Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.09.2012, 13:57:45
ioan cezar
Guest

Implicit

Adriana, iata ca Decebal a raspuns in locul meu, mai bine si mai complet decat as fi reusit sa o fac eu.
Considera te rog ca sublinierile si accentele puse de Decebal sunt si ale mele.

Cum a raspuns el, prin cuvintele Scripturii, asa raspund si eu. Cred cu adevarat asa, iar nu altfel.

Las insa deoparte acum verdictul lui Decebal ("erezie"), care e indreptatit totusi, fara urma de indoiala.
As voi doar sa adaug cateva vorbe, cu rugamintea sa pui o clipa in paranteza (sa astepte o clipa, doar o clipa) lentila cognitiva si afectiva prin care abordezi de obicei Scriptura. Apoi, desigur, poti sa pui lentila (rastalmacitoare) inapoi pe ochi...
Sau sa o arunci la cos, acolo unde ii e locul. Pentru ca lentila asta nu e a sufletului tau, cred eu, ci a crescut acolo pe ochi pusa de altcineva, cu vremea, cu necazurile, cu uneltirile viclene (care eu cred ca nu sunt ale sufletului tau, desi il tin amarnic in stransoare...).
(Am scris azi despre asta si pe topicul "Inima".)

Last edited by ioan cezar; 06.09.2012 at 14:38:46.
Vechi 06.09.2012, 14:29:33
ioan cezar
Guest

Implicit

S-ar fi cuvenit, o, Adriana, sa avem scris in inima noastra, pe tabla ei de carne si de cer, pentru totdeauna, acum si-n vecii vecilor, Cuvantul Domnului Iisus Hristos.
Ca toate ne-au fost noua daruite, intru aceasta taina, de Bunul Dumnezeu, Cel Care s-a jertfit pe Cruce pentru noi si a platit cu scump sangele Lui rascumpararea noastra.
Da, s-ar fi cuvenit sa primim Jertfa Lui, sa primim Dragostea Lui de nespus, sa primim Noul Lui Legamant si sa avem astfel inima pregatita, in curatie si nadejde mare, mereu pentru Domnul. Cu dragoste, cu frica si cutremur s-ar fi cuvenit sa asteptam inscrisul, sa il primim si vesnic sa-l pastram.

Dar noi, intrucat am gasit si altceva in lume si-n noi insine, intrucat am gasit mai lucitor si mai atragator un alt indemn si alte legaminte, am pastrat inima noastra zavorita, rece. Facind-o astfel locul de petrecere al altor dumnezei si-al altor oameni...

Chemati in sud, la locul cu lumina, noi am fugit in nord, la umbra umezita...
Chemati spre est, am cautat spre vest...
Pe toate le-am reasezat si rasucit, mintind ca suntem credinciosi, mintind ca inima ne este scrisa cu porunca Iubirii.

Nu, nu suntem cine pretindem ca suntem! Ca de am fi, nu am rastalmaci.

Iar Domnul, in Marea lui Rabdare si Nesfarsita Mila, vazindu-ne bolnavi si rataciti, cum ne tot zbatem si ne zvarcolim, mereu prea beti spre a discerne duhurile, mereu prea zavoriti in turnuri reci spre a mai auzi din inima adancului Chemarea, Domnul ne-a daruit, prin oamenii Lui, Invatatura, Dragostea, Indreptarea si toate spre folosinta, spre insanatosire, spre Intoarcerea Acasa.

Asa am capatat noi Alt Mangaietor, prin Care Biserica, Scriptura (NT), Tainele, Traditia, Filocalia, Sfintii si toate cele indestulatoare ...

Dar nu am voit sa le primim in inima noastra. O tinem rece, zavorita, uricioasa.
Degeaba noi strigam ca avem Dragostea. Degeaba ne laudam ca suntem buni. Degeaba ridicam in slavi iubirea. In Cer nu ne aude nimeni... Intrucat mintim.

Cata vreme ne lasam coplesiti de duhul veacului acestuia, cata vreme noi uram pe Dumnezeu punindu-i in socoteala nenorocirile noastre (da, asta facem, altminteri am avea Duhul Lui si am fi Luminatori), care sunt de fapt datorate duhurilor rautatii care au lucrat prin oameni si prin noi insine, cata vreme nu cadem cu umilinta la Hristos... NU IL CUNOASTEM PE DUMNEZEU si NU AVEM IN INIMA IUBIREA LUI.

Mintim, inchipuind ca suntem si ca avem. Dar nu suntem si nici nu avem.
Vai noua, tuturor celor inselati! Vai mie, pacatosul, mai intai!

Last edited by ioan cezar; 06.09.2012 at 15:12:33.
Vechi 06.09.2012, 15:47:56
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Tartaruga Vezi mesajul
Te rog sa incetezi definitiv comparatiile cu protestantii si cu oricine altcineva atunci cand vorbesti cu mine. Pastreaza-ti parerile proprii despre protestanti cand raspunzi la postari de ale mele, si raspunde strict la postare atunci cand dai.
Multumesc.

