Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.12.2012, 12:32:08
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Nu sunt de acord cu aceasta afirmatie.
Omul credincios are ca scop cunoasterea Adevarului si datorita acestei cognitii este incredintat si creste intru Hristos Iisus.
"noi am crezut si am cunoscut ca TU este Hristosul, Fiul lui Dumnezeu cel viu" (Ioan 6)
"noi ceea ce stim vorbim si ceea ce am vazut (theoria-vederea duhovniceasca, cognitia duhovniceasca) marturisim"(Ioan 3)
"demult auzisem vorbindu-se despre TINE insa acum TE-a vazut ochiul meu (mintea- vederea duhovniceasca, cognitia duhovniceasca) de aceea ma smeresc pocaindu-ma in sac si cenusa" (Iov 42)

Cum definim credinta? In aceptiuna dvs a celor atei, credinta este ceva fantezist (a crede in Dumnezeu si a crede in Mos Craciun e cam acelasi lucru).

Conform ortodoxiei crestine, credinta are sens de incredintare, incredere (ca in business).
"Credinta este incredintarea celor nadajduite, adeverirea lucrurilor nevazute" (Evrei)

Iisus Hristos, doar dupa ce ii reda vederea orbului din nastere (adica doar dupa ce interactioneaza direct cu el) il intreaba daca crede in Fiul lui Dumnezeu (Ioan cap 9). Deci intai orbul din nastere a cunoscut partea umana a lui Iisus Hristos si nu s-a indoit de ea, si apoi bazandu-se pe aceasta relatie personala a fost incredintat ca Hristos Iisus este si Fiul lui Dumnezeu nu doar Fiul Omului.

Asa este si astazi. Mergem la Biserica la Sfintele Taine avand incredintarea ca putem avea si o relatie personala, directa, inechivoca cu Iisus Hristos si Sfintii Sai... cu Maica Domnului etc.

"Iisus Hristos si ieri si astazi si in veci este acelasi" (Evrei 13,8)

Doamne ajuta.
definiție dex:
CREDÍNȚA credințe, s. f. 1. Faptul de a crede în adevărul unui lucru; convingere, siguranță, certitudine. ◊ Profesiune de credință = declarație publică pe care o face cineva asupra principiilor sau convingerilor sale. 2. (Înv.) Încredere (pe care o inspiră cineva). ◊ Loc. adv. În credință = într-adevăr.

credința în supranatural o consider fantezistă. nu orice credință.

și nu am înțeles de ce nu ești de acord cu afirmația mea.
Reply With Quote
Vechi 08.12.2012, 12:53:28
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Dumitru73 Vezi mesajul
definiție dex:
CREDÍNȚA credințe, s. f. 1. Faptul de a crede în adevărul unui lucru; convingere, siguranță, certitudine. ◊ Profesiune de credință = declarație publică pe care o face cineva asupra principiilor sau convingerilor sale. 2. (Înv.) Încredere (pe care o inspiră cineva). ◊ Loc. adv. În credință = într-adevăr.
DEX-ul ce explica conceptul filozofic contemporan, este una, iar notiunea folsita in limbaj teologic este alta. De aceea am considerat imperios necesar sa fac acele precizari.

Spre exemplu cuvantul iubire din DEX si conceptul de iubire din filozofia greaca cu nuantarile lui (eros, agape, filia).

In concluzie definitia din dex pe care o oferiti nu este eshaustiva din punct de vedere teologic, intrucat credinta nu implica certitudinea, siguranta... ci este o chemare, incredintare catre cognitia specifica duhovniceasca.

Citat:
credința în supranatural o consider fantezistă.
Faptul ca respingeti gnoseologia teologica si implicit domeniul metafizic... considerandu-le "fanteziste" ma determina sa respect libertatea dvs dar in acelasi timp sa nu fiu de acord cu aceata atitudine, care dupa parerea mea consider ca denota ignorata fata de domeniul metafizic. Desigur sunt multi ingnoranti ai domeniului fizic (stiinta, paradigme stiintifice) si dupa cum observati chiar si pe acest forum nu sunt de acord cu atitudini de acest gen.

Citat:
și nu am înțeles de ce nu ești de acord cu afirmația mea.
Intrucat este reductionista, dupa parerea mea...
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote
Vechi 08.12.2012, 12:59:49
Lucian008's Avatar
Lucian008 Lucian008 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.12.2011
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
așa cum ai pus problema, răspunsul este foarte simplu: nu poate.
de la o simplă adunătură de atomi până la conștiința de sine, au trecut vreo 3 miliarde de ani.
iar când a apărut constiinta, organismele nu mai erau de mult timp o simplă adunătură de atomi.
Dar eu nu ma refeream de constiinta de sine, cea rationala, precum a omului. Nu. Dar pentru ca un organism sa isi "doreasca" sa supravioetuiasca si sa se reproduca este nevoie de constiinta ca exista. Deci cum adunatura de atomi a reusit asta?
Vechi 08.12.2012, 13:00:37
celestial_pottery
Guest

Implicit Posibila explicatie

Cred ca "extraterestrii" care bantuie planeta in ultimele secole sunt de fapt golem facuti de duhurile rele. Stiu, poate suna ridicol, dar e bine sa priviti insistent un anume aspect: purtarea lor este deopotriva lipsita de sentimente si in stil robotic.

http://www.youtube.com/watch?v=M5SNQ6XQzLg
Reply With Quote
Vechi 08.12.2012, 13:01:03
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
DEX-ul ce explica conceptul filozofic contemporan, este una, iar notiunea folsita in limbaj teologic este alta. De aceea am considerat imperios necesar sa face aceste precizari.

Spre exemplu cuvantul iubire din DEX si conceptul de iubire din filozofia greaca cu nuantarile lui (eros, agape, filia).

In concluzie definitia din dex pe care o oferiti nu este eshaustiva din punct de vedere teologic, intrucat credinta nu implica certitudinea, siguranta... ci este o chemare catre incredintare, catre cognitie specifica duhovniceasca.

Faptul ca respingeti gnoseologia teologica si implicit domeniul metafizic... considerandu-le "fanteziste" ma determina sa respect libertatea dvs dar in acelasi timp sa nu fiu de acord cu aceata atitudine, care dupa parerea mea consider ca denota ignorata fata de domeniul metafizic. Desigur sunt multi ingnoranti ai domeniului fizic (stiinta, paradigme stiintifice) si dupa cum observati chiar si pe acest forum nu sunt de acord cu atitudini de acest gen.

Intrucat este reductionista, dupa parerea mea...
desigur că putem să dăm cuvintelor ce sens vrem.
problema e să la accepte și ceilalți de aceea există etaloane.
normal că în teologie "credinta" are un sens aparte.
dar sensul literal este mult mai amplu.

nu cred că este reducționistă.
Reply With Quote
Vechi 08.12.2012, 13:03:22
Dumitru73's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Lucian008 Vezi mesajul
Dar eu nu ma refeream de constiinta de sine, cea rationala, precum a omului. Nu. Dar pentru ca un organism sa isi "doreasca" sa supravioetuiasca si sa se reproduca este nevoie de constiinta ca exista. Deci cum adunatura de atomi a reusit asta?
gresesti.
și un virus informatic se "reproduce" și nu are conștiință.
Reply With Quote
Vechi 08.12.2012, 13:15:46
celestial_pottery
Guest

Implicit

Citat:
gresesti.
și un virus informatic se "reproduce" și nu are conștiință.
Exact! Exista si alte metode decat cibernetica, de a crea "viata artificiala inteligenta"...metode mai vechi chiar decat folosirea focului...
Reply With Quote
Vechi 08.12.2012, 13:41:17
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
nu cred că este reducționistă.
:)
Ne invartim in cerc... Sunt de parere ca mai elocvent ar fi sa folositi "consider" in loc de "cred", intucat este mult mai aproape de sensul pe care doriti sa il conferiti afirmatiilor dvs., folosind sensul paradigmatic filozofic-stiintific contemporan.

In ceea ce priveste cognitia duhovniceasca a Domnului Iisus Hristos. Sunt de parere ca este pertinent urmatorul exemplu:
Pana nu gusti mierea nu poti intelege ce este si nici nu te poti bucura de ea... oricat ar incerca cineva sa iti descrie in cuvinte. De asemenea degeaba incearca cineva sa ii explice in cuvinte unui om orb din nastere, ce este lumina si ce bine este sa vezi ajutat de lumina... caci pana nu este vindecat de boala orbirii sale nu va avea cognitia adecvata a luminii, specifica vazului.
Astfel orice demers teologic trebuie sa aiba ca scop "gustati si vedeti ca bun este Domnul"(Psalmul 33) Iisus Hristos, in Sfanta Sa Biserica, prin Sfintele Taine...

