![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
DITTA DEPNER: De ce am ales să nasc acasă
Ditta Depner, membră-fondatoare a Asociației Mame pentru Mame, a hotărât să facă public modul în care și-a adus fiul pe lume: la domiciliu, asistată de un medic obstetrician de mare calibru profesional și o moașă experimentată. Nașterea a avut loc la domiciliul Dittei din Brașov chiar în ziua de Crăciun. Media nu a întârziat să preia subiectul: NAȘTERE CA ÎN SECOLUL XIX Brașoveanca Ditta Depner a născut sub autohipnoză O brașoveancă a ales să-și aducă pe lume băiatul în propriul cămin O femeie a nascut primul ei copil acasa, pe canapea, prin autohipnoza Material prezentat la Stirile Kanal D Ditta a ales să vorbească direct despre motivele pentru care a ales să nască acasă prin situl Asociatiei: După acuzații de genul: "ca-n evul mediu" și "inconștientă și iresponsabilă", care doar m-au făcut să zâmbesc, aș vrea să vă împărtășesc anumite lucruri absolut fantastice legate de nașterea băiețelului nostru acasă, în decembrie 2010, da anul trecut, în Brasov și nu în vreun sat părăsit de Dumnezeu.... Și da, a fost o naștere acasă asistată de un medic redutatbil din Brașov, un om extraordinar cu un Suflet deschis și mare, și de o moașă simpatică și plină de curaj să participe cu know-how-ul ei specific la prima naștere asistată în țara asta. Îmi doresc din toată inima, ca femeile care își vor dori o astfel de experiență unică și de neuitat, să poată beneficia cât de curând de o astfel de facilitate extraordinară. Eu am avut parte de acest lux și mă consider o norocoasă să fii cunoscut astfel de oameni care să-mi fie alături în aceste clipe minunate. Cei care nu suportă că există și alte păreri decât cele clasice, le recomand să-și vadă în continuare de treaba lor, că nu impune nimeni aici niciun trend sau vreo modă, ci din contră: fiecare este absolut responsabil de acțiunile sale din viața personală, și este alegerea fiecăruia cum își aduce pe lume copii. Iar cei care fac afirmații defaimatoare la adresa mămicilor deschise la minte, care aleg o astfel de naștere, ar trebui să se întrebe singuri dacă nu cumva ei sunt cei demodați sau înapoiați? În primul rând: aș mai face-o și data viitoare și ori de câte ori aș mai naște în viața asta! Deși n-a fost o naștere tocmai ușoară, așa cum mă așteptam eu la vreo 3-4 ore, ci cu un travaliu lung de 3 zile și 3 nopți (ca și nunta lui Făt Frumos din poveste), a fost experiența împlinitoare pe care mi-am dorit-o. Să știi că ți-ai născut copilașul cu propriile puteri, fără anestezii oferite gratis pe tavă ca într-un meniu la un restaurant de lux, este o adevărată “performanță” în ziua de astăzi, când cezarienele curg ca pe bandă. Femeile gravide chiar și tinere sunt de-a dreptul “asaltate” de la prima vizită la ginecolog de propunerea nefondată medical de a naște prin cezariană, că doar așa e elegant, nu? Din păcate prea puține dintre ele se întreabă cât de sănătos sau cât de bine este pentru copilaș să te supui unei astfel de operații pentru a aduce un bebeluș pe această lume... dar asta este o altă temă de discuții... Revenind la subiect, în al doilea rând n-am vrut sub nicio formă o naștere medicalizată inutil așa cum este practica la orice spital de stat sau privat. Deși asociația noastră “Mame pentru Mame” a reușit să promoveze și să și implementeze în anumite clinici planul de naștere, tocmai pentru a evita abuzurile în privința derulării firești a nașterii, sunt absolut convinsă că în cazul meu soarta mea ar fi fost cu totul alta dacă nășteam într-un spital. Din cauza travaliului meu nespus de lung, deși în primele 2 zile am roboțit prin casă, iar nopțile mi le petreceam să mai pregătesc ceea ce credeam eu că nu e gata - ca de exemplu baia, care trebuia să aibe neapărat lumânări, etc...