![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]()
Glykys a adus in discutie o calitate importanta a unui conducator care in psihopedagogie se numeste empatie, adica acea capacitate de a te pune permanent in locul celor pe care-i conduci. In folclor, avem proverbul: ,,Ce tie nu-ti place altuia nu-i face!'' In Noul Testament, avem poruncile evanghelice si sfaturile date conducatorilor.
Un conducator cu frica de Dumnezeu si cu o gandire empatica va simti pulsul celor pe care-i conduce asa cum simte pulsul inimii sale. Asa cum pentru sine insusi ia medicamente atunci cand tensiunea ii creste sau ii scade, tot asa va sti sa-i ocroteasca pe cei pe care-i conduce. Asa cum el insusi face miscare pentru a se mentine in forma, tot asa va veghea ca tara, orasul, intreprinderea sa fie la standarde care sa corespunda asteptarilor celor pe care-i conduce, chiar daca acest lucru implica un efort si din partea lor. Dar, din pacate, in mod concret, in alegerea conducatorilor primeaza alte criterii... Daca nu esti santajabil, nu prea ajungi sa conduci nici macar o gradinita. De asta ajungem unde ajungem. Tin minte ca acum cativa ani o persoana cu venituri modeste mi-a adresat cateva intrebari gen chestionar si, nefiind deprinsa cu minciuna, mi-a si spus de ce ma iscodeste. Mi-a spus ca nu se mai decurca in mod cinstit, ca isi dorea sa promoveze si era convinsa ca si eu procedez la fel. Intre timp, nu s-a ales cu prea mult, doar ca nu mai are acea umilinta si acea sinceritate, priveste lumea de sus si se razbuna pe ascuns daca e suparata, continuand sa para prietenoasa. Oameni de acest tip sunt multi societatea noastra. Experimentul inceput la Pitesti continua intr-o forma de un cinism modern, iar informatori si ofiteri care fac parte din serviciile integrate din toate domeniile de activitate sunt mai multi decat credem. Daca acestia ar avea o inalta calitate morala, ar accepta sa faca parte din astfel de structuri pentru a sluji aproapelui, nu pentru avantaje personale. Daca ar fi patrioti, ar veghea ca tara sa prospere, iar pe cei nesantajabili nu i-ar mai privi ca pe o amenintare personala. Daca nu se face o asanare morala generala, nu avem nicio sansa sa avem in frunte conducatori crestini cu vorba si cu fapta. Sa nu ne mai ascundem dupa deget daca am facut sau facem asa ceva ca sa ne mearga bine. Sa recunoastem cinstit si sa punem inceput bun, nu sa fim santajabili mereu si sa ne fie frica sa procedam cum ne dicteaza constiinta doar pentru ca suntem vulnerabili. Last edited by antoniap; 12.09.2012 at 10:58:25. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Adesea o poti vedea in niste haine ponosite, pentru a nu atrage atentia asupra prezentei sale. Suporta cu greu aceasta situatie, totusi, iar cand vede pe altii imbracati cu gust, considera ca acestia vor sa se remarce! Si le acorda mai multa atentie... In ocazii festive, se imbraca foarte elegant. Am vazut mai multe astfel de persoane. Pe unele le compatimeam sincer ca nu au bani sa-si cumpere ceva mai bun de imbracat. Pe unele, nestiind cine sunt, le-am dispretuit, silindu-le sa-si scoata coltii... |
|
|||
|
|||
![]()
Cam ce conducator va doriti sa aveti dupa aceste alegeri?
Eu cred, ca bine ar fi sa aiba putina credinta, adica sa nu fie necredincios. Atunci mai avem o sansa de indreptare a situatiei... |
|
||||
|
||||
![]()
Hm!... Nu stiu cum sa numesc asta... Utopie, aberatie, gluma seaca?... Eu nu stiu daca un om cu drept de vot isi poate perimte sa creada in Mos Craciun... Dar daca luam in considerare versurile "Mosule, ce tanar esti!"... putem spera si intr-un conducator onest si... credincios... Credincios scopurilor sale!...
