Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.12.2012, 14:22:17
LgMihail's Avatar
LgMihail LgMihail is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.11.2012
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Nu recomand nimănui sa citească această apocrifă. Este o carte smintitoare de-a dreptul, în care apar chiar elemente ridicole din mitologia greacă...

Nu știu de ce Cleopa a facut trimitere la ea, dar poate nu a facut de fapt, ci i s-a atribuit de către alții. Eu am căutat-o ca să citesc despre răpirea lui Moise la al nu stiu cîtelea Cer imediat înainte de a primi tablele Legii si nu am gasit nicăieri în Hronograf povestea asta.
Dragule, Hronografele bisericesti fac parte din patrologie (Sfanta Traditie). Gheorghe Chedrinos nu este scriitorul hronografului, ci culegatorul. Primele hronografe provin de la fenicieni (caldeii), din vremea lui Avraam. Ele sunt carti istorice, nescripturistice, dar care inglobeaza ideea de Traditie. Sfanta Traditie au avut si evreii si se face referire la ea. Izvor pentru asa ceva - mai sigur decat scrierile talmudice si cabalistice - reprezinta hronografia precrestina. Uite despre alfabet cateva cuvinte:

"Fenicienii au fost cel de-al doilea popor care a adotat alfabetul , având numai 22 de consoane, dar nici o vocala. Teoria inventării alfabetului provine de la cercetătorii care exclud Sfânta Scriptură și Hronografele ca fiind surse exacte de informație și dezvoltă diferite teorii personale pentru a explica faptele istorice. Dacă însă dorim să fim imparțiali trebuie să pomenim și aceste surse minunate de cunoaștere istorică care sunt Hronografele. De exemplu în Hronograful lui Gheorghe Chedrinos scris la anul 1058 d.H.(Patrologia Graeca volumul 21, fila 18) se spune că Set a fost ridicat la vârsta de 40 de ani, timp de 40 de zile, de înger la înălțime de unde a învățat alfabetul paleoebraic, astronomia și matematica pe care a adus-o pe pământ la oameni și a căpătat o strălucire care i-a făcut pe oameni să-l numească "Dumnezeu". (Fac.6:2. "Fiii lui Dumnezeu, văzând că fiicele oamenilor sunt frumoase, și-au ales dintre ele soții, care pe cine a voit"). Deci alfabetul a fost inventat "la înălțime" și nu de oameni."

Intarire pentru originea astronomiei gasisem undeva la Sf. Vasilie cel Mare. La asta face referire si Parintele Cleopa de care ai amintit. Uite ce spune Sf. Vasilile si ce aminteste parintele duhnovic Cleopa Ilie:

"Și spune o istorie sfântă că acest Set s-a răpit la cer. Dar pentru ce? Ca să învețe astronomia de la îngeri. De aceea, bine a zis Marele Vasile că: „mult vestita astronomie, pentru cel credincios, e o a doua teologie”. Pentru că precum auzim, astronomia își are originea de la Dumnezeu; căci chiar îngerii au învățat pe om astronomia.
Se zice că Set a stat la cer 40 de zile și 40 de nopți și a învățat astronomia în cer, mișcarea astrelor cerești, întunecarea soarelui, a lunii și celelalte semne care se arată pe cer ca să le cunoască oamenii, când Dumnezeu e supărat, când vrea să schimbe vremea și celelalte. Dar Sit, care a fost răpit, zice Scriptura și istoria, sau când a fost dus la Dumnezeu, a uitat și de foame și de sete, ca și Moise pe Muntele Sinai. Acesta a vorbit cu Dumnezeu și a postit de două ori câte 40 de zile, numai în gândire de Dumnezeu stând, fără să mănînce și să bea. Așa a făcut și Set. Fiindcă se afla în convorbire cu Dumnezeu și îngerii îl învățau semnele astrelor și mișcările lumii și celelalte, când s-a coborât la pământ, copiii nu-i mai ziceau tată. Dar cum? Dumnezeu! Așa de tare strălucea fața lui."
"Atunci, de mii de ori daca vei fi incercat si ispitit de Satana, pentru a-ti lua credinta, tu sa preferi de mii de ori sa mori decat sa dai ascultare cunoasterii. Astfel ti se va dechide poarta tainelor. Si te vei minuna intelegand ca mai inainte erai legat cu lanturile cunoasterii iar acum zbori cu aripi dumnezeiesti deasupra pamantului. Si respiri alt aer, al libertatii, de care ceilalti sunt lipsiti. " (Gheron Iosif)
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ce considerati despre "Misquoting Jesus"/"Forged" de Bart Ehrman Ciprian Mustiata Teologie si Stiinta 8 19.12.2012 16:12:08
Cele trei virtuti "pline de putere" florin.oltean75 Generalitati 1 28.02.2012 21:18:14
Am nevoie de "putin" ajutor ! - Va rog nu treceti "peste" - Nu am liniste de o luna! valentinalogo Preotul 28 06.06.2010 07:26:42