Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Despre Forum > Reguli generale de utilizare a forumului
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.10.2012, 12:05:56
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dalian Vezi mesajul
Daca stii ca e sectar eretic sari in apa dupa el si il salvezi dar nu-i adresezi nici un cuvant.
Nici macar: "Nu te mai zbate, mai, ca ne inecam amandoi!"? :)))

Si ce faci daca nu stii ca e eretic si apuci sa vorbesti cu el?

Esti tare scump...
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Reply With Quote
Vechi 26.10.2012, 12:22:37
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Daca stii ca e sectar eretic sari in apa dupa el si il salvezi dar nu-i adresezi nici un cuvant.
Mi-ai placut la faza asta :) Unii practica o distantare pedagogica (care in cazul unor comunitati imbraca forma unei mutenii totale- vezi comunitatile puritane americane de sec.XVII-XIX , dar nu numai ei) fata de cei din comunitate lor care aluneca serios in „apa”, pentru ca ei sa mediteze serios la ce au facut si sa hotarasca daca doresc sa ramana pe cont propriu, in afara comunitatii sau daca doresc sa urce inapoi in corabie. Neadresarea niciunui cuvant e un fel de vot de blam al comunitatii fata de un membru al ei, care a rupt comuniunea cu ea, in scopul ca acesta sa-si constientizeze greseala, doliul dupa un frate pierdut.

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Nici macar: "Nu te mai zbate, mai, ca ne inecam amandoi!"? :)))

Si ce faci daca nu stii ca e eretic si apuci sa vorbesti cu el?
Eu cred ca a dorit sa spuna: daca o vezi pe tanti Leana, consateana cu tine, care toata viata a mers la biserica din sat insa la batranete a apucat-o damblaua si a trecut la o secta, frecventand casa particulara a unuia, o vezi zbatandu-se in apa , treci peste toata supararea si sari in apa dupa ea, dar nu-i adresezi niciun cuvant, sa stie Lenuta ca inca simti o durere vazand unde a ajuns, sa stie ca nu ti-a trecut mahnirea

Last edited by ioanna; 26.10.2012 at 13:34:06.
Reply With Quote
Vechi 26.10.2012, 13:40:34
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Sophia,imi place ce ai scris!
Este perfect adevarat,si eu am identificat elitismul cat si narcisismul intelectual.
Totusi,nu este potrivit sa scrii daca nu te simti pregatit in problematica respectiva.Tot mai bine este sa lasi cuvantul celor care se dovedesc mai patrunsi.

In viziunea mea,conflictele apar din lipsa de respect pt anumite genuri de oameni(tu sigur iti faci incadrarile aici).
De la lipsa de respect,apare dispretul,umilirea publica. Cel care este umilit,este lezat si doreste sa plateasca,urmareste aceasi durere si in adversar.

Ar trebui sa ne abtinem de la generalizari,a spune lucruri calamniatoare despre anumite genuri de persoane:toti medicii sunt hoti,toti bucurestenii sunt puturosi,toate femeile sunt slabe etc...
Si aceste generalizari sunt adevarate ocari pentru cei care nu se incadreaza in etichetele puse cu atata ostentatie.

Un alt aspect este invadarea vietii personale in mod viclean.
Sa respectam detaliile intime ale unui membru si numai cu acordul lui sa facem comentarii publice despre anumite aspecte ce-l privesc.
O alta solutie ar fi mesageria privata;de ce oare unii nu o folosesc pt discutiile care ii privesc pe 2 useri si tot forumul trebuie sa asiste la cearta lor???
Aceste"scapari" se privesc ca reale tradari din partea victimei si il vor face ca pe viitor a fie foarte rezervat in relatia cu oamenii,cand vine vb despre sinceritate in cadrul intim.
Subscriu afirmatiilor.

Consider ca oamenii trebuie tratati in fuctie de intentiile lor in primul rand apoi in functie de faptele lor si nicidecum dupa: nationalitate, rasa, cultura, religie etc.

Oare un obraznic si un impretinent ortodox este mai "bun" decat unul evreu, sau ateu etc? Nicidecum.

Oare un user ortodox care foloseste violenta, atacul la persoana etc pe un forum (fie el si ortodox) este mai "indreptatit" decat un user de alta credita sau ateu? Nicidecum.

