Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Despre Forum > Reguli generale de utilizare a forumului
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.10.2012, 06:32:02
tenacob tenacob is offline
Junior Member

Data înregistrării: 15.10.2012
Post Intrebare

Buna ziua, am o mare problema si nustiu ce e de facut. Sotia mea lucreaza de un an in Belgia si acum o luna am aflat ca pocaitii sectari au pus mana pe ea si au atras-o la ei. Nustiu ce e de facut dat fiind ca noi suntem o familie crestin - ortodocsi, am fost cununati la o biserica Ortodoxa, fetita pe care o avem a fost botezata tot in biserica Oetodoxa. Acum ea, sotia mea, e de nerecunoscut. Tot ce incerc sa discut cu ea se rezuma doar la ce i-au bagat aia in cap despre credinta. Nustiu ce sa fac. O sa trebuiasca sa divortez daca ea nu-si revine din hipnoza asta ( eu asa o numesc ratacirea asta)? Multumesc si astept raspuns
Reply With Quote
Vechi 19.10.2012, 10:08:04
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Mai întâi, fiți binevenit pe forum !

Problema ridicată este și complicată, și importantă în același timp. Pe de altă parte, în niciun caz nu poate fi un motiv de divorț. Spre exemplu, soția mea și cu mine suntem o familie mixtă: ea este ortodoxă, iar eu catolic. Și totuși, nu ne-am gândit niciodată să divorțăm din aceasta pricină.
La urma urmei, soția dv are tot atâta drept ca și dv de a avea acea credință asupra căreia are convingere. Desigur, este dreptul și chiar datoria dv de a-i înfățișa motivele pentru care sectarismul este o falsă credință, iar actuala ei comunitate eclezială nu este Biserica lăsată de Domnul nostru. Dar, în ultimă instanță, decizia îi aparține. Pe scurt: persuasiune da, presiune nu.

P.S.: În postările dv viitoare, este preferabil să deschideți topic nou:
-dacă nu există un topic mai vechi cu temă asemănătoare. Citind forumul, veți vedea că disparitatea de cult în cadrul familiilor este o temă recurentă și poate că acest lucru vă va ajuta și în răspunsul pe care îl căutați.
-dacă, totuși, deschiderea unui topic nou o considerați justificată, plasați-l pe subforum adecvat, și nu pe primul care vă iese în cale, fiind primul pe listă.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 19.10.2012, 16:30:42
Zeytin Zeytin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.04.2011
Locație: United Kingdom
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tenacob Vezi mesajul
Buna ziua, am o mare problema si nustiu ce e de facut. Sotia mea lucreaza de un an in Belgia si acum o luna am aflat ca pocaitii sectari au pus mana pe ea si au atras-o la ei. Nustiu ce e de facut dat fiind ca noi suntem o familie crestin - ortodocsi, am fost cununati la o biserica Ortodoxa, fetita pe care o avem a fost botezata tot in biserica Oetodoxa. Acum ea, sotia mea, e de nerecunoscut. Tot ce incerc sa discut cu ea se rezuma doar la ce i-au bagat aia in cap despre credinta. Nustiu ce sa fac. O sa trebuiasca sa divortez daca ea nu-si revine din hipnoza asta ( eu asa o numesc ratacirea asta)? Multumesc si astept raspuns
Dumneavoastra fiind ortodox eu va sfatuiesc sa asteptati un raspuns la colegii nostri ortodocsi de pe forum, cei care au mai multe cunostinte pe aceasta tema. Sau si mai bine ar fi sa vorbiti cu duhovnicul d-voastra despre aceasta situatie. E cel mai in masura sa va ajute sa alegeti calea cea dreapta.
Vechi 19.10.2012, 17:55:37
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Implicit

Este o situatie tare grea si delicata, daca sunteti la distanta este si mai greu. Trebuie sa faceti tot ce puteti sa o salvati, sa va consultati cu preoti cu viata curata si sfanta, cu mari duhovnici si sa le urmati sfatul.

Eu cred ca in aceasta situatie cea mai puternica este rugaciunea. Sa va rugati pentru ea, pentru luminarea mintii si intoarcerea la credinta. Rugati-va Maicii Domnului, rugati-va Sfintilor sa o ajute. Puteti sa dati in mai multe locuri pomelnic cu numele ei, la mai multe biserici si manastiri.

Nu trebuie sa divortati dar schimbarea va afecta relatia pe toate planurile.
Reply With Quote
Vechi 19.10.2012, 18:09:38
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ekaterina Vezi mesajul
Eu cred ca in aceasta situatie cea mai puternica este rugaciunea. Sa va rugati pentru ea, pentru luminarea mintii si intoarcerea la credinta. Rugati-va Maicii Domnului, rugati-va Sfintilor sa o ajute. Puteti sa dati in mai multe locuri pomelnic cu numele ei, la mai multe biserici si manastiri.
Spunea un parinte ca pentru rugaciunile cuiva, ale parintilor, ale prietenilor, ale preotilor etc, Dumnezeu poate savarsi minuni in fiinta omului. Datorita acestor rugaciuni, omul care a fost pomenit in rugaciuni se poate trezi cu o alta atitudine, cu o alta intelegere a lucrurilor. Sa va intareasca Domnul si pe ea sa o lumineze.
Reply With Quote
Vechi 19.10.2012, 20:24:27
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Poate e mai bine sa nu incercati sa va luptati cu ea, sa o contraziceti. S-ar putea sa o intaratati mai rau. Mai bine lasati profesionistii sa-si faca treaba. Cred ca nu e tocmai o treaba de mirean sa aduca inapoi pe cineva convertit. Puteti sa ajutati doar in masura in care ati ajuta un bolnav veghind la capataiul lui si facand exact ce va spune doctorul.
Reply With Quote
Vechi 20.10.2012, 00:02:53
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
Asa de curiozitate, in afara ca sunteti cununati in Biserica Ortodoxa si aveti un copil botezat ortodox, alte repere care va definesc crezul mai aveti?

