Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.08.2012, 09:27:53
Tartaruga Tartaruga is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de myself00 Vezi mesajul
pesemne dvs n-ați prea citit ceea ce s-a spus!
Am citit cum sa nu. Eu nu am auzit ca pastorii sa fi distrus din interior biserica pe care au condus-o, cu atat mai putin sa fi fost vreunul din ei iezuit. Dimpotriva, cultele np nu fac altceva decat sa se extinda pe zi ce trece, nu le distruge nimeni din interior. Ce credibilitate ar mai putea avea un iezuit dupa ce s-a dat drept pastor np? Niciuna! In acest sens era intrebarea mea. Biserica cea mai atacata la ora actuala este cea catolica, si vad ca dvs. va dati contributia alaturi de cei care incita la asa ceva. Din pacate.
Reply With Quote
Vechi 03.08.2012, 12:07:21
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Tartaruga Vezi mesajul
Eu nu am auzit ca pastorii sa fi distrus din interior biserica pe care au condus-o, cu atat mai putin sa fi fost vreunul din ei iezuit. Dimpotriva, cultele np nu fac altceva decat sa se extinda pe zi ce trece, nu le distruge nimeni din interior. Ce credibilitate ar mai putea avea un iezuit dupa ce s-a dat drept pastor np? Niciuna! In acest sens era intrebarea mea. Biserica cea mai atacata la ora actuala este cea catolica, si vad ca dvs. va dati contributia alaturi de cei care incita la asa ceva. Din pacate.
E corect, sunt surse protestante care au si ele un interes sa-si prezinte punctul lor de vedere.
In schimb ultima propozitie este partial adevarata, BC este atacata azi nu pe nedrept, ci din cauza problemelor de acolo. Cea mai atacata este Biserica lui Hristos, adica BO, este una singura. BC nu este biserica, cum spune si Sf. Nectarie. Pana in secolul trecut nimeni nu ii numea pe catolici catolici sau BC, catolicii erau ortodocsii. Iar Sfantul Iustin Popovici spune ca BC si celelalte culte sunt antibiserici, adica pretind ca sunt Biserica lui Hristos si astfel oamenii nu-si mai dau seama ca aceasta e BO.
Reply With Quote
Vechi 03.08.2012, 12:13:02
Kronos's Avatar
Kronos Kronos is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.06.2011
Implicit

Iar e epidemie de febră antihristică pe forum?
Reply With Quote
Vechi 03.08.2012, 14:03:30
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
E corect, sunt surse protestante care au si ele un interes sa-si prezinte punctul lor de vedere.
In schimb ultima propozitie este partial adevarata, BC este atacata azi nu pe nedrept, ci din cauza problemelor de acolo. Cea mai atacata este Biserica lui Hristos, adica BO, este una singura. BC nu este biserica, cum spune si Sf. Nectarie. Pana in secolul trecut nimeni nu ii numea pe catolici catolici sau BC, catolicii erau ortodocsii. Iar Sfantul Iustin Popovici spune ca BC si celelalte culte sunt antibiserici, adica pretind ca sunt Biserica lui Hristos si astfel oamenii nu-si mai dau seama ca aceasta e BO.
Nu am observat ca BO sa fie atacata asa cum este atacata BC.
Cat despre faptul ca pana secolul trecut nimeni nu ii numea pe catolici catolici ci catolicii erau ortodocsii, nu prea am inteles despre ce anume vorbiti.
Reply With Quote
Vechi 03.08.2012, 17:19:58
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu am observat ca BO sa fie atacata asa cum este atacata BC.
Cat despre faptul ca pana secolul trecut nimeni nu ii numea pe catolici catolici ci catolicii erau ortodocsii, nu prea am inteles despre ce anume vorbiti.
E atacata pentru problemele acelea cu preotii, care sunt reale, noi daca nu avem de ce sa fim atacati pentru asta? Cand e vorba de neadevaruri e denigrare, cand e vorba de ceva adevarat nu e atac. Daca un om face o infractiune si e judecat la tribunal nu inseamna ca e atacat.
Pentur ca BO este si catolica, grecii nu spun "soborniceasca" in Crez, ci "catolica". Biserica Ortodoxa se numea Biserica, pentru ca nu se considera ca mai exista alta biserica. Dar dupa patrunderea ecumenismului au aparut mai multe biserici, pana acum 100 de ani ortodocsii nu spuneau altui cult biserica. E adevarat, acum se face si ca sa nu supere pe ceilalti, pentru ca pana la urma tot o singura Biserica se considera in ortodoxie ca e. Dar uite ca produce confuzii, unii credinciosi si chiar preoti crezand ca ar exista mai multe biserici din cauza ca termenula sta a intrat in limbajul comun.
Reply With Quote
Vechi 03.08.2012, 17:34:30
Banned