Bine-nteles ca este adevarat ce spune apostolul, de aceea toti cei care au pacatele sus amintite nu intra in Imparatie ci asteapta Judecata Domnului iar la Judecata fiecare va primi dupa faptele de milostenie, unii vor trece la dreapta si unii la stanga. Tu esti cel care te faci ca nu vezi anumite pasaje, ca de exemplu cel al Judecatii din Matei 25. Eu le vad pe toate si nu se contrazic.
Intotdeauna o sa spun daca conceptiile tale sunt protestante, atunci cand sunt protestante. Tu spui ca sunt ortodoxe, nu vreau sa fie confuzie. Daca tu afirmi o dogma protestanta ce ai vrea sa spun? Si asa din cauza asta s-a discutat degeaba cateva zile.
Intepretarea ta nu are importanta, trebuie sa o argumentezi nu doar cu ratiunea ta, ci si cu citate din sfinti.
Vechi 06.09.2012, 15:50:28
Senior Member

Implicit

Citat:
Catalin, te hotarasti in ce crezi si in ce nu? Tu ai zis ca doar sfintii se despatimesc nu omul obisnuit. Ori patima este un pacat facut in mod repetat si de care omul nu se lasa, ca atare nu se poate intra cu patimi in Imparatie pentru ca pur si simplu nu se intra cu pacatul acolo. Daca nu o sa te despatimesti, nici tu nu vei putea intra, si la ce ti-a folosit crestinismul in cazul asta, daca nu sa te condamni singur?
Ti-am scris de cateva ori si nu ai inteles, mai mult nu am ce sa scriu in plus.
Vechi 06.09.2012, 15:53:11
Senior Member

Implicit

Citat:
"Tu expui invatatura protestanta" - exact asa mi-ai scris inainte sa te iau putin mai tare ca sa incetezi cu astfel de afirmatii total neadevarate (iar neadevarul este minciuna). Nu era prima data cand faceai astfel de afirmatii, ci non stop tot astfel de acuzatii mi-ai aruncat. Acum vad in sfarsit ca dai inapoi de la astfel de atitudine. Si vad ca nu te poti abtine sa scrii postari cu "X-lescu este asa si pe dincolo si eu am incercat aia si aialalta dar x-lescu nu mai stiu ce". Si bine ca ai scris in sfarsit de ce te aflii pe acest site, ca ai un cui impotriva ecumenismului, era deci o obsesie. Ok in cazul asta, macar o sa stiu de acum inainte cum sta treaba cu tine.
In privinta aceea, ca tu nu sustii ca faptele nu mai conteaza dupa botez. Tu ai inteles ca spun asta, ca tu ai aceasta conceptie. Eu am spus despre celelalte, ca sunt multe.
Vechi 06.09.2012, 15:59:39
Senior Member

Implicit

Citat:
Draga Catalin,
Te ascunzi dupa deget sau ce? Daca esti macar o data sincer in ceea ce spui atunci te mai intreb o data, si te rog sa raspunzi cu da sau nu: daca ai stii sigur ca s-ar mantui si gramada de necrestini, cei cu fapte bune, TU ai mai fi ortodox? Da sau nu? Te rog sa imi raspunzi simplu si la obiect.
Si acum iti mai pun o intrebare la care te rog sa imi raspunzi iar cu da sau nu: daca ai sti sigur ca s-ar mantui si multime de necrestini, cei cu fapte bune, Ortodoxia ar mai fi pentru tine credinta mantuitoare? Da sau nu? Sau pentru tine ar deveni o filozofie? Da sau nu? Raspuns simplu vreau. Si te rog sa raspunzi in ceea ce te priveste pe tine, nu sa faci ipoteze de cum ar fi pentru mine pentru ca esti departe de a imi intelege gandirea, raspunde deci exact la intrebare: pentru tine cum stau lucrurile?
Ti-am raspuns si prima data, e o aiureala ce ma intrebi. Raspund la mesaje, acum sa mai rapsund si la ce idei fanteziste ai tu e cam mult. E o intrebare de genul daca nu ar exista Dumnezeu am mai fi ortodocsi. Sau daca un cal are cinci picioare ce o sa facem.
Vechi 06.09.2012, 16:06:57
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Intotdeauna o sa spun daca conceptiile tale sunt protestante, atunci cand sunt protestante. Tu spui ca sunt ortodoxe, nu vreau sa fie confuzie. Daca tu afirmi o dogma protestanta ce ai vrea sa spun? Si asa din cauza asta s-a discutat degeaba cateva zile.
Intepretarea ta nu are importanta, trebuie sa o argumentezi nu doar cu ratiunea ta, ci si cu citate din sfinti.
Mie imi pare tot mai clar ca Adriana e un om liber (asa se simte si asa arata, nu stiu insa cat e de libera cu adevarat...), distinct, care nu se identifica nici cu protestantismul, nici cu alte isme... Imi pare ca ea se afirma libera de "isme. (nu stiu de nu cumva toate ale ei aluneca in feminisme, nu stiu, zau..., desi ma tem...)

