Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Rugaciuni

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.09.2012, 11:14:38
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de SergiuNicola Vezi mesajul
După cum bine știți rugăciunea inimii este :"Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul." Eu am mai adăugat ceva : Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu și stăpânul sufletului meu, miluiește-mă, mântuiește-mă și iartă-mă pe mine păcătosul căci ți-am greșit Ție. Am făcut asta deoarece simțeam nevoia.

E un lucru bun că am îndrăznit să mai adaug ceva?
Rugaciunea inimii este "inima" isihasmului.
Este bine sa studiezi din lucrari adecvate practica acestei rugaciuni ca sa intelegi starile duhovnicesti precum si legatura intre inima ca organ fiziologic si centru al sentimentelor, si cum "patrunde" mintea in inima.

De asemnea este imperios necesar ca Pr Duhovnic sa stie acest lucru (dorinta de a practica rugaciunea inimii)... iar spovedania sa fie adecvata.

De obicei parintii sincronizau rugaciuenea cu respiratia (inspiratie + expiratie), formula scurta fiind: "Doamne Iisus Hristoase, mantuieste-ma" ... iar pe treptele cele mai inalte simplu: Iisuse. Tinta fizica a rugaciunii este intodeauna inima ca organ fiziologic (locul ei in trup)... iar cea duhoviceasca "vederea duhovniceasca" (cognitia inechivoca a harului Duhului Sfant intru Hristos Iisus).

Personal nu stiu cum poti dumneata sincroniza cuvintele adaugate cu respiratia... insa daca reusesti, mergi inainte sub indrumarea Sfintilor Parinti.

Recomand in acest sens:
Pr. Dumitru Staniloae: Ascetica si Mistica Bisericii Ortodoxe
Nichifor Crainic: Cursurile de Mistica
Sfantul Vasile de la Poaina Marului: Introduceri in rugaciunea lui Iisus si Isihasm
si bineinteles: Filocalia

Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";

Last edited by Eugen7; 07.09.2012 at 11:19:55.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Rugaciunea inimii pe perete Marcel_Ionut Generalitati 1 28.11.2012 20:31:33
Rugaciunea inimii Ecaterina Cojoca Rugaciuni 65 10.05.2010 09:59:26
RUGACIUNEA INIMII ancah Rugaciuni 21 20.06.2009 23:52:24
CURATIREA INIMII iosif Pocainta 53 01.06.2008 20:46:49