Consider ca intati de toate noi ortodocsii trebuie sa fim OAMENI si nicidecum sa ne ascudem in spatele ortodoxiei ca sub un paravan unde in "intunericul" ignorantei noastre sa atacam pe altii... chiar si dintre ortodocsi dar mai ales de alte credinte.

Daca suntem chemati sa fim "lumina lumii" si "sarea pamantului" apoi aceasta sa fim si nu atacatori, distrugatori ai persoanelor in numele unei ortodocsii intelese dupa mintea noastra impatimita... Sa ne razboim cu patimile, pacate si atacurile duhurilor necurate... in primul rand in ceea ce ne priveste.

Cine nu poate polemiza civilizat in acest mediul virtual si cauta numai scandal, dispute personale unde sa isi manifeste violenta prin injurii, calomii, atacuri la persoana... nu trebuie tolerat, indiferent ca se declara: ortodox, romano-catolic, protestant, neoprotestant, ateu, budhist etc.

Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote
Vechi 26.10.2012, 13:48:27
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
Polemicile intrre otodocsi sunt mai putine si mai slabe. Problema cel putin pe acest forum,este la polemica cu cei de pe alte culte.Oare avem dreptul sa vorbim aspru cu ei si pina la ce limita? Un limbaj agresiv si cu jigniri este oare ingaduit ,atunci cand aperi pozitia ortodoxa intr-o astfel de disputa ? Chiar daca ele doar raspund la eventualele jigniri ale celeilalte parti. Sau chiar daca suntem exasperati de reaua intentie sau nestiinta celuilalt.
Sau e doiar o perceptie a mea si a altora, si limbajul folosit de unii ortodocsi mai inversunati,nu e de fapt agresiv ci e just?
Adica intrebarea mea este punctuala : cei care vorbesc asa,considera ca sunt agresivi cu buna stiinta si trebuie sa o faca pentru a apara credinta,sau nu se considera agresivi ?
Oare daca un proc ne invita la o "tranta" in noroiul sau avem vre-o sansa de castig? Nicidecum, ci ne va terfeli bine de tot si toti se vor uita la noi si vor zice: iata pe cei ce s-au luptat porceste cu porcii... si au ajus sa fie ca si ei, plini de noroiul injuriilor, calomniilor, atacurilor la persoana.

Adecvat este sa avem acelasi comportament ca al Sfantului Arhangel Mihail care in lupta cu satana nu a indraznit sa ii aduca lui cuvant de ocara, ci a lasat pe Dumnezeu sa il certe (Iuda 1,9).

Cosider ca nimeni nu este indraptatit sa vie vilolent in acest spatiu virtual, fie ca e ortodox, romano-catolic, protestant, neoprotestant, evreu, ateu etc.

Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote
Vechi 26.10.2012, 13:57:19
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu doar in polemici. In nici o circumstanta nu stai de vorba cu sectarul eretic.
Chiar daca ti-e frate, tata sau sot.
Nu vorbesti cu el pur si simplu nimic. Nici nu le dai "buna ziua". Taci si gata.
De unde atitudinea asta "batoasa" stimabile... oare s-a uitat ca dusmanul omului nu este omul ci: patimile, pacatele, duhurile dracesti?

Sa luam aminte:
"19. Fratii mei, daca vreunul va rataci de la adevar si-l va intoarce cineva,
20. Sa stie ca cel ce a intors pe pacatos de la ratacirea caii lui isi va mantui sufletul din moarte si va acoperi multime de pacate. "
Iacov 5,20

Doamne ajuta.
Reply With Quote
Vechi 26.10.2012, 14:05:41
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Eu stau la masă în fiecare zi cu „omul eretic”. Ba îi mai spun și tată, mamă, frate...
Un parinte supea ca fariseii, carturarii si saducheii s-au scandalizat nu pentru ca Hristos Iisus statea la masa cu vamesii si cu pacatosii... ci pentru ca acestia stateau la masa cu Hristos si (Il cautau si mergeau dupa El si) Il ascultau pe Hristos si se pocaiau multi... (iar ei, fariseii, carturaii si saducheii nu prea aveau "succes" si nici "roade"... deci invidia si pizma ii rodea tare).