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar cum crezi ca vom putea innoi societatea fara un conducator credincios? Nu trebuie sa fie unul de talia lui Macarios - care intre noi fie vorba, a fost primul dupa sute de ani, care a facut fapte marete in Cipru - dar sa aiba putina frica de Dumnezeu. Asta am vrut sa spun. E chiar aberant sa imi doresc un conducator, fie el Presedinte sau Prim Ministru, care duminica dimineata sa mearga la Liturghie si sa se impartaseasca?!? Cred ca ar fi ceva normal; dar intr-o lume data cu rotile in sus, normalul poate pare aberant. Totusi nu vad sa se produca cu adevarat o schimbare in Romania, inainte de a avea un asemenea conducator, care sa serveasca oamenilor care l-au ales, si nu in primul rand siesi si familiei sale, incluzand si pe toti acolitii. Romanii in general s-au obisnuit cu coruptia pentru ca si ei participa la ea intr-o masura sau alta: fie ca dau spaga, sau primesc spaga. Cred ca spaga trebuie scoasa in afara legii si pedepsita rau, indiferent ca e vorba de 5 lei sau 5 milioane; fapta e aceeasi. Este vreun candidat care are aceasta credinta in Dumnezeu? Da: Mihai Neamtu, ca sa dau un exemplu, dar mai sunt si altii. L-ati vazut pe contracandidatul lui Voiculescu la Sectorul 3? Un David care se va bate cu Goliath. La prezentarea acestui David s-a spus ca are credinta in Dumnezeu. Dar s-ar putea ca Goliath sa fie scos din joc inainte de alegeri. Mana lui Dumnezeu! Eu cred ca credinta in Dumnezeu a celor alesi precum si a alegatorilor constituie cheia succesului pentru o Romanie in care sa putem trai decent. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Așa că, din păcate, eu unul, indiferent ce mi-aș dori, nu cred că o să obțin.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Majoritatea sunt din pacate cum spui, si chiar mai rau. Dar uite, ca se mai face cate o Comisie de Etica, prin care se exclud niste elemente necorespunzatoare. Nu a dat decat un mic rezultat, mai bun insa decat unul nul. In plus vin elemente noi, oameni necunoscuti pe scena politica, cu un suflu nou si curat. Am amintit de tanarul, care candideaza la Sectorul 3. Acesta este un om ca tine si ca mine, chiar daca are dizabilitati. Sa nu ne lasam influentati de aspect, ci sa vedem cu ce mesaj nou vin acestia. Dumnezeu nu a parasit Romania, ci o pune la incercare. E vremea in care profeticele cuvinte se fac simtite: "Cine e nedrept, să nedreptățească înainte. Cine e spurcat, să se spurce încă. Cine este drept, să facă dreptate mai departe. Cine este sfânt, să se sfințească încă." (Ap., 22, 11) Mai dau un exemplu, care pe mine ma preocupa, caci implica o viat de om: Vanghelie a promis marea cu sare alegatorilor la alegerile locale - imi amintesc ce cuvantari inflacarate a tinut - iar doua luni mai tarziu lasa sa moara un om disperat, care avea contractate lucrari cu Primaria, le-a efectuat, dar lucrarile nu i-au fost platite, oamenii sai ramanand fara salarii. A stat la usa Primariei si nu a fost primit, caci primariile se transforma in fortarete, atunci cand primarii isi apara pielea. Omul a murit in acea zi, fara ca primarul sa-l primeasca. Avea bani multi de primit de la primarie, spunea el, pentru a-si plati oamenii. Pentru asta si-a amanetat masina, tot ca sa isi plateasca oamenii, iar Primaria a tacut, s-a inchis in ea si l-a lasat sa moara pe treptele ei. Si ce a raspuns Vanghelie? Ca vin mii de oameni zilnic si nu-i poate primi pe toti. Bravo domnule primar Vanghelie! Iata ce oameni alegem cu mana si constiinta noastra si apoi ne miram ca merg rau lucrurile. |
