Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.10.2012, 00:10:32
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
1. Ioan Chrysostomul este Sf. Ioan Gura de Aur si este ortodox.
Dar o fi fost preluat si de catolici.
Trăind și murind în deplină comuniune cu Papa, acest sfânt, declarat ulterior de Roma "doctor al Bisericii" a fost catolic. Faptul că este recunoscut și de Bisericile ortodoxe și, probabil, și de cele miafizite nu împuținează acest fapt.

Citat:
2. Nu erau de parte de adevar oamenii aceia:
Chiar asa - de ce ai renuntat la Ortodoxie? (daca poti/vrei sa ne spui)
Am spus pe un topic adecvat. Aici, ar fi în afara chestiunii.

Citat:
Iar greco-catolicii sunt catolici-dar nu catolici si in acelasi timp ortodocsi-dar nu ortodocsi.
Nu există "catolici dar nu chiar catolici", tot așa cum nu există o femeie "gravidă, dar nu chiar gravidă". Oamenii sunt fie catolici, fie acatolici. Iar greco-catolicii sunt catolici. Desigur, ei sunt și ortodocși în sens etimologic, adică au dreapta credință. Altfel, ei nu au nici cea mai mică legătură cu Bisericile care își spun "ortodoxe". În trecut, un răstimp din istoria lor, greco-catolicii români s-au lăsat antrenați în schisma orientală, dar apoi, în anul 1700, au revenit la Biserica Mamă a românilor, care este Biserica Catolică.

Citat:
Eu consider ca au mai multa ortodoxie decat catolicism. De fapt nu pot defini ce au catolic (in afara ca apartin de Papa). Preotii se pot casatori?
Exact asta este definitoriu catolicilor: comuniunea cu Papa și cu ceilalți episcopi aflați în comuniune cu el. Papa este principiul vizibil al unității. La întrebarea "este cutărică ortodox sau nu este ?" răspunsul poate fi neclar, subiect de dispută și, de fapt, nici o instanță nu are autoritate de a tranșa problema. La întrebarea "este cutărică catolic sau nu este ?" răspunsul e mai limpede. Dacă dubiul persistă, Papa este cel care are capabilitate de a ne spune despre cineva dacă este catolic sau nu este.

Preoții nu se pot căsători (în mod normal) în nicio religie. În catolicism, unii episcopi admit preoți căsătoriți anterior preoțirii lor, în timp ce alții nu admit. Episcopii greco-catolici fac parte dintre episcopii catolici care admit în eparhiile lor ambele tipuri de preoți: și preoți căsătoriți anterior, și preoți care au ales să fie celibi.

Citat:
Si nu stiu care este diferenta intre liturghia bizantina si cea ortodoxa. Bizantin pentru mine este "de la greci" si deci tot ortodox.
Mai ales ca si slujba se tine partial in limba greaca.
Este putin diferita de slujba ortodoxa, dar daca ma gandesc eu bine si rusii au slujba diferita de a noastra si poate si grecii (n-am asistat la o slujba intreaga la ortodocsii greci). Si atunci cum judecam?
Aici mă tem să sunteți un pic confuză. Ceea ce ortodocșii români, bulgari, greci, ruși au preluat este Liturghia catolică așa cum se făcea în Bizanț. De regulă, după Liturghierul Sf Ioan Gură de Aur ("Chrisostom" = "gura de aur"). Mai sunt și altele, dar să simplificăm pentru ușurința înțelegerii. La aceasta Liturghie, fiecare popor a adus minime modificări, de aceea sunt perceptibile ușoare diferențe între o Liturghie oficiată în Româina și una oficiată în, să spunem, Rusia. Prin urmare, "Liturghie în limba greacă" nu înseamnă "Liturghie ortodoxă". Chiar și la Roma s-a oficiat, pe scară largă, Liturghia în limba greacă și, sporadic, acest lucru se mai petrece și acum. Ca amănunt anecdotic: înainte de a oficia în actuala splendidă Basilică Sf Petru, clădită de Bramante, Michelangelo și Bernini, Papa a oficiat, timp de secole, în Basilica la fel de splendidă clădită prin evlavia Împăratului Constantin (din aceasta se mai păstrează un zid și o parte din fundație). Roma însăși (orașul), urgisit de populații migratoare, a fost reclădit prin grija a numeroși împărați bizantini catolici, un merit deosebit având, în această privință (ca și în altele) Justinian.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Putem fi nasi la tineri greco-catolici? crisghise Nunta 13 07.04.2011 09:53:51
am fost botezat la greco-catolici..... vladicuion Botezul 6 10.07.2009 14:30:54
Greco-Catolicism Macarie Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 17 14.04.2008 01:50:57