![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Cand am scris textul pe care l-ai comentat, Decebal, aveam in vedere tocmai faptul ca, in receptarea si interpretarea unor evenimente legate de Biserica, oamenii isi neaga, adeseori, adevaratele sentimente. Cunosc acest lucru foarte bine, deoarece meseria mea cu asta se ocupa, printre altele: cu dezvelirea mormintelor frumos varuite.
Exista, in astfel de situatii, cateva tendinte tipice la oameni de a se ascunde dupa deget, din motive pur psihologice. Una din ele este rationalizarea, cautarea de tot felul de argumente, explicatii, scuze etc. pentru a justifica, din pacate, ratiunea ascunderii dupa deget. Un alt semn este ostilitatea si celelalte, pe care le enumeram in pasajul meu pe care l-ai comentat. Frica, angoasele, groaza adinca si toate mecanismele de aparare atasate lor, sunt insusiri ale multor asazis credinciosi. Sau, altfel spus, credinta are multe trepte, ori mai bine zis credinciosii au nesfarsite varste in dezvoltarea lor duhovniceasca si putini sunt cei care, prin Hristos, castigind pe Duhul Sfant, au depasit stratul de infern subiectiv pe care plutim majoritatea dintre noi. Este exact ca in situatia noastra fizica: mergem linistiti pe suprafata pamantului, pe trotuare si sosele, pe campii inverzite, pe pasarele si platforme inaltate la sute de metri si totul e bine si frumos si nu ne gandim, fireste, ca doar nu suntem nebuni, nu ne gandim ca imediat sub scoarta pamantului se afla locuri unde nu ne-ar placea sa ne aflam nici macar o clipa.... Precum pamantul are o zona aparenta, la suprafata, unde totul e bine si frumos, uneori, iar inauntru e pesemne iadul la fel si omul poate pluti frumos la suprafata propriei minti iar inauntru sa fie tocmai iadul, de care nu stie sau nu vrea sa stie. Asadar, scripturistic, Domnul spune "morminte frumos varuite" nu doar ca noi sa ne laudam ca nu suntem asa, sau ca sa aratam ca unii din Biserica sunt asa, iar noi nu. Domnul ne atrage atentia fiecaruia dintre noi ca suntem, fiecare in gradul si in felul lui, exact asa: morminte frumos varuite si inlauntru pline de toata putreziciunea. Asta voiam sa ilustrez prin postarea in care vorbeam despre descoperirea fricii, si anume in partea cand descoperisem ca o buna parte din credinta mea era construita psihologic, de aceea nici nu era rezistenta. Multumesc lui Dumnezeu ca mi-a dat acel prilej, si multe altele, adevarate incercari lamuritoare, ca sa pricep cam la ce genunchi al broastei ma situez. Tu insa, poate esti mai avansat, desigur... Poate ca tu esti un barbat fara frica, ajuns la desavarsire, cu ajutorul pesemne al harului existent in alte parti decat Sacramentele...:) Foarte bine, avem nevoie de astfel de barbati vrednici printre noi, barbati in care aluatul credintei a dospit intr-atat incat i-a transformat cu totul, in paine cereasca, nu alta.... Eu raman o gaina fricoasa, pana la proba contrarie, sau poate nici macar atat... Cat priveste soarta BOR, de-o fi ca altele din vechime, asta eu nu stiu. Sunt, insa, convins ca Domnul stie. Ceea ce, din fericire, imi mai linisteste un pic angoasele... P.S. Lasind de-o parte faptul ca ai dat gres cu presupunerea ta legat de modul cum fac si cum nu fac vreo interpretare bazata pe suportul scripturistic (nu, nu gandesc cum ai spus, era mai bine sa ma intrebi, daca doreai sa afli!), astept mai departe, cu rabdare, sa vad cum dezvolti topicul cu harul si Sacramentele. Pana acum bati pasul pe loc. Atat a fost? O simpla izbucnire emotionala la amintirea Sfintilor Palama si Simeon? Pai se poate!... Din partea unui barbat vrednic si fara de frica, eu ma astept la mai mult. Iar a doua ta trebusoara, asta cu dezvaluirea neajunsurilor din Biserica, pusa alaturi de prima in care ne indemni in alte locuri cu har, popii fiind corupti, nu-i asa?, ce poate insemna? Ca esti preocupat de Biserica, amice, nitel mai mult decat iti e masura. Cata sa iti faci rost de-o masura mai mare, in cazul acesta, ce sa zic... Eu iti doresc succes, cu toata sinceritatea! Domnul sa te ocroteasca si sa te creasca barbat mare si tare in Biserica Lui! AMIN+ |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
ciocolota ROM si noul ei aspect | Delirul | Generalitati | 45 | 06.10.2010 05:25:01 |
Pseudo-gene care nu sunt deloc pseudo | flying | Teologie si Stiinta | 0 | 17.07.2010 08:09:32 |
De ce toate acele activități grotești... ca aspect | Bunl | Despre Biserica Ortodoxa in general | 8 | 10.01.2010 18:26:35 |
Implicarea sociala a Bisericii | iosif | Despre Biserica Ortodoxa in general | 52 | 05.03.2008 18:10:19 |
politica | nicoletajuravle | Generalitati | 76 | 20.05.2007 18:00:26 |
|