Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.11.2012, 09:28:35
MariaElena
Guest

Implicit Suntem liberi??

"AlinB;Sfatul in sine e bun, prezentul topic e demonstratia ca in practica e mai greu de aplicat sau produce rezultate indoielnice.

Uneori e mai bine sa te iei toata viata dupa capul altuia (bun) decat sa mergi dupa cel propriu, cu pretentii de autonomie dar care nu exceleaza in obiectivism cu esecurile (mai ales spirituale) de rigoare.

In ultimul caz, autonomia nu mai e o virtute."

- Pe un forum crestin ortodox, cred ca e mai bine sa-ti argumentezi parerile (atatea cate sunt, mai multe sau mai putine, in functie de pregatirea duhovniceasca si/sau culturala a fiecaruia) prin trimiteri la Sfanta Scriptura, scrierile Sfintilor Parinti, Catehismul Ortodox sau Catolic etc. Parerile strict personale, sau cele auzite de la unul si de la altul, pot sa denatureze adevarul, „pot sa ne sminteasca” - in sensul ortodox, al cuvantului: <<“Sa nu dati fratelui prilej de poticnire si de sminteala” (I Corinteni 14:13). Sminteala, a sminti, înseamnă a întoarce pe cineva de la drumul bun prin exemple rele, prin corupere. Uneori sminteala sau scandalizarea este produsă prin cuvânt, alteori, o faptă, o acțiune, un gest etc.>>
<<Deci zicea Iisus către Iudeii care crezuseră în El: „Dacă veți rămâne întru cuvântul Meu, cu adevărat sunteți ucenici ai Mei. Și veți cunoaște adevărul, iar adevărul vă va face liberi“.>>(Ioan 8, 31-32)
Daca citim atent cuvintele Mantuitorului Iisus Hristos, aflam ca niciunul dintre noi nu e liber, (in sensul cuvintelor lui Ioan 8, 31-32), pentru ca niciunul dintre noi nu are cunostinta Adevarului Lui Dumnezeu.
Reply With Quote
Vechi 19.11.2012, 09:31:17
MariaElena
Guest

Implicit Despre parintele Mihai Valica...

Alin B
"Din pacate par. Valica s-a implicat si in niste controverse dubioase cu niste argumente de o indoielnica valoare teologica."

Tot ce stiu despre parintele prof. dr. Mihai Valica, stiu din articolele la care am facut referire. Daca parintele greseste in vreun fel, exista „Instantele disciplinare si de judecata bisericeasca” (Consistoriul Disciplinar Protopopesc; Consistoriul Eparhial; Sinodul Mitropolitan, Sfantul Sinod) care sunt indreptatite sa ia o hotarare.
Reply With Quote
Vechi 19.11.2012, 09:36:00
MariaElena
Guest

Implicit Moralitate/amoralitate...

Alin B"Robia e o cutuma sociala nu o problema morala in sine.

Ca o mica paranteza, ce sunt azi tiganii, fosti robi? S-au integrat social?

De altfel, sub diverse forme, supravietuieste si in ziua de azi si in general, ne facem ca nu o vedem.

Nu exista nici unde si n-a existat nicicand o tara crestina din punctul de vedere a unei insusiri majoritare a convingerilor crestine, la modul practic.

Increstinarea e un proces care va dura pana la Parusie."

Nedreptatile sociale sunt urmarea imoralitatii sau/si amoralitatii. Mai grav este daca ne referim la tarile crestine, (Romania, Rusia tarista) unde morala crestina ar fi trebuit (ar trebui) sa-i faca pe oameni mai buni, mai blanzi, mai toleranti; iubirea crestina a mai existat atunci cand: "Pe strazile din Iasi din tineretea mea am vazut fiinte umane cu lanturi la maini si la picioare, altii cu zgarzi de fier la gat. Batai crunte, alte pedepse ca infometarea si legarea deasupra focului [...] femei despartite de soti si fiice de parinti oameni [...] vanduti ca vitele" (Mihail Kogalniceanu)??
Cum vi se pare clasificarea istoricului Viorel Achim: tiganii erau robi: domnesti, (ai statului, ai domnitorului); boieresti (ai boierilor) si manastiresti (ai manastirilor)?? Deci: robi in manastiri. Dumnezeu ne-a creat liberi.
Ce-i drept, in Romania a existat si iobagia, un alt fel de sclavie; taranii iobagi (adica, tarani legati de pamant) se numeau: șerbi in Transilvania, rumâni, in Tara Romaneasca si vecini in Moldova.
Tot vestul crestin (din Europa pana in America de Nord si de Sud) a practicat comertul cu sclavi, pana pe la jumatea secolului al IX-lea.
Si musulmanii au facut comert cu sclavi africani pe rute prin Sahara sau pe coasta orientala a Africii, in special prin insula Zanzibar, pana in secolul al XX-lea.
Nu cred ca poti sa separi socialul de moral.
Reply With Quote
Vechi 19.11.2012, 09:49:41
MariaElena
Guest

Implicit Un singur Domn, o singura Credinta.....

Alin B"Increstinarea e un proces care va dura pana la Parusie."