|
||||
|
||||
![]()
Permiteti-mi să mă îndoiesc (în mod particular) de onestitatea celui din exemplul Dvs.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Imi aduci aminte de "Rinocerii" lui Eugen Ionescu: unul singur nu se molipsise de "boala", dar s-a legat la cap, caci nu-i venea sa creada ca e exceptie, atata timp cat si cei mai apropiati lui se imbolnavisera - in cazul acesta de fascism. Si totusi nu era bolnav. Deci mai exista si exceptii, chiar daca putine. Trebuie sa credem in binele din om. Omul acesta este nou si vine cu idei noi. Ce te face sa te indoiesti apriori? Doar asa pentu ca e cool sa te indoiesti si pentru ca se crede ca e prost cel care mai spera ca totusi cineva doreste sa faca binele?!? |
|
||||
|
||||
![]()
Miha-anca, e greu de crezut ca mai poate fi cineva mai naiv decat mine, iar asta in foarte multe privinte. Eu, printre altele, cred in oameni si in bunul lor simt. Viata insa mi-a dovedit de multe ori ca in aceste vremuri, poti sa-ti permiti sa fii naiv pentru tine si cel mult pentru familia ta (desi ii tragi dupa tine in suferinta, taras-grapis), dar in nici un caz nu-ti poti permite sa fii naiv la scara nationala. Da, noi toti ne dorim intr-un fel sau altul, un conducator cu frica de Dumnezeu, dar de votat, romanul voteaza tot dupa interese.
Si-apoi, sa presupunem ca printr-un absurd, un viitor presedinte ar avea oarecari slabiciuni pentru Biserica Ortodoxa, la modul cel mai profund cu putinta... Oare cat ar dura sa se faca frate cu "dracul"? Sau altfel spus, ce sanse are sa NU se faca frate cu el? Un politician corect in primul rand n-ar putea sa reziste sub nici o forma ("daca nu esti cu noi, esti impotriva noastra!!!"), si i s-ar inventa scenarii dintre cele mai delicate, inclusiv de incest... Iar in al doilea rand, un politician cinstit NU ARE CE CAUTA in politica, fiindca ar fi un zero-absolut si nu ar sti ce decizii sa ia. Iar ca sa vorbim aici despre Imparatul David... Am intors viata lui pe fata si pe dos, am vizionat filmul care se gaseste pe internet de mai multe ori... Oare de ce nu i-a oranduit Dumnezeu sa ridice el "zidurile Ierusalimului"? Doar pentru ca a facut pacatul desfranarii? Nu! Dumnezeu prin Duhul Sfant i-a spus ca a luat mult prea multe vieti, iar niste maini patate cu sange nu poate ridica o casa a lui Dumnezeu, chiar daca cei omorati, erau dusmani ai lui Dumnezeu pana la urma!... Dar sa nu confundam puterea vrajmasului de atunci cu cea actuala. Omul avea o plaja mult prea mica de incercari, fata de acum cand tehnica ne ofera posibilitatea sa folosim timpul absolut oricum doreste maria-sa - sufletul, numai sa nu cumva sa ne mai duca gandul la rugaciune, ca ies scantei, daca nu de la noi, de la ceilalti mai slabi decat noi... Nu stiu daca e cazul sa vorbim astfel, dar ajungem la discutia lui Lapusneanu... Depindem de cei "multi, dar prosti", desi in acest caz aproape jumatate doar o fac pe prostii...
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Sotul ideal | cdiasimi | Nunta | 231 | 17.07.2012 10:34:54 |
Parintele Galeriu - duhovnicul ideal | sophia | Mari Duhovnici si predicile lor | 13 | 12.05.2010 17:30:51 |
Destin si Ideal | OmuBun | Generalitati | 4 | 28.08.2009 16:44:33 |
|