![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Am citit cum sa nu. Eu nu am auzit ca pastorii sa fi distrus din interior biserica pe care au condus-o, cu atat mai putin sa fi fost vreunul din ei iezuit. Dimpotriva, cultele np nu fac altceva decat sa se extinda pe zi ce trece, nu le distruge nimeni din interior. Ce credibilitate ar mai putea avea un iezuit dupa ce s-a dat drept pastor np? Niciuna! In acest sens era intrebarea mea. Biserica cea mai atacata la ora actuala este cea catolica, si vad ca dvs. va dati contributia alaturi de cei care incita la asa ceva. Din pacate.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In schimb ultima propozitie este partial adevarata, BC este atacata azi nu pe nedrept, ci din cauza problemelor de acolo. Cea mai atacata este Biserica lui Hristos, adica BO, este una singura. BC nu este biserica, cum spune si Sf. Nectarie. Pana in secolul trecut nimeni nu ii numea pe catolici catolici sau BC, catolicii erau ortodocsii. Iar Sfantul Iustin Popovici spune ca BC si celelalte culte sunt antibiserici, adica pretind ca sunt Biserica lui Hristos si astfel oamenii nu-si mai dau seama ca aceasta e BO. |
|
||||
|
||||
![]()
Iar e epidemie de febră antihristică pe forum?
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cat despre faptul ca pana secolul trecut nimeni nu ii numea pe catolici catolici ci catolicii erau ortodocsii, nu prea am inteles despre ce anume vorbiti. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pentur ca BO este si catolica, grecii nu spun "soborniceasca" in Crez, ci "catolica". Biserica Ortodoxa se numea Biserica, pentru ca nu se considera ca mai exista alta biserica. Dar dupa patrunderea ecumenismului au aparut mai multe biserici, pana acum 100 de ani ortodocsii nu spuneau altui cult biserica. E adevarat, acum se face si ca sa nu supere pe ceilalti, pentru ca pana la urma tot o singura Biserica se considera in ortodoxie ca e. Dar uite ca produce confuzii, unii credinciosi si chiar preoti crezand ca ar exista mai multe biserici din cauza ca termenula sta a intrat in limbajul comun. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Poate nu stiati, dar atat catolicii cat si (neo)protestantii sunt invatati ca BO este in greseala, iar inainte de inceperea miscarii ecumenice, multi ziceau exact asa cum zic unii ortodocsi despre ceilalti: indusi in eroare de diavol. Si totusi BO nu este atacata la fel ca BC. Si catolicii spuneau pe vremuri ca Biserica este una: cea catolica condusa de Papa aflat pe scaunul Apostolului Petru. Deci ceea ce considera oamenii a fi biserica unica nu are mereu relevanta. Stiu ca grecii spun "catolica" in Crez, si nu numai grecii. Spun asta despre Biserica, Biserica este una catolica cu credinta dreapta, ortodoxa. Iar credinciosii isi spuneau simplu crestini. Cand au inceput ei de fapt sa isi spuna ortodocsi la est si catolici la vest? Aveti ceva date istorice? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Nu stiu exact. De cand au inceput sa se organizeze episcopiile calumea era o mica frictiune intre care teritorii apartin Romei si care Constantinopului. Plus ca erau mandri nationaliste intre greci si latini. Acum teologic, a inceput o distantare in secolul 8 care s-a agravat de-a lungul timpului. Dar distinctia BO/BC propriu zisa ca biserici de sine statatoare a inceput dupa Mare Schisma.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Eu cred ca de acum 100 de ani a aparut denumirea la ortodocsi, de cand a aparut ecumensimul si s-a dorit folosirea unui limbaj care sa nu supere pe altii. De exemplu in 1848 BO era numita in enciclica Biserica Soborniceasca (catolica) sau Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca. Pana acum 100 de ani BC era numita de ortodocsi papism, adica sub conducerea lui Papa, nu er anumita nici macar biserica. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Si astazi BO este numita Biserica Soborniceasca (catolica) sau Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca. Ceea ce spuneti in plus este faptul ca pana acum 100 de ani biserica ortodoxa nu isi spunea niciodata BO iar crestinii din biserica nu isi spuneau ortodocsi? Cum isi spuneau atunci? Si spuneti de asemenea ca pana acum 100 de ani nici catolicii nu isi spuneau catolici? Cum isi spuneau ei atunci? Termenul de papism sau papistas este unul pejorativ, folosit de ortodocsi cu sens pejorativ, deci nu are relevanta aici. Si oricum intrebarea era cum se numeau catolicii pe ei insisi? Si daca ortodocsii ii numeau papistasi, catolicii cum ii numeau pe ortodocsi pana acum un secol? Aveti ceva date istorice despre acestea? Cat despre faptul ca BO nu era atacata pentru ca nu era cunoscuta, va inselati, era cunoscuta si considerata in greseala, dar nu-si batea nimeni prea tare capul cu ea. Poate din cauza ca fiind nationala nu facea prozelitism ca celelalte. Last edited by Tartaruga; 06.08.2012 at 00:43:56. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Catolicismul si ecumenismul | MariaB | Biserica Romano-Catolica | 115 | 18.08.2013 20:21:58 |
Catolicismul vazut de Dostoievski | Daniel777 | Biserica Romano-Catolica | 150 | 24.08.2012 19:47:23 |
catolicismul | dragos_c | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 28 | 27.12.2006 15:16:22 |
|