Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.01.2013, 09:23:53
Cornel Urs's Avatar
Cornel Urs Cornel Urs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.05.2012
Locație: Miercurea Ciuc - Harghita
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
[b]A fost Sfantul Apostol Petru episcop in Roma?

nu !

si chiar daca ar fi fost, asta nu justifica institutia papala, pentru ca nu avem niciun indiciu ca episcopul Romei trebuia sa fie neaparat deasupra celorlalti episcopi.

apostolul Pavel a urcat la Ierusalim ca sa intrebe pe cei care fusesera inaintea lui in Hristos, deci cumva acolo ar fi fost centrul.
Reply With Quote
Vechi 07.01.2013, 09:32:35
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
amice, in legatura cu subiectul "Ap. Petru episcopul Romei", cele 2 mesaje ale mele vor fi singurele. A fost un raspuns pentru amicul Mihnea Dragomir. O zi buna iti doresc!
De acum sper că știi unde este firul de discuție potrivit pentru acea temă.

Citat:
În prealabil postat de Cornel Urs Vezi mesajul
nu !

si chiar daca ar fi fost, asta nu justifica institutia papala, pentru ca nu avem niciun indiciu ca episcopul Romei trebuia sa fie neaparat deasupra celorlalti episcopi.

apostolul Pavel a urcat la Ierusalim ca sa intrebe pe cei care fusesera inaintea lui in Hristos, deci cumva acolo ar fi fost centrul.
Domnule "Cornel Urs", te-aș ruga să vezi un întreg fir de discuție chiar pe această temă tot aici pe secțiunea despre brc, anume

A fost Sfantul Apostol Petru episcop in Roma?
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=11945

fir de discuție pe care îl găsești la pagina a cincea a secțiunii. Te rog așadar și pe dumneata în primul rând, dar și pe ceilalți care vor să discute despre această chestiune să te muți și să vă mutați pe acel fir dedicat chiar acelei teme.
Reply With Quote
Vechi 07.01.2013, 11:50:22
Banned

Implicit

O altă bază mincinoasă a papismului constă în revendicarea pentru papalitate a unei stăpâniri universale, care nu se răsfrânge nici măcar asupra tuturor catolicilor și nici măcar asupra tuturor creștinilor, ci chiar și asupra altora prin așa numita deținere a celor două spade ale puterii de către papalitate, anume spada puterii religioase și spada puterii temporale sau seculare sau politice. Fără îndoială că puterea spirituală este într-un anume sens superioară puterii temporale, însă eroarea și pretenția tendențioasă a papismului este aceea că, și în situația în care am accepta că Petru a primit un oficiu de conducere a întregii Biserici a lui Hristos direct de la Hristos prin învestire divină, papalitatea pretinde că Petru apostolul ar fi primit mai mult decât stăpânirea Bisericii lui Hristos, mai mult decât să păstorească "oile și mielușeii" lui Hristos. Papalitatea romană însă, mânată de duhul imperialismului roman, pretinzând că are puterea nu doar asupra Bisericii, ci și asupra politicului, își extinde pretențiile de stăpânire asupra tuturor celor care intră sub stăpânirea unei anumite forțe politice, spre exemplu a unui împărat sau a unui rege, etc, prin urmare implicit asupra celor care nu fac parte din Biserică însă fac parte dintr-un imperiu, un regat, o țară sub obediența papalității. Astfel papalitatea romană extinde păstorirea dincolo de cea conferită de Hristos lui Petru, anume dincolo de cei care fac parte din Biserica lui Hristos, deși, chiar și acceptând ipotetic ceea ce am menționat mai sus, Hristos i-a spus lui Petru: "Paște oile Mele! Paște mielușeii Mei!", adică s-a referit evident și clar la cei care fac parte din Biserica lui Hristos. Hristos nu a oferit lui Petru o păstorire mai mare decât aceea asupra Bisericii, deși Petru nu poate fi considerat și nici nu a fost singurul păstor al Bisericii, însă papalitatea și-a pretins și, atunci când a putut și-a și luat, o putere mai mare decât aceea conferită de Hristos, pretinzând că ar avea nu se știe ce "drepturi și legitimități divine ori de origine divină". Cel puțin asta este ceea ce s-a transmis prin Scripturile Noului Legământ și prin Evanghelia după Ioan, însă probabil că papismul deține și o altă evanghelie adevărată sau alte evanghelii adevărate pe undeva prin subteranele Vaticanului și încă nu a binevoit să ne-o facă și nouă descoperită. De altfel, nu avem nici o înregistrare în cartea Faptelor, ori în vreo Evanghelie, ori în vreo Epistolă cum că Apostolul Petru ar fi pretins mai mult decât i s-a dat ori că ar fi pretins că el este stăpânitorul legitim de drept divin al Imperiului Roman, ori al altei împărății lumești. Dacă eu sunt acela care se înșeală rog pe oricine crede că are ceva de spus să îmi arate cu argumente că greșesc și unde este greșeala.
Reply With Quote
Vechi 08.01.2013, 09:51:11
Cornel Urs's Avatar
Senior Member

