Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.01.2013, 20:40:23
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MihaiG Vezi mesajul
Dar, dacă puneți problema în acest mod, vă întreb: făcând abstracție de faptul că poate și urâții de catolici procedează la fel, recunoașteți că în cadrul BOR biserica nu aparține comunității și că trecerea la alt cult înseamnă pierderea bisericii ?
Depinde ce apare scris in cartea funciara a lacasului si terenului respectiv.
Reply With Quote
Vechi 24.01.2013, 20:46:31
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Data înregistrării: 24.04.2012
Locație: Timișoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Depinde ce apare scris in cartea funciara a lacasului si terenului respectiv.
Iar ceea ce se scrie în cartea funciară nu se scrie așa, cu de la sine putere, ci în respectarea legilor.

În cărțile funciare ale bisericilor greco-catolice, ce credeți că scrie ? În imensa majoritate a cazurilor, Statul Român și BOR nici măcar nu s-au ostenit să-și întabuleze dreptul de proprietate. Deh, când ai în spate URSS-ul, cărțile funciare (care, între noi fie vorba, sunt tot o invențe a papistașilor terezieni), își cam pierd din însemnătate.....

Pe de altă parte, Statutul BOR, despre care făceam vorbire mai sus, nu amintește de CF. Vă mai întreb o dată: recunoașteți că, în conformitate cu statutul BOR, dacă o comunitate trece la altă religie, rămâne fără biserică ?
Reply With Quote
Vechi 24.01.2013, 21:01:51
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MihaiG Vezi mesajul
Vă mai întreb o dată: recunoașteți că, în conformitate cu statutul BOR, dacă o comunitate trece la altă religie, rămâne fără biserică ?
Nu stiu, n-am citit atat de amanuntit statutul BOR, insa in mod normal, in cartea funciara a imobilului trebuie sa apara proprietarul, iar daca acesta este parohia ortodoxa , atunci nu cred ca noua parohie heterodoxa poate fi considerata continuatoarea proprietarului inscris in CF, n-are calitate procesuala activa, nu pot castiga in instanta lacasul. Daca sunt trecuti nominal proprietarii, atunci al lor e lacasul, indiferent de ce religie imbratiseaza.

Last edited by ioanna; 24.01.2013 at 21:09:06.
Reply With Quote
Vechi 24.01.2013, 21:28:24
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Data înregistrării: 24.04.2012
Locație: Timișoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Nu stiu, n-am citit atat de amanuntit statutul BOR, insa in mod normal, in cartea funciara a imobilului trebuie sa apara proprietarul, iar daca acesta este parohia ortodoxa , atunci nu cred ca noua parohie heterodoxa poate fi considerata continuatoarea proprietarului inscris in CF, n-are calitate procesuala activa, nu pot castiga in instanta lacasul. Daca sunt trecuti nominal proprietarii, atunci al lor e lacasul, indiferent de ce religie imbratiseaza.
Cu alte cuvinte: Da, recunosc.

Pentru că în nicio carte funciară nu sunt trecuți "nominal" membrii parohiei, în calitate de co-proprietari pe cote-părți.

În concluzie, povestea cu "biserica aparține comunității" este doar atât: o poveste.
Reply With Quote
Vechi 24.01.2013, 21:52:58
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Dar statulul cultului din care faceti parte ce prevede? Daca o parohie a bisericii unite cu Roma trece la Biserica Ortodoxa, in marinimia ei, institutia episcopiei greco-catolice va lasa lacasul comunitatii?
Am mai discutat despre retrocedari si am lamurit ce era de lamurit, dar userul catolic a uitat sau vrea sa uite: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=849 Nu are legatura cu statul cultului decat in mica masura.
Pana in secolul trecut biserica era a comunitatii, daca se convertea comunitatea lua si biserica. De aceea Buckow a impartit bisericile in functie de cum era comunitatea din acea localitate.
In 1948 se da o lege care fixeaza mai in detaliu problema patrimoniului in cazul convertirii, stabilind si procentele exacte. Dar e de fapt aceeasi lege stramoseasca, doar ca e mai exacta.
Aceasta lege a fost valabila pana in 2007, cand a fost adoptata noua lege a cultelor. Nu avea legatura cu statulul, aceasta lege era in vigoare in cazul convertirilor. Statulul prevedea ce se intampla cu o parohie care se desfiinteaza din diverse motive.
In 2007 s-a abrogat aceasta lege, dar nu a fost inlocuita cu ceva clar, se spune doar "Disputele patrimoniale dintre cultele recunoscute se soluționează pe cale amiabilă, iar, în caz contrar, potrivit dreptului comun."
Asadar toata aceasta propaganda de pana acum a BRU era fara baza, cel putin pana in 2007. Probabil din cauza legii vechi cultul a spus ca are peste 700 de mii de credinciosi, desi la cele doua recensaminte s-au declarat greco-catolici sub 200 de mii de persoane. Vechea lege stabilea ca in cazul in care peste 50% din credinciosi se convertesc iau si biserica.
Legat de alte discutii de pe acest topic:
- dupa 1700 credinciosii chiar au luptat sa revina la ortodoxie, in fiecare an in Transilvania e sarbatoare cu rosu pentru sfintii transilvaneni. A avut loc chiar o revolta ce a cuprins o mare parte din regiune. Chiar Atanasie si sinodul s-au intors la ortodoxie o perioada, in timpul revoltei ungare. Libertatea religioasa a fost acordata romanilor tansilvaneni la insistentele tarinei Rusiei, Elisabeta, dar nu era pusa in aplicare.
- practic nu ar fi posibil sa se retrocedeze toate bisericile. Nu doar ca ar fi o nedreptate care nu s-a intamplat in istorie pana acum, dar doar sub 10% s-au intors la catolicism, restul fiind ortodocsi. Cei din 1848 si urmasii lor care au ramas ortodocsi ar fi peste 2 milioane, acestia ar ramane fara biserici, in timp ce greco-catolici erau 190 de mii la recensamant, iar in toate localitatile unde erau majoritari si-au luat bisericile inapoi. Divergentele sunt in localitatile unde nu mai sunt sau sunt minoritari, in unele fiind si 2-3 greco-catolici.
Reply With Quote
Vechi 28.01.2013, 16:07:06
Noiembrie's Avatar
Noiembrie Noiembrie is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.01.2013
Implicit Sa recunoastem frumosul

