![]() |
![]() |
|
|
#1
|
||||
|
||||
![]()
Ce facem când focul cuprinde o tigaie încinsă?
Dacă vom încerca să o stingem cu apă, focul se va extinde. O metodă simplă este de a uda cu apă o cârpă de bucătărie (de preferință din bumbac). Apoi acoperim vasul cu acea cârpă. Cine dorește, îi pot trimite prin email un filmuleț interesant. |
#2
|
|||
|
|||
![]()
As dori si eu un exemplu de mic dejun de post sanatos, care sa tina de foame cat de cat si sa nu provoace arsuri, inafara de painea cu margarina si masline care pana acum a fost pt mine cea mai prietenoasa. Variantele dulci (gem, miere) au deavantajul ca avand multa glucoza, determina o secretie rapida de insulina si implicit scaderea rapida a glicemiei (adica ni se face foame din nou). Cruditatile sau alte preparate pe baza de legume sau leguminoase (zacusca, pateul de soia, salata de vinete), la prima ora, le pot da unora hiperaciditate (arsuri), mai ales impreuna cu cafeaua de dimineata. N-am incercat varianta (sau poate am incercat-o dar n-am perpetuat-o) care cred eu ca e cea mai recomandata, de paine sau biscuiti, covrigi, etc bogati in fibre, cereale integrale, seminte, etc. Din pacate cand dispun de asemenea produse nu le consum doar odata la prima ora a diminetii, ci in toata perioada dintre micul dejun si pranz. Scuza mea de baza in acest sens e gastrita hiperacida, sau o mai banuiesc si pe cea cu hipoglicemia provocate de pinea cu gem de la prima ora, sau de inconsistenta micului dejun. Cred ca nu degeaba traditia spune ca in post trebuie sa mancam cat mai putin si cat mai uscat. Mai e si un aspect care se bate oarecum in cap traditie vs. stiinta : in vreme ce traditia crestina, cat si ce amusulmana, recomanda postirea pe timpul zilei, pana seara, stiinta nutritiei ne spune ca micul dejun e masa cea mai importanta din zi.
Ma intreb oare, la noi in manastiri se ia micul dejun? Daca da, cam ce se consuma la aceasta masa? |
#3
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Ca sa-ti raspund la ultima intrebare,desi nu am avut onoarea sa servesc micul dejun la nici o manastire,au auzit ca acolo se serveste ceai si paine cu gem/marmelada,in post. Printre paranteze,iti marturisesc ca inca din frageda pruncie am avut tot felul de probleme gastro-intestinale,asa incat ceea ce altora le pare simplu ca buna ziua-cum este aceasta paine cu gem si ceai-pt mine este o adevarata provocare.Dulceata sau gemul pe stomacul gol,intotdeauna imi provoaca crampe;din aceasta cauza am renuntat si la zaharul din cafea,astfel incat sunt vreo 8 ani buni decand beau ceaiul sau cafeaua fara zahar.Mierea nu imi provoaca crampe insa sunt alergica la miere,daca o folosesc zilnic imi apar pete rosii pe corp,care ma mananca. 1.un excelent mic dejun il constituie fulgii de ovaz,cereale integrale nemodificate(a nu se intelege"cerealele"fulgi cu adaosuri de zahar,esente si alte bazaconii). Acesti fulgi de ovaz se fierb aprox.15 min si se consuma dupa gust si dispozitie.Daca ne place si ne permitem putem adauga:nuci,stafide,fructe de padure,fulgi de cocos sau curmale. Cand suntem in post,eu ma limitez la un aspect mai auster al mancarii,mancand mai simplu deci excluzand luxul fructelor de padure sau a curmalelor.In fine,dupa gust. Alte persoane prefera acesti fulgi de ovaz cu adaos de lapte si zahar. Din proprie experienta,acest gen de mic dejun nu creaza dureri,balonari,crampe sau arsuri fiind de natura alcalina si pot spune ca este destul de satios. 2.un alt mic dejun care ar putea raspunde nevoilor tale(ar fi trebuit sa incep chiar cu el)este un shake foarte satios care poate satisface pana si pe cel mai carcotas consumator de carne. Este vorba despre shake-ul de fructe cu adaos de unt de arahide. Clasic,eu fac acest shake dintr-o banana,1/2 cana de lapte de soia,2 linguri unt de arahide.Este atat de simplu! Dintre toate mic dejunurile de post acesta este cel mai satios/hranitor. Alte variante mai sunt si cu unt de migdale,seminte,nuci,migdale,afine. Daca nu ai shaker,atunci poti sa ungi o felie de paine cu unt de arahide peste care pui felii de banana sau gem. 3.Sucul natural in amestec egal de morcovi,mere,portocale. Poate parea nerealist,insa acest suc baut de dimineata imi potoleste foamea pana la pranz. Au fost zile cand beam un suc de fructe la micul dejun si un alt suc de legume la pranz si mancam mancare solida numai la cina,o supa sau o salata.Fara sa cad pe jos sau sa lesin asa cum ar crede unii.Foarte simplu! Sper sa-ti foloseasca ![]()
__________________
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
#4
|
|||
|
|||
![]()
Prima masa este după sfânta liturghie cam la ora 12, nu știu dacă este peste tot asa, dar pe unde am fost eu asa era.
|
#5
|
|||
|
|||
![]()
Multumesc Yasmina. Si eu sunt fan unt de arahide desi nu e deloc traditional si e recomandat chiar si cand esti in cura de slabire sa mananci 2-3 lingurite pe saptamana. Insa e cam cost-prohibitiv la noi, mai ales ca sa-l maninci zilnic. satios ar fi insa tot asa mancat zilnic pe (2-3 felii) paine...s-ar putea sa iei proportii nesteptate. Am avut insa placuta surprinza cand vroiam sa slabesc putin, sa mananc intr-o dimineata doar 1 sau 2 lingurite si sa imi tina de foame mai bine ca alt mic dejun mai "traditional".
Cu sucurile iarasi sunt variante care se dau chiar si la ulcerosi (suc de morcov, cartof varza sfecla etc) doar ca astea necesita ceva aparatura si ceva timp de preparare (nu se pot face de seara), si de curatat dupa, ca si la salate dealtfel. Stie cineva din intamplare unde as putea gasi -in Bucuresti, Romania - smochine uscate vrac (varsate) ? Imi plac foarte mult si m-ar interesa daca le-as gasi la un pret ceva mai accesibil (< 20 lei/kg). Totusi m-ar interesa cava mai traditional, simplu de preparat, eventual ieftin si accesibil. Stiu ca o sa imi recomandati rabdari prajite, dar...Nu stiu de ce cu covrigul mancat in tramvai in drum spre scoala sau servici nu am fost niciodata de acord. As vrea totodata sa stiu daca e atat de grav, nesanatos si imoral ca sa mananci dimineata un mic dejun sumar apoi pe parcursul zilei intregi pana ajungi acasa sa "rontai" diverse uscaturi (covrigei, biscuiti) eventual cu fructe, sau daca imi aduc de acasa un pranz sumar -o salata, niste legume fierte- ma refer in cazul zilelor de post. In zilele de frupt mananc mai consistent dimineata si fac tot posibilul sa nu imi umplu stomacul cu prostii si sa iau macar un pranz sumar ceva mai proteic (iaurt, ou, branza, mezeluri). Dar in zilele de post, desi asta ar fi ideea - sa nu ne gandim la mancare - intre cafeaua cu paine si masline de dimineata si salata de la pranz, doar fructele nu sunt de ajuns, din contra stomacul meu clocoteste ca un vulcan si trebuie sa-l amagesc cu niste uscaturi ca sa ma lase in pace. De multe ori trebuie sa ii dau ranitidina ca atfel nu se potoleste. Mi-am propus la un moment dat sa renunt la aceste zile de post, dar... nu stiu ce ma determina sa incerc pe cat se poate sa le tin. Macar cand nu e vreo zi speciala si sunt servita de careva cu vreo prajitura sau altceva. |
#6
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Shake-ul cu unt de arahide este foarte popular printre vegani,si crede-ma acestia sunt cei mai slabi oameni de pe planeta! Nu pot sa-ti recomand nimic traditional,deoarece bucataria romaneasca este foarta saraca in bucate sanatoase si gustoase totodata.Este fie gustoasa dar nesanatoasa,fie sanatoasa dar nu prea gustoasa. Si este cam taraneasca,fara imaginatie,fara fas,mancare ciobaneasca fara maniere. Nu am vazut pe nimeni in Romania sa manance fructe,nuci,cereale de dimineata. Se mananca jumari de porc,omleta cu branza si carnaciori,sandwiciuri cu branza sau salam de Sibiu,carnati prajiti,untura pe paine.Am vazut in familia mea. Cu asemenea cultura in spate,nu-i de mirare ca sunt dileme in gasirea unor alternative de post care sa fie si traditionale... Traditionalul este ca si moda,adapteaza doar ce este bun pt tine!
__________________
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim. |
#7
|
|||
|
|||
![]()
Uite, mi-am amintit ca mai exista si humus-ul, dar care nici el nu e traditional. Echivalentul nostru mioritic este fasolea batuta. Cu o ceapa rosie, zacusca, muraturi, e un mic dejun sau aperitiv delicios. Daca ai stomac sa digeri jumari si paine cu untura la micul dejun, eventual stropite cu o tuiculita, le digeri si pe astea. Doar ca ideal ar fi sa ai activitate in aer liber in ziua respectiva si sa te feresti de autobuze, metrou, ascensoare si alte spatii inchise. Probabil asa ceva mancau stramosii nostrii in diminetile zilelor de post. Cei mai evlaviosi si batranii (ele), ca si cei saraci, probabil se nevoiau doar cu paine si ceai.
|
#8
|
|||
|
|||
![]()
Blat:
200 grame faina 100 grame amidon de cartofi 1 pachetel de drojdie 180 grame zahar 100 ml ulei 250 ml apa Coaja rasa de la o lamaie Crema: 500 ml lapte soia 150 grame faina de cocos Un baton de vanilie 90 grame zahar 80 grame amidon de cartofi 2 nectarine Zahar pudra pentru ornat Preparare: Blatul: Intr-un castron amestecati cu telul zaharul, uleiul si apa. Adaugati apoi putin cate putin faina, amidonul de cartofi, drojdia si coaja de lamaie. Turnati aluatul intr-o tava rotunda de copt in care in prealabil ati pus hartie de copt. Se da in cuptorul incins la 180 grade aproximativ o jumatate de ora. Se lasa apoi sa se raceasca complet. Crema de cocos: Incalziti pe foc laptele in care adaugati batonul de vanilie (cititi cu atentie pe plic cum se utilizeaza acest baton) si faina de cocos, apoi strecurati pentru a elimina vanilia. Intr-un castron amestecati amidonul de cartofi cu zaharul. Adaugati putin cate putin din laptele preparat anterior. Puneti apoi crema la foc mic pe aragaz si amestecati continuu 5-10 minute pana cand aceasta se ingroasa. Lasati-o sa se raceasca complet. Taiati nectarinele pe jumatate, scoateti-le samburele, apoi taiati jumatatile in felii de ½ cm. Taiati pe jumatate blatul, adaugati crema, deasupra puneti jumatate din nectarinele taiate, adaugati cealalta jumatate de blat, pudrati cu zahar pudra, apoi decorati cu nectarinele ramase. Se da la frigider. poze aici.........
__________________
Retete culinare si atractii turistice |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Istoria Bibliei romanesti | Alustor | Intrebari utilizatori | 3 | 09.10.2012 14:48:27 |
Fototeca ortodoxiei romanesti | cristiboss56 | Resurse ortodoxe on-line | 2 | 09.02.2012 12:08:09 |
costume populare-traditii romanesti | lore86 | Generalitati | 9 | 18.12.2011 11:22:37 |
Pastorale ale IPS Mitropoliti ai Bisericilor Ortodoxe Traditionale | razvan.mn | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 7 | 20.04.2010 20:14:32 |
23 canale romanesti pentru cei din strainatate | patinina34 | Stiri, actualitati, anunturi | 4 | 10.08.2009 19:26:26 |
|