Implicit

Citat:
E atacata pentru problemele acelea cu preotii, care sunt reale, noi daca nu avem de ce sa fim atacati pentru asta? Cand e vorba de neadevaruri e denigrare, cand e vorba de ceva adevarat nu e atac. Daca un om face o infractiune si e judecat la tribunal nu inseamna ca e atacat.
Pentur ca BO este si catolica, grecii nu spun "soborniceasca" in Crez, ci "catolica". Biserica Ortodoxa se numea Biserica, pentru ca nu se considera ca mai exista alta biserica. Dar dupa patrunderea ecumenismului au aparut mai multe biserici, pana acum 100 de ani ortodocsii nu spuneau altui cult biserica. E adevarat, acum se face si ca sa nu supere pe ceilalti, pentru ca pana la urma tot o singura Biserica se considera in ortodoxie ca e. Dar uite ca produce confuzii, unii credinciosi si chiar preoti crezand ca ar exista mai multe biserici din cauza ca termenula sta a intrat in limbajul comun.
BC este atacata pentru problemele cu preotii? Va referiti la scandalurile cu pedofilia sau la altceva? Pentru ca aici atacul era de alta natura: cum ca preoti iezuiti se prefac a fi pastori np cu scopul de a-i distruge din interior pe acestia.
Poate nu stiati, dar atat catolicii cat si (neo)protestantii sunt invatati ca BO este in greseala, iar inainte de inceperea miscarii ecumenice, multi ziceau exact asa cum zic unii ortodocsi despre ceilalti: indusi in eroare de diavol. Si totusi BO nu este atacata la fel ca BC. Si catolicii spuneau pe vremuri ca Biserica este una: cea catolica condusa de Papa aflat pe scaunul Apostolului Petru. Deci ceea ce considera oamenii a fi biserica unica nu are mereu relevanta.

Stiu ca grecii spun "catolica" in Crez, si nu numai grecii. Spun asta despre Biserica, Biserica este una catolica cu credinta dreapta, ortodoxa. Iar credinciosii isi spuneau simplu crestini. Cand au inceput ei de fapt sa isi spuna ortodocsi la est si catolici la vest? Aveti ceva date istorice?
Reply With Quote
Vechi 03.08.2012, 19:39:06
Patrie si Credinta's Avatar
Patrie si Credinta Patrie si Credinta is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.05.2011
Locație: Ploiesti
Send a message via Skype™ to Patrie si Credinta
Implicit

Citat:
BC este atacata pentru problemele cu preotii? Va referiti la scandalurile cu pedofilia sau la altceva? Pentru ca aici atacul era de alta natura: cum ca preoti iezuiti se prefac a fi pastori np cu scopul de a-i distruge din interior pe acestia.
Poate nu stiati, dar atat catolicii cat si (neo)protestantii sunt invatati ca BO este in greseala, iar inainte de inceperea miscarii ecumenice, multi ziceau exact asa cum zic unii ortodocsi despre ceilalti: indusi in eroare de diavol. Si totusi BO nu este atacata la fel ca BC. Si catolicii spuneau pe vremuri ca Biserica este una: cea catolica condusa de Papa aflat pe scaunul Apostolului Petru. Deci ceea ce considera oamenii a fi biserica unica nu are mereu relevanta.

Stiu ca grecii spun "catolica" in Crez, si nu numai grecii. Spun asta despre Biserica, Biserica este una catolica cu credinta dreapta, ortodoxa. Iar credinciosii isi spuneau simplu crestini. Cand au inceput ei de fapt sa isi spuna ortodocsi la est si catolici la vest? Aveti ceva date istorice?
catolica=universala.