Citat:
În prealabil postat de NiCcoleta Vezi mesajul
Eu una nu m-as duce in alte biserici nici macar in vizita.Pentru ca atata frumusete si ordine si bucurie si pace si atata plinatate ce am trait pana acum in Biserica Ortodoxa in Sfanta Liturghie si in Sfintele Taine incat nu cred ca voi mai gasi asa in alta parte...
Sa nu fim absurzi...Daca vizitezi o alta biserica apartinand catolicilor de exemplu nu este nimic gresit...Crede-ma sunt multe locuri extrem de frumoase. Comparatiile nu isi au rostul, deoarece noi ortodocsii categoric avem in inima locurile noastre, dar de ce sa nu fim realisti? Exista si alte lacasuri de cult reusite ca arhitectura ...Viziteaza catedrala Santa Maria de la Sede din Sevilia cu picturile, sculpturile ei minunate , sau catedrala din Reims, Franta, si cate si mai cate...Eu am aici acasa ca lacas de suflet Sf. Manastire Nicula, insa asta nu ma impiedica sa vizitez si alte locuri...Ca doar ma rog in suflet tot ortodoxeste...
Reply With Quote
Vechi 28.01.2013, 16:08:59
Cornel Urs's Avatar
Cornel Urs Cornel Urs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.05.2012
Locație: Miercurea Ciuc - Harghita
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noiembrie Vezi mesajul
Exista si alte lacasuri de cult reusite ca arhitectura
nu arhitectura este importanta!
Reply With Quote
Vechi 30.01.2013, 00:06:33
Noiembrie's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Cornel Urs Vezi mesajul
nu arhitectura este importanta!
Cand vizitezi o basilica e important si acest aspect. Daca vizitez o biserica din alt stat, al altei confesiuni, nu inseamna ca imi uit propria religie.Multe poarta incarcaturi istorice considerabile.Deci stiu ca ai inteles, prin urmare nu-mi "jigni" te rog frumos inteligenta!
Reply With Quote
Vechi 30.01.2013, 09:34:52
Cornel Urs's Avatar
Cornel Urs Cornel Urs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.05.2012
Locație: Miercurea Ciuc - Harghita
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noiembrie Vezi mesajul
Cand vizitezi o basilica e important si acest aspect. Daca vizitez o biserica din alt stat, al altei confesiuni, nu inseamna ca imi uit propria religie.Multe poarta incarcaturi istorice considerabile.Deci stiu ca ai inteles, prin urmare nu-mi "jigni" te rog frumos inteligenta!
cred ca ar fi totusi indicat sa cautati o biserica ortodoxa, atunci cand vizitati alte state.
Reply With Quote
Vechi 30.01.2013, 13:09:26
Noiembrie's Avatar
Senior Member

Wink

Citat:
În prealabil postat de Cornel Urs Vezi mesajul
cred ca ar fi totusi indicat sa cautati o biserica ortodoxa, atunci cand vizitati alte state.
sunt o fire foarte curioasa...
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Biserica Ortodoxa despre alte biserici catalin2 Despre Biserica Ortodoxa in general 26 26.08.2011 20:17:11
De ce femeile, in acel period a lunei, nu pot intra in Biserica? Bast-et Generalitati 9 12.07.2010 20:18:54
Biserici Ortodoxe si Biserici Schismatice adelin Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 4 27.01.2010 22:34:48