![]() |
![]() |
|
|
|
|
|
|
|||
|
|||
|
Doamne ajuta! Am participat si eu la aceasta conferinta, si pot sa spun ca am ramas profund impresionat de cuvintele, si implicit argumentele, psaltului Lect. Dr. Sabin Preda, conducatorul Grupului Psaltic Nectarie Protopsaltul. Ideea cea mai sublima subliniata de catre domnul Preda este aceea ca muzica bizantina reprezinta o imbinare armonioasa si autentica, in duh si rugaciune, a firii dumnezeiesti (si anume isonul sau isocratima - care practic nu este reprezentat prin nicio nota) si a firii omenesti - melosul - cantatul notelor propriu-zis. Imi pare rau insa, de neputinta mea in a tine minte alte argumente graitoare in favoarea psalticii.
Totusi vazandu-ma neputincios, mi-am permis sa preiau un fragment dintr-un articol scris, pe aceasta tema, de Ieromonahul Veniamin Ilie: "Muzica Corală a fost adusă de la catolici, pe vremea comunismului. A pătruns an după an în marile Biserici precum: Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Sârbă, Biserica Constantinopolului și chiar în România și la Ierusalim. Muzica corală se bazează pe o un ansamblu de voci, fapt pentru care omul nu-și poate regăsi acea liniște duhovnicească despre care vorbesc Sfinții Părinți, ci doar liniștea fizică, a urechilor, lăsând deoparte nevoile firești ale sufletului. Corala este o muzică armonioasă, adeseori acompaniată de orchestre specializate. În Bisericile așa-zis Ortodoxe, corala a fost adoptată rezumându-se doar la voci. În OCA (o fracțiune care ascultă de Patriarhia de Constantinopol), precum și în Finlanda, s-au adoptat și instrumente fine pentru a se apropia și mai mult de catolici. Poporul slab credincios, care își manifestă evlavia prin a se da după lume, nu poate pricepe ce înseamnă o cântare Ortodoxă și una transformată, adusă de la alte confesiuni. Muzica Psaltică de pildă, este muzica adevărat-Ortodoxă, bazată doar pe un singur glas și ison (care poate fi format din mai multe persoane). Muzica Psaltică este ușor de ascultat, aduce liniște sufletească celor ce o ascultă, iar nu precum corala, care mai degrabă îi transformă pe credincioșii din Biserică în spectatori la un circ, sau o piesă de teatru, muzicală. În muzica Psaltică, spre deosebire de Muzica Corală, cele 8 glasuri Bisericești și notațiile fiecăruia se păstrează desăvârșit în toate limbile pământului, cu excepția unor mici modificări datorită dimensiunile oscilante ale cuvintelor din fiecare limbă, formate din mai multe sau mai puține silabe. În general, toate cântările sunt aceleași și îi este foarte ușor omului să pătrundă muzica și în același timp să o trăiască. Pentru a înțelege adevăratul sens al muzicii Ortodoxe, care nu este nici pe departe o muzică de ascultat cu evantaiul în mână și stând pe scaun, privind la scamatorii numiți în chip mincinos “dascăli” sau “cântăreți”, care se scălămbăie în toate felurile, bâțâindu-se pentru a obține o notă cât mai sus, cât mai stridentă, cât mai departe de glasul de rând, ci o cântare Bisericească este o cântare pentru mântuire, o cântare adusă Domnului și Sfinților, prin care omul se roagă, nu petrece și nici nu asistă ca spectator." Imi cer iertare pentru un post de o asemenea marime. Doamne ajuta! |
|
|
|||
|
|||
|
„iar nu precum corala, care mai degrabă îi transformă pe credincioșii din Biserică în spectatori la un circ, sau o piesă de teatru, muzicală.”
din păcate exact așa m-am simțit și eu când am fost la Biserica Amzei unde se cântă corală(sau cel puțin asta se cânta atunci)....am simțit că sunt martor unei atitudini blasfemiatoare, ca și cum ar fi pus cuvintele rugăciunii pe muzica lui Michael Jackson...mulți spun că îi liniștește muzica corală dar eu cred că este o înșelare...cred că e genul ăla de veselie lumească ale cărei roade finale le cunoaștem cu toții...prefer de o mie de ori sentimentul ăla de neputință ori de pustiire pe care îl încerc uneori la slujbele autentic ortodoxe pt că atunci sunt pus față în față cu adevărata-mi realitate...cu alte cuvinte prefer să se chinuie eul cel vechi decât să se veselească... Last edited by VladCat; 11.11.2012 at 19:43:13. |
|
|
||||
|
||||
|
La mine, in biserica de cartier, se canta muzica corala. In foarte multe biserici de cartier se canta muzica corala. Normal ca imi plac mai mult slujbele acelea lungi, cu muzica psaltica, e alt duh de rugaciune. Dar singura problema este ca ai nostri credinciosi trebuie sa si participe la rugaciune si e foarte greu sa tii pasul cu acele melodii. In schimb, la mine in biserica, aproape toata lumea canta si e incurajata sa cante - am mai vorbit despre asta, facem cu totii repetitii dupa slujba, sa nu mai cante fiecare dupa cum il taie capul... Si e mare bucurie sa vezi tineri si batrani unindu-si vocile la rugaciune. Cred ca daca in biserica mea s-ar introduce muzica psaltica, nu ar mai veni acolo decat vreo 20 de persoane, din care ar canta numai doua. Iar daca le-ai mai zice si ca, de fapt, ce fac ei nu se cheama rugaciune, ci imprastiere, nu ar mai veni nimeni. Asta asa, ca un mic argument in favoarea muzicii corale. Altfel, nu ma indoiesc ca aveti dreptate si ca argumentele sunt corecte.
