Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Despre Forum > Reguli generale de utilizare a forumului
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.10.2012, 02:10:58
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dalian Vezi mesajul
Este un forum crestin - ortodox.

De ce sa fie respectate si aplicate aici niște reguli născocite de niște SECTARI in anul 1890?

Nu ar fi mai bine să aplicam pe forum invatatura Sfintilor Parinti iar regulile sectarilor englezi să le lăsăm protestantilor?

Inteleg ca lumea este impregnata cu idei sectare dar nu ma așteptam ca ortodocsi care nu par atat de ecumenisti sa imbratiseze cu atata drag ideile sectare.

Acest forum a fost crestin-ortodox, este crestin ortodox si ar trebui sa ramana crestin-ortodox!

Fara idei ecumeniste si sectare de la Oxford!
Ideea este, ca ne-am saturat de atata cearta. Nu suntem pentru ideile sectare sau ecumeniste - Doamne apara si pazeste! - dar nu vad cum am putea ajunge la pace fara niste reguli. E vorba de nitica disciplina, nu altceva.
Reply With Quote
Vechi 25.10.2012, 09:04:56
heaven's Avatar
heaven heaven is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.11.2008
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Cred ca lucrurile stau mult mai simplu si multe discutii neplacute ar putea fi evitate cu usurinta,daca am invata pur si simplu sa ii acceptam pe ceilalti asa cum sunt,fara a gandi ca le suntem superiori si ca este necesar sa le schimbam modul de a gandi.
Sa putem cauta in noi insine capacitatea de a invata,de a ne completa alaturi de cei care ne sunt diferiti,pentru ca fiecare dintre noi are si multe lucruri pozitive de oferit,chiar si atunci sau mai ales atunci cand exista diferente de opinii.Dumnezeu nu a lasat intamplator ca oamenii sa fie atat de diferiti si totusi,atat de asemanatori...
Nu este nevoie de pomelnice de reguli,ci doar de capacitatea de a accepta.Iar daca in adancul nostru simtim ca ceva din comportamentul celuilalt ne trezeste puternice sentimente de respingere si discomfort,sa ne intrebam daca nu cumva,in anumite momente din viata noastra,chiar si noua ni se intampla sa procedam la fel?Daca nu cumva ceea ce ne este dificil sa acceptam in ceilalti,exista,oare si in noi,insa ne este dificil sa acceptam asta?Pentru ca,poate,nu este doar o simpla vorba ca schimbare incepe in primul rand cu noi insine.
Vechi 25.10.2012, 09:08:33
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Data înregistrării: 24.04.2012
Locație: Timișoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Este un forum crestin - ortodox.

De ce sa fie respectate si aplicate aici niște reguli născocite de niște SECTARI in anul 1890?

Nu ar fi mai bine să aplicam pe forum invatatura Sfintilor Parinti iar regulile sectarilor englezi să le lăsăm protestantilor?

Inteleg ca lumea este impregnata cu idei sectare dar nu ma așteptam ca ortodocsi care nu par atat de ecumenisti sa imbratiseze cu atata drag ideile sectare.

Acest forum a fost crestin-ortodox, este crestin ortodox si ar trebui sa ramana crestin-ortodox!

Vezi că și calculatorul pe care îl folosești tot niște sectari l-au inventat.
Reply With Quote
Vechi 25.10.2012, 10:08:27
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de MihaiG Vezi mesajul
Vezi că și calculatorul pe care îl folosești tot niște sectari l-au inventat.
De ce l-au vandut atunci? Si ei s-au folosit de banii nostri, ca doar nu ni l-au dat gratuit. Asadar nu suntem santajabili din acest punct de vedere.
Dupa ce l-am achitat, nu avem obligatii morale sau financiare fata de producatori si inventatori.

Daca vindem cuiva o masina, suntem bucurosi ca ne-a cumparat-o cineva, nu-i mai cerem sa scrie si articole elogioase despre vanzator sau despre producator. Daca masina e buna, acela va lauda masina, nu caracterul ori religia vanzatorului sau a producatorului.

