![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
2-Nu-mi vine a crede că Dumnezeu nu lucrează pentru mântuirea oricui, indiferent de voința lui ”liberă”: 15. Dacă lucrul cuiva se va arde, el va fi păgubit; el însă se va mântui, dar așa ca prin foc.(1Cor3,15) 2-Pavel(Saul) este un alt exemplu de acțiune împotriva voinței libere a oricui. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Avem si exemple de pe pamant: a) cand copilasul nu stie ce face, parintele intervine impotriva vointei lui, pentru a-l proteja de eventualele necazuri/pericole; b) cand bolnavul nu isi da seama ce e cu el (valabil mai ales in tulburarile psihice), medicul vine el in intampinarea bolnavului, nu asteapta sa vina bolnavul spre medic. Exemple sunt cu miile si zecile de mii. Unde nu e discernamant, cel care il detine in masura mai mare intervine pentru a-l ajuta pe cel aflat in pericol. c) cand un om e in suferinta si nu mai are putere sa lupte, dragostea celor din jur intervine si ofera sprijinul necesar. E cat se poate de cainos si de nedumnezeiesc sa asteptam ca fiecare amarit sa aiba luciditate, ravna, dragoste si alte insusiri care tin de sfera (invecinata a) virtutilor. Eu unul nu am, fiind adesea primul dintre amaritii pamantului si uite ca Dumnezeu mi-a dat ajutor cum n-am visat... Si cum, desigur, nu meritam. Ehe.... daca am pricepe odata ce Dumnezeu avem!!! Un dumnezeu care asteapta ca eu sa devin mai intai sfant pentru a primi ajutor intru virtute si mantuire NU este Dumnezeu in care cred eu. |
|
|||
|
|||
![]()
Cat despre pomelnic, eu cred ca e bine sa facem fix ce spune preotul paroh din biserica unde ne aflam. E treaba lui sa ne pastoreasca asa cum stie si crede, iar treaba noastra e sa ne supunem. Fiecare da socoteala pentru treaba lui, nu pentru a vecinului.
Indiferent ce zic altii din alte biserici. De ce? Pe scurt: pur si simplu, pentru ca acolo in acea biserica suntem deja in ascultare si in Taina Bisericii si se cuvine sa participam la duhul locului. Preotul caruia m-am supus si m-am incredintat poarta pacatele mele eventuale, nu eu. Daca gresesc cu pomelnicul in urma ascultarii preotului, nu eu dau seama inaintea Domnului, ci preotul. E raspunderea lui sfanta. A mea, tot sfanta, e sa ascult de duhovnic. Consideratiile pot veni dupa aceea, nu insa cand suntem deja in relatia duhovniceasca. Sa acceptam, asadar, regula locului. O fi avind rostul ei, chiar daca noi, istetii, razvratim in fel si chip... Sa vorbim cu duhovnicul, la Spovedanie, mai intai! Sa cartim acolo daca avem asa mare chef de istetime. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
E evident ca pe pomelnic se trec doar cei din Biserica, nu prietenul hindus sau musulman. Mai ales al Sfanta Liturhie, care e o slujba speciala. Pentru cei care nu sunt ortodocsi in cadrul slujbelor preotii se roaga sa fie luminati (adica de har) sa vada adevarul si sa vina la credinta adevarata. De asemenea, si in rugaciunile particulare ne putem ruga sa afle credinta adevarata. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sunt nedumerit ca imi adresezi acest mesaj... E ca si cum ne jucam de-a nodul in papura. Eu nu vreau sa participi la astfel de jocuri. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
De acord, Catalin.
Insa esti de acord ca ne putem ruga, acasa de exemplu, in camara noastra, pentru lumea intreaga? Ca mi se intampla uneori... Chiar ma intereseaza in mod ff serios raspunsul tau. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daduse Anna21 un link cu o carte a unui sfant despre cum sa ne rugam pentru cei ce nu sunt ortodocsi. In general ne putem ruga ca sa fie luminati sa vina in Biserica. |
|
|||
|
|||
![]()
Ce lapsus grosolan!.... (dar fericit!)
Evident, am vrut sa spun ca EU nu vreau sa PARTICIP .... Ma refeream la mine, nu la tine... (Dar uite cat de mult tineam, in inima mea, sa nu participi nici tu...:)) |
|
|||
|
|||
![]()
Eu am inteles de prima data ca e o greseala de tastare. Eu fac tot timpul astfel de greseli, cred ca nici nu se inteleg prea bine mesajele mele din cauza asta.
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Sfanta Liturghie | danyel | Sfanta Liturghie | 81 | 02.11.2015 16:22:22 |
Sfanta liturghie | Andy00 | Resurse ortodoxe on-line | 10 | 30.01.2015 15:29:07 |
Sfanta Liturghie | alecsandru | Sfanta Liturghie | 26 | 05.02.2013 21:41:47 |
Sfanta Liturghie | EDI | Despre Biserica Ortodoxa in general | 8 | 02.05.2009 16:52:24 |
Sfanta Liturghie | anavictoria | Sfanta Liturghie | 57 | 12.01.2009 19:38:22 |
|