Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Din Vechiul Testament
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.11.2007, 19:49:56
BIMB0 BIMB0 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 01.11.2007
Implicit

Problema geografiei ( care ma face sa zambesc) este valabila numai cand se discuta problema carnii de porc (cea mai controversata), nu vreau sa tin partea nimanui, am fost mereu de parere ca democratia ne lasa sa ne expunem punctul fiecaruia de vedere, deci pe langa carnea de porc este si inclusa carnea de cal care in alte tari(mai putin in romania din fericire) este foarte cautata si vanduta in magazine. Ar mai fi si multe alte exemple: Iepuri, fructe de mare, scoici, caracatite, melci (foarte cautati si ei) si lista poate continua mult. Oare ne legam de carnea de porc pentru ca este cea mai consumata din obisnuinta tarii noastre. Daca am trai in Italia unde se mananca mai mult animalele mentionate mai sus am fi asa de aspri asupra celor care decid sa nu le consume?
Reply With Quote
Vechi 03.11.2007, 14:20:24
kvlr kvlr is offline
Member

Data înregistrării: 14.09.2007
Implicit

Dac tonse zice ca VT e valabil de la un capat la altul atunci de ce nu pastram si Legea Talionului? sau unii pastreaza doar ce le convine! fiti seriosi fratilor! chiar credeti ca mancatul carnii de porc te poate priva de bucuria raiului doar pentru ca saracul animal a fost spurcat in VT si nb putea fi adus ca jertfa?! ma indoiesc ca e asa... ne pierdem in litera Legii si nu vedem duhul lui Hristos...! Dumnezeu sa ne lumineze!
Reply With Quote
Vechi 05.11.2007, 09:31:26
cod_gabriel cod_gabriel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.04.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de BIMB0
Cineva amintea faptul ca Iisus a venit nu sa schimbe legea ci sa o implineasca. Legea Vechiului Testament nu a fost abrogata ci Iisus a implinit acele ritualuri de jertfire la Templu care erau simbolice si au fost eliminate prin jertfa Lui. Legea este una singura, nu e cea veche sau noua. Biblia in intregime ( Vechiul si Noul Testament) NU SE CONTRAZICE adica nu contine fraze contradictorii intre ele. Nu este nici u diferenta intre Noul sau Vechiul Testament, impreuna formeaza BIBLIA. Cele zece porunci sunt si vor ramane legea lui Dumnezeu.
Textul Bibliei te contrazice. Nu repet citatele, le-am dat mai sus, in care se enunta clar faptul ca e vorba de o noua lege.
Legea veche nu se reduce la cele zece porunci.
Chiar nu stiu de ce este atat de greu de inteles. Cine a dat o lege, poate sa o si schimbe. Cu atat mai mult Atotputernicul.
Asta nu reduce cu nimic adevarul VT. O lege care nu mai e in vigoare e totusi o lege care s-a aplicat.

Reply With Quote
Vechi 05.11.2007, 09:54:19
cod_gabriel cod_gabriel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.04.2007
Implicit

Citat:
Cineva amintea faptul ca Iisus a venit nu sa schimbe legea ci sa o implineasca.
Asa este.
Dar propun sa corelam acel pasaj din Biblie in care Mantuitorul afirma ca a venit nu sa schimbe legea ci sa o implineasca, cu urmatorul text (desi am scris mai sus ca nu mai dau citate, mai dau unul singur):
"24. Astfel cã Legea ne-a fost cãlãuzã spre Hristos, pentru ca sã ne îndreptãm din credintã.
25. Iar dacã a venit credinþa, nu mai suntem sub cãlãuzã.
26. Cãci toti sunteti fii ai lui Dumnezeu prin credinta în Hristos Iisus."
Deci Legea VT a pregatit venirea lui Hristos. Prin jertfa sa, Hristos a implinit Legea.
Daca vreti sa dau un exemplu lumesc pentru intelegerea prin comparatie, as da exemplul Legii 10/2001 privind regimul juridic al imobilelor nationalizate.
Aceasta lege a fost si este in vigoare (ma rog, cu unele modificari si completari).
Ea se aplica, dar pana cand se vor incheia restituirile de imobile nationalizate (in natura, bani sau titluri la Fondul Proprietatea).
Cand acest proces se incheie, inceteaza si aplicabilitatea legii, fiind adus la indeplinire scopul pentru care a fost emisa.
O situatie similara exista in cazul VT, ale carui legi au pregatit venirea lui Hristos.
Deci probabil m-am exprimat gresit scriind ca a fost abrogat. Nu stiu exact care ar fi termenul juridic, dar banuiesc ca "desuet" ar fi un termen mai apropiat de realitate.