Acestea fiind spuse va rog sa imi permiteti sa ma retrag din aceasta discutie, intrucat consider ca ati inteles punctul de vedere pe care il exprim, de asemnea si eu am inteles pozitia dvs fata de domeniul metafizic si gnoseologia aferenta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";

Last edited by Eugen7; 08.12.2012 at 14:05:15.
Reply With Quote
Vechi 08.12.2012, 14:20:55
FlaviusM FlaviusM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.09.2011
Implicit

Citat:
In ceea ce priveste cognitia duhovniceasca a Domnului Iisus Hristos. Sunt de parere ca este pertinent urmatorul exemplu:
Pana nu gusti mierea nu poti intelege ce este si nici nu te poti bucura de ea... oricat ar incerca cineva sa iti descrie in cuvinte. De asemenea degeaba incearca cineva sa ii explice in cuvinte unui om orb din nastere, ce este lumina si ce bine este sa vezi ajutat de lumina... caci pana nu este vindecat de boala orbirii sale nu va avea cognitia adecvata a luminii, specifica vazului.
Astfel orice demers teologic trebuie sa aiba ca scop "gustati si vedeti ca bun este Domnul"(Psalmul 33) Iisus Hristos, in Sfanta Sa Biserica, prin Sfintele Taine...
Dupa parerea mea, ceea ce propuneti dvs. nu este realist, pentru ca nu faceti decat sa creati un cerc vicios din care nu prea se poate iesi. Din ceea ce spuneti rezulta ca religia nu poate fi inteleasa/traita corespunzator decat de o persoana care are "credinta" (in sens religios). Pentru mine, de exemplu, (si probabil pentru multi atei/agnostici) este in acest caz imposibila experimentarea religiei, dat fiind ca nu pot crede la comanda fara dovezi cat de cat concrete si obiective.
Reply With Quote
Vechi 08.12.2012, 14:42:08
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de FlaviusM Vezi mesajul
Dupa parerea mea, ceea ce propuneti dvs. nu este realist, pentru ca nu faceti decat sa creati un cerc vicios din care nu prea se poate iesi. Din ceea ce spuneti rezulta ca religia nu poate fi inteleasa/traita corespunzator decat de o persoana care are "credinta" (in sens religios). Pentru mine, de exemplu, (si probabil pentru multi atei/agnostici) este in acest caz imposibila experimentarea religiei, dat fiind ca nu pot crede la comanda fara dovezi cat de cat concrete si obiective.
Nu sunt de acord cu asertiunea dvs. pentru ca nu o consider pertinenta in acest context.

Repet: credina nu are un sens peiorativ de acceptare apriorica a unor afirmatii fara nici o posibilitate de verificare, validare ulterioara a acelor afrimatii. Ci credinta are sensul de incredintare (incredere) pentru un scop precis: cunoastere, cognitie, certitudine... nu te poti bucura de gustul mierii daca nu esti dispus sa o gusti. Nu te poti bucura de o plimbare cu avionul daca nu esti dispus sa te incredintezi pilotului... nu te poti bucura de o plimbare cu masina daca nu esti dispus sa inveti sa o conduci.
Credinta crestina si scopul ei: cunostera lui Hristos Iisus, este ca mersul pe bicicleta... unii invata mai repede, altii mai greu... si ca ora de matematica, unii rezolva problema si afla rezultatul in 5 min, altii in 15 min, altii in 45 min.

Spre exemplu, prin analogie cu stiinta:
Poate cineva intelege stiinta daca nu o studiaza adecvat (respectand metoda stiintifica)? Mai concret... poate cineva intelege fizica, chimia, biologia, medicina... genetica fara experimente practice? Sunt de parere ca raspunul adecvat este negativ.

Intocmai este si in domeniul metafizic, insa gnoseologia este fundamental diferita de epistemologie. Metoda stiintifica este pertinenta doar pentru epistemologie, vederea duhovniceasca fiind echivalentul pentru gnoseologie, intrucat obiectele fizice sunt perepute senzorial intelectual, iar obiectele metafizice, duhovnicesti sunt percepute extrasenzorial intelectual duhovniceste. Cele doua moduri de cognitie sunt fundamental diferinte, precum si obiectele supuse perceptiei.

Last edited by Eugen7; 08.12.2012 at 15:02:35.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Credeti ca exista extraterestri? amatyyy Generalitati 41 14.12.2012 22:21:40
Extraterestri sau alte forme de viata Templier Knight Generalitati 22 08.12.2010 00:46:30
zeii-extraterestri?:( robertt Teologie si Stiinta 28 16.11.2010 16:02:14
Catolicii au inceput dialogul cu extraterestri Laurentiu Stiri, actualitati, anunturi 18 08.06.2008 23:25:17
Extraterestri? Basileus Generalitati 58 15.12.2006 20:41:23