Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #111  
Vechi 24.10.2012, 10:05:54
antiecumenism antiecumenism is offline
Banned
 
Data înregistrării: 07.08.2006
Locație: ROMANIA,jud. Brasov
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.218
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Personal nu consider consumul de cafea un viciu, atata timp cat e unul echilibrat, nu unul in exces, care sa-ti faca rau si sa-ti creeze dependenta. As putea oricand sa nu mai consum, insa nu vad de ce a-si face-o, poate doar asa, ca exercitiu de disciplinare a gandurilor.

Toate îmi sunt permise, dar nu toate îmi sunt de folos.
Toate îmi sunt permise, dar nu mă voi lăsa stăpânit de nimic

Cred ca e valabil si in cazul fumatului. Nu o tigara fumata iti face rau, ci consumul excesiv ce creeaza dependenta, atunci cand ajungi sa consideri "tigara" unitatea de masura a timpului: mai fumez o tigara si dupa mergem, cat te-am asteptat am fumat o tigara, luam o pauza de tigara, pana se incalzeste ciorba fumez o tigara, cat timp vorbesc la telefon fumez o tigara etc. Cum nu-s fumatoare, nu pot sa dau sfaturi, insa cei care-i cunosc si s-au lasat de fumat au facut-o brusc, de la o zi la alta si-au propus sa nu mai puna tigara in gura si n-au mai facut-o.
-cafeaua nu cred ca face rau dar tigara da ,chiar si una deci e clar ca nu trebuie sa fumam nici macar una ,pt ca de la una se poate ajunge la mai multe ...si la viciu,pacat si ne-ar face rau si sanatatii...
-
Pentru cei ce socotesc că a bea cafea e păcat

Laurențiu Dumitru

"Răspuns unei doamne: Puneți pe aceeași treaptă cafeaua cu țigara. Nu însă și cu judecarea aproapelui. Pentru că noi ne raportăm întotdeauna la purtările sfinților, vă spun că în obștea Cuviosului Iosif Isihastul (+1959) se consuma mereu cafea înainte de privegherea de toată noaptea. Nu mai spun că ești servit deseori în Athos cu o ceșcuță, dacă te-ai ostenit cu drumul (e parte din obișnuita kerasma). Cafeaua e un bun revigorant, ca și ceaiul negru. Și astfel ucenicii lui Gheron Iosif ajungeau să facă până la 3.000 de metanii pe noapte, cugetând la veșnicie ochii plini de lacrimi. O să găsiți și-n viața Sf. Ioan Iacob Hozevitul că și el consuma cafea, dar nu numai.

Cât despre cafenele ortodoxe (reale, nu virtuale), vreau să precizez că de când am citit cartea monahilor americani John Marler și Andrew Wermuth – „Tinerii vremurilor de pe urmă – ultima și adevărata răzvrătire” și am aflat de celebra cafenea ortodoxă „Monk’s Rock”, am visat și am așteptat să vină ziua când vor apărea și la noi cafenele/ceainării –librărie ortodoxe.

Într-o țară eminamente ortodoxă, o alternativă la nebunia barurilor și pub-urilor pline de fum de țigară, alcool, gălăgie și muzică house, era mai mult decât necesară. Creștinii noștri, și în special tinerii din Biserică, se plâng că nu au unde să-și petreacă timpul liber, că nu prea sunt cluburi liniștite, că nu prea sunt cenacluri ori șezători duhovnicești unde să petreacă un timp cu folos, în răcoarea serii, în compania unor prieteni.

Au apărut astfel de locuri în câteva orașe din țară. Din păcate două cafenele/ceainării/prăvălii ortodoxe pe care le-am vizitat, și-au închis porțile. Doamne, ajută!

PS: A trebuit să revin cu o precizare, pentru că doamna nu credea în ruptul capului că Sf. Ioan Iacob ar fi putut consuma cafea! Iată un citat din Viața Sf. Ioan Iacob: (...) Aici se odihnea pe o rogojina asternuta pe o scandura, se ruga, medita sau scria poezii. Printr-o scobitura facuta in piatra se ajungea in a doua incapere, de 6 metri patrati, in care pustnicul manca din putina hrana pe care i-o aducea din manastire ucenicul sau, schimonahul Ioanichie Paraiala (paine, pesmeti, masline, ceai, cafea). Alaturi se gasea a treia incapere, care era de fapt o "pestera" a mormintelor, caci aici erau asezate spre vesnica odihna trupurile celor ce se nevoisera aici. Sursa: http://www.crestinortodox.ro/sarbato...tul-73084.html .
Reply With Quote
  #112  
Vechi 24.10.2012, 11:17:47
ovidiu b.
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Eu unul din două motive nu aș bea cafea: 1. - decalcifiază, 2. - e toxică. Cofeina este un drog slab care afectează sistemul nervos. Cofeina este un drog ce dă dependență.

Studiile medicale au depistat principalele probleme de sănătate corelate consumului de cafea:

1. Probleme cardiovasculare
Cofeina determină creșterea pulsului cardiac, a tensiunii sângelui în vase și poate contribui la apariția unor boli cardiace.

2. Stress-ul
Cofeina stimulează excreția hormonilor de stress care determină apariția unor înalte nivele de anxietate, iritabilitate, tensiuni și dureri musculare, indigestie, insomnie și deteriorarea imunității.

3. Tulburări emoționale
Anxietatea și iritabilitatea sunt tulburări simptomatice asociate consumului de cofeină dar la fel de grave sunt și depresiile și tulburările de atenție. Depresia poate apărea ca urmare a încetării efectului stimulant al cofeinei, efect ce se pierde în timp. Ea mai poate apărea pe parcursul perioadei de recuperare după ce o persoană a abandonat consumul de cofeină, datorită echilibrării compoziției chimice din creier. În loc să crească activitatea mentală, cofeina determină, de fapt, scăderea fluxului de sânge către creier cu până la 30%, conducând la efecte negative asupra memoriei și performanțelor intelectuale.

4. Probleme gastrointestinale
Multe persoane simt arsuri la stomac după ce beau cafea deoarece aceasta crește secreția de acid clorhidric ceea ce sporește riscul de ulcer. Cafeaua, inclusiv cea decofeinizată, scade presiunea valvei dintre stomac și esofag astfel încât conținutul puternic de acid al stomacului trece în sus către esofag determinând arsuri și maladia refluxului gastro-esofageal. Dat fiind consumul mare de cafea din America de Nord, nu este deloc surprinzătoare vânzarea în mari cantități a medicamentelor cunoscute ca antiacide.

5. Deficiențe de nutriție
Cofeina inhibă absorbția unor substanțe nutritive și produce eliminarea prin urină a calciului, potasiului, magneziului, fierului și altor minerale, toate esențiale unei bune stări de sănătate.

6. Probleme de sănătate specific masculine
Cafeaua este iritantă pentru tractul urinar și pentru vezica urinară.

7. Probleme de sănătate specific feminine
Chisturile fibromatoase de sân, PMS, osteoporoza, problemele de infertilitate, pierderile de sarcină, nașterile de copii sub-ponderali și problemele de menopauză precum bufeurile de căldură sunt toate exacerbate de consumul de cofeină. Femeile care iau anticoncepționale sunt în mod special expuse riscului datorită capacității lor reduse de detoxifiere față de cofeină.

8. Îmbătrânirea precoce
Multe persoane descoperă, în jurul vârstei de 40 de ani că nu mai tolerează același nivel de cofeină ca atunci când aveau 20 sau 30 de ani. Producerea melatoninei DHEA și a altor hormoni vitali începe să scadă iar cofeina accelerează acest declin. În plus, ea deshidratează organismul și contribuie la îmbătrânirea precoce a pielii și rinichilor. S-a dovedit că procesul de reparare al ADN-ului este inhibat de cofeină, iar capacitatea de detoxifiere a ficatului este încetinită de aceasta.

9. Tulburări de aciditate
Cei peste 208 acizi conținuți de cafea pot conduce la indigestie și la o mare diversitate de probleme începând de la hiper-aciditatea asociată inflamaților artritice, reumatice și tegumentare. Multe persoane acuză senzația de arsură în stomac după ce beau cafea deoarece aceasta crește secreția de acid în stomac. Starea de sănătate presupune un echilibru de PH alcalin în organism.

10. Pierderea mineralelor esențiale
Cafeaua inhibă absorbția unor substanțe nutritive și cauzează eliminarea prin urină a calciului, magneziului, potasiului, fierului și altor minerale, toate fiind elemente esențiale, necesare sănătății. Femeile trebuie să se preocupe de osteoporoză la momentul apariției semnelor menopauzei. Studiile arată că femeile care beau cafea prezintă o mai mare incidență a osteoporozei decât cele care nu beau. Nici bărbații nu sunt imuni la osteoporoză.


Psihiatrii, alergologii si toxicologii de la CaffeinWeb.com avertizeaza de potentialui cofeinei de a induce boli psihice in oameni sanatosi.

Aproape 80% din populatia globului folosesc ocfeina si 25% din populatie este diagnosticata cu o dereglare mintale. Studii clinice au aratat ca persoanele bolnave mintal sunt de fapt numai intoxicate de la cofeina. Cofeina mareste deasemena suferintele organice ale pacientilor care nu sufera de boli mintale.

Cine bea zilnica cafea este greu de vindeca cu mijloace naturale caci cofeina are un efect energetic atat de puternic incat anuleaza efectul vindecator al tuturor remediilor naturiste.
Reply With Quote
  #113  
Vechi 24.10.2012, 11:28:14
ovidiu b.
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit Cicoarea

"Cafeluța de cicoare" este înlocuitorul ideal al cafelei fiind un produs dietetic natural care nu conține cofeină. Cicoarea înviorează mintea și psihicul, îndepărtează oboseala și astenia, stimulează digestia și mărește capacitatea de efort intelectual. Principiile active care intră în compoziția cicorii, stimulează digestia, curăță ficatul și splina, detoxifică organismul, scad colesterolul și glicemia, calmează ușor sistemul nervos, au efect ușor laxativ, stimulează, dar și inhibă pofta de mâncare.
Reply With Quote
  #114  
Vechi 24.10.2012, 11:56:20
ovidiu b.
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Cred ca e valabil si in cazul fumatului. Nu o tigara fumata iti face rau, ci consumul excesiv ce creeaza dependenta
De la o țigare ajungi să devii dependent. Nu cred că un fumător a început cu un pachet sau două pe zi, ci treptat a ajuns la această "performanță". Chiar și fumatul pasiv face rău și poate crea dependență, oare de ce nu ți-ar face rău o țigare, două? Nu cred că este cazul să vorbim de nicotină și de dependența creată de nicotină, de cleștele acestui viciu care e este fumatul, mă gândesc că le cunoști. Când ai să găsești fumători care nu sunt dependenți am rugămintea să-mi faci și mie cunoștință cu ei. Apropo în această categorie nu intră cei care își aprind o țigare doar pentru a fi mai importanți sau care vor să fie în rând cu lumea. Chiar și aceștia din neștiință fac aceasta, căci dacă ar ști cărui risc se expun, nu ar face-o.

ps: Sunt fumători care nu pun țigarea în gură o săptămână sau chiar două, dar când le vine pofta nu-i mai poți opri. La fel sunt fumători care după ce s-au lăsat de fumat reiau acest viciu după 6, 8 luni sau chiar mai mult.

Last edited by ovidiu b.; 24.10.2012 at 16:07:38.
Reply With Quote
  #115  
Vechi 24.10.2012, 15:11:58
Cornel Urs's Avatar
Cornel Urs Cornel Urs is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 27.05.2012
Locație: Miercurea Ciuc - Harghita
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.621
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Personal nu consider consumul de cafea un viciu, atata timp cat e unul echilibrat, nu unul in exces, care sa-ti faca rau si sa-ti creeze dependenta.
desigur, asta spun si medicii, un consum moderat chiar face bine sanatatii si este indicat si in anumite afectiuni.

nimeni nu a devenit dependent de la cafea consumand zilnic o mica cescuta, de asemenea cafeaua ca si vinul este un aliment, aducand beneficii corpului.

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Toate îmi sunt permise, dar nu toate îmi sunt de folos.
Toate îmi sunt permise, dar nu mă voi lăsa stăpânit de nimic
"toate" cu exceptia celor pacatoase, evident.

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Nu o tigara fumata iti face rau, ci consumul excesiv ce creeaza dependenta,
fumarea unei singure tigare se poate evidentia la radiografie si poate da dependenta.

in plus de asta, tigarile nu sunt aliment, consumul lor nu se justifica sub nicio forma, in nicio cantitate.
Reply With Quote
  #116  
Vechi 24.10.2012, 16:05:30
ovidiu b.
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Cornel Urs Vezi mesajul
desigur, asta spun si medicii, un consum moderat chiar face bine sanatatii si este indicat si in anumite afectiuni.
Dacă ei consumă tone de cafea, ar fi culmea să spună că nu e bună. Și totuși mulți bolnavi sunt privați de cafea. De ce? Datorită "beneficiilor" sau datorită toxicității cafelei?

Citat:
În prealabil postat de Cornel Urs Vezi mesajul
nimeni nu a devenit dependent de la cafea consumand zilnic o mica cescuta
Mie îmi sună mai mult a dependență, ceva consumat zilnic.

Citat:
În prealabil postat de Cornel Urs Vezi mesajul
de asemenea cafeaua ca si vinul este un aliment, aducand beneficii corpului.
Și cu cele 10 "beneficii" de mai sus ce facem?
Reply With Quote
  #117  
Vechi 24.10.2012, 16:12:31
ovidiu b.
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit Cercetările au demonstrat un lucru: cofeina creează dependență!

Efectele de sevraj ale renunțării la cofeină sunt oboseala, stare generală proastă, dureri de cap, probleme de concentrare, nervozitate și irascitabilitate. Aceste simptome dispar după o săptămână fără consum de cafea. Consumatorii de cafea sunt mai puțin vioi la trezire decât persoanele care nu o consumă.
Cofeina poate aduce unele beneficii mentale și emoționale pe timp scurt, însă, pe o perioadă îndelungată, poate determina scăderea nivelului de energie, scăderea libidoului, rigiditatea încheieturilor, scăderea elasticității vaselor de sânge, creșterea nivelului de oboseală, creșterea concentrației de homocisteină (unul din cel mai buni indicatori ai riscului de apariție a infarctului miocardic), scăderea nivelului de melatonină (hormonul care provoacă starea de somn) etc.
Reply With Quote
  #118  
Vechi 24.10.2012, 16:14:49
MihaiG MihaiG is offline
Banned
 
Data înregistrării: 24.04.2012
Locație: Timișoara
Religia: Catolic
Mesaje: 1.242
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul

Mie îmi sună mai mult a dependență, ceva consumat zilnic.
Așa, ca pâinea, sau ca apa ?



Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Și cu cele 10 "beneficii" de mai sus ce facem?
Cerem o sursă a informațiilor, nu le luăm de bune doar pentru că se întâmplă sau nu să ne convină. Mi se par absolut exagerate și scoase din context.

Vedeți că și eu am postat, mai devreme, un link spre un articol în care sunt citate rezultatele unor cercetări.

De exemplu: cercetările au arătat că fumătorii de pipă trăiesc mai mult decât nefumătorii. Ei, cu cercetarea asta ce facem ?

Last edited by MihaiG; 24.10.2012 at 16:17:16.
Reply With Quote
  #119  
Vechi 24.10.2012, 16:18:49
ovidiu b.
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Dacă vrei să le iei de bune, e bine, dacă nu, e treaba ta. Uite aici sursa: http://www.ganoterapia.ro/efectele-cofeinei.html

ps: În schimb poți experimenta efectul consumului de cafea...nemaiconsumând cafea te odihnești mai bine, nu mai ești atât de agitat etc Te invit să experimentezi. Doar așa vei putea da credibilitate celor 10 "beneficii".

Last edited by ovidiu b.; 24.10.2012 at 16:55:46.
Reply With Quote
  #120  
Vechi 24.10.2012, 16:23:03
ovidiu b.
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MihaiG Vezi mesajul
Așa, ca pâinea, sau ca apa ?
Ia zi-mi cât poți trăi fără apă?
Reply With Quote
Răspunde



Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Daca sunt fosti fumatori pe forum... cred_cu_adevarat Generalitati 36 25.04.2012 16:35:00
Care este sfatul tau pentru mine,pentru ceilalti,pentru toti forumistii? tigerAvalo9 Generalitati 84 05.09.2011 08:32:49
Ingerul pazitor,pentru toti oamenii sau numai pentru crestini? mihailt Generalitati 45 12.11.2010 18:46:27
Grup de rugaciune pentru neputintele noastre si pentru tara. dorinastoica14 Rugaciuni 186 29.09.2010 22:45:09