Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.11.2012, 20:11:31
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Cu același rezultat e salata de ardei iuți.
Multumesc, Dragos. Vad ca ai idei multe. Ai putea sa scrii o carte de bucate.
Ardeiul iute este un medicament extraordinar pentru plamani. Trebuie taiat marunt si nemestecat se inghite. Stiu un bolnav, care s-a vindecat in felul acesta de o boala de plamani. 4-5 ardei iuti pe zi.
... deci cu ardeiul iute m-ai nimerit! Il folosesc si eu de cate ori am o raceala mai zdravana la plamani. Poate nu intamplator, nu am mai racit in ultima vreme.
Reply With Quote
Vechi 23.11.2012, 21:27:40
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Multumesc, Dragos. Vad ca ai idei multe. Ai putea sa scrii o carte de bucate.
Ardeiul iute este un medicament extraordinar pentru plamani. Trebuie taiat marunt si nemestecat se inghite. Stiu un bolnav, care s-a vindecat in felul acesta de o boala de plamani. 4-5 ardei iuti pe zi.
... deci cu ardeiul iute m-ai nimerit! Il folosesc si eu de cate ori am o raceala mai zdravana la plamani. Poate nu intamplator, nu am mai racit in ultima vreme.
Stiam ca este bun pentru suferinzii de reumatism,artroza dar nu si pt plamani...este bine ca mai afli cate ceva nou.
Si eu am probleme cu racelile mereu,dar este adevarat ca nu am mai mancat de multisor ardei iuti cu paine si ulei.
Apoi si hreanul este bun pentru infectiile respiratorii.Acum o saptamana ,m-am pricopsit cu o tuse bronsica si stresandu-ma ca iar o sa sfarsesc la doctor cu antibiotice si o factura astronomica,am pus niste pasta de hrean la incalzit,am turnat o lingurita de spirt,l-am batut bine si l-am pus pe piept.Apoi pe pasta am asezat un celofan,peste celofan un prosop si m-am bagat in pat.
Dupa 15 min ma cam ardea pielea,dar suportabil.Cred ca am stat vreo 2-3 cu pasta de hrean pana cand am dat-o jos.
Dupa acest tratament,tusea a disparut.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 25.11.2012, 22:50:20
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Si eu am probleme cu racelile mereu.
Eu am suferit aproape toata viata de raceli la plaman si m-am vindecat cu o punga calda pusa pe piept. Caldura face minuni, pe langa alte remedii.

Last edited by Miha-anca; 26.11.2012 at 01:20:47.
Reply With Quote
Vechi 25.11.2012, 23:53:29
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit despre varza

Confirm ce a scris Anca.
Daca un aliment nu are proteine, nu inseamna ca este 'nul ca aliment' si ca nu este hranitor. Pe langa aspectele medixamentoase (pot adauga ca este si anticancerigena), varza este f bogata in fibre. Si in sensul asta este hranitoare: iti pune stomacul la lucru si uita de foame.
Este bineinteles valabil pt majoritatea legumelor.
Este bine pt sanatate sa mancam in general mai multe legume decat alte alimente.

Pentru cei carora le place sa gateasca, va recomand in post supa de ceapa eventual cu ceva linte pt. proteine. Este f buna - si ieftina.
Vechi 26.11.2012, 12:00:52
Mena59 Mena59 is offline
Banned

Data înregistrării: 20.11.2012
Locație: Brasov
Implicit Mancare gustoasa in post.

Acum cativa ani, am fost la o conferinta tinuta de un parinte monah de la Valea Plopului. si ne zice, printre multe altele ca lui i se par atat de gustosi si atat de mult ii plac cartofii prajiti sau copti, cu mujdei de usturoi, incat in timpul postului nu mananca asa ceva desi sunt de post... Spunea ca mancarea gustoasa, savuroasa, chiar vegetala fiind, nu prea este de post pentru ca bucura simtul gustativ si da o satisfactie, pur si simplu pacatoasa.
Ne invata ca in timpul postului ar trebui sa ne infranam de la toate placerile, chiar si de la cele gustative.

Uitati ce zice Avva Dorotei desre lacomia gatului (lemarghie):