Implicit

am auzit unele variante (pe care nu le cred) ca prin ecumenism, se incearca aducerea tuturor cultelor crestine sub umbrela Scaunului pontifical.
Reply With Quote
Vechi 21.01.2013, 10:24:18
Cornel Urs's Avatar
Senior Member

Implicit

Galateni 2:9. Si cunoscand harul ce mi-a fost dat mie, Iacov si Chefa si Ioan, cei socotiti a fi stalpi, mi-au dat mie si lui Barnaba dreapta spre unire cu ei, pentru ca noi sa binevestim la neamuri, iar ei la cei taiati imprejur,

deci cei socotiti a fi stalpi au fost trei: Iacov, Petru si Ioan (dar primul este mentionat Iacov); sa ne aducem aminte ca atunci cand Pavel s-a urcat la Ierusalim, Iacov a fost cel care a luat cuvantul.
Reply With Quote
Vechi 21.01.2013, 11:59:44
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Cornel Urs Vezi mesajul
Galateni 2:9. Si cunoscand harul ce mi-a fost dat mie, Iacov si Chefa si Ioan, cei socotiti a fi stalpi, mi-au dat mie si lui Barnaba dreapta spre unire cu ei, pentru ca noi sa binevestim la neamuri, iar ei la cei taiati imprejur,

deci cei socotiti a fi stalpi au fost trei: Iacov, Petru si Ioan (dar primul este mentionat Iacov); sa ne aducem aminte ca atunci cand Pavel s-a urcat la Ierusalim, Iacov a fost cel care a luat cuvantul.
asta e o problema! Mai ales ca Pevel spune ca Petru a fost ales de Duhul Sfant sa duca cuvantul Evangheliei la cei taiati imprejur si nu la neamuri. Mai stii, poate ca la vremea aia Roma era un oras din Iudeea!?
PS: tot aici Pavel spune de STALPI ai Bisericii: Petru, Iacob si Ioan (deci 3 persoane) si NU de UN STALP al Bisericii (Petru) asa cum sustin romano-catolicii
Reply With Quote
Vechi 24.01.2013, 21:36:26
Banned

Implicit

Un alt text scipturistic nou testamentar prin care se poate vedea falsitatea așa zisei autorități și puteri supreme absolute a papalității și a sf Petru este în Epistola I către corinteni, unde sf Pavel Apostolul vorbește foarte clar despre inspirația sa și a altora ca el direct de la Duhul Sfânt, pomenind de înțelepciunea de taină dată de Duhul Sfânt, de cuvintele de la Duhul Sfânt în care el și alții au fost direct învățați, de a avea "gândul lui Hristos" sau "mintea lui Hristos", așa cum am văzut în alte traduceri. Mai mult se observă cum sf Pavel folosește pluralul, nevorbind doar despre sine însuși, neconsiderându-se exclusiv pe sine ca receptacol al înțelepciunii descoperite de Duhul Sfânt. Poziția sf Pavel consună foarte bine cu ceea ce Evanghelia după Ioan ne descoperă, și anume faptul că Duhul Adevărului trimis de Tatăl și de Fiul după Înălțarea la Cer a lui Iisus Hristos îi va călăuzi pe ei, pe ucenicii aleși ai Mântuitorului, la tot adevărul, iar nu pe unul singur dintre ei și anume pe Petru. Și tot așa cum am arătat că există mai multe autorități de prim rang în Biserica lui Hristos în materie de revelație divină și de descoperire a înțelepciunii duhovnicești revelată de Duhul Sfânt celor spirituali, celor aleși, tot așa mai departe în istorie este valabilă, prin Duhul Sfânt, o pluralitate de autorități în materie de Sfântă Tradiție și de interpretare a Sfintelor Scripturi ale Noului Legământ.
Citat:
Si intelepciunea o propovaduim la cei desavarsiti, dar nu intelepciunea acestui veac, nici a stapanitorilor acestui veac, care sunt pieritori, ci propovaduim intelepciunea de taina a lui Dumnezeu, ascunsa, pe care Dumnezeu a randuit-o mai inainte de veci, spre slava noastra, pe care nici unul dintre stapanitorii acestui veac n-a cunoscut-o, caci, daca ar fi cunoscut-o, n-ar fi rastignit pe Domnul slavei; ci precum este scris: "Cele ce ochiul n-a vazut si urechea n-a auzit, si la inima omului nu s-au suit, pe acestea le-a gatit Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El". Iar noua ni le-a descoperit Dumnezeu prin Duhul Sau, fiindca Duhul toate le cerceteaza, chiar si adancurile lui Dumnezeu. Caci cine dintre oameni stie ale omului, decat duhul omului, care este in el? Asa si cele ale lui Dumnezeu, nimeni nu le-a cunoscut, decat Duhul lui Dumnezeu. Iar noi n-am primit duhul lumii, ci Duhul cel de la Dumnezeu, ca sa cunoastem cele daruite noua de Dumnezeu; pe care le si graim, dar nu in cuvinte invatate din intelepciunea omeneasca, ci in cuvinte invatate de la Duhul Sfant, lamurind lucruri duhovnicesti oamenilor duhovnicesti. Omul firesc nu primeste cele ale Duhului lui Dumnezeu, caci pentru el sunt nebunie si nu poate sa le inteleaga, fiindca ele se judeca duhovniceste. Dar omul duhovnicesc toate le judeca, pe el insa nu-l judeca nimeni; caci "Cine a cunoscut gandul Domnului, ca sa-L invete pe El?" Noi insa avem gandul lui Hristos. (I Corinteni 2, 6-16)
Din punctul meu de vedere dogma papistașilor este invalidată și aștept critici de la cei care au ceva de spus și consideră că sunt în eroare. Nu resping critica, însă atâta timp cât nu mi se aduc argumente clare împotriva poziției mele consider deci invalidată dogma primatului a papistașilor.
Reply With Quote
Vechi 26.01.2013, 19:41:46
Banned

Implicit

Ținând cont de cele de până acum se poate vedea și manipularea care stă în spatele formulelor magice ale pseudo-catolicilor "papa și cei în comuniune cu el" sau "cu papa și sub papa", încercând unora să li se creeze impresia că Petru este cel care avea un dictat de impunere a comuniunii în biserica apostolică primară și că papa i-a luat apoi locul la conducere.

Însă ținând cont de evidența promisiunii Duhului Sfânt și a călăuzirii la Adevăr făcută apostolilor în general, iar nu exclusiv unuia dintre ei, ținând cont de evidența conștiinței diverșilor apostoli a revelațiilor dumnezeiești pe care le-au primit de la Duhul Sfânt, ținând cont de evidența existenței mai multor autorități în materie de revelație dumnezeiască și nu a uneia singure, care ar fi eventual Petru, este absolut evident că primatul sau întâietatea cu care ar fi fost înzestrat Petru de Hristos nu este echivalent cu ceea ce înțeleg papistașii din expresiile citate mai sus. Tot așa cum ceilalți trebuiau să păstreze comuniunea cu Petru, tot așa și Petru trebuia să păstreze comuniunea cu ei și să accepte revelațiile de la Duhul Sfânt pe care ceilalți le-au primit, spre exemplu Pavel sau Ioan, și să accepte autoritatea doctrinară a celorlalți apostoli și a doctrinelor și înțelepciunii lor primite direct de la Duhul Sfânt după cum mărturisește clar Sf Apostol Pavel în Epistola către Corinteni.

Așa zisa obediență totală pe care o imaginează în mod idolatru papistașii față de "sfântul părinte" papa și care spun ei că urmează aceleia aduse apostolului Petru este în realitate o mare minciună teologică și istorică, o mare manipulare eclezială făcută în scopuri de putere și de așa zisă unitate eclezială, și în cele din urmă o mare erezie.
Reply With Quote
Vechi 26.01.2013, 22:30:07
celestial_pottery
Guest

Implicit

Decebal, cuvintele "unde e episcopul, acolo e si Biserica" va spun, cumva ceva? Eventual cine le-a spus?
Va scutesc de efort: le-a spus Sf. Ciprian de Carthagena. Un tip care a fost capabil sa aiba curajul sa o rupa cu "Devaron" la propriu, si apoi sa devina martir, nu prea are multe in comun cu cei care vitupereaza pe forumuri credinta altora, hmmm?
Reply With Quote
Vechi 26.01.2013, 22:36:47
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de celestial_pottery Vezi mesajul
Decebal, cuvintele "unde e episcopul, acolo e si Biserica" va spun, cumva ceva? Eventual cine le-a spus?
Nu îmi spun nimic în relație cu subiectul "bazele mincinoase ale papismului".

Citat:
care vitupereaza pe forumuri credinta altora, hmmm?
Care vituperări?

"Spălarea pe creier ortodoxă"
"Isus mort al ortodocșilor"
etc, etc
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Pacaleli, reclame mincinoase si pseudostiinta! UNNOOM Generalitati 7 14.11.2012 19:01:30
BO greacă răspunde unor acuzații mincinoase Mihnea Dragomir Generalitati 1 20.02.2012 01:20:53
Parintele Justin Popovici despre "Desfranatele Apocalipsei" sau bisericile mincinoase razvan_m Despre Biserica Ortodoxa in general 6 12.05.2009 19:50:07