Last edited by antoniap; 25.10.2012 at 10:21:20.
Reply With Quote
Vechi 25.10.2012, 12:19:48
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de heaven Vezi mesajul
Cred ca lucrurile stau mult mai simplu si multe discutii neplacute ar putea fi evitate cu usurinta,daca am invata pur si simplu sa ii acceptam pe ceilalti asa cum sunt,fara a gandi ca le suntem superiori si ca este necesar sa le schimbam modul de a gandi.
Sa putem cauta in noi insine capacitatea de a invata,de a ne completa alaturi de cei care ne sunt diferiti,pentru ca fiecare dintre noi are si multe lucruri pozitive de oferit,chiar si atunci sau mai ales atunci cand exista diferente de opinii.Dumnezeu nu a lasat intamplator ca oamenii sa fie atat de diferiti si totusi,atat de asemanatori...
Nu este nevoie de pomelnice de reguli,ci doar de capacitatea de a accepta.Iar daca in adancul nostru simtim ca ceva din comportamentul celuilalt ne trezeste puternice sentimente de respingere si discomfort,sa ne intrebam daca nu cumva,in anumite momente din viata noastra,chiar si noua ni se intampla sa procedam la fel?Daca nu cumva ceea ce ne este dificil sa acceptam in ceilalti,exista,oare si in noi,insa ne este dificil sa acceptam asta?Pentru ca,poate,nu este doar o simpla vorba ca schimbare incepe in primul rand cu noi insine.
Daca discutam despre lucruri mai mult sau mai putin indiferente, atunci da, ai dreptate. Sa trecem cu vederea. Dar noi vorbim despre credinta noastra. Sa acceptam chiar totul, heaven? Noi oamenii ii acceptam asa cum sunt, dar sa le acceptam si greselile? Nu. Asta nu se poate, caci ceea ce se scrie aici este citit de multa lume si nu vrem sa imprastiem inexactitati despre credinta ortodoxa.
Reply With Quote
Vechi 25.10.2012, 12:27:03
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit Vezi mesajul
Acele reguli sunt rezultatul unui lung proces istoric care,pe parcursul sau,nu a fost ferit de momente cand regulile au fost aplicate cu ajutorul fortei coercitive a statului,pentru ca,tipic britanic,unde individul nu intelege spiritul regulii atunci va invata dimensiunea sa exterioara,punitiva.Este rodul abordarii unor oameni(dintr-o tara unde nativii le impun strainilor felul lor de a fi ca etalon,nu invers,ca sa nu ajunga o masa istorica amorfa)care isi iubesc trecutul cu pasiune,valorile sale,specificul lor si mai ales identitatea lor.Nu sunt dispusi sa renunte la ceea ce au castigat cu greu si atunci au ales un cadru politic,legislativ si cultural care sa fixeze in constiinta poporului britanic anumite aspecte.Departe de a fi perfecti sunt foarte perseverenti si mai ales nu sunt dispusi sa capituleze,nici in fata naturii,nici in fata altor popoare si nici in vicisitudinilor istorice.Cu toate erorile lor,deloc putine,au reusit si reusesc cumva nu numai sa-si protejeze cultura,cu regulile ei dar sa si faca din ea un etalon de civilizatie pentru altii.Este o masura a determinarii lor.Acest gen de reguli pot fi intalnite la toate universitatile din Marea Britanie pt ca au realizat ca o polemica distructiva,si ei au cunoscut asa ceva de multe ori,ii poate face sa regreseze atat din punct de vedere social cat si intelectual.Si atunci fixeza civilizatia in reguli cateodata seci si intransigente mergand pe ideea ca un lucru stabilit si aplicat in timp isi va corecta pe parcurs erorile inerente sau cel putin le va limita dar cu siguranta va genera un cadru fix de raportare,formator si modelator.Parerea mea este ca nu s-au inselat.Specificul lor ca popor se preteaza de minune la acest gen de abordare,pragmatica.Dupa cum bine spune un cantec de-al lor:"Rule, Britannia! rule the waves:Britons never will be slaves.".Cine are urechi de auzit sa inteleaga mesajul.

