Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sectiune dedicata profesorilor de religie
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.09.2012, 22:58:31
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
... "pe pomelnic se trec numai ortodocșii practicanți (cei care se spovedesc și participă regulat la Sfânta Liturghie), pentru că harul lui Dumnezeu nu lucrează împotriva voinței libere a necredinciosului;"
Pentru cei care au probleme cu credinta ne rugam sa ii lumineze sa vada adevarul.
1-Dumnezeu modifică realitatea care, la rândul ei, modifică voința liberă a fiecăruia, deci lucrează împotriva voinței libere.

2-Nu-mi vine a crede că Dumnezeu nu lucrează pentru mântuirea oricui, indiferent de voința lui ”liberă”:
15. Dacă lucrul cuiva se va arde, el va fi păgubit; el însă se va mântui, dar așa ca prin foc.(1Cor3,15)

2-Pavel(Saul) este un alt exemplu de acțiune împotriva voinței libere a oricui.
Reply With Quote
Vechi 23.09.2012, 15:02:18
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Demetrius Vezi mesajul
1-Dumnezeu modifică realitatea care, la rândul ei, modifică voința liberă a fiecăruia, deci lucrează împotriva voinței libere.

2-Nu-mi vine a crede că Dumnezeu nu lucrează pentru mântuirea oricui, indiferent de voința lui ”liberă”:
15. Dacă lucrul cuiva se va arde, el va fi păgubit; el însă se va mântui, dar așa ca prin foc.(1Cor3,15)

2-Pavel(Saul) este un alt exemplu de acțiune împotriva voinței libere a oricui.
Sunt de acord.
Avem si exemple de pe pamant:
a) cand copilasul nu stie ce face, parintele intervine impotriva vointei lui, pentru a-l proteja de eventualele necazuri/pericole;
b) cand bolnavul nu isi da seama ce e cu el (valabil mai ales in tulburarile psihice), medicul vine el in intampinarea bolnavului, nu asteapta sa vina bolnavul spre medic. Exemple sunt cu miile si zecile de mii. Unde nu e discernamant, cel care il detine in masura mai mare intervine pentru a-l ajuta pe cel aflat in pericol.
c) cand un om e in suferinta si nu mai are putere sa lupte, dragostea celor din jur intervine si ofera sprijinul necesar.

E cat se poate de cainos si de nedumnezeiesc sa asteptam ca fiecare amarit sa aiba luciditate, ravna, dragoste si alte insusiri care tin de sfera (invecinata a) virtutilor. Eu unul nu am, fiind adesea primul dintre amaritii pamantului si uite ca Dumnezeu mi-a dat ajutor cum n-am visat... Si cum, desigur, nu meritam. Ehe.... daca am pricepe odata ce Dumnezeu avem!!!

Un dumnezeu care asteapta ca eu sa devin mai intai sfant pentru a primi ajutor intru virtute si mantuire NU este Dumnezeu in care cred eu.
Reply With Quote
Vechi 23.09.2012, 15:10:39
ioan cezar
Guest

Implicit

Cat despre pomelnic, eu cred ca e bine sa facem fix ce spune preotul paroh din biserica unde ne aflam. E treaba lui sa ne pastoreasca asa cum stie si crede, iar treaba noastra e sa ne supunem. Fiecare da socoteala pentru treaba lui, nu pentru a vecinului.
Indiferent ce zic altii din alte biserici.
De ce? Pe scurt: pur si simplu, pentru ca acolo in acea biserica suntem deja in ascultare si in Taina Bisericii si se cuvine sa participam la duhul locului. Preotul caruia m-am supus si m-am incredintat poarta pacatele mele eventuale, nu eu. Daca gresesc cu pomelnicul in urma ascultarii preotului, nu eu dau seama inaintea Domnului, ci preotul. E raspunderea lui sfanta. A mea, tot sfanta, e sa ascult de duhovnic.
Consideratiile pot veni dupa aceea, nu insa cand suntem deja in relatia duhovniceasca.
Sa acceptam, asadar, regula locului. O fi avind rostul ei, chiar daca noi, istetii, razvratim in fel si chip... Sa vorbim cu duhovnicul, la Spovedanie, mai intai! Sa cartim acolo daca avem asa mare chef de istetime.
Reply With Quote
Vechi 23.09.2012, 19:15:36
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Sunt de acord.
Avem si exemple de pe pamant:

