Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 30.08.2012, 01:12:11
Simply_me
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul

Ma intreb oare, la noi in manastiri se ia micul dejun? Daca da, cam ce se consuma la aceasta masa?
Prima masa este după sfânta liturghie cam la ora 12, nu știu dacă este peste tot asa, dar pe unde am fost eu asa era.
Reply With Quote
  #2  
Vechi 01.09.2012, 13:47:14
fallen fallen is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.250
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Multumesc Yasmina. Si eu sunt fan unt de arahide desi nu e deloc traditional si e recomandat chiar si cand esti in cura de slabire sa mananci 2-3 lingurite pe saptamana. Insa e cam cost-prohibitiv la noi, mai ales ca sa-l maninci zilnic. satios ar fi insa tot asa mancat zilnic pe (2-3 felii) paine...s-ar putea sa iei proportii nesteptate. Am avut insa placuta surprinza cand vroiam sa slabesc putin, sa mananc intr-o dimineata doar 1 sau 2 lingurite si sa imi tina de foame mai bine ca alt mic dejun mai "traditional".
Cu sucurile iarasi sunt variante care se dau chiar si la ulcerosi (suc de morcov, cartof varza sfecla etc) doar ca astea necesita ceva aparatura si ceva timp de preparare (nu se pot face de seara), si de curatat dupa, ca si la salate dealtfel.
Stie cineva din intamplare unde as putea gasi -in Bucuresti, Romania - smochine uscate vrac (varsate) ? Imi plac foarte mult si m-ar interesa daca le-as gasi la un pret ceva mai accesibil (< 20 lei/kg).
Totusi m-ar interesa cava mai traditional, simplu de preparat, eventual ieftin si accesibil. Stiu ca o sa imi recomandati rabdari prajite, dar...Nu stiu de ce cu covrigul mancat in tramvai in drum spre scoala sau servici nu am fost niciodata de acord. As vrea totodata sa stiu daca e atat de grav, nesanatos si imoral ca sa mananci dimineata un mic dejun sumar apoi pe parcursul zilei intregi pana ajungi acasa sa "rontai" diverse uscaturi (covrigei, biscuiti) eventual cu fructe, sau daca imi aduc de acasa un pranz sumar -o salata, niste legume fierte- ma refer in cazul zilelor de post. In zilele de frupt mananc mai consistent dimineata si fac tot posibilul sa nu imi umplu stomacul cu prostii si sa iau macar un pranz sumar ceva mai proteic (iaurt, ou, branza, mezeluri). Dar in zilele de post, desi asta ar fi ideea - sa nu ne gandim la mancare - intre cafeaua cu paine si masline de dimineata si salata de la pranz, doar fructele nu sunt de ajuns, din contra stomacul meu clocoteste ca un vulcan si trebuie sa-l amagesc cu niste uscaturi ca sa ma lase in pace. De multe ori trebuie sa ii dau ranitidina ca atfel nu se potoleste. Mi-am propus la un moment dat sa renunt la aceste zile de post, dar... nu stiu ce ma determina sa incerc pe cat se poate sa le tin. Macar cand nu e vreo zi speciala si sunt servita de careva cu vreo prajitura sau altceva.
Reply With Quote
  #3  
Vechi 02.09.2012, 12:13:09
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 18.06.2010
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.076
Implicit