Cred ca noi crestinii uitam un lucru esential: totul se face si se desface in Dumnezeu, pentru ca:
-un singur Domn, o singură Credință, un singur Botez (Ef. 4,5)
-Și alte oi am, care nu sunt din staulul acesta. Și pe acelea trebuie să le aduc; și glasul Mi-l vor auzi, și va fi o turmă și un păstor (Ioan 10,16)
-și nu numai pentru neam, ci și ca să adune întru una pe fiii lui Dumnezeu cei împrăștiați.(Ioan 11,52)
-ca să-i pregătească pe sfinți pentru lucrarea slujirii, spre zidirea trupului lui Hristos, (Ef.4,12)
-până ce toți vom ajunge la unitatea credinței și a cunoașterii Fiului lui Dumnezeu, la starea de bărbat desăvârșit, la măsura vârstei plinătății lui Hristos; (Ef.4,13)

Pana la increstinarea intregii lumi, fiecare dintre noi urmeaza/sau nu, un proces de increstinare. Dumnezeu ne asculta la spovedanie si duhovnicul, care este doar un martor, ne ajuta sa ne indreptam. Nu exista doua cai spre mantuire, la fel. De la unii Dumnezeu asteapta mai mult, de la altii, mai putin. Dar, pana la urma, Iubirea de Dumnezeu si Iubirea Lui Dumnezeu ne ajuta sa gasim calea.
Doamne ajuta!
Promit ca ma opresc. De ani buni (de prin 2006) de cand urmaresc tot ce se scrie pe site-ul www.crestinortodox.ro am inteles ca participarea la discutiile de pe forum nu este intotdeauna ziditoare. Niciunul dintre noi nu este depozitarul Adevarului. Fiecare raspunde in functie de ce a cladit in interiorul sau. E firesc sa existe controverse: nu trebuie sa gandim la fel. Daca trebuia sa gandim la fel, Dumnezeu ar fi facut, poate, un creier universal.
Va doresc post usor si ma rog Lui Dumnezeu sa ne ajute pe drumul greu al descoperirii Adevarului. Dumnezeu, Maica Domnului si toti Sfintii sa ne ajute sa devenim desavarsiti.
Reply With Quote
Vechi 19.11.2012, 10:03:07
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Doamne ajută!
Reply With Quote
Vechi 19.11.2012, 10:53:17
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Sergiu_B Vezi mesajul
Ce se intâmplă cu un suflet avortat?
Se mantuieste. Parintele Galeriu a spus intr-o conferinta despre acesti prunci: "Biserica, in Duhul Sfant, infatiseaza aceste fiinte nevinovate Jertfei Mantuitorului. Indraznim a spune ca Domnul ii primeste intr-un fel de "botez al sangelui, asemenea pruncilor ucisi de Irod".

Dumnezeu este tot timpul drept, iar daca mintea noastra Il considera uneori nedrept, e din cauza despartirii noastre de El. Pe cat de mult ne unim cu El ajungem sa avem raspunsuri la mult mai multe intrebari, ajungem sa avem mintea lui Hristos dupa cum spune Pavel, iar pe cat ne despartim de El ajungem sa avem parte numai de intrebari.
Reply With Quote
Vechi 19.11.2012, 13:27:29
Sergiu_B
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Sfatul in sine e bun, prezentul topic e demonstratia ca in practica e mai greu de aplicat sau produce rezultate indoielnice.

Uneori e mai bine sa te iei toata viata dupa capul altuia (bun) decat sa mergi dupa cel propriu, cu pretentii de autonomie dar care nu exceleaza in obiectivism cu esecurile (mai ales spirituale) de rigoare.

In ultimul caz, autonomia nu mai e o virtute.
Nu inteleg de ce pentru tine topicul actual demonstreaza ca ar trebui sa ne luam toata viata dupa altii.
Reply With Quote
Vechi 19.11.2012, 13:45:52
eliza-georgiana eliza-georgiana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.08.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Sergiu_B Vezi mesajul
Nu inteleg de ce pentru tine topicul actual demonstreaza ca ar trebui sa ne luam toata viata dupa altii.
n-a zis-o în sensul de-a ne lua după gura lumii.. după influențele celor mai în vârstă sau cu "experiență de viață"... ci după sfaturile acelora pe care Dumnezeu ni i-a arătat ca sfinți! după sfaturile celor investiți de Apostoli cu Duhul Sfânt primit de la Hristos la Înălțarea sa! pentru că ne zice Sf. Serafim de Sarov: Să nu ai încredere nici în inima ta până nu-i despătimită!!
Reply With Quote
Vechi 19.11.2012, 17:15:56
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariaElena Vezi mesajul
- Pe un forum crestin ortodox, cred ca e mai bine sa-ti argumentezi parerile
Ce anume nu ai inteles sau se afla sub semnul intrebarii, mai exact?
Reply With Quote
Vechi 19.11.2012, 17:17:33
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MariaElena Vezi mesajul
Tot ce stiu despre parintele prof. dr. Mihai Valica, stiu din articolele la care am facut referire. Daca parintele greseste in vreun fel, exista „Instantele disciplinare si de judecata bisericeasca” (Consistoriul Disciplinar Protopopesc; Consistoriul Eparhial; Sinodul Mitropolitan, Sfantul Sinod) care sunt indreptatite sa ia o hotarare.
Sa zicem ca, dupa cate se pare, nu se doreste alimentarea tensiunilor asa ca e lasat in pace.
Sunt unii care calca special parca in strachini, ca apoi daca pe buna dreptate sunt pedepsiti, sa se proclame martiri ai adevarului.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cine-i drept inaintea lui Dumnezeu ? bodale Intrebari utilizatori 2 09.03.2012 14:08:14
Unde este iubire, acolo este Dumnezeu NECTARIE Generalitati 14 26.01.2011 11:00:06
Unde este iubire, acolo este Dumnezeu NECTARIE Generalitati 1 07.01.2011 15:27:11
Drept la impartasanie! Lucian_craciunescu Impartasania (Taina Euharistiei) 10 11.05.2010 11:10:18
Dumnezeu exista,este Viu si este cu noi! ortodox4life Generalitati 5 15.10.2008 18:44:55