Un dumnezeu care asteapta ca eu sa devin mai intai sfant pentru a primi ajutor intru virtute si mantuire NU este Dumnezeu in care cred eu.
Eu cred ca ai inteles ceva gresit. In primul rand am citat dintr-un articol ortoodx, si Cristi are pe blog acestea: http://cristiboss56.blogratuit.ro/Pr...IC-b1-p709.htm
E evident ca pe pomelnic se trec doar cei din Biserica, nu prietenul hindus sau musulman. Mai ales al Sfanta Liturhie, care e o slujba speciala. Pentru cei care nu sunt ortodocsi in cadrul slujbelor preotii se roaga sa fie luminati (adica de har) sa vada adevarul si sa vina la credinta adevarata. De asemenea, si in rugaciunile particulare ne putem ruga sa afle credinta adevarata.
Reply With Quote
Vechi 23.09.2012, 22:23:39
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
E evident ca pe pomelnic se trec doar cei din Biserica, nu prietenul hindus sau musulman. Mai ales al Sfanta Liturhie, care e o slujba speciala. Pentru cei care nu sunt ortodocsi in cadrul slujbelor preotii se roaga sa fie luminati (adica de har) sa vada adevarul si sa vina la credinta adevarata. De asemenea, si in rugaciunile particulare ne putem ruga sa afle credinta adevarata.
Dar de ce imi spui mie astfel de lucruri? Am spus cumva vreun cuvant impotriva a ceea ce scrii tu mai sus? Pledez eu pentru papuasi ori musulmani pe pomelnic? Nu fuseram amandoi de acord, de atatea ori, in privinta harului chemator? etc., etc.
Sunt nedumerit ca imi adresezi acest mesaj... E ca si cum ne jucam de-a nodul in papura.
Eu nu vreau sa participi la astfel de jocuri.
Reply With Quote
Vechi 24.09.2012, 00:20:48
Senior Member

Implicit

Citat:
Dar de ce imi spui mie astfel de lucruri? Am spus cumva vreun cuvant impotriva a ceea ce scrii tu mai sus? Pledez eu pentru papuasi ori musulmani pe pomelnic? Nu fuseram amandoi de acord, de atatea ori, in privinta harului chemator? etc., etc.
Sunt nedumerit ca imi adresezi acest mesaj... E ca si cum ne jucam de-a nodul in papura.
Am inteles eu gresit, tu ai spus ca esti de acord cu ce spune Demetrius in acel mesaj si el a avut o exprimare mai neclara. Eu am scris de hindusi, dar era vorba si de catolici, protestanti, etc., aratam ca doar ortodocsi trecem pe pomelnic.
Reply With Quote
Vechi 24.09.2012, 00:40:01
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
aratam ca doar ortodocsi trecem pe pomelnic.
De acord, Catalin.
Insa esti de acord ca ne putem ruga, acasa de exemplu, in camara noastra, pentru lumea intreaga? Ca mi se intampla uneori...
Chiar ma intereseaza in mod ff serios raspunsul tau.
Reply With Quote
Vechi 24.09.2012, 16:05:50
Senior Member

Implicit

Citat:
De acord, Catalin.
Insa esti de acord ca ne putem ruga, acasa de exemplu, in camara noastra, pentru lumea intreaga? Ca mi se intampla uneori...
Chiar ma intereseaza in mod ff serios raspunsul tau.
Chiar am raspuns la asta in mesajul precedent: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...9&postcount=53
Daduse Anna21 un link cu o carte a unui sfant despre cum sa ne rugam pentru cei ce nu sunt ortodocsi. In general ne putem ruga ca sa fie luminati sa vina in Biserica.
Reply With Quote
Vechi 24.09.2012, 01:36:28
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
Ce lapsus grosolan!.... (dar fericit!)

Evident, am vrut sa spun ca EU nu vreau sa PARTICIP .... Ma refeream la mine, nu la tine...
(Dar uite cat de mult tineam, in inima mea, sa nu participi nici tu...:))
Reply With Quote
Vechi 24.09.2012, 16:03:17
Senior Member

Implicit

Citat:
Ce lapsus grosolan!.... (dar fericit!)

Evident, am vrut sa spun ca EU nu vreau sa PARTICIP .... Ma refeream la mine, nu la tine...
(Dar uite cat de mult tineam, in inima mea, sa nu participi nici tu...:))
Eu am inteles de prima data ca e o greseala de tastare. Eu fac tot timpul astfel de greseli, cred ca nici nu se inteleg prea bine mesajele mele din cauza asta.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sfanta Liturghie danyel Sfanta Liturghie 81 02.11.2015 16:22:22
Sfanta liturghie Andy00 Resurse ortodoxe on-line 10 30.01.2015 15:29:07
Sfanta Liturghie alecsandru Sfanta Liturghie 26 05.02.2013 21:41:47
Sfanta Liturghie EDI Despre Biserica Ortodoxa in general 8 02.05.2009 16:52:24
Sfanta Liturghie anavictoria Sfanta Liturghie 57 12.01.2009 19:38:22