Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Rugaciuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.06.2007, 06:26:05
mirelat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirelat
Citat:
În prealabil postat de iosif
Si eu am experimentat rugaciunea in pat....uneori nu puteam altfel, insa alta este starea rugaciunii ingenuncheat inaintea icoanei. E o alta stare, o alta osteneala, o alta traire.
nu prea inteleg, vorbiti de rugaciunea facuta stand intins in pat sau doar sezand pe marginea patului?!...
deci, pana la urma, despre ce era discutia? ca mie tot nu mi-e clar la ce v-ati referit mai exact.
Reply With Quote
Vechi 17.11.2007, 20:53:04
olo olo is offline
Junior Member

Data înregistrării: 26.12.2006
Implicit

Deobicei rugaciunele se fac in genunchi. Dar se pot face in orice loc ( bine , nu in genunchi cand esti pe strada), ori unde esti. Dumnezeu asculta rugaciunele. Eu de exemplu, cat timp am fost in spital am ctit rugaciuni in pat, deoarece nu aveam cum sa stau in genunchi, pentru ca erau mai multe persoane in salon. Si rugaciunele mele s-au implinit. Deci, cei care nu pot sta in genunchi se pot ruga si alfel. De exemplu soacra mea cand se roaga , ea nu sta in genunchi, ci, sta si se roaga pe marginea patului. Important e sa te rogi.
Reply With Quote
Vechi 21.05.2008, 15:32:47
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

Rugaciunea in care nu-ti pui inima nu-i rugaciune, ci formalitate. Inima poate fi pusa in orice loc. Biserica nu ne cere o singura metoda de angajare in rugaciune, ci ne cere o rugaciune vie. Un lucru e cert: Rugandu-te, inveti sa te rogi.
Reply With Quote
Vechi 21.05.2008, 16:15:26
vsovi vsovi is offline
Banned

Data înregistrării: 16.02.2007
Locație: har†>>>s'C'e'r
Religia: Ortodox
Implicit

shi io ce sa mai zic ca ma rog intr-o stare de atzipeala... de regula sa scap cat mai repede ???:(:( sau intr-o inchipuire trufashe sau sincron cu ceva hule sau spurcaciuni... nici nu shtiu daca pot fi numite rugaciuni... ca Dumnezeu ma vede dar nu cred ca le ia in seama dar iata ca eu am impresia ca m-am rugat shi prin asta ashtept ceva rasplatzi, shi ii tzin pe altzii cu datorie... om tampit shi natang... ca doar a scris Arhimandritul Sofronie ca trebuie staruintza shi rugaciunea trebuie sa fie curata.... nu ca acum te-ai rugat shi peste cinci minute te-ai maniat shi ai injurat shi alte cinci minute ai aprins o tzigara sau ai barfit/autobarfit in tine la o CAFEA neagra shi ademenitoare ca doar de aia e asha de fierbinte...

Dar zice Cuvantul Lui Dumnezeu ca asha trebuie sa spunem rugaciunile asha cum fumeaza unii, tzigara de la tzigara, ca va veni vremea ca te va scapa rugaciunea shi va putea rugaciunea ce tu nu potzi... dar nu shtiu cum sa fac sa participe shi starea shi sufletul shi durerea shi mila pentru altzii sau macar conshtiintza shi inima pentru pacatele proprii... e greu, shi nu-mi ies decat vorbe de mamaