![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Cred ca lucrurile stau mult mai simplu si multe discutii neplacute ar putea fi evitate cu usurinta,daca am invata pur si simplu sa ii acceptam pe ceilalti asa cum sunt,fara a gandi ca le suntem superiori si ca este necesar sa le schimbam modul de a gandi.
Sa putem cauta in noi insine capacitatea de a invata,de a ne completa alaturi de cei care ne sunt diferiti,pentru ca fiecare dintre noi are si multe lucruri pozitive de oferit,chiar si atunci sau mai ales atunci cand exista diferente de opinii.Dumnezeu nu a lasat intamplator ca oamenii sa fie atat de diferiti si totusi,atat de asemanatori... Nu este nevoie de pomelnice de reguli,ci doar de capacitatea de a accepta.Iar daca in adancul nostru simtim ca ceva din comportamentul celuilalt ne trezeste puternice sentimente de respingere si discomfort,sa ne intrebam daca nu cumva,in anumite momente din viata noastra,chiar si noua ni se intampla sa procedam la fel?Daca nu cumva ceea ce ne este dificil sa acceptam in ceilalti,exista,oare si in noi,insa ne este dificil sa acceptam asta?Pentru ca,poate,nu este doar o simpla vorba ca schimbare incepe in primul rand cu noi insine.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dupa ce l-am achitat, nu avem obligatii morale sau financiare fata de producatori si inventatori. Daca vindem cuiva o masina, suntem bucurosi ca ne-a cumparat-o cineva, nu-i mai cerem sa scrie si articole elogioase despre vanzator sau despre producator. Daca masina e buna, acela va lauda masina, nu caracterul ori religia vanzatorului sau a producatorului. Last edited by antoniap; 25.10.2012 at 10:21:20. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Intocmai cum ne indeamna Sfantul Vasile cel Mare trebie sa fim precum albinele, sa culegem ceea ce este este folositor din literatura, experienta, filozofia, stiinta profana... Sa ne rugam Domnului sa ne daruiasca harul Duhului Sfant sa ne intelepteasca, si cei dintre noi care au capacitate sprirituale sa urmeze Sfantului Pavel si Sfintilor Parinti in exprimarea Adevarului ortodox in limbajul vremii... si aici vorbim de increstinara lumii contemporane (in acest ses paradigma stiintifica contemporana este "limbajul" cel mai potrivit din punct de vedere social, cultural, filozofic, existential...) asa cum Sfintii Parinti au increstinat elenismul si nicidecum nu a fost vorba de o elenizare a crestinismului. Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit"; |
|
||||
|
||||
![]()
Iata ce se intampla cad se "vede" doar litera nu si duhul... o trista insiruire de sofisme. (Niste huligani britanici au... huliganii sunt toti britanici... britanicii sunt oameni... concluzia: toti oamenii sunt huligani :P )
Exista o faclie a ortodoxiei la Oxford: The Institute for Orthodox Christian Studies http://www.iocs.cam.ac.uk/people/people_faculty.html Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit"; |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Doamne ajuta.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
2. E firesc sa fie ortodocsi si pe acele subforumuri, acolo se vorbeste despre acel cult, nu e dedicat celor din alte culte. De exemplu e si o sectiune dedicata vrajitoriei, nu inseamna ca acolo se intalnesc vrajitorii si vorbesc intre ei, ci ca noi scriem despre asa ceva. Nici cei din acele culte nu intra pe forumul ortodox doar sa vorbesca intre ei, ci si cu ortodocsi (sau mai ales cu ortodocsi). 3. Foarte bun punctul acesta. Last edited by catalin2; 25.10.2012 at 17:30:33. |
|
|||
|
|||
![]()
Eugen sa stii ca noi,generatiile actuale,traim un moment istoric:lumea pe care o stiam,in care multi am crescut,dispare,cel putin in forma cu care am fost obisnuiti.Este o evidenta pentru oricine merge pe strada sau deschide geamul.O alta lume se naste si precum in cazul oricarei nasteri ce se doreste a fi cumva separata de voia lui Dumnezeu este o nastere in chinuri.Cand spun ca se naste o alta lume nu ma refer la o lume radical diferita in esenta,ci se naste un alt chip al ei,cu un alt alai de sperante si nenorociri omenesti.Este o discutie foarte complicata cu privire la modul de reactie potrivit in fata unui asemenea moment istoric,plin de convulsii si incertitudini, dar eu cred ca ceea ce ar trebui sa primeze este intelepciunea de a observa modul de perceptie al noilor generatii si paradigma potrivita de transmitere a unor adevaruri ce nu si-au pierdut niciodata validitatea.Aici este iarasi o analiza si mai complexa,cu multi factori interdependenti,dar paradigma stiintifica poate fi o modalitate buna de a prezenta intr-un limbaj actual ceea ce trebuie sa nu se piarda.
Ramine ca cei care opteaza pt acesta modalitate sa aiba intelepciunea necesara pt a gasi echilibrul potrivit intre idee si forma ei de prezentare,pt a fi si inteleasa dar si fara a-si pierde identitatea sa.Eu cred ca sunt lucruri extrem de complexe,ce depasesc posibilitatile unei analize pe care as putea sa o fac acum si trebuie luati in calcul mai multi factori.Daca cineva va studia modul cum s-au transmis ideile crestine in perioada de inceput si apoi de-a lungul istoriei va observa cateva aspecte foarte interesante cu privire la diferite contexte istorice si modul cum ideile le-au modelat sau au fost modelate de diferite abordari dar cumva esenta a inaintat ca un navalnic rau de munte care desi trece peste pietre,sau pare a disparea,acoperit de frunze sau limpede,a continuat sa curga pt ca cei insetati sa bea din el si sa nu mai inseteze niciodata.In fine,sunt departe de a fi un analist fin pe aspecte atat de complicate asa ca ma retrag din discutia acesta intrucat am pus mana pe o carte a unui ,,sectar"de la Cambridge despre abordari patristice si vreau sa fac pe albinuta :) Doamne ajuta! |
|