|
||||
|
||||
|
Citat:
Citat:
icoana bizantina are o concentratie definitorie,care il face pe om sa gandeasca inainte de intelegere un timp pe cat este el de strain de intelegerea corecta, iar o icoana realista si alte stiluri noi,bucura vazul care imbie organismul pe care il bine dispune,avand calitatea de obiect decor pentru buna dispozitie a celor ce il contempla sau doar il privesc. asemeni este si cu muzica. |
|
|
|||
|
|||
|
Un alt element ce deosebeste cantarea religioasa bizantina (pentru ca exista si melodii laice bizantine scrise in notatie psaltica) de cantarea corala este caracterul revelat al acesteia, atat sub aspect imnografic, cat si al liniei melodice.
Sfantul Roman Melodul a cantat Condacul Nasterii Domnului, Fecioara astazi, dupa ce Maica Domnului i s-a aratat spunandu-i sa inghita la propriu un sul, probabil un pergament. Imnul Vrednica esti (Axion estin) i-a fost descoperit unui monah athonit de langa Protaton de catre un inger. Parintii din Muntele Athos marturisesc pana in zilele noastre ca axionul, asa cum a fost cantat de inger s-a pastrat in traditie pe glasul al II-lea. Asadar, muzica religioasa bizantina poseda un fond comun cu acele cantari ale puterilor netrupesti, ce se aduc neincetat inaintea Tronului Preasfintei Treimi. Acest fapt trebuie sa nasca intru cei ce o canta, dar si intru cei cei o asculta, dorinta de a se asemana ingerilor in virtute si de a inalta neincetat rugaciune si doxologie lui Dumnezeu. |
|
|
||||
|
||||
|
Bunica mea nu a stiut de muzica bizantina sau corala. Si eu o consider sfanta prin felul in care a trait. Ce vreau sa spun e ca muzica trebuie sa duca la o inima pentru Dumnezeu. Din pacate, noi uitam de multe ori de inima si cautam sa ne bucuram doar auzul, ramanand la o inima incremenita. Sunt de parere ca de mergem la biserica cu dorinta de a ne uni cu Hristos, va face Domnul posibila unirea cu El atat prin muzica corala, cat si prin cea bizantina.
|
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
oricum în majoritatea bisericilor se cântă fără note, după ureche. îmi aduc aminte de o întâmplare de acum 10-15 ani. eram într-un concediu la Vatra Dornei, cu încă vreo 3 băieți. duminică la slujbă. noi șmecheri de București, cântăreți de strana, într-o biserică de provincie. îi rupem, era gândul nostru. e ... mândria. și s-a umplut strana. îmi amintesc și acum bărbații trecuți de 60 de ani îmbrăcați în costume naționale, cu bundițe cu marginile imblanite. și a început slujba. gura căscată? dacă era că în desenele animate, ne cădea maxilarul în pământ. când au început moșii și babele să cânte pe 3 voci ... ne-a fost rușine să mai cântăm chiar și un tropar. sincer, m-am simțit la patriarhie când, înainte de predică, mi s-a dat să citesc cuvantul unui părinte. erau eu și toată biserica. emoție? un pampers ar fi fost bun :D |
|
|
||||
|
||||
|
Citat:
|
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
„de mergem la biserica cu dorinta de a ne uni cu Hristos, va face Domnul posibila unirea cu El atat prin muzica corala, cat si prin cea bizantina” personal, cred că ai dreptate; fiindcă Dumnezeu a lucrat minuni prin așa zise „icoane” care de fapt sunt tablouri religioase născute din gândirea eretică a Apusului...gândire care e urâciune în fața Domnului...dar pentru inima sinceră a celor care se închinau Domnul Și-a arătat mila. Totuși asta nu înseamnă că este același lucru a ne închina la sfintele icoane cu a ne închina la blasfemii vizuale precum cea din linkul de mai jos. http://www.confraternitasangiuliano....O/Scan0001.jpg Last edited by VladCat; 22.12.2012 at 23:40:47. |
|
|
|||
|
|||
|
Citat:
Cu dorinta de a ne asemana in virtute cu ingerii sunt de acord, cat timp precizam ca ingerii nu au liberul arbitru. |
![]() |
|
Subiecte asemănătoare
|
||||
| Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
| Cursuri muzica psaltica in Bucuresti | marianchucky | Muzica Bisericeasca | 3 | 25.12.2012 13:26:40 |
| S-a lansat psaltica.ro - portal de muzica bizantina | brandy78 | Resurse ortodoxe on-line | 12 | 07.05.2009 18:25:17 |
| Acatiste si muzica psaltica | tigerAvalo9 | Resurse ortodoxe on-line | 4 | 28.12.2008 01:45:34 |
| Muzica psaltica | ronom65 | Muzica Bisericeasca | 0 | 10.10.2007 19:22:48 |
| muzica psaltica | padrevicentiu | Generalitati | 1 | 07.10.2007 22:40:45 |
|
|