Reply With Quote
Vechi 05.11.2007, 10:14:07
vsovi vsovi is offline
Banned

Data înregistrării: 16.02.2007
Locație: har†>>>s'C'e'r
Religia: Ortodox
Implicit

Domnule mie mi se pare clar, deoarece sf Ap Pavel il identifica pe Hristos cu Credintza, deci e normal ca atata vreme cat Hristos nu venise in lume sa fi calauzit de lege, dar cand Domnul a venit shi apoi s-a ridicat la cer shi a trimis Duhul Mangaietor al Harului, deci mi se pare firesc sa nu mai fim sub calauza literei care omoara shi sa fim cu Cel Viu (mangaietorul care a fost trimis) care este insashi Credintza shi care nu numai ca ne indreapta din vechea credintza cum facea "Legea shi Proorocii" dar ne shi da viatza, ne mantuie, ne aduma in comuniune sfanta cu Dumnezeu... deci daca a venit Lumina, nu mai suntem condushi de calauzele shi lanternele legii chi suntem sub NOUA LEGE A HARULUI .... in care se gaseshte shi calauza "carnii shi a trupului" dar shi inima cercuita a sufletului shi cugetului adica a intregii firi a omului ridicate spre Dumnezeu adica mai presus de fire, de suflet, de cuget shi de cuvant....
Reply With Quote
Vechi 05.11.2007, 11:56:26
BIMB0 BIMB0 is offline
Junior Member

Implicit

Legea Vechiului Testament specifica faptul ca nu trebuiesc mancate animalele si pasarile necurate, aici vad ca suntem de accord. Sa presupunem ca Iisus prin venirea Sa a incheiat functionalitatea legii Vechiului Testament si a facut o lege noua. De ce nu este mentionata si in Biblie aceasta noua lege, cum este cea veche. Prin jertfa lui Iisus pe cruce cred ca s-au eliminat ritualurile de jertfe de la templu pt ca ele semnificau chiar simbolurile jertei Fiului Lui Dumnezeu dar nu cred ca Dumnezeu ne-a trimis mesaj prin Fiul Sau ca o data cu venirea Lui pe pamant nu mai este necesar sa nu mancam animalele necurate ci din acel moment vom avea voie. De fapt putem manca ce vrem noi ca nu ne obliga nimeni dar ma refer la faptul ca facem un pacat in fata lui Dumnezeu. Nu aveti in minte doar carnea de porc, m-am saturat sa vad controversa intre biserici la acest capitol ramane numai la acest tip de aliment, din nefericirea mea vad in jurul meu (locuiesc in Italia) ca majoritatea oamenilor mananca zilnic tot felul de carcatite si de scoici, melci, raci si animale marine de tot felul cu un gust si un miros care personal nu pot sa-l suport, sau carnea de cal sau iepure, caine si altele dar nu vreau sa repet ce am spus mai sus. Aceste animale sunt curate? Incerc sa ma tin strict la subiect sa nu dezabtem alte teme.
Reply With Quote
Vechi 05.11.2007, 12:04:01
BIMB0 BIMB0 is offline
Junior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de vsovi
Credintza shi care nu numai ca ne indreapta din vechea credintza cum facea "Legea shi Proorocii" dar ne shi da viatza, ne mantuie, ne aduma in comuniune sfanta cu Dumnezeu... deci daca a venit Lumina, nu mai suntem condushi de calauzele shi lanternele legii chi suntem sub NOUA LEGE A HARULUI .... in care se gaseshte shi calauza "carnii shi a trupului" dar shi inima cercuita a sufletului shi cugetului adica a intregii firi a omului ridicate spre Dumnezeu adica mai presus de fire, de suflet, de cuget shi de cuvant....
Nu am auzit despre aceasta NOUA LEGE A HARULUI. Poate din studierea mea inca la inceputuri. Este mentionata in Biblie? Ce ne spune aceasta lege cu privire la alimentatie?
Reply With Quote
Vechi 05.11.2007, 12:24:32
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Deoseirile sunt legate de exegeza.
Dupa Legea mozaica sunt socotite necurate si spurcate unele animale patrupede, taratoare si unele pasari. De asemenea se socoteau spurcate popoarele pagane care credeau in idoli. In vedenia pe care a avut-o sfantul apostol Petru la Iope, apar "dobitoace cu patru picioare, taratoarele pamantului si pasarile cerului" considerate spurcate si necurate. Cand i se spune sa taie (junghie) si sa manance, el raspunde : "Niciodata n-am mancat ceva spurcat sau necurat". Dar glasul ceresc i-a grait : "Cele ce Dumnezeu a curatit, tu sa nu le numesti spurcate" si necurate (Fapte 10, 14-15; 10, 28; 11, 8). Sfantul apostol Petru spune ca prin raspunsul dat la vedenia lui Dumnezeu 1-a facut sa inteleaga ca sa nu mai numeasca pe nici un om spurcat sau necurat (Fapte 10, 28).
In crestinism, sursa necuratiei este pacatul de orice fel, si idololatria.
Reply With Quote
Vechi 05.11.2007, 12:48:44
BIMB0 BIMB0 is offline
Junior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval
Sfantul apostol Petru spune ca prin raspunsul dat la vedenia lui Dumnezeu 1-a facut sa inteleaga ca sa nu mai numeasca pe nici un om spurcat sau necurat (Fapte 10, 28).
Dar nu i-a spus ca trebuie sa faca la fel, ci doar sa nu il mai NUMEASCA spurcat sau necurat.
Reply With Quote
Vechi 05.11.2007, 12:58:34
vsovi vsovi is offline
Banned

Data înregistrării: 16.02.2007
Locație: har†>>>s'C'e'r
Implicit

Citat:
Citat:
În prealabil postat de vsovi
Credintza shi care nu numai ca ne indreapta din vechea credintza cum facea "Legea shi Proorocii" dar ne shi da viatza, ne mantuie, ne aduma in comuniune sfanta cu Dumnezeu... deci daca a venit Lumina, nu mai suntem condushi de calauzele shi lanternele legii chi suntem sub NOUA LEGE A HARULUI .... in care se gaseshte shi calauza "carnii shi a trupului" dar shi inima cercuita a sufletului shi cugetului adica a intregii firi a omului ridicate spre Dumnezeu adica mai presus de fire, de suflet, de cuget shi de cuvant....
Nu am auzit despre aceasta NOUA LEGE A HARULUI. Poate din studierea mea inca la inceputuri. Este mentionata in Biblie? Ce ne spune aceasta lege cu privire la alimentatie?
nici eu nu am prea priceput, doar imi fac o trecere in revista in sensul ca sunt foarte la inceput, adica este ca shi atunci cand abea ai auzit o shtire, shi incepi sa vezi cam despre ce este vorba... totushi incercand sa mai shi aplic pe ici pe colo, in lucrurile esentziale cum spunea Caragiale, deci sa primesc oarece schimbari in felul de vietzuire, dar sunt inca la stadiul de leguma ce vede, stie, dar defapt inca n-a inceput, ca nu pricepi shi nu intzelegi shi nici nu prea potzi(imreuna cu Hristos) pana ce nu te ajuta cineva sa le shi faci, tot pe ici pe colo cate ceva...

deci mancarurile acelea nu sunt interziese (ca animalele VT erau alese drept curate in sensul jertfei, adica era primita ca o jertfa curata doar a acelor animale, jertfa prinosului), deci dupa venirea lui Hristos nu mai sunt considerate spurcate sau curate shi bune pentru jertfa niciunele, ca nu mai sunt niciunele primite pentru jertfa sfanta de ispashire, deci se poate manca orice INCLUSIV PORCUL, fiindca adevarat a spus Domnul ca nu ceea ce intra pe gura spurca pe om, ci ceea ce iese din gura lui ca din inima lui vin toate cugetarile cele rele, adulterele,..., shi pana la ushuratate, ca toate astea care intra sunt curate shi nestricatoare de om shi asha a shi raspuns fariseilor, ca atunci cand Domnul lor este cu Ei se cuvine ca oile sale sa petreaca, sa manance shi sa bea, sa se veseleasca, caci asha a facut Domnul cand a fost cu poporul sau, a mancat shi a baut impreuna cu ei, cu cei ce se adunau in jurul lui ca sa-l Cunoasca... dar a shi spus, ca El urmeaza shi v-a fi luat de la ei shi atunci se vor indurera shi atunci vor posti... iar cand posteshti fiecare ishi ia cele potrivite cu necazul sau, unii lacrimi, altzii tacere, altzii ciomege in cap, altzii urlete shi tanguieli, altzii infometare, altzii izolare, altzii impietrire... dar se poate posti shi cu cele mici care unele sunt mai mantuitoare ca multe din cele cele foarte mari, cum ar fi de renuntzare in prezentza lui Hristos la a consuma cafea, sau snacksuri, sau a bea sirop de casa cand citeshti din scripturi sau a face doar act de prezentza visatoare impanata cu adanci cugetari inutile shi dureroase (pentru ca sunt oricum fals smerite) defiecare date cand discutzi cu cineva despre Hristos... deci shi cele mici ni le cere Domnul cand spune ca aceia ishi vor posti, dar trebuie urmata shi Biserica in Duhul Sau, fiindca are un rost felul shi Duhul in care ne sunt bineprimite straduintzele shi pocaintza noastra cu post shi rugaciune...
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nu sunt intenții curate în spatele la ce a întreprin Usl nothing1000 Generalitati 0 22.07.2012 12:44:18
Bauturi tari si animale necurate NeInocentiu Secte si culte 0 12.05.2012 20:44:58
sterilizarea la animale beatricef Intrebari utilizatori 20 04.05.2011 16:54:31
Despre mancaruri curate si necurate strajeru Secte si culte 0 26.11.2007 01:53:59
ANIMALE PISICUTA35 Generalitati 23 18.05.2007 13:36:06