Citat:
În prealabil postat de antiecumenism
-deci atunci putem afirma ca Sfintii Parinti sunt cei mai mari psihologi
|
In sfarsit, Slava lui Dumnezeu, mi-ai incalzit si tu inima...:) Asta tot incerc sa spun si eu, de fapt!
Deci, nu mai nega psihologia, de vreme ce insisi Parintii sunt cei mai buni, sunt desavarsiti (sau aproape)
tocmai in aceasta (in stiinta/cunoasterea sufletului) unde noi, sau, ma rog, eu, sunt doar un mereu-incepator.
Nu repet eu ca Psihologia e, cel mult, o slujitoare a Teologiei? Acum intelegi in ce sens zic?
Psihologia face munca de jos, a mai umila si mai concreta (si tare incalcita si istovitoare), sub directive clare (mesajul Evanghelic este evident pentru cine cunoaste din experienta domeniul), sper ca intelegi... Prelungeste la fir de par, la detaliu, la traire si gest efectiv, o invatatura pe care nu mai avem timp sa o declamam la nesfarsit, in vorbe mari, intrucat obtinem, deseori, efecte contrarii; ca asa-i omul, mereu sensibil si razvratibil... Si cata indemanare si umilinta cere profesia asta mult-hulita, atunci cand ai de-a face cu limitele clientului si, mai ales, cu propriile limite... De-ai practica (intr-o postura sau alta), ai vedea!
(In rest, te rog sa mai cugeti, ca nu-i chiar asa simplu, chiar asa de schematic... De fapt, nu-i vorba de cugetat, e vorba de trait efectiv niste ani in breasla, apoi sa vezi cum ti se topesc si recladesc preconceptiile, iar daca mai ramai pe pozitii si te tii in Biserica, eu cred ca drumul e bun. Pura opinie personala.)