Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 30.09.2012, 22:12:49
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Multumim pentru lamuriri, Raoul.
Mai mult nu mai spun. E bine ca ne-au mai explicat cei de la manastire.
Vechi 30.09.2012, 23:26:43
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Multumim pentru lamuriri, Raoul.
Mai mult nu mai spun. E bine ca ne-au mai explicat cei de la manastire.
Dar cine ar trebui sa ne explice, cei de pe forum?
Vechi 01.10.2012, 08:50:18
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Intrebarea mea este cum tin vegetarienii post???
Daca o persoana este full time vegetariana ce face in perioada postului?

Ma scuzati ca sunt off topic dar aceste intrebari s-au mai pus,si s-au vorbit ani intregi despre miere,fructe de mare si produse de soia...(si probabil o sa se mai vb. inca alti ani,numai ca sper ca protagonistii sa fie altii,astfel incat sa nu ramanem cu aceleasi intrebari ani intregi :))

Pana la urma,ma intreb daca nu cumva deja trebuia sa cunoastem problematica postului daca suntem ortodocsi practicanti...nu???
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 01.10.2012, 09:12:04
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Păi depinde de "cât de" vegetariană este: în post, uleiul se papă atunci când e dezlegare.
Reply With Quote
Vechi 01.10.2012, 09:17:55
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Daca o persoana este full time vegetariana ce face in perioada postului?
Probabil că te referi la postul alimentar. Simplu, cu mai multă nevoință, reducând volumul de mâncare, ajunare vinerea, miercurea, renunți la ulei și la surogate: lapte de soia, iaurt de soia etc. Dar astea făcute cu binecuvântare. Tocmai Raoul a amintit foarte frumos de faptul că postul poate avea mai multe trepte în funcție de putințele sau neputințele omului.
Reply With Quote
Vechi 01.10.2012, 17:08:28
Raoul's Avatar
Raoul Raoul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Tocmai Raoul a amintit foarte frumos de faptul că postul poate avea mai multe trepte în funcție de putințele sau neputințele omului.
Pai in vechime sfintii chiar daca mancau numai paine si sare,tot gaseau metode sa "posteasca". Cum? Pai fie mancau din picioare,fie mancau de doua ori mai putin etc. Deci metode de a se nevoi existau.

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Adam și Eva "posteau" în Rai. Geneză (1,29) explică clar ce "meniu" aveau Adam și Eva în Rai.
Aiurea. Chiar cu doua versete in urma (1,26),Dumnezeu a zis:

"Să facem om după chipul și după asemănarea Noastră, ca să stăpânească peștii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietățile ce se târăsc pe pământ și tot pământul!"

Pai cum adica sa le stapaneasca? Sa le manance! Altfel la ce ar mai folosi stapanirea? Calu inteleg ca sa il puna la arat si la tras caruta,boul si magarul la fel,pisica pentru soareci,cainele pentru a-i apara curtea etc. Dar pestii?? Pasarile?? De ce sa stapaneasca omul gainilie de exemplu? Pentru ce in afara de carne si oua? Acum sa nu imi ziceti ca pentru fulgi ca sa bage in perna...

Last edited by Raoul; 01.10.2012 at 19:17:46.
Reply With Quote
Vechi 12.10.2012, 13:18:27
ovidiu b.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Raoul Vezi mesajul
Aiurea. Chiar cu doua versete in urma (1,26),Dumnezeu a zis:
Încearcă să mai găsești și alte explicații. Explicația pe care tu o dai, este una care îți convine ție. Asta nu îseamnă că e cea mai bună părere. Nu are asesns să ne contrazicem. Am mai dus eu muncă de convingere cu tine...atunci se pare că ai înțeles. Acum văd că ești de altă părere. Îți recomand totuși să apelezi la un călugăr înduhovnicit care să-ți explice mai bine. Eu încă nu am întâlnit călugăr care să-ți recomande carnea, adică să spună că e obligatoriu să mănânci carne. Din contră ei spun că dacă poți și ești pregătit este foarte bine să o faci, adică să abții cât poți de la mâmcarea de dulce. Apropo ortodoxia este o continuă asceză, nu este numai un simplu etalon după care să te ghidezi și să spui "gata am ajuns unde trebuie, acum fac lucrurile bine, nu mai am nimic de făcut". Vezi viețile Sințlor Părinți, ai multe exemple de urmat. Nu-mi veni cu ideea că ei au fost sfinți sau călugări, că nu ține. Ei au fost oameni ca și noi, așa cum ei prin rugăciune și post, cu ajutorul lui Dumnezeu au putut, așa poate fiecare dintre noi. Trebuie numai să și vrem. Nu încerc să te conving și nici nu aștept vreun răspuns. Te rog nu te supăra, avem idei diferite.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Produse de igiena Florin-Ionut Postul 104 24.05.2021 11:40:11
Omul-animal, e posibil,oare ???!!! guardian knight Generalitati 8 17.12.2011 20:53:22
produse bio Life-Care arifa Generalitati 5 31.08.2010 18:43:02
Omul cel mai feroce animal de pe Terra elenavioletacocos Generalitati 74 03.12.2009 15:16:48