Nu de alta, dar e f. greu de spus ce e mai rau: o credinta buna dar formala sau o credinta rea dar practicata cu covingere?

Last edited by AlinB; 20.10.2012 at 02:04:42.
Reply With Quote
Vechi 20.10.2012, 02:37:11
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Asa de curiozitate, in afara ca sunteti cununati in Biserica Ortodoxa si aveti un copil botezat ortodox, alte repere care va definesc crezul mai aveti?

Nu de alta, dar e f. greu de spus ce e mai rau: o credinta buna dar formala sau o credinta rea dar practicata cu covingere?
DOAR UN NESIMTIT CARACTEROPAT CA TINE AR PUTEA SA LANSEZE O ASEMENEA INTREBARE.

Pardon, mergea si CristiBoss si Catalin si lista poate continua...
Bieti bolnavi fara tratament si fara constiinta nesimtirii voastre...
Reply With Quote
Vechi 20.10.2012, 06:27:57
Demetrius Demetrius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.04.2012
Implicit

Citat:
Daca de la acest moment sotia dvs a inceput sa aiba o atitudine schimbata inseamna ca este motivata de un duh puternic, iar lupta impotriva acetei atitudini o va intari si mai puternic(mai ales ca are multi "sustinatori") iar diferendul se va adanci spre paguba tuturor; este limpede ca doar iubind-o o veti recupera.
Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 12.11.2012, 00:49:27
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Implicit Ce trebuie sa faceti daca cineva din familia dvs. a cazut in capcana ereticilor

Un raspun avizat la intrebarea dumneavoastra am gasit la Profesorul Alexandru Dvorkin.

"Mai presus de toate, pastrati pacea. Intr-adevar familia dvs. trece printr-o dificila incercare, dar nu s-a intamplat nimic iremediabil. Cei mai multi dintre oamenii care au aderat la o secta, le parasesc mai devreme sau mai tarziu. Cat de repede cel drag o paraseste, si cum va arata el cand va face aceasta, depinde in mare masura si de dvs. si de ceilalti membri ai familiei.
Pregatiti-va pentru un efort pe termen lung.

Daca cel drag nu poate fi ajutat in primele saptamani de la contactul cu erezia, va trebui sa cunoasteti ca intoarcerea lui la o viata normala, in afara menghinii sectare va presupune un efort din partea intregii familii pe parcursul a cel putin cateva luni, daca nu ani. Pentru a putea fi capabil sa faceti fata unui asemenea efort trebuie sa cunoasteti foarte bine care trebuie sa fie atitudinea si comportamentul dvs.

Dupa primele tangente cu secta, nu incercati sa-l schimbati, aceasta va inrautati relatia voastra si mai mult. Cu siguranta ve-ti intelege ca incercarile de a-i explica persoanei dvs. dragi. absurditatea dogmei sectei sunt inutile, si criticarea comportamentului sau va duce doar la scandal si la relatii incordate. Trebuie sa stiti ca, de regula sectele sunt interesate in a-l separa pe prozelit de mediul sau non-sectar: atunci toate informatiile pe care le primeste vor veni in mod exculsiv numai de la secta, si cercul sau social se va reduce de asemenea, la secta.

O asemenea situatie creeaza conditiile ideale pentru a controla constiinta prozelitului. Pentru a provoca o ruptura, ’’invatatorii’’ sectari ii declara noului initiat ca cei din familia sa sunt, sa zicem, ’’posedati de diavol’’ sau ca sunt prea atasati de ’’aceasta lume stapanita de rau’’. Acesti ’’invatatori’’ continua sa avertizeze ca apropiatii sai vor face tot ce se poate ca sa-l scoata pe noul convertit de pe ’’calea salvarii’’, sa abandoneze nou gasita ’’familie adevarata’’, sa renunte la cunoasterea eliberatoare, etc.

Asa ca reactia dvs. emotionala va juca dupa cum doreste secta si va servi ca inca o confirmare a adevarului noii sale credinte. Dar nu trebuie sa pretindeti ca va-ti razgandit si acum va plac schimbarile care se petrec cu cel de langa dvs. caci si aceasta ii va intari devotamentul fata de secta sau va detecta minciuna si in cele din urma isi va pierde orice urma de incredere in dvs.

Faceti-i urmatoarea propunere: dvs. nu ve-ti critica ’’grupul’’ lui (cuvantul ’’secta’’, desigur, il va supara, asa ca e mai bine sa incercati sa-l evitati); iar el nu va face propaganda acasa, nici nu va incerca sa converteasca alti membri ai familiei. Ceea ce puteti face, oricum, e sa-i atrageti delicat atentia catre evidenta contradictie dintre purtarile lui si declaratii; insa nu-l fortati sa le explice. Obiectivul dvs. e sa-l smulgeti de la secta".
Reply With Quote
Răspunde