- am fost destul de obosită atunci când trebuia să fiu “fresh”, adică în momentul apropierii expulziei. Nu mă așteptam să dureze atât de mult, în fiecare zi spuneam că astăzi nasc... dar lucurile aveau să se întâmple un pic mai altfel decât credeam eu. Am stat în cadă, m-am plimbat, n-am simțit nevoia să stau culcată, am râs, am povestit, am respirat pe contracții, m-am relaxat și am fost foarte glumeață și bine dispusă, doar un pic obosită spre sfârșit. Doctorul care a acceptat cu mare interes propunerea mea curajoasă de a mă asista la nașterea mea acasă, venea și pleca văzând că lucrurile merg în acest ritm, lăsându-mă în voia mea, așa cum mi-am și dorit, ca totul să fie cât mai natural. Era atât de prezent și totuși aveam intimitate deplină, iar tot ce se întâmpla se desfășura natural și firesc. Între timp, trecuse și ajunul Crăciunului, mai născuse cineva la clinica unde lucra doctorul meu, iar eu înaintam încet dar sigur spre marele eveniment. Ce Crăciun unic, cu un brad verde și neîmpodobit, clipe frumoase, pline de speranță, liniște și încredere că totul va fii bine, le-am petrecut împreună în cel mai frumos mod posibil. În al treilea rând, și pot spune cu mâna pe inimă că acesta a fost motivul principal, am vrut să nasc acasă mai ales pentru beneficiile imense pe care le va avea copilașul, care nu va vedea pereții reci ai unui spital, luminile și agitația de acolo, tratamentul ca pe bandă a nou-născuților, ci se va delecta în brațele părinților săi, va simți căldura și iubirea celor doi, va auzi glasul liniștitor al mamei, va beneficia de mângâiere până se va liniști și va adormi fericit că este în siguranță în lumea asta nouă, necunoscută. Dau crezare studiilor care arată că prima oră, imediat după naștere, este cea mai importantă, din punct de vedere atât fiziologic cât și psihologic, pentru că atunci bebe își formează puncte de reper, care îl vor marca pentru tot restul vieții. Atunci el se va simți pentru prima oară în viață dacă este bine primit sau dimpotrivă abandonat în mâini străine, reci care vor să-l măsoare, să-l testeze, să-l cântărească, să-l atingă fără milă cu rutina unor ani petrecuți făcând aceleași mișcări stereotipe etc, în loc să-l mângâie, să-i țină de cald, să-l liniștească și să-i vorbească în șoaptă cuvinte dulci. Atunci își va forma puncte de reper cu care va compara stările lui pentru tot restul vieții. Atunci el va simți pentru prima oară sau nu frica de schimbare (dintr-un mediu în care a fost în siguranță timp de 9 luni, într-un mediu nou, cu aer care îi inundă plămânii fragili, cu stări de foame, de frig și de frică de mișcări prea bruște care-i ating pielea sensibilă). Atunci va știi sau nu că totul este bine, chiar dacă mediul din care a venit nu este deloc asemănător cu cel în care trăiește acum. Toate aceste lucruri nu ți se spun nicăieri într-o consultație medicală, nu ți se va spune nici de anestezia de orice fel făcută mamei, care îi face rău copilului, îl va anestezia și pe el deopotrivă, de va avea simțurile amorțite când va păși în această lume ciudat de egoistă, nu? Iar în al patru-lea rând am ales să nasc acasă natural, tocmai pentru faptul că nașterea este un act fiziologic normal - atâta timp cât totul se desfășoară normal-, și nu o boală care trebuie rezolvată de vreun doctor priceput. Orice femeie este astfel construită încât să poată naște perfect normal, iar corpul ei va știi exact ce trebuie să facă, așa cum tot corpul femeii a știut să mențină sarcina, să-l hrănească pe făt și să-i ofere condițiile optime ca acesta să se dezvolte timp de 40 de săptămâni în pântecul ei. Nașterea este un eveniment în familie, care aparține familiei și nu spitalului sau doctorilor. Nașterea, precum și întreaga sarcină, rămân două minuni ale trupului chiar și acum în secolul 21. De ce nu putem accepta aceste minuni ca fiind firești, așa cum sunt ele de fapt? Video despre al doilea bebe nascut acasa: http://www.dailymotion.com/video/xvc...om=embediframe site-ul ei: http://bbmic.ro/index.php (ps. deși se menționează cuvântul „hypnobirthing” subliniez că nu este vorba și nu are nicio legătura cu hipnoza :) nu știu de ce se folosește acest termen. Este vorba numai de faptul că mamele, în momentul nașterii, trebuie să se relaxeze profund, să aibă încredere în faptul că trupul lor a fost creat pentru a da naștere unei noi ființe și nu are ce rău să se întâmple. De altfel, frica, nu numai că sporește durerea, dar și inhibă procesul în sine al nașterii, ducând la diverse complicații. ) |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Pledoarie ptr gandirea pozitiva | ingerul_pazitor | Generalitati | 4 | 03.07.2012 09:55:46 |
Pledoarie pentru VIATA! | Florin-Ionut | Nunta | 17 | 18.12.2010 14:56:01 |
rugaciuni pentru nasterea de prunci sanatosi | lidiap | Rugaciuni | 10 | 10.05.2010 22:51:06 |
Rugaciune pentru nasterea unui copil... | maggie | Rugaciuni | 15 | 23.04.2009 11:57:52 |
UE si alimentatia naturala | nicoletajuravle | Generalitati | 9 | 21.04.2007 11:42:44 |
|