Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa Romana
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 18.01.2013, 19:27:48
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

In cartea sa, Daruind vei dobandi, Parintele Nicolae Steinhardt vorbeste despre importanta marturisirii credintei.

"Sfantul Apostol Pavel ne invata ca nu ajunge credinta launtrica, oricat ar fi ea de sincera, de calda, de adanca. Nu ajunge. Mai este negresit nevoie, de vrem sa ne mantuim, de marturisirea ei cu gura ori de cate ori suntem pusi in situatia de a vadi cine suntem, ce credem si ce hram purtam. Despre aceasta indatorire a crestinilor am mai avut prilejul sa vorbim. Nu strica totusi deloc sa repetam: daca nu-L marturisim pe Hristos cu gura, adica public, cu glas puternic si nesovaitor, oricare ar fi riscurile implicate de aceasta profesiune de credinta a noastra, in zadar ni se pare ca-L iubim pe Hristos si ne amagim cu iluzia ca suntem crestini. Ori poate ca-L si iubim, in parte, nevolnic, temporar, subred, necinstit."
Reply With Quote
Vechi 20.01.2013, 14:03:23
maria-15
Guest

Implicit

de multe ori mi s-a intamplat sa-mi fie rusine sa-mi fac semnul Sfintei Cruci la masa atunci cand eram la cantina sau cu alti prieteni la vreun restorant.ma simteam stanjenita simtindu-le privirile curioase.o colega chiar m-a intrebat odata:"ce faci,te inchini?" cu un aer glumet.cu fetele mai merge cum mai merge,dar atunci cand erau baieti in preajma,sa te tii.si culmea,radeau si faceau glume cu precadere teologii.bine ca acum s-a obisnuit si nu mai reprezint nicio noutate.

de multe ori,aflandu-ma in astfel de situatii,gandul la cuvintele Mantuitorului m-au mustrat si incurajat.simteam,intadevar,rusine,insa nu am renuntat.cu timpul,nu doar stanjeneala mea a disparut,ci si glumele mai mult sau mai putin rautacioase.

nu e usor sa-L marturisesti pe Dumnezeu in fata oamenilor care sunt straini de o viata crestineasca,dar daca Domnul a ingaduit sa te afli printre astfel de oameni o face pt. a te smeri si pt. a-i ajuta (invata) pe acestia(eu insumi am ajuns sa ma straduiesc sa duc o viata crestineasca incurajata fiind de comportamentul altor persoane).

concluzie:sa-L marturisim pe Mantuitorul este o datorie fata de El si un mare folos pentru aproapele,chiar daca avem de infruntat anumite "bascalii".
Reply With Quote
Vechi 21.01.2013, 08:45:40
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de maria-15 Vezi mesajul
de multe ori mi s-a intamplat sa-mi fie rusine sa-mi fac semnul Sfintei Cruci la masa atunci cand eram la cantina sau cu alti prieteni la vreun restorant.
Numai că mărturisirea credinței în Hristos stă în mult mai mult decât în a îți face semnul Crucii. Mărturisirea adevărată constă în a te lepăda de tine, a îți lua crucea și a Îl urma pe Hristos, sau cum după spunea Sf Pavel în a fi răstignit față de lume și lumea a fi răstignită față de tine, în a răstigni lumescul, profanul pentru ca duhul să trăiască în Duh. Căci trupul sau trupescul, lumescul se luptă împotriva Duhului, iar Duhul se luptă împotriva lumescului. Din această perspectivă, și ai putea mai mult să studiezi Scripturile sub îndrumarea corespunzătoare, a îți face semnul Crucii poate să nu constituie nici măcar un început bun pentru o adevărată mărturisire a Crucii și Învierii lui Hristos.

Citat:
În prealabil postat de maria-15 Vezi mesajul
concluzie:sa-L marturisim pe Mantuitorul este o datorie fata de El si un mare folos pentru aproapele, chiar daca avem de infruntat anumite "bascalii".
Bășcăliile sunt încă unul dintre cele mai ușoare atitudini de înfruntat. Stai să vezi cum e cu disciminarea, cu călcatul în picioare de către ceilalți, cu pumnii și picioarele pe care le vei lua în gură și în dinți, cu scupitaul, cu bătăile peste față, cu spinii urii, ai indiferenței, ai răutății, ai egoismului, ai lipsei de orice iubire, milă, considerație și compasiune, ai lipsei de sprijin, ai prigonirii, loviturilor și răstignirii, ai lipsei de dreptate și de adevăr.
Reply With Quote
Vechi 22.01.2013, 17:18:52
maria-15
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul

Bășcăliile sunt încă unul dintre cele mai ușoare atitudini de înfruntat.

Stai să vezi cum e cu disciminarea, cu călcatul în picioare de către ceilalți, cu pumnii și picioarele pe care le vei lua în gură și în dinți, cu scupitaul, cu bătăile peste față, cu spinii urii, ai indiferenței, ai răutății, ai egoismului, ai lipsei de orice iubire, milă, considerație și compasiune, ai lipsei de sprijin, ai prigonirii, loviturilor și răstignirii, ai lipsei de dreptate și de adevăr.

de acord,dar consider ca daca Domnul m-ar fi pus in situatia pe care o descrieti, poate ca,tocmai din cauza faptului ca sunt la inceput(adica abia acum incerc sa duc si eu o viata crestineasca) si "neexperimentata" in lupta duhovniceasca,nu as fi rezistat,as fi cazut.

asa cum spunea Parintele Arsenie Boca,daca invingi ispitele venite de la lume,apoi te vei lupta cu cele venite de la trup si,daca le invingi si pe acestea,chiar diavolul te va ispiti.deci,nu de la inceput te lupti cu diavolul,ci Domnul ingaduie intai ispite usoare pe care,trecandu-le cu ajutorul Sau,sa devenim mai puternici in ispitele si mai grele care vor veni asupra noastra.de exemplu,daca acum mi s-ar arata si mie o multime de draci,asa cum i s-a intamplat Sfintei Iuliana cea Milostiva din Lazarevo,nu stiu daca eu as avea taria sa strig ca si ea catre Domnul si Sfantul Nicolae.nu ca nu as primi ajutorul cerut,dar,pur si simplu,Dumnezeu nu ne da niciodata mai mult decat ceea ce putem noi sa ducem.
Reply With Quote
Vechi 18.02.2013, 18:22:34
antoniap
Guest

Implicit

http://www.credo.ro/tacere-si-marturisire.php
Reply With Quote
Vechi 18.02.2013, 22:53:54
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
Numai că mărturisirea credinței în Hristos stă în mult mai mult decât în a îți face semnul Crucii. Mărturisirea adevărată constă în a te lepăda de tine, a îți lua crucea și a Îl urma pe Hristos, sau cum după spunea Sf Pavel în a fi răstignit față de lume și lumea a fi răstignită față de tine, în a răstigni lumescul, profanul pentru ca duhul să trăiască în Duh. Căci trupul sau trupescul, lumescul se luptă împotriva Duhului, iar Duhul se luptă împotriva lumescului. Din această perspectivă, și ai putea mai mult să studiezi Scripturile sub îndrumarea corespunzătoare, a îți face semnul Crucii poate să nu constituie nici măcar un început bun pentru o adevărată mărturisire a Crucii și Învierii lui Hristos.
teoreticianule.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Icoana - marturisirea intruparii lui Hristos georgeval Pictura si Sculptura Bisericeasca 16 19.03.2013 17:24:04
Marturisirea credintei - o dovada a dragostei pentru Hristos laurastifter Morala Crestina 20 19.06.2012 01:04:52
Mandrie sau marturisirea lui Hristos? ana ana Generalitati 53 07.06.2011 00:30:13
Marturisirea pacatelor antoneta Intrebari utilizatori 0 28.05.2011 09:05:41
Marturisirea de Credinta impotriva ecumenismului BogdanF2 Generalitati 4 30.09.2009 19:48:32