![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
2- Parca prof. Johnson se refera la limbajul pe care-l folosesti tu, Cataline, care faci tot dinadinsul sa nu intelegi ca teoria evolutionista este armonios sustinuta si de stiinta si de Scriptura; folosesti cuvinte sentimentale categorice care dovedesc doar patima ta. |
|
|||
|
|||
![]()
Desi avea o viata in Dumnezeu cum putini se pare ca au avut, Sfantul Siluan nu risipea cuvinte de iluminare a semenilor (oare de ce nu se repezea sa invete? era cumva egoist? tinea doar pentru el? era vreun rusnac laudaros si imperialist ca tot rusnacul?) ci era scump la vorba si alegea, adeseori in intalnirile cu fratii, mai degraba sa taca.
Se intampla, aflam de la parintele Saharov, ca uneori nimerea intre mari teologi, oameni care iubeau si ei pe Dumnezeu, care aveau o viata evlavioasa, care erau pe deasupra si toba de carte. Cum aflam ca erau interventiile Sfantului (atunci cand intervenea in vreo dezbatere)? Bazate cumva pe argumentul autoritatii (genul "a zis sfantul cutare" si gata, le inchidea gura)? Ei bine, avem model de dialog stiintific de inalta clasa la Sfantul Siluan, daca tot voim un model de urmat. Sfantul, asadar: a) prefera sa taca, sa asculte, sa cugete; b) se tinea la rugaciune cu putere; c) era bland si plin de bunavointa fata de interlocutor; il incuraja tacit sa isi sustina firul demonstratiei sau marturisirii, cautind lumina in pozitia interlocutorului, iar nu greseli si erori; d) cand avea ceva de zis diferit fata de interlocutor, spunea doar atat: "nu asa cunoastem noi pe Dumnezeu". Nu impunea nimic, nu facea eforturi retorice colosale pentru convingerea, iluminarea, indreptarea aproapelui, a celor care ratacesc etc. Cam egoist si ecumenist sfantul acesta, nu-i asa?...:) Pe toate le primea cu ingaduinta, ca un boier... Desi se pare ca in sinea lui, iubitul nostru Siluan mai si suferea, mai si plangea, mult el se nevoia si se tanguia, topindu-se de dragoste pentru oameni, pentru toata zidirea lui Dumnezeu... Pana si pentru draci el isi facea griji multe si le plangea soarta... Iata in Sfantul Siluan si interlocutorii sai un model de conduita in cadrul dialogului; dezbateri intre oameni cu cunoasteri diferite, desi de aceeasi credinta. Oameni de-ai nostri, crestini adevarati care ne pot fi, de voim, model. Dar daca le urmam atitudinea, noi cand ne mai laudam cu cunostintele noastre teologice si stiintifice, cand ne mai dam cocosei care se bat cu aripioarele lor delicate prin ograda? Mai ales ca de-o vreme, unii dintre noi am cam inceput sa gatuim subtire "cucuriguuuu!" si tare ne mai place cum ne privesc printre doua boabe si trei rime, gainusele.... Asa faceau sfintii nostri? Asa bunul Siluan?... Pentru rugaciunile si pilda iubitilor nostri Parinti, tare frumos ar fi sa modificam si noi un pic bubuitoarele noastre dezbateri. Domnul fie cu noi! Domnul sa ne ocroteasca si sa ne lumineze cu harul Sau! Last edited by ioan cezar; 06.10.2012 at 10:56:34. |
|
|||
|
|||
![]()
Nu mi-as fi inchipuit vreodata ca pe un forum ortodox o sa gasesc ortodocsi evolutionisti si nu doar unul. N-am intalnit la catolici sau pe forum in care nu erau prea multi practicanti, si gasesc aici. Dar nu ma mai mira nimic.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
De aceea nu ai fost deranjat si cand userul catolic ma ataca si spunea tocmai de laudarea cu cunostintele (mai exact cu laudarea cu lista). Sau cand Eugen spune ca vai celor ce nu cred in paradigma stiintifica, in sfantul Darwin sau altii. Spui de sfantul Siluan, dar ia vezi daca era vorba de invataturi de credinta gresita. Acei teologi pe care sta si ii asculta oare spuneau erezii? Sunt sigur ca disuctau in cadrul credintei ortodoxe si daca erau divergente erau in alte probleme. Ecumenismul tine de dogma, nu de unele aspecte de practica (de exemplu daca poti trece prin fata altarului sau nu, daca femeile trebuie sa poarte batic, daca trebuie sa ne rugam putin si des sau macar o data dar sa fie intens, etc.). Totul se discuta in cadrul credintei ortodoxe, nu pe langa. O sa observi in scrierile ortodoxe ca erezia are un tratament special, nu intra la judecarea aproapelui. Dar conceptiile ecumeniste aduc un duh protestant, de "libertate" fata de conseravtorismul Bisericii, si aduna mai multe neintelegeri, mici dar multe, cum e si evolutionismul asta. E adevar ce spui, discutiile sunt degeaba, nimeni nu isi schimba conceptiile doar prin argumente, altfel i-am prezenta unui ateu sau protestant arguemntele si el s-ar converti imediat. Trebuie sa poata vedea el adevarul, e o usa ce se deschide dinauntru, nu dinafara. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Pacat , mare pacat pentru o astfel de gandire , dar fiecare este liber sa creada in ce vrea si in cine vrea , dar tu , te rog , sa crezi "orbeste " in continuare , fara sa te tulburi pe Calea ta ! Eu personal iti multumesc pentru postarile tale pertinente si de folos , asta ca sa folosim cuvintele atat de uzitate in ultima perioada / Bucurii si spor duhovnicesc ! ![]()
