Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Rugaciuni

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.11.2012, 18:42:46
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit << continuare >>

Gheronda Haralambos Dionisiatis – Învățături practice despre Rugăciunea lui Iisus ( continuare )
Prima lecție este să zicem rugăciunea cu gura și mai ales, pe cât se poate, limpede și repede. Dar fi atent: în timp ce noi zicem rugăciunea, vine diavolul și aruncă în minte râuri de gânduri și de imaginații. Când începătorul spune rugăciunea cu mintea, acestea [gândurile] îneacă rugăciunea. Dacă însă o spui cu gura repede-repede, diavolul nu reușește să producă împrăștiere cu diferite gânduri. În plus, chiar dacă mintea fuge de la înțelesul cuvintelor rugăciunii, avem urechea. Urechea, vrând-nevrând, aude ce spune gura. Mintea noastră are puterea ca în aceeași clipă să urmărească două lucruri. De exemplu, vorbim noi doi și, în aceeași clipă, auzi jos și vaporul care trece sau pe alții care vorbesc alături. Numai ce începi să zici rugăciunea și în ureche vei auzi tot felul de sunete, mașini și mai ales imaginația lucrurilor pe care fie le auzi, fie le vezi în viața ta zilnică. Acum îndeosebi, după cum a progresat lumea, omul care trăiește în oraș se contaminează înlăuntrul său de cele rele prin intermediul celor cinci simțuri.
Tu însetezi să dobândești rugăciunea minții. Știi ce însemnează rugăciunea curată? Știi ce înseamnă să se lipească mintea de inimă? Să lepezi toată întunecimea din lăuntrul tău și să te ațintești, să te lipești numai de înțelesul rugăciunii?
Crezi că toate spurcăciunile din lăuntrul nostru ies cu ușurință? Noi, monahii, de ce crezi că am părăsit lumea? Cu harul lui Hristos eu am petrecut un timp în lume îndeletnicindu-mă cu rugăciunea. Dar pentru ca mintea să se curățească, are nevoie de isihie. Nu cu o lingură să scoți și cu alta să bagi înapoi. Noaptea să te lupți să le alungi, ziua următoare iarăși să te întorci la aceleași. Dacă ți-ai petrecut ziua pe la teatre, cu muzică lumească, cu televizorul, atunci seara nu vei putea să spui nici măcar o singură dată rugăciunea în mod curat. Nu vei avea nici măcar poftă pentru rugăciune.
Așadar începem prima lecție. Îți dau acest comboschini cu trei sute de boabe, iar seara o să priveghezi împreună cu noi. O să faci nouă comboschini (adică de 9Ś300) zicând rugăciunea „Doamne Iisuse Hristoase miluiește-mă” și trei zicând „Prea Sfântă Născătoare de Dumnezeu mântuiește-mă”. Cum termini doisprezece (în total adică trei mii de rugăciuni), începi iarăși de la început. Cu o oră înainte de a merge la Liturghie să treci pe la mine pe la chilie, să-mi spui rezultatele tale.
– Dar, părinte, iertați-mă, eu n-o să pot să scot doisprezece comboschini. Cum o să pot să fac chiar mai mult?
– Cine ți-a spus că nu poți? Deocamdată uită-le pe ale tale. O să faci cum îți spun și după aceea mai vorbim. Tu acum nu ești pentru inspirații și expirații. O să spui rugăciunea cu gura, repede-repede. Între timp, să-ți forțezi și mintea ca să înțelegi cele pe care le spui. E greu să reușești, dar mult ajută să te rogi cu frica de Dumnezeu. Nu în mod tipiconal și mecanic. Vorbim cu Dumnezeu, nu lucruri prostești. Credem că este prezent și ne aude. Dacă se deschid prin rugăciune ochii sufletului, o să-L și vezi.
Alaltăieri a venit un țigan pentru milostenie. El o viață întreagă umblă și adună. Nu pot să-l alung. Te roagă așa de smerit, mai să-ți cadă la picioare. Pe de o parte, îți dai seama că e un înșelător, iar pe de alta, nu poți să nu-l miluiești. Ei, dacă unul ca acesta, pentru lucruri materiale se roagă cu atâta smerenie, cu cât mai mult noi, pentru cele duhovnicești. Omul se întristează de soarta aproapelui său și-l miluiește. Cu cât mai mult bunul Dumnezeu se întristează și îi aude pe cei care Îl roagă! Acest lucru mi se pare că îl înțelege Hristos în Evanghelie, atunci când spune că fiii veacului acesta sunt mai înțelepți decât fiii împărăției lui Dumnezeu.
Pe cât poți, copilul meu, să cazi și tu cu mintea întru frica lui Dumnezeu, la picioarele Hristosului nostru, ca și țiganul. Să mai știi și aceasta: ai venit din lume. Încă mai cari lumea cu tine. Câte imagini ale lumii le ai înlăuntrul tău, toate ca pe un film o să ți le învârtă vrăjmașul în minte. Tu însă, rugăciunea. Stăruință, răbdare și silire. Pe cât poți alungă orice imaginație, fie bună, fie rea. Numai aceste cinci cuvinte ale rugăciunii să te silești să le înțelegi.
Astăzi, aceasta este prima lecție. Să vedem dacă ai înțeles-o.
– O să încerc, Părinte, să fac așa cum mi-ați spus, adică să spun cu gura rugăciunea și apoi să vin să vă văd.
– Da, copilul meu, Dumnezeu fie cu tine! Așa să faci.
După ce s-a odihnit după amiaza într-o chilioară, tânărul a început cu multă râvnă privegherea. Cu toate îndoielile lui, cum că nu este ușor să faci 12 komboskini, limba lui, ca un motoraș, a repetat neîncetat rugăciunea lui Iisus. După cum el însuși mărturisea, limba se mișca fără nici o dificultate. Cel mai dificil era să-și țină mintea asupra înțelesului cuvintelor. În acest punct se ducea o adevărată luptă sângeroasă. Domnul însă nu a întârziat să-și arate bunătatea și să-l cerceteze pe atletul rugăciunii, făcându-și simțită prezența. După primele komboskini, încet, încet și-a făcut simțită prezența o dulceață care a cuprins întreg laringele și s-a lipit de limbă și de buze. Această dulceață semăna cu o caramelă foarte dulce, cu diferența că nu se topea ca aceea în câteva minute, ci cu trecera timpului și petrecerea în rugăciune, îi sporea dulceața, așa încât tânărul nu se mai oprea din repetarea cu mulțumire a dumnezeieștilor cuvinte ale rugăciunii.
Nu a trecut o oră și iată că cele 12 komboskini erau gata. A început seria a doua, a treia, până la a patra. Către sfârșitul celei de-a patra serii de 12 komboskini, sufletul a izbucnit în lacrimi de doxologie și de mulțumire. Deja sosise ora pentru a merge la bătrân. Bucuria acestuia pentru reușita primei lecții a fost de nedescris.
– Curaj, copilul meu, vom înainta!
Tânărul a mai stat câteva zile la mănăstire, apoi s-a întors iarăși în lume. A continuat să corespondeze cu părintele, până când pronia dumnezeiască l-a chemat în tagma îngerească a monahilor.
Dialogul al doilea
Mai jos vom reda câteva întrebări adresate Părintelui Haralambie de fiii săi duhovnicești pe tema rugăciunii, precum și răspunsurile acestuia.
– Părinte, rugăciunea lui Iisus este numai pentru monahi sau îi privește pe toți creștinii ?
– După cum spun Sfinții Părinți și din experiența mea, văd că rugăciunea lui Iisus este pentru toți creștinii, nu însă și pentru eretici, și cu atât mai puțin pentru necreștini.
– Spunând că rugăciunea lui Iisus este și pentru noi cei din lume, ne dați curaj. Avem nevoie de ajutor. Am încercat să împlinim cele scrise în cărți, însă ni se par foarte grele.
– Sigur că sunt grele, această îndeletnicire are nevoie nu numai de luptă, ci și de povățuitor experimentat. Aveți duhovnic ?
– Avem, Părinte. Este bun, însă spune că nu știe să ne învețe despre rugăciunea lui Iisus.
– Așa să fie. Avem situații și mai rele. Dacă nu știi, spune că nu știi, nu împiedica și pe altul.
Dacă aveți duhovnic, atunci nu aveți nevoie să vă spovedesc. Vă spun numai cum să vă rugați. Creștinul prin Botez primește înlăuntrul său Harul și pe Hristos. Când păcătuiește, alungă Harul. Păcatul ne separă ca un zid de Hristos. Strigi „Doamne Iisuse Hristoase …” iar ușa e închisă. Prin pocăință și spovedanie cade păcatul, cade zidul. Omul se împrietenește iar cu Dumnezeu.
Ca și cum ai avea ca prieten un conducător față de care greșești la un moment dat și se strică prietenia. Vine însă și clipa în care ai nevoie de El. Vrei nu vrei, te smerești și îi pui metanie. După ce v-ați împăcat, ai curaj să-i spui, „Prietene, te rog, ajută-mă!”. Dacă el din pricina prieteniei te va asculta, cu cât mai mult Hristos se va împrieteni cu el.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Rugaciunea inimii pe perete Marcel_Ionut Generalitati 1 28.11.2012 20:31:33
Rugaciunea inimii Ecaterina Cojoca Rugaciuni 65 10.05.2010 09:59:26
RUGACIUNEA INIMII ancah Rugaciuni 21 20.06.2009 23:52:24
CURATIREA INIMII iosif Pocainta 53 01.06.2008 20:46:49