Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.10.2012, 22:16:53
arwein's Avatar
arwein arwein is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.01.2010
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Biserica din Sartas?
Reply With Quote
Vechi 14.10.2012, 22:20:30
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de arwein Vezi mesajul
Biserica din Sartas?
Nu... dar m-ai făcut curios cu biserica din Sartas, nu știu nimic despre ea.

Indicii suplimentare: localitatea unde se găsește biserica este foarte aproape de orașul Brad și are hramul "Sfântul Nicolae".
Vechi 14.10.2012, 22:32:51
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Implicit

Google zice Biserica Sfantul Nicolae din Ribita.
Si ne da niste imagini foarte frumoase:

Si ne mai spune niste lucruri triste:

Biserica din Ribita, un important edificiu al spiritualitatii romanesti, intrat deja in patrimonial universal, este un loc despre care noi, romanii, stim prea putine. Se cade oare ca, pentru a afla mai multe despre tara noastra, sa rasfoim mai des pliante straine, frumos colorate, din care sa citim cu uimire, ca sunt locuri extraordinare, care merita vazute, chiar aici, sub nasul nostru.
Biserica din Ribita - pacatul uitarii !
Lipsa fondurilor pentru restaurare fac ca numeroase monumente istorice de pe teritoriul Hunedoarei sa se degradeze pe zi ce trece. Bisericile de la Ribita si Criscior, judetul Hunedoara, monumente istorice de o valoare nationala exceptionala, sunt doua dintre cele mai vechi biserici romanesti de zid din Transilvania. In inima Zarandului, in tara lui Avram Iancu, biserici nepretuite stau sa cada.

Tacuta si rabdatoare, uitarea a intrat deja in peretii bisericii, in culorile impreunate pe vesmintele unor sfinti fara nume. Este incredibil cum, oricat de mult ai sustine ca ai parcurs tara si oricat de mult te lauzi ca ai vazut si ai cunoscut totul, ramane intotdeauna un acolo care sa te surprinda.
Biserica Sfantul Nicolae din Ribita, se afla in prezent intr-o stare jalnica, fiind pe punctul de a se prabusi. Din cauza ploilor, structura de rezistenta a acoperisului este complet putrezita, iar tencuiala este cazuta aproape in intregime.

Turistii ce doresc sa viziteze biserica o pot face doar stiind mai inainte de aceasta, caci Biserica din Ribita nu se afla trecuta in nici un album turistic, nici chiar indicator de "monument national” nu exista spre aceasta."
Vechi 14.10.2012, 22:39:53
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Implicit

O sa postez si eu o biserica. Are legatura cu marea sarbatoare de astazi.
Attached Images
File Type: jpg joc17.jpg (56,7 KB, 6 views)
Vechi 14.10.2012, 22:43:17
arwein's Avatar
arwein arwein is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.01.2010
Implicit

Am fost foarte departe de adevar; am cautat prin arhiva cu pozele mele si am vazut ca diferenta e enorma din punct de vedere al conservarii si al marimii; inauntru nu fusesm, dar am crezut ca o recunosc dupa exterior (probabil ca am suprapus in cap niste imagini ale bisercilor din zona). E pe valea Ariesului, voi incerca sa gasesc pozele cu ea.
Reply With Quote
Vechi 14.10.2012, 22:56:07
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Implicit

Aha, ma bucur ca s-a restaurat. E un caz rar. Biserica cu sibile si filosofi din Bucuresti, veche de 300 de ani, pe care am postat-o pe acest topic este in stare crunta de degradare si nimeni nu pare sa faca nimic. Si mai este localizata si langa "strada Sfintilor", pe unde ti-e si frica sa treci neinsotit.

Sa repostez biserica propusa, care are legatura cu marea sarbatoare de azi:
Attached Images
File Type: jpg joc17.jpg (56,7 KB, 2 views)
Vechi 14.10.2012, 22:59:10
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Aha, ma bucur ca s-a restaurat. E un caz rar. Biserica cu sibile si filosofi din Bucuresti, veche de 300 de ani, pe care am postat-o pe acest topic este in stare crunta de degradare si nimeni nu pare sa faca nimic. Si mai este localizata si langa "strada Sfintilor", pe unde ti-e si frica sa treci neinsotit.

Sa repostez biserica propusa, care are legatura cu marea sarbatoare de azi:
Broderiile în piatră de la Sfinții Trei Ierahi din Iași sunt inconfundabile.
Vechi 14.10.2012, 23:03:55
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihailc Vezi mesajul
Broderiile în piatră de la Sfinții Trei Ierahi din Iași sunt inconfundabile.
Corect. Acolo, la Sfintii trei Ierarhi, au stat initial moastele Sfintei Parascheva, din 1641, de cand au fost aduse in Moldova de domnitorul V. Lupu, si pana in 1888, cand au scapat miraculos dintr-un incendiu si au fost aduse in catedrala mitropolitana, unde se afla si acum.
Am citit si ca in perioada comunista, niste imbecili au vrut sa ia moastele si sa le inmormanteze, pentru a stopa evlavia populara, dar dintr-o data, cerul s-a acoperit de nori si a inceput vijelia, ca au trebuit sa isi abandoneze planul.

Poti posta urmatoarea biserica.
Vechi 14.10.2012, 22:46:42
Senior Member

Implicit

Răspuns corect, însă informațiile nu mai sunt de actualitate, biserica a fost reparată și pictura, atâta cât s-a mai păstrat, s-a restaurat impecabil. A fost nevoie de o muncă de convingere colosală pentru susținătorii proiectului, să-i convingă pe parohieni că pictura este foarte valoroasă și trebuie păstrată chiar și așa cum e, pe bucățele. Săracii creștini ortodocși din părțile locului, moștenitori și ei ai icoanei autentice a Bisericii Una, intenționau să repicteze interiorul cu cine știe ce năzdrăvănii pietiste contemporane.

Oricum, cine merge pe-acolo are ocazia să vadă pe viu constrastul dintre frescele de pe pereți și cacodoxiile vizuale populare portabile de prin biserică, fapt care arată clar diferența, aproape de nerecunoscut, dintre ortodocșii de acum câteva sute de ani și cei de astăzi.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Onestitatea in vorba si in gand NECTARIE Generalitati 0 07.01.2011 13:24:56
Întrebare despre revelionul la mănăstire camy_d Despre Biserica Ortodoxa in general 18 28.12.2010 00:06:13
Biserica Poporului/Manastire vs Camin/Ajutoare/Azile/Locuinte Unomoarecare Generalitati 11 15.07.2010 15:51:35
De vorba cu Parintele Gh. Calciu Pannihis Mari Duhovnici si predicile lor 3 03.12.2008 18:47:18
Urgent...nu e vorba de bani pacatoasa Umanitare 3 29.11.2007 01:17:12