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cine crede asta, tocmai de aceea se erijeaza in postura celui care detine adevarul... Si se poarta cum vedem aici pe forum, cu semenii... Adevarul e o usa care se deschide din afara! Din afara mintii mele sau, ma rog, din afara eului format si dezvoltat de-a lungul vietii personale inlauntrul mintii omului. Iar cheia nu e la mine sau la tine. Ci la Duhul Sfant. Prin Duhul Se cunoaste Adevarul! Ce pot eu sa fac totusi, e sa ravnesc cu adevarat la Adevar, sa caut, sa tot caut si sa nadajduiesc, sa bat si sa cer... Si cand vine Mangaietorul, de ma gaseste pregatit si cu adevarat dornic de Adevar, daca va binevoi imi va deschide El aducerea aminte... Oare nu e, de fapt, asa? P.S. Si totusi discutiile nu sunt inutile. Exista, in orice caz, exceptii. Cand un om purtator de Duh Sfant combate pozitia unui ratacit, adeseori se intampla ca ratacitul sa se trezeasca la Adevar. Dar cand omul nu poarta in el insusi roadele Duhului, atunci sunt de acord: discutiile sunt de pomana. Orb pe orb calauzeste... Last edited by ioan cezar; 07.10.2012 at 01:15:42. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Sunt si astfel de cazuri, dar vezi ca mai intai este altceva, cum a fost pregatit terenul inainte sa cada samanta. Iisus a facut minuni si evreii in mare parte L-au respins. De asemenea, Apostolii nu mergeau la convins, ci spuneau adevarul si cei ce erau deja pregatiti il primeau cu bucurie. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pierre Grasse, daca ai fost atent, scrie ca teoria evolutionista este o pseudo-stiinta. In continuare spui ca singurul argument impotriva evolutionismului este ca nu are dovezi. 2. Eu acolo am citat din articolul lui Adrian Lemeni, care e profesor la Facultatea de Teologie Bucuresti. Johnson se refera la faptul ca oamenii de stiinta evolutionisti nu aduc si argumente stiintifice, doar un discurs filozofic bazat pe retorica. Au tocmai asta am facut am adus argumnete, iar partea evolutionista doar discursul. In ceea ce priveste partea cu judecarea o sa te rog sa comentezi mesajele si sa lasi deoparte judecatile tale despre alte persoane, care sunt subiective. Pe acest forum multi eterodocsi, in special cei cu conceptii ecumeniste au avut prostul obicei sa judece si persoanele, nu doar sa discute despre mesaje. Asa cum a facut si face si userul catolic ce a fost si banat in trecut, eu pentru ca face acest lucru si e agresiv am fost impotriva lui. De multe ori unii useri eterodocsi si-au luat apararea cand aveau o disputa, incercau sa o rezolve prin numarul superior de persoane. Nu-mi place sa discut cu un grup, tabara, pentru ca toti vor avea aceeasi parere, chiar daca e gresita. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pe mine Scriptura m-a impins spre evolutionism (nu textele insirate acolo) dupa ce am inteles ca argumentele evolutioniste se impletesc coerent cu Duhul Sfant. Nu am participat la discutia de pe forum cand am obsrvat ca argumentele creationiste sunt mai mult... politice. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In rest sunt de acord cu tine, teoria evolutionista e la fel ca astrologia, ambele pseudo-stiinte. Ce parere aveau si catolicii de pe forumul catolic: http://www.forum-catolic.cnet.ro/vie...hp?f=26&t=2857 |
![]() |
Tags |
creatie, darwin, evolutie, habotnici, maimute |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
CREATIE sau EVOLUTIE? | C.tin | Teologie si Stiinta | 550 | 30.09.2017 17:36:17 |
Teoria Big-Bang-ului il exclude pe Dumnezeu din Creatie | neica_nimeni_altul | Teologie si Stiinta | 59 | 27.11.2012 12:25:23 |
creatie sau evolutionism? | codana | Generalitati | 11 | 15.09.2010 19:10:27 |
Crezi in evolutie? | radugherasim | Teologie si Stiinta | 680 | 07.03.2010 19:25:54 |
Evolutie sau involutie? | silverstar | Generalitati | 34 | 17.02.2007 22:09:45 |
|