Din punctul meu de vedere acest gen de abordare este inaplicabila in Romania la ora actuala intrucat aici aproape s-a distrus tot ce era mai bun si frumos in acest popor,s-a distrus constiinta sa,pasiunea sa intelectuala si mai ales dorinta de a exista reguli ce trebuie respectate cu orice pret,mergandu-se pe ideea ucigasa ,,las ca merge si asa".Da,merge,direct spre groapa istoriei.Ramine ca generatiile actuale sau viitoare sa redescopere ce este mai frumos in acesta natie a noastra,sa invie valorile noastre traditionale fara a exclude spiritul european dar si fara a ne dizolva in el,si sa ne aducem aminte ca cele mai frumoase reguli,care nu trebuie scrise,sunt cele care se nasc din trairea voii lui Dumnezeu si dragostea fata de aproape,aspecte care au fost mereu in inima acestui neam,pana cand s-a inceput destructurarea spiritului romanesc si transformarea lui in cloaca de societate prezenta,manelizata,indobitocita,parca fara nici o identitate,parca fara trecut si viitor.Eu sper ca Dumnezeu,in marea Sa mila,sa ne ierte greselile si sa ne deschida iar ochii ca sa ne apucam si noi odata sa facem ceva pt natia noastra si tara asta,cat mai exista ceva din ea.Personal sunt satul pana-n gat de generatii de sacrificiu dar pt asa ceva as uita de frustrarea ce se naste-n mine cand aud aceea expresie.

Sper sa intelegem toti ca acele reguli ar trebui sa fie doar baza si nu culmea exprimarii noastre dar simplul fapt ca simtim nevoia lor si nu le subintelegem arata cam unde ne situam in lumea asta mare.Sau mai bine zis unde am ajuns.Parerea mea este ca noi putem mai mult ca ei,si ii cunosc foarte bine,doar ca am uitat cine suntem si ce trebuie sa facem.Poate aceste ultime doua reguli ar trebui sa ni-le amintim primele.Paradoxal aceste doua reguli sunt baza la ceea ce fac ei si spun paradoxal pt ca fara sa vrei,vazand asta,te gandesti la situatia celor din neamul tau.In rest votez pentru aplicarea acestor reguli intrucat le-am trait nu doar la modul teoretic ci si faptic si stiu ca dau rezultate.Dar sper sa adaugam la ele si contributia noastra si sa le punem in forma si spiritul nostru,altfel doar vom imprumuta,lipind iluzii de carton pe apa curgatoare a istoriei.Doamne ajuta!
Multumim pentru mesaj Pelerin Spre Rasarit.
Intocmai cum ne indeamna Sfantul Vasile cel Mare trebie sa fim precum albinele, sa culegem ceea ce este este folositor din literatura, experienta, filozofia, stiinta profana...
Sa ne rugam Domnului sa ne daruiasca harul Duhului Sfant sa ne intelepteasca, si cei dintre noi care au capacitate sprirituale sa urmeze Sfantului Pavel si Sfintilor Parinti in exprimarea Adevarului ortodox in limbajul vremii... si aici vorbim de increstinara lumii contemporane (in acest ses paradigma stiintifica contemporana este "limbajul" cel mai potrivit din punct de vedere social, cultural, filozofic, existential...) asa cum Sfintii Parinti au increstinat elenismul si nicidecum nu a fost vorba de o elenizare a crestinismului.
Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote
Vechi 25.10.2012, 12:44:49
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Iata ce se intampla cad se "vede" doar litera nu si duhul... o trista insiruire de sofisme. (Niste huligani britanici au... huliganii sunt toti britanici... britanicii sunt oameni... concluzia: toti oamenii sunt huligani :P )

Exista o faclie a ortodoxiei la Oxford:
The Institute for Orthodox Christian Studies
http://www.iocs.cam.ac.uk/people/people_faculty.html

Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote
Vechi 25.10.2012, 12:45:55
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
A polemiza e totusi ceva frumos ,caci implica sa vorbesti in contradictoriu fara sa te superi pe celalalt.Dar cine se baga la o astfel de intreprindere trebuie sa fie din cei care se stapinesc perfect,care nu se mainie. Caci e f greu sa rezisti ,cand celalalt spune ca nu ai dreptate pe nedrept ,sau ia doar de o parte din ce zici,sau rupe din context. Si atunci raspunzi si tu cam cu aceiasi moneda,si iata,polemica devenita cearta.
Trebuie sa fii foarte tolerant cu parererile celuilalt,si sa nu raspunzi la ce ti se pare nedrept sau jignire,sau macar sa raspunzi f calm si fara a judeca la randul tau.
Eu am facut asta , am raspuns la judecata cu judecata ,si nu m-am simtit deloc bine pt asta
Ca m-am infundat in propria mea parere ca pot invinge orice .
Cine reuseste sa accepte jignirea si nedreptatea,fara a jigni si judeca , este intradevar pregatit pentru polemica .
Sunt de acord cu afirmatiile tale frate Iustin10.
Doamne ajuta.
Reply With Quote
Vechi 25.10.2012, 13:14:01
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
1. Forumul este totusi elitist, intrucat majoritatea au cunostinte vaste in domeniul ortodoxiei si sunt severi cu cei nestiutori/incepatori. Am deschis un fir pentru nivel de incepatori si n-a avut cautare.