Doamne ajuta.
Reply With Quote
Vechi 26.10.2012, 14:13:33
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Nu doar in polemici. In nici o circumstanta nu stai de vorba cu sectarul eretic.
Chiar daca ti-e frate, tata sau sot.
Nu vorbesti cu el pur si simplu nimic. Nici nu le dai "buna ziua". Taci si gata.
Ne vorbeste Parintele Cleopa:
Cu omul eretic sa nu vorbesti, in casa sa nu-l primesti, la masa sa nu stai cu dansul, buna ziua sa nu-i dai.
Parintele Cleopa se referea mai mult la neoprotestantii care propovaduiau si cautau sa ii converteasca pe ortodocsi la cultul lor. Iar discutiile despre religie sa se limiteze la doua.
Mai degraba se poate aplica ce spune Parintele Cleopa in continuarea citatului, am dat tot citatul aici (am scos partea data de tine): http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=14447
"Cu cei de alta religie, daca nu ne provoaca la discutii despre credinta noastra cea dreapta, trebuie sa ne purtam fata de ei cu dragoste si mila si sa-i ajutam la nevoile lor, dupa pilda data noua de Mantuitorul nostru Iisus Hristos cu samarineanul cel milostiv ( Luca 10, 37; Matei 7, 12 ) . Iar daca voiesc a ne ataca credinta noastra cea sfanta, sau Sfanta Traditie a Bisericii Ortodoxe, atunci " trebuie sa o aparam cu toata puterea pana la moarte " ( Razboiul nevazut, cap. XIX, de Sfantul Nicodim Aghioritul ) . Fiindca se cade pe aproapele a-l iubi cu hotar, ca pe noi insine, iar pe Dumnezeu fara de margine. Nu cumva socotind noi ca iubim pe aproapele, sa ne lasam calcati de cei straini de dreapta credinta in Hristos, care voiesc a ne departa pe noi de la ortodoxie si a ne impune credinta lor cea stramba si ereticeasca. "
Reply With Quote
Vechi 26.10.2012, 14:24:44
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
In nici o circumstanta nu stai de vorba cu sectarul eretic. Nu vorbesti cu el pur si simplu nimic. Nici nu le dai "buna ziua". Taci si gata.
Daca stii ca nu te poti abtine de la vorbaria desarta si de la osandire cand vorbesti cu un heterodox, atunci mai bine taci, tacerea fiindu-ti de folos pentru suflet. Nu stai langa el la masa, nu vorbesti cu el, daca nu poti sa nu-l osandesti. Mai bine esti prevazator si taci, decat sa vorbesti si apoi sa te caiesti. Sfintii Parinti invata : oricine te-ar tulbura, tu sa nu zici nimic, sa nu osandesti si pe toti sa-i ierti.

Last edited by ioanna; 26.10.2012 at 14:47:36.
Reply With Quote
Vechi 31.10.2012, 13:42:54
Miha-anca
Guest

Implicit

Degeaba vorbim despre regulile polemicii civilizate, daca nu tinem cont de ele!
La topicul "Abstinenta sexuala - cine si cum face", dupa niste turbulente produse de niste "binevoitori", acum s-a ajuns sa se vorbeasca despre orgasmul la animale. Iar discutiile aproape nonosilabice sunt nesfarsite.
NE FACEM DE RAS, FRATILOR!!! Sau poate ca asta va e intentia, nu stiu.
Reply With Quote
Vechi 31.10.2012, 13:56:59
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Degeaba vorbim despre regulile polemicii civilizate, daca nu tinem cont de ele!
La topicul "Abstinenta sexuala - cine si cum face", dupa niste turbulente produse de niste "binevoitori", acum s-a ajuns sa se vorbeasca despre orgasmul la animale. Iar discutiile aproape nonosilabice sunt nesfarsite.
NE FACEM DE RAS, FRATILOR!!! Sau poate ca asta va e intentia, nu stiu.
Miha-Anca, admin-ul a promis intr-un mail privat ca va include aceste regului de polemica civilizata in regulile de utilizare a forumului.

De asemenea am sugerat ca reguluile de utilizare a formului sa apara in top, pentru a fi usor accesate.

Speram ca administratia va implementa curand acesta, pentru buna desfasurare a discutiilor pe forum in care polemicile sa nu se trasforme nici in certuri personale, nici in discutii sterile.

Bine ar userii sa sustina si ei in mod activ aceste implementari, in primul rand prin respectarea acestor norme minime de civilizatie in acest cadru.

Doamne ajuta.
Reply With Quote
Răspunde