Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.01.2013, 02:50:16
marcelcluj marcelcluj is offline
Junior Member

Data înregistrării: 02.08.2008
Implicit Molitfele SF. Vasile

http://forum.lifespirit.tv/videos/vi...agos-argesanu/

As dori o parere avizata daca se pot citi molitfele in timpul anului , ca doar nu se asteapta revelionul cand da necazul peste tine si o manastire e departe.
Se pot citi de catre un mirean sau asculta ca mai sus?
Multumesc !
Reply With Quote
Vechi 25.01.2013, 07:20:55
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Și ce treabă are Argeșanu cu moliftele? Ca ce chilipir ai pus acel link?
Caută pe net hotărârea Sfântului Sinod din februarie 2011 și, dacă ești de bună credință, ai să te lămurești.
Pe scurt: moliftele se citesc după o pregătire prealabilă cu post și rugăciune, atât a mirenilor participanți, cât și a preoților care citesc. Ele se citesc mai ales asociate cu Sfântul Maslu, cu atât mai mult în zile de post.
Spor la citit!
Reply With Quote
Vechi 25.01.2013, 10:24:36
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de marcelcluj Vezi mesajul

As dori o parere avizata daca se pot citi molitfele in timpul anului , ca doar nu se asteapta revelionul cand da necazul peste tine si o manastire e departe.
Multumesc !
Moliftele se pot citi in tot timpul anului, de cate ori este nevoie.

Pe de alta parte, citirea lor de catre un mirean este contraindicata. O arma e bine sa fie folosita de cei antrenati si poate fi un dezastru in maini nepricepute, ranindu-l pe imprudent. In esenta, Moliftele Sf Vasile sunt arme impotriva Adversarului.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 25.01.2013, 12:40:00
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Moliftele se pot citi in tot timpul anului, de cate ori este nevoie.

Pe de alta parte, citirea lor de catre un mirean este contraindicata. O arma e bine sa fie folosita de cei antrenati si poate fi un dezastru in maini nepricepute, ranindu-l pe imprudent. In esenta, Moliftele Sf Vasile sunt arme impotriva Adversarului.
D-le Mihnea ,nu este chiar asa
Parintii nu citesc moliftele decat in cazuri exceptionale
Parintele Arsenie Boca spunea ca stie Dumnezeu de ce acea persoana a ajunsa sa devina posedata.
Moliftele nu vindeca sufleteste ci alunga diavolul din o persoana ,o perioada de timp sau de tot
Dar in biserica ortodoxa exista Taina Sf.Maslu care dezleaga de anumite rele,blesteme ,etc ,ce se lipesc de om sau rugaciuni de dezlegare.
Acestea din urma se citesc de preot sau calugar.
Reply With Quote
Vechi 25.01.2013, 13:06:44
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anita Vezi mesajul
D-le Mihnea ,nu este chiar asa
Ce anume nu este chiar asa ?

Citat:
Moliftele nu vindeca sufleteste
Si unde am spus eu ca moliftele ar vindeca sufleteste ? Mi se pare mie, sau dv contraziceti numai din duh de contradictie ?

www.catehism.com
Reply With Quote
Vechi 25.01.2013, 21:00:58
marcelcluj marcelcluj is offline
Junior Member

Data înregistrării: 02.08.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Și ce treabă are Argeșanu cu moliftele? Ca ce chilipir ai pus acel link?
Caută pe net hotărârea Sfântului Sinod din februarie 2011 și, dacă ești de bună credință, ai să te lămurești.
Pe scurt: moliftele se citesc după o pregătire prealabilă cu post și rugăciune, atât a mirenilor participanți, cât și a preoților care citesc. Ele se citesc mai ales asociate cu Sfântul Maslu, cu atât mai mult în zile de post.
Spor la citit!
http://psaltiimitropolieiardealului....todoxa-romana/

Daca stiam hotararea Sfantului Sinod nu mai deschideam subiectul. Multumesc !
Reply With Quote
Vechi 26.01.2013, 14:47:46
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Ce anume nu este chiar asa ?

Si unde am spus eu ca moliftele ar vindeca sufleteste ? Mi se pare mie, sau dv contraziceti numai din duh de contradictie ?
Nu e asa pt ca Moliftele sf.Vasile nu se citesc tot timpul si de cate ori e nevoie.
Preotii ortodocsi se feresc sa citeasca aceste molifte deoarece pot dauna in special preotului si familiei lui si precum am spus aceste molifte nu foslosesc prea mult daca persoana posedata nu se vindeca mai intai de patimile care au adus-o in aceasta situatie
Am citat ceva din par.Arsenie Boca .Dumnealui nu prea era de acord cu par.Argatu in aceasta privinta,cel putin asta am citit intr-o carte cu marturii despre sfintia sa.
Reply With Quote
Vechi 26.01.2013, 18:18:37
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de anita Vezi mesajul
Nu e asa pt ca Moliftele sf.Vasile nu se citesc tot timpul si de cate ori e nevoie.
Preotii ortodocsi se feresc sa citeasca aceste molifte deoarece pot dauna in special preotului si familiei lui si precum am spus aceste molifte nu foslosesc prea mult daca persoana posedata nu se vindeca mai intai de patimile care au adus-o in aceasta situatie
Am citat ceva din par.Arsenie Boca .Dumnealui nu prea era de acord cu par.Argatu in aceasta privinta,cel putin asta am citit intr-o carte cu marturii despre sfintia sa.
Ce-ar fi sa-i ascultati pe ierarhii dv ? V-ati gandit ca poate ca ei stiu mai bine decat stiti dv cand trebuie citite Molftele ?

Uite ce spun in hotararea a carei hiperlegatura o aveti mai sus, hotarare care e proaspata:

(...)îndrumarea pastorală și duhovnicească de a respecta rânduiala citirii molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în zile de post, în cazuri individuale și, după caz, în legătură cu Taina Sfântului Maslu, atunci când bolnavul solicită (...)

Deci, e adevarat ca nu se citesc oricand si de cate ori e nevoie: trebuie ca bolnavul sa ceara aceasta...

www.catehism.com
Reply With Quote
Vechi 28.01.2013, 14:23:10
alecsandra_ldc
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de marcelcluj Vezi mesajul
http://forum.lifespirit.tv/videos/vi...agos-argesanu/

Multumesc !
Pai la rveelion oricum nu se mai citesc...in niciun caz nu se pot citi de catre un mirean (adica ma rog, le poti citi, si eu le-am citit de curiozitate,dar asta nu inseamna ca le citesti in sensul de slujba, de invocare a lor)...in primul rand ca n-ai autorizatia preotului pt a avea efect ce se spune in ele..si apoi poate fi si putintel periculos daca reusesti, cum spunea parintele Arsenie Boca, sa starnesti cuibul de viespi.

Se citesc in timpul anului chiar saptamanal in unele biserici...sau se pot cere in particular...trebuie tinut post..dar se pot face si in particular.

Stiu, pt ca m-am interesat mai demult..Sper ca am raspuns de folos.
Reply With Quote
Vechi 28.01.2013, 16:46:14
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de alecsandra_ldc Vezi mesajul
Pai la rveelion oricum nu se mai citesc...in niciun caz nu se pot citi de catre un mirean (adica ma rog, le poti citi, si eu le-am citit de curiozitate,dar asta nu inseamna ca le citesti in sensul de slujba, de invocare a lor)...in primul rand ca n-ai autorizatia preotului pt a avea efect ce se spune in ele..si apoi poate fi si putintel periculos daca reusesti, cum spunea parintele Arsenie Boca, sa starnesti cuibul de viespi.
Molitfele Sfantului Vasile sunt rugaciuni puternice in care duhurile rele sunt alungate si blestemate. Nu este vorba ca n-ai autorizatia preotului ca sa le citesti si in acest caz ele nu au efect, ci mai degraba nu ai harul preotiei care te acopera si iti da putere sa rostesti aceste rugaciuni. Nu este de joaca cu asa ceva, am ramas fara cuvinte cand am vazut ce face domnul din filmuletul postat in primul mesaj. Crede ca daca si-a pus tricou cu cruce rosie este protejat, cata inconstienta, dar mai degraba cred ca o face intentionat.

Citat:
În prealabil postat de alecsandra_ldc Vezi mesajul
Se citesc in timpul anului chiar saptamanal in unele biserici...sau se pot cere in particular...trebuie tinut post..dar se pot face si in particular.

Stiu, pt ca m-am interesat mai demult..Sper ca am raspuns de folos.
Cel ce doreste sa i se citeasca aceste rugaciuni trebuie sa se pregateasca inainte, sa tine post (cate zile il va sfatui preotul) sa se spovedeasca, si altele pregatiri care sa il intareasca sufleteste.
Reply With Quote
Răspunde