Asadar ceea ce cred ca o caracterizeaza este ca se tine la distanta, la echidistanta, as zice, de orice e contrafacut omeneste, mai grav inca, institutional.

E chiar un libercugetator in teologie, ca sa zic asa... Asa imi pare.

Un om care isi afirma credinta personala, originalitatea, personalitatea proprie. Asta cred ca ne arata Adriana pe forum.

Totusi, e crestin botezat... Si a avut o educatie ortodoxa, de mica, intr-o familie care nu e deloc straina de Biserica, dupa cum ne-a asigurat Adriana.

O vad ca pe un cautator. Ceea ce ma amuza este ca rade tot, critica totul, nu iarta nimic... Arata cu degetul in toate directiile, corijind, indreptind, tinind strans de Scriptura (a carei biserici, insa? vazui ca inclusiv a BOR)...

Cam asa a fost si Tolstoi (ca sa amintesc pe unul din cei mari...), chiar si Dostoievski (mai putin rebel ca Tolstoi, el nu s-a apucat sa scrie o noua Evanghelie precum Tolstoi si nici n-a sustinut ca Apostolii au "furat" si deturnat Evanghelia... Dostoievski a fost mai smerit, poate din pricina puscariei si bolii)...

In concluzie, Adriana imi pare rebela la tot ce e impus, institutionalizat, perimat prin uzante tocite, mecanice chiar. (Aici ma alatur ei. Detest rutina si prostia vicleana si interesele meschine ale unor asazisi credinciosi crestini.)
Intr-un sens asta chiar imi place. Suntem oameni: gandim, ne indoim, emitem ipoteze, ne lamurim etc. Dar toate trebuie sa aiba o limita! Rau nu este ca riul e involburat, rau e cand riul trece peste maluri si face inundatie... Iar in cazurile foarte triste, apa sta si balteste, clocita, pe campii... Cand ar fi mult mai folositor sa se intoarca, cuminte, in matca.
Furia apelor, furia...
Nilul insa era roditor, se revarsa pe campii si facea treaba buna in agricultura... Insa mereu revenea in matca lui, mereu, ascultind de Soare, in definitiv....:)

Acum, ca mi-am exprimat opinia, facindu-ma oglinda pentru Adriana (iata cum te vad eu!), poate ne spune si ea cum se vede de fapt: care e credinta ta Adriana, ce raporturi ai cu Biserica? faci parte dintr-o comunitate protestanta? Catolica? sau cum? ... Je t'en prie...
Vechi 06.09.2012, 16:09:28
Senior Member

Implicit

Citat:
Tare te mai impiedici in termeni adica in forme in loc sa intelegi sensul. Ca atare iti spun inca o data cu formele tale: hindusul si musulmanul si ateul si cine mai vrei tu, care nu L-au intalnit pe Hristos in viata asta, vor deveni crestini in momentul Judecatii exact ca talharul pe cruce daca au lucrat faptele bune in viata asta, si deci se vor mantui in stare de crestini. Pentru ca tot genunchiul se va pleca in fata lui Hristos. Daca nu se pleaca acum din nestiinta se va pleca la Judecata si toti oamenii vor fi crestini, unii cu fapte bune si altii cu fapte rele. Acu' poate ca iti este mai clar.
Nu am ce sens sa inteleg, sunt doar rationamente facute de tine. Unde ai citit ca ei vor deveni crestini la sfarsit, mai spune cineva asa ceva?
Talharul de pe cruce s-a mantuit la fel ca dreptii Vechiului Testament, care au fost luati din Iad cand S-a dus Hristos, prin credinta. Si ca tot a venit vorba, ce fapte bune avea talharul, ca era doar talhar si ajunsese pe cruce, pentru fapte rele ajunsese acolo. Cade teoria ta cu faptele lumesti?
Vechi 06.09.2012, 16:12:31
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
Da' cum le-ai gasit? :))
Uite aici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...331#post469331
Obisnuiesc sa vizitez, inainte sa parasesc forumul. Uneori sunt linkuri foarte frumoase.
Vechi 06.09.2012, 17:08:08
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Totusi, e crestin botezat... Si a avut o educatie ortodoxa, de mica, intr-o familie care nu e deloc straina de Biserica, dupa cum ne-a asigurat Adriana.
Pana la despartirea de trup nu stim despre nimeni cum va fi, poate fiecare sa devina sfant si cu putin timp inainte sa moara.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta Ioana-Andreea Secte si culte 77 16.11.2013 22:42:56
Mantuirea Daniel777 Biserica Ortodoxa Romana 11 02.06.2010 12:15:26
Mantuirea in lume Nicolae Calugarul 21 18.06.2007 15:24:08
Mantuirea danyel Despre Biserica Ortodoxa in general 1 24.12.2006 22:39:15
Mantuirea vsm Stiri, actualitati, anunturi 1 02.11.2006 23:56:38