Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Calugarul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.11.2007, 03:50:22
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Acesti pustnici aveau o doza buna de nebunie, dar nebunie dupa Hristos. Sf.Anton s-a suit intr-un copac pe o platforma si de acolo invata poporul, Sf.Alipie si Simeon cocotati pe un stilp intr-un butoi si au stat asa ani si ani. Iti dai seama Veilur ce ar fi daca auzim la un moment dat ca un calugar sporit de la Cernica s-a suit in stejarul ala batrin al lor si nu mai vrea sa se dea jos de-acolo...?
Reply With Quote
Vechi 13.11.2007, 15:08:47
dan73 dan73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Ioan Kovalevsky - "A fi nebun inseamna a te socoti pe tine asa, dupa judecata omeneasca, si a-i face si pe altii sa te considere asa, descoperind ca te-ai schimbat radical. Apostolul indeamna nu doar la parasirea intelepciunii celei "exterioare", dar si la trecerea la nebunia propovaduirii. Iar pe unul ce face aceasta nu se poate ca lumea sa nu-l ia drept nebun: crede in Cel rastignit, isi imparte averea, isi supune trupul la cazne, petrece noptile in rugaciune, nu raspunde celor ce il batjocoresc. Desi are inaintea ochilor frumuseti de toate felurile, nu are ochi pentru ele; se gandeste mereu la ceva si isi doreste ceea ce ramane nevazut si de el, si de altii. Dupa intelepciunea veacului acesta, este o nebunie vrednica de toata osanda."
Reply With Quote
Vechi 13.11.2007, 23:58:02
veilur veilur is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.01.2007
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cozia
Acesti pustnici aveau o doza buna de nebunie, dar nebunie dupa Hristos. Sf.Anton s-a suit intr-un copac pe o platforma si de acolo invata poporul, Sf.Alipie si Simeon cocotati pe un stilp intr-un butoi si au stat asa ani si ani. Iti dai seama Veilur ce ar fi daca auzim la un moment dat ca un calugar sporit de la Cernica s-a suit in stejarul ala batrin al lor si nu mai vrea sa se dea jos de-acolo...?
Da, stiu de Sf. Simeon stalpnicul. Dar nevoile fiziologice unde se efectuau atatia ani si ani?
Reply With Quote
Vechi 15.11.2007, 03:58:42
cozia cozia is offline
Senior Member

Implicit

Din Pateric aflam de modurile in care se nevoiau Sfintii nostri si astfel capatau Har de la Dumnezeu sub forma de diverse daruri... Unii isi puneau lanturi si greutati ca sa ii oboseasca, stateau in chiliile lor in liniste si primeau ajutor de la oameni sau de la minastirile din apropiere prin deschizaturi curbate, special construite ca sa nu-i vada oamenii si sa-i intrerupa de la isihie. Veilur asta nu inseamna ca ei nu ieseau din pesteri sau ca nu se dadeau jos de pe stilpi sau din pomi sa-si vada de nevoile fiziologice, o faceau dar despre asta nu merita sa se scrie.
Ai vazut ce mici sunt povestile lor de viata...Toata VIATA lor din PATERIC ocupa citeodata doar o jumatate de pagina, te-ai gindit oare de ce?
Reply With Quote
Vechi 15.11.2007, 04:06:44
cozia cozia is offline
Senior Member