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul
Multumesc Yasmina. Si eu sunt fan unt de arahide desi nu e deloc traditional si e recomandat chiar si cand esti in cura de slabire sa mananci 2-3 lingurite pe saptamana. Insa e cam cost-prohibitiv la noi, mai ales ca sa-l maninci zilnic. satios ar fi insa tot asa mancat zilnic pe (2-3 felii) paine...s-ar putea sa iei proportii nesteptate. Am avut insa placuta surprinza cand vroiam sa slabesc putin, sa mananc intr-o dimineata doar 1 sau 2 lingurite si sa imi tina de foame mai bine ca alt mic dejun mai "traditional".
Cu sucurile iarasi sunt variante care se dau chiar si la ulcerosi (suc de morcov, cartof varza sfecla etc) doar ca astea necesita ceva aparatura si ceva timp de preparare (nu se pot face de seara), si de curatat dupa, ca si la salate dealtfel.
Stie cineva din intamplare unde as putea gasi -in Bucuresti, Romania - smochine uscate vrac (varsate) ? Imi plac foarte mult si m-ar interesa daca le-as gasi la un pret ceva mai accesibil (< 20 lei/kg).
Totusi m-ar interesa cava mai traditional, simplu de preparat, eventual ieftin si accesibil. Stiu ca o sa imi recomandati rabdari prajite, dar...Nu stiu de ce cu covrigul mancat in tramvai in drum spre scoala sau servici nu am fost niciodata de acord. As vrea totodata sa stiu daca e atat de grav, nesanatos si imoral ca sa mananci dimineata un mic dejun sumar apoi pe parcursul zilei intregi pana ajungi acasa sa "rontai" diverse uscaturi (covrigei, biscuiti) eventual cu fructe, sau daca imi aduc de acasa un pranz sumar -o salata, niste legume fierte- ma refer in cazul zilelor de post. In zilele de frupt mananc mai consistent dimineata si fac tot posibilul sa nu imi umplu stomacul cu prostii si sa iau macar un pranz sumar ceva mai proteic (iaurt, ou, branza, mezeluri). Dar in zilele de post, desi asta ar fi ideea - sa nu ne gandim la mancare - intre cafeaua cu paine si masline de dimineata si salata de la pranz, doar fructele nu sunt de ajuns, din contra stomacul meu clocoteste ca un vulcan si trebuie sa-l amagesc cu niste uscaturi ca sa ma lase in pace. De multe ori trebuie sa ii dau ranitidina ca atfel nu se potoleste. Mi-am propus la un moment dat sa renunt la aceste zile de post, dar... nu stiu ce ma determina sa incerc pe cat se poate sa le tin. Macar cand nu e vreo zi speciala si sunt servita de careva cu vreo prajitura sau altceva.

Shake-ul cu unt de arahide este foarte popular printre vegani,si crede-ma acestia sunt cei mai slabi oameni de pe planeta!

Nu pot sa-ti recomand nimic traditional,deoarece bucataria romaneasca este foarta saraca in bucate sanatoase si gustoase totodata.Este fie gustoasa dar nesanatoasa,fie sanatoasa dar nu prea gustoasa.
Si este cam taraneasca,fara imaginatie,fara fas,mancare ciobaneasca fara maniere.
Nu am vazut pe nimeni in Romania sa manance fructe,nuci,cereale de dimineata.
Se mananca jumari de porc,omleta cu branza si carnaciori,sandwiciuri cu branza sau salam de Sibiu,carnati prajiti,untura pe paine.Am vazut in familia mea.
Cu asemenea cultura in spate,nu-i de mirare ca sunt dileme in gasirea unor alternative de post care sa fie si traditionale...

Traditionalul este ca si moda,adapteaza doar ce este bun pt tine!
__________________
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
  #4  
Vechi 02.09.2012, 13:49:47
fallen fallen is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.250
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Uite, mi-am amintit ca mai exista si humus-ul, dar care nici el nu e traditional. Echivalentul nostru mioritic este fasolea batuta. Cu o ceapa rosie, zacusca, muraturi, e un mic dejun sau aperitiv delicios. Daca ai stomac sa digeri jumari si paine cu untura la micul dejun, eventual stropite cu o tuiculita, le digeri si pe astea. Doar ca ideal ar fi sa ai activitate in aer liber in ziua respectiva si sa te feresti de autobuze, metrou, ascensoare si alte spatii inchise. Probabil asa ceva mancau stramosii nostrii in diminetile zilelor de post. Cei mai evlaviosi si batranii (ele), ca si cei saraci, probabil se nevoiau doar cu paine si ceai.
Reply With Quote
  #5  
Vechi 03.09.2012, 11:57:43
agendautila agendautila is offline
Junior Member
 
Data înregistrării: 29.06.2011
Religia: Ortodox
Mesaje: 9
Implicit Tort fara oua cu nectarine (de post)

Blat:

200 grame faina
100 grame amidon de cartofi
1 pachetel de drojdie
180 grame zahar
100 ml ulei
250 ml apa
Coaja rasa de la o lamaie

Crema:

500 ml lapte soia
150 grame faina de cocos
Un baton de vanilie
90 grame zahar
80 grame amidon de cartofi
2 nectarine
Zahar pudra pentru ornat


Preparare:

Blatul:

Intr-un castron amestecati cu telul zaharul, uleiul si apa. Adaugati apoi putin cate putin faina, amidonul de cartofi, drojdia si coaja de lamaie. Turnati aluatul intr-o tava rotunda de copt in care in prealabil ati pus hartie de copt. Se da in cuptorul incins la 180 grade aproximativ o jumatate de ora. Se lasa apoi sa se raceasca complet.

Crema de cocos:

Incalziti pe foc laptele in care adaugati batonul de vanilie (cititi cu atentie pe plic cum se utilizeaza acest baton) si faina de cocos, apoi strecurati pentru a elimina vanilia.
Intr-un castron amestecati amidonul de cartofi cu zaharul. Adaugati putin cate putin din laptele preparat anterior. Puneti apoi crema la foc mic pe aragaz si amestecati continuu 5-10 minute pana cand aceasta se ingroasa. Lasati-o sa se raceasca complet.
Taiati nectarinele pe jumatate, scoateti-le samburele, apoi taiati jumatatile in felii de &frac12; cm.
Taiati pe jumatate blatul, adaugati crema, deasupra puneti jumatate din nectarinele taiate, adaugati cealalta jumatate de blat, pudrati cu zahar pudra, apoi decorati cu nectarinele ramase. Se da la frigider.

poze aici.........
Reply With Quote
  #6  
Vechi 09.09.2012, 22:11:12
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Religia: Ortodox
Mesaje: 3.956
Implicit pentru agenda ne-utilă

Oops! Nu cred că prăjiturile cu nucă de cocos si lapte de soia sunt Mâncăruri Tradiționale Românești.

Deci, nu cumva ați greșit topicul?!
Reply With Quote
  #7  
Vechi 10.09.2012, 11:58:48
Laura19
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Avem mancaruri traditionale de post, mai ales retele din manastiri! Avand in vedere ca suntem ortodocsi de 2000 de ani, cu siguranta au inventat si stramosii nostri si niste rete de post. Nu o fi mancat cerealele care se gasesc astazi pe la toate colturile, dar grau fiert, malai, porumb fiert/copt-porum ca in Ro eu inca n-am gasit aici- mancau cu siguranta. A, ca multi nu le mai stiu si manaca numai branza si salam, asta e altceva. Si din pacate sunt f.multi care nu mai stiu de mancarurile traditionale romanesti. Nu stiu cat de traditional se manca pe vremea lui Ceasca :-? . Am sa postez carti de bucate, de post si de dulce, unele le am, altele doresc sa le procurez.

Cartile lui Radu Anton Roman, cel care s-a ocupat de gastronomia romaneasca si a adunat din toate colturile tarii rete traditionale romanesti (are si de post si de dulce; nu are o carte doar ptr. post si una doar ptr dulce):

Sarbatoarea Pastilor - traditii religioase, ritualuri si obiceiuri populare. Masa de Pasti - retete, vinuri si bucate potrivite

Traditii, obiceiuri si bucate de Craciun

Mese si obiceiuri romanesti

De la munte la delta

Ardealul la pohta ce pohtim

Povestile Bucatariei Romanesti - Vol. 7 - Sarbatori crestine la romani

Banatul si Muntenia colinara

Moldova atributelor

Hop si noi pe papa-mond

Valahia de miazazi

alte carti:
Retete traditionale romanesti (cartonata)
***
Carte de bucate boieresti
***
Retete de Pasti
***
Mancaruri de post - contine si retete culese din manastirile romanesti
***
Mancaruri si preparate de post

Last edited by Laura19; 10.09.2012 at 14:13:11.
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Istoria Bibliei romanesti Alustor Intrebari utilizatori 3 09.10.2012 15:48:27
Fototeca ortodoxiei romanesti cristiboss56 Resurse ortodoxe on-line 2 09.02.2012 13:08:09
costume populare-traditii romanesti lore86 Generalitati 9 18.12.2011 12:22:37
Pastorale ale IPS Mitropoliti ai Bisericilor Ortodoxe Traditionale razvan.mn Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 7 20.04.2010 21:14:32
23 canale romanesti pentru cei din strainatate patinina34 Stiri, actualitati, anunturi 4 10.08.2009 20:26:26