi mesajul
Chiar de este preot mirean sau calugar aflat in vizita la orice biserica de mir sau manastire nu se cade sa slujeasca sau sa citeasca la strana fara acordul preotului care slujeste in altar,preotul paroh...In astfel de cazuri se observa prezenta lor in biserica si din bun simt sunt chemati la altar sau strana daca vor sa slujeasca.Nu stiu sa fie niste reguli scrise,totul se rezuma la smerenie,respect,cinste atat din partea vizitatorului cat si a celor din respectiva comunitate.
Un raspuns de bun simt , despre bunul simt si dreapta socoteala !
Multumiri Alicia !
Vechi 23.07.2012, 20:36:36
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Sophia,mai in gluma mai in serios,dupa ce am raspuns la acest subiect ma gandeam la ce ne foloseste noua sa stim sau sa judecam care sunt regulile interne in cazul vizitelor preotesti?
Ne aduce un real folos?
Ne imbogateste spiritual?
De ce dorim sa stim asta?

Nu doresc sa afirm ca threadul tau este total lipsit de rost(multe din postarile noastre pe forum sunt,bineinteles si ale mele),doar ca de multe ori,ma gandesc de ce ar trebui sa se dezbata niste lucruri?!
Te rog sa ma ajuti!
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 23.07.2012, 20:51:47
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Curiozitatea , este și ea un mic păcat al nostru , dar în combinație cu clevetirea și judecata , devine un real păcat ! Cred, dragă Yasmina, că asta-i problema aici , sau poate mă înșel eu . . .
Vechi 24.07.2012, 13:04:20
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

@Yasmina si Cristi

In postarea initiala am explicat motivul pentru care intreb.
Este vorba de situatii concrete. Au fost tulburari, noi nu stim unde este dreptatea si am vrut sa aflu daca exista cumva scrise asemenea reguli.
Trebuie sa stim cum sa procedam pe viitor.

Si inclin sa dau dreptate Aliciei. La noi de multe ori vine lumea si se opreste direct la strana. Nu se prezinta, nu nimic.
Iar cand e vorba de o persoana bisericeasca e altceva. Ma rog, i se cuvin
poate niste lucruri.
Si nu stim cum sa procedam. Am fost socati cand a luat Apostolul si l-am aparat pe colegul care citeste de obicei.

Eu daca as fi in pozitie bisericeasca, in vizita in alta parte, m-as duce la preot inainte de slujba, m-as prezenta si as vedea unde/daca ma invita.
Si as si cere permisiunea sa fac ceva in cadrul slujbei.

Chiar si la strana daca vin, ma prezint si cer permisiunea sa ma alatur, sa citesc ceva etc.

Fiindca mai este o intrebare: poate/are voie oricine strain sa intre in altar, sau sa citeasca Apostol, sau sa preia ceva din cadrul slujbei?

Si mai este o diferenta daca este in vesminte, sau in haine civile. In al doilea caz nu scrie pe fruntea lui ca este preot si nu putem sti.

Sper ca acum sa ma intelegeti. Doar sa stim cum sa procedam, ce reguli speciale au preotii intre ei.

Si nu este vorba de preoti sau calugari unii cu altii, ci de acestia si noi laicii.
Cred ca respectul ar trebui sa fie in toate cazurile, reciproc, dar ei poate ca au drepturi in plus.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Vreau sa vorbesc cu un preot daca exista preoti pe forum andrutza151 Preotul 1 29.08.2011 13:01:51
Exista reguli unice in B.C, sau tot la latitudinea preotului? sophia Biserica Romano-Catolica 27 21.06.2010 08:44:07
Preot calugar - care este sensul? sophia Preotul 33 23.11.2009 12:09:40
preotul calugar hirotonit poate deveni apoi preot mirean? ana1987 Calugarul 103 13.11.2009 22:13:10
Intrebare?-pentru reguli! alecsandru Reguli in Biserica 17 31.10.2008 04:04:25