...sa nu caute hrana pentru îndulcirea gâtlejului si sa nu se îngreuieze cu satul mâncarii si al bauturii, ci sa manânce numai cât sa-si tina viata. Caci sunt doua feluri de lacomii: una, când cineva cauta sa aiba întotdeauna numai bucate bune, adica cu gust dulce si placut, însa nu manânca mult. Unii ca acestia, când manânca o bucata dulce dupa pofta lor, o mesteca multa vreme în gura, ca sa prelungeasca gustul si dulceata ei. Aceasta se numeste lemarghie, adica lacomia gâtului.
Altul este luptat de mâncare multa, nu cauta bucate bune, nici nu-i pasa de placere, ci într-un fel le socoteste ori bune ori rele; numai multe sa fie ca sa-si umple stomacul si sa-si umple pântecele. Aceasta se numeste gastrimarghie, adica lacomia pântecelui. De acestea trebuie sa fugim cu toata luarea aminte daca vrem sa ne curatim de pacatele noastre.
Reply With Quote
Vechi 26.11.2012, 14:22:33
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Cred ca sensul postului nu este neaparat de a nu mai simti placere cand mancam. O fi pentru unii, nu zic, daca sunt incercati tare de ispita asta.
Cred ca mancarea de post poate fi buna. In post, trebuie sa ne amintim mai mult de multumirea pe care i-o dam lui Dumnezeu pentru lucrurile bune pe care ni le da, totcam ca lipsindu-ne de unele, le apreciem mai bine pe celelalte.
Nu stiu daca ati observat ca in post ni se afineaza simtul gustativ, parca simtim mai bine gustul unor mancaruri simple, pe care, atunci cand mancam greu (gras, cu carne etc) nu le prea simtim.
Nu e mai bine decat sa evitam sa mancam o mancare de post care ne place, sa o mancam multumind lui Dumnezeu?
Si mai este si aspectul cantitatii. Ar trebui sa mancam mai putin in post..
Cel putin asa vad eu lucrurile.
Vechi 26.11.2012, 14:25:13
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

@Fani: http://www.doxologia.ro/viata-biseri...uri-de-postire
Reply With Quote
Vechi 26.11.2012, 15:33:25
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Cred ca sensul postului nu este neaparat de a nu mai simti placere cand mancam. O fi pentru unii, nu zic, daca sunt incercati tare de ispita asta.
Cred ca mancarea de post poate fi buna. In post, trebuie sa ne amintim mai mult de multumirea pe care i-o dam lui Dumnezeu pentru lucrurile bune pe care ni le da, totcam ca lipsindu-ne de unele, le apreciem mai bine pe celelalte.
Nu stiu daca ati observat ca in post ni se afineaza simtul gustativ, parca simtim mai bine gustul unor mancaruri simple, pe care, atunci cand mancam greu (gras, cu carne etc) nu le prea simtim.
Nu e mai bine decat sa evitam sa mancam o mancare de post care ne place, sa o mancam multumind lui Dumnezeu?
Noi trebuie sa multumim lui Dumnezeu in fiecare zi, nu numai in Post.
Reply With Quote
Vechi 26.11.2012, 21:24:17
Mena59 Mena59 is offline
Banned

Data înregistrării: 20.11.2012
Locație: Brasov
Implicit

Citat:

Postul este un exercitiu de înfrânare a poftelor trupului si totodată de întărire a vointei.
Postul are 2 fete: postul sufletesc(spiritual) si postul trupesc(de mâncare).

-Postul sufletesc este abtinerea de la gânduri, vorbe si fapte rele. Pe cât posibil, în această perioadă trebuie să inlocuim obisnuintele noastre cele rele cu unele bune si plăcute lui Dumnezeu cum ar fi rugăciunea, mersul la biserică si faptele de într-ajutorare a semenilor nostri aflati în nevoi.

-Postul trupesc înseamnă abtinerea de la mâncarea asa-zisă “de dulce”

Vorbim tot timpul de IUBIREA aproapelui, vorbim de acceptarea cu bucurie a SUFERINTELOR, vorbim de atatea jertfe in numele lui Hristos greu de infaptuit... Si ma gandesc ca daca nu putem (sau nu vrem) sa ne abtinem pe o perioada scurta de timp la A MANCA ceva bun, ceea ce este cel mai usor lucru de facut, atunci cum mai pretindem ca IUBIM (chiar si pe dusmani), cum sa mai pretindem sa ducem SUFERINTA cu bucurie si fara carteala ?
Postul trupesc, adica la mancare este CEA MAI USOARA JERTFA pe care ne-o cere Hristos si, iata n-o putem face.
Reply With Quote
Vechi 30.11.2012, 09:51:06
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Citat:
Confirm ce a scris Anca.
Daca un aliment nu are proteine, nu inseamna ca este 'nul ca aliment' si ca nu este hranitor. Pe langa aspectele medixamentoase (pot adauga ca este si anticancerigena), varza este f bogata in fibre. Si in sensul asta este hranitoare: iti pune stomacul la lucru si uita de foame.
Este bineinteles valabil pt majoritatea legumelor.
Este bine pt sanatate sa mancam in general mai multe legume decat alte alimente.

Pentru cei carora le place sa gateasca, va recomand in post supa de ceapa eventual cu ceva linte pt. proteine. Este f buna - si ieftina.
Supa de ceapa?Stiam ca reteta originala,frantuzeasca,foloseste zeama de carne si branza ...
Dar despre varianta de post ,ne poti da detalii?
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Postul Craciunului daniil96 Generalitati 68 18.11.2016 01:44:18
Postul Craciunului nu trebuie falsificat Chiorean_Eugen_Petrisor Intrebari utilizatori 15 20.11.2012 12:38:53
Postul Craciunului eduardd Craciunul - Nasterea Domnului 22 11.11.2009 20:35:19
Postul Craciunului jenica Generalitati 44 01.12.2007 00:51:14