2. Totusi vad multi ortodocsi amestecandu-se la subforumurile dedicate altor confesiuni/religii. Ce-or cauta ei acolo?

3. Eu as mai adauga o regula:
Ori ai ceva concret de raspuns la un subiect, ori nu te bagi.
Ma deranjeaza raspunsuri care nu au de a face cu subiectul, ci sunt doar comentarii rautacioase la adresa autorului.
Intra spun o rautate si atat.
1. De fapt nu sunt cunostinte vaste, sunt si multe pareri personale. Se poate citi catehismul, nu dureaza mult, se capata cunostintele necesare.
2. E firesc sa fie ortodocsi si pe acele subforumuri, acolo se vorbeste despre acel cult, nu e dedicat celor din alte culte. De exemplu e si o sectiune dedicata vrajitoriei, nu inseamna ca acolo se intalnesc vrajitorii si vorbesc intre ei, ci ca noi scriem despre asa ceva. Nici cei din acele culte nu intra pe forumul ortodox doar sa vorbesca intre ei, ci si cu ortodocsi (sau mai ales cu ortodocsi).
3. Foarte bun punctul acesta.

Last edited by catalin2; 25.10.2012 at 17:30:33.
Reply With Quote
Vechi 25.10.2012, 13:43:24
Pelerin spre Rasarit
Guest

Implicit

Eugen sa stii ca noi,generatiile actuale,traim un moment istoric:lumea pe care o stiam,in care multi am crescut,dispare,cel putin in forma cu care am fost obisnuiti.Este o evidenta pentru oricine merge pe strada sau deschide geamul.O alta lume se naste si precum in cazul oricarei nasteri ce se doreste a fi cumva separata de voia lui Dumnezeu este o nastere in chinuri.Cand spun ca se naste o alta lume nu ma refer la o lume radical diferita in esenta,ci se naste un alt chip al ei,cu un alt alai de sperante si nenorociri omenesti.Este o discutie foarte complicata cu privire la modul de reactie potrivit in fata unui asemenea moment istoric,plin de convulsii si incertitudini, dar eu cred ca ceea ce ar trebui sa primeze este intelepciunea de a observa modul de perceptie al noilor generatii si paradigma potrivita de transmitere a unor adevaruri ce nu si-au pierdut niciodata validitatea.Aici este iarasi o analiza si mai complexa,cu multi factori interdependenti,dar paradigma stiintifica poate fi o modalitate buna de a prezenta intr-un limbaj actual ceea ce trebuie sa nu se piarda.

Ramine ca cei care opteaza pt acesta modalitate sa aiba intelepciunea necesara pt a gasi echilibrul potrivit intre idee si forma ei de prezentare,pt a fi si inteleasa dar si fara a-si pierde identitatea sa.Eu cred ca sunt lucruri extrem de complexe,ce depasesc posibilitatile unei analize pe care as putea sa o fac acum si trebuie luati in calcul mai multi factori.Daca cineva va studia modul cum s-au transmis ideile crestine in perioada de inceput si apoi de-a lungul istoriei va observa cateva aspecte foarte interesante cu privire la diferite contexte istorice si modul cum ideile le-au modelat sau au fost modelate de diferite abordari dar cumva esenta a inaintat ca un navalnic rau de munte care desi trece peste pietre,sau pare a disparea,acoperit de frunze sau limpede,a continuat sa curga pt ca cei insetati sa bea din el si sa nu mai inseteze niciodata.In fine,sunt departe de a fi un analist fin pe aspecte atat de complicate asa ca ma retrag din discutia acesta intrucat am pus mana pe o carte a unui ,,sectar"de la Cambridge despre abordari patristice si vreau sa fac pe albinuta :)

Doamne ajuta!
Reply With Quote
Răspunde