Citat:
În prealabil postat de Decebal
Dar tot nu am înțeles, ți s-au dat surse unde poți căuta de să te saturi de dogme; ai cumva impresia că cineva are obligația să îți dea ție vreo listă cu dogmele Bisericii Ortodoxe? Trebuie cumva cineva să devină secretarul tău ca să îți aducă pe tavă lista cu dogme că așa vrei tu? Deasemenea am înțeles că faci studii de teologie ortodoxă în Franța, poate reușești să te pui în contact cu profesorii de la facultate pentru a te orienta mai bine în domeniu și a avea posibilitatea să îți dispară "certitudinile" tale dinainte stabilite prin decret infailibil tartarugic.
|
Binenteles ca nimeni nu este obligat, este doar un topic ca oricare altul in care se pune o intrebare si cine stie raspunde. Constat doar ca nimeni nu stie sa spuna care sunt exact dogmele BO dar toti sunt doritori sa iti arate Iadul ce te asteapta daca nu le cunosti. Nici in biserica nimeni nu este obligat sa iti spuna absolut nimic. De ce ar fi? Dar daca Doamne fereste arunci ochii in curte la catolici sau la protestanti, atunci toti se simt datori sa iti spuna o mie de anateme ce te asteapta pentru necunoasterea si nerespectarea celor ce nu era obligat nimeni sa te invete. La o lista cu anateme se gasesc mereu destui obligati sa o faca, acolo nu-i problema, la fel si pentru discutii interminabile de zeci de pagini in contradictoriu cu catolicii si protestantii pentru a le arata cat de rataciti sunt, toti sunt extrem de obligati sa o faca, sau discutii generale despre dogme in care sa isi arate eruditia si frumusetea eruditiei lor, acolo toti se inghesuie, cand insa este o intrebare simpla: care sunt mai fratilor dogmele astea sa le cunoastem cu totii, sa stim ca dogme sunt x, y, z etc., acolo toti dau din colt in colt si raspund orice numai la intrebare nu, ca doar nu-i nimeni obligat sa raspunda. Ok in cazul asta. Slava Domnului ca nu-i si Dumnezeu atat de absurd!
Daca ar fi sa ma iau dupa sursele indicate ar trebui sa cred ca este dogma si interdictia pentru lauze de a intra in biserica 40 zile dupa nasterea copilului ca doar este in Catehism si Catehismul mi-a fost sugerat ca fiind integral dogme. Sa fim seriosi! Sau mai stii? Poate pentru voi chiar este dogma avand in vedere ca nu aveti nici o lista si nici vreo idee clara, concreta despre ce anume este dogma ci doar multe carti cu filozofii despre dogme, o biblioteca parese din care intelege fiecare ce poate, asta daca poseda acea biblioteca, ca doar nu-i obligat nimeni sa-ti dea informatia mura in gura, dar sa vezi apoi ce anateme si ce Iad te asteapta daca nu ai citit cumva biblioteca, si nu ai inteles-o si asimilat-o! Cred ca nu am vazut pana acum ceva mai absurd in vreo religie. Nu-i de mirare ca Islamul castiga tot mai mult teren din pacate...
Cat despre scoala pe care o urmez in Franta, se vede ca tu nu ai inteles scopul topicului: nu era pentru mine ci era tocmai pentru voi, sa va dati putin seama de toata aceasta absurditate a certurilor pe dogme. Dar vad ca nimeni nu-i obligat nici sa isi dea seama de ceva. Ca atare...
Numai bine!