Implicit

Oare cind vom putea si noi sa scriem despre ceva nemuritor din viata noastra asa cum s-a scris despre Sfinti...ca pina una alta, la mine ar fi, s-a nascut, a trait mai toata viata in adormire, ca un robot, si ...cam atit si este cam enervant deoarece asta nu este scopul vietii...adica sa fi adormit:( cu putine sanse de trezire.
Reply With Quote
Vechi 15.11.2007, 11:53:30
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Ce m-a impresionat la acesti sfinti? a fost faptul ca au reusit sa stranga in preajma lor sute de ucenici,insa nu printr-o ideologie sau curent filosofic, ci printr-un mod de viata, vorbeau despre Dumnezeu prin faptele lor.
Reply With Quote
Vechi 15.11.2007, 23:23:07
veilur veilur is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cozia
[...]Unii isi puneau lanturi si greutati ca sa ii oboseasca[...]
Nu imi place ideea, asa faceau fariseii pentru a-si etala ostenelile si nevointele lor. Oare sa fi facut la fel si sfintii? sau poate ca au facut-o, dar nu in vazul lumii. Sau poate ca era mai bine sa nu se fi stiut niciodata sau poate gresesc. Si spuneai caozia ca oare cand se vei putea sa scii despre ceva nemuritor din viata ta. Iti spun eu cand: niciodata. :) Pentru ca sfintii niciodata nu au considerat ca au facut ceva demn de a ramane scris undeva despre ei, au fost caonisiti dupa moarte, unii dintre ei chiar dupa multe sute de ani zdravene, asa ca ai grija la ce aspiri ca e riscant.
Reply With Quote
Vechi 16.11.2007, 08:19:05
jenica
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de veilur
Si spuneai caozia ca oare cand se vei putea sa scii despre ceva nemuritor din viata ta. Iti spun eu cand: niciodata. :)
veilur, pe tine nu te cunosc si nu vreau sa te simti cumva jignit:) dar pe cozia (andrei) il cunosc. Si vreau sa iti spun ca (desi nu e potrivit topicul) eu cred cu tarie ca va ramane "ceva"..in urma lui. Nu ceea ce ar ramane in mod normal in urma fiecarui parinte, copii..Andrei ne va lasa in urma Icoane! pentru ce ceea ce tu porobabil nu stii dar eu da (iarta Andrei ca divulg)Andrei picteaza icoane. Si icoana oferita cadou mie sau tie..va dainui peste ani..si se va transmite din generatie in generatie, cand copialsii mei vor fi batrani, bunici.. isi vor privi cu drag icoana din perete, daruita de un "oarecare" Andrei..un "biet pictor de icoane".. Prin manutelele lui, ramane amintirea. O icoana este Nemuritoare! Scuze celui ce a initiat topicul, am fost cam "departe" de subiect:rolleyes:
Reply With Quote
Vechi 16.11.2007, 08:47:56
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Ceva nemuritor din viata noastra si despre care se va scrie cu siguranta sunt faptele noastre bune ,facute cu dragoste de aproapele.
Aceste fapte cu siguranta se vor scrie acolo sus in ceruri ,cum zice Mantuitorul ,"Adunati comori in ceruri"
Toti avem la indemina acest mod de a deveni nemuritori.
Calugarii acestia care isi punea lanturi o faceau pentru a-si omori patimile .
Si dspre ei au scris altii ,ei insisi nu se laudau cu asta.
Par.Cleopa parca zicea ca s-a ars ca sa isi omoare oarece patima.
Reply With Quote
Vechi 16.11.2007, 10:34:37
veilur veilur is offline
Senior Member

Implicit

Iertare cer, ca nu am stiut asta despre cozia. Da asa este, in urma lui ramane ceva care nu ramane de la orice om. Cred ca am inteles eu gresit ce a vrut sa spuna cozia, interpretand mesajul pe care a vrut sa-l transmita.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
De ce vizitarea unui pustnic este o aberatie? andreicozia Calugarul 52 24.10.2011 15:43:27
Unde pot gasi cantarile cununiei (audio sau .mp3)? sophia Muzica Bisericeasca 4 26.06.2010 00:41:44
filmul tzarul-unde il pot gasi? lore86 Generalitati 13 18.04.2010 22:21:37
stie cineva unde il pot gasi pe parintele savatie bastovoi? bogdan_222 Calugarul 3 30.07.2009 18:27:15
Vedenia unui pustnic anonim C.tin Intamplari adevarate 2 31.05.2009 04:04:41