Nu stiu exact. De cand au inceput sa se organizeze episcopiile calumea era o mica frictiune intre care teritorii apartin Romei si care Constantinopului. Plus ca erau mandri nationaliste intre greci si latini. Acum teologic, a inceput o distantare in secolul 8 care s-a agravat de-a lungul timpului. Dar distinctia BO/BC propriu zisa ca biserici de sine statatoare a inceput dupa Mare Schisma.
Vechi 04.08.2012, 00:54:11
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Patrie si Credinta Vezi mesajul
catolica=universala.

Nu stiu exact. De cand au inceput sa se organizeze episcopiile calumea era o mica frictiune intre care teritorii apartin Romei si care Constantinopului. Plus ca erau mandri nationaliste intre greci si latini. Acum teologic, a inceput o distantare in secolul 8 care s-a agravat de-a lungul timpului. Dar distinctia BO/BC propriu zisa ca biserici de sine statatoare a inceput dupa Mare Schisma.
Cam asa, intr-adevar. A fost o lupta continua intre creierul grecesc si sabia latina. Si nimeni nu a avut de castigat din asta, dimpotriva, Biserica a avut de pierdut, s-a faramitat. Din pacate.
Reply With Quote
Vechi 06.08.2012, 00:11:31
Senior Member

Implicit

Citat:

Nu e atacata in tarile de acolo pentru ca BO este mult mai putin numeroasa si multi nu au auzit de BO. Dar este atacata de neoprotestantii din Romania. Nu are importanta cine zice ca la ei e adevarul, important e sa fie si adevarat, altfel fiecare religie spune ca la ei e cel mai bine.
Eu cred ca de acum 100 de ani a aparut denumirea la ortodocsi, de cand a aparut ecumensimul si s-a dorit folosirea unui limbaj care sa nu supere pe altii. De exemplu in 1848 BO era numita in enciclica Biserica Soborniceasca (catolica) sau Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca. Pana acum 100 de ani BC era numita de ortodocsi papism, adica sub conducerea lui Papa, nu er anumita nici macar biserica.
Reply With Quote
Vechi 06.08.2012, 00:41:21
Banned

Implicit

Citat:
Nu e atacata in tarile de acolo pentru ca BO este mult mai putin numeroasa si multi nu au auzit de BO. Dar este atacata de neoprotestantii din Romania. Nu are importanta cine zice ca la ei e adevarul, important e sa fie si adevarat, altfel fiecare religie spune ca la ei e cel mai bine.
Eu cred ca de acum 100 de ani a aparut denumirea la ortodocsi, de cand a aparut ecumensimul si s-a dorit folosirea unui limbaj care sa nu supere pe altii. De exemplu in 1848 BO era numita in enciclica Biserica Soborniceasca (catolica) sau Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca. Pana acum 100 de ani BC era numita de ortodocsi papism, adica sub conducerea lui Papa, nu er anumita nici macar biserica.
Catalin,

Si astazi BO este numita Biserica Soborniceasca (catolica) sau Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca. Ceea ce spuneti in plus este faptul ca pana acum 100 de ani biserica ortodoxa nu isi spunea niciodata BO iar crestinii din biserica nu isi spuneau ortodocsi? Cum isi spuneau atunci? Si spuneti de asemenea ca pana acum 100 de ani nici catolicii nu isi spuneau catolici? Cum isi spuneau ei atunci?
Termenul de papism sau papistas este unul pejorativ, folosit de ortodocsi cu sens pejorativ, deci nu are relevanta aici. Si oricum intrebarea era cum se numeau catolicii pe ei insisi? Si daca ortodocsii ii numeau papistasi, catolicii cum ii numeau pe ortodocsi pana acum un secol? Aveti ceva date istorice despre acestea?
Cat despre faptul ca BO nu era atacata pentru ca nu era cunoscuta, va inselati, era cunoscuta si considerata in greseala, dar nu-si batea nimeni prea tare capul cu ea. Poate din cauza ca fiind nationala nu facea prozelitism ca celelalte.

Last edited by Tartaruga; 06.08.2012 at 00:43:56.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Catolicismul si ecumenismul MariaB Biserica Romano-Catolica 115 18.08.2013 20:21:58
Catolicismul vazut de Dostoievski Daniel777 Biserica Romano-Catolica 150 24.08.2012 19:47:23
catolicismul dragos_c Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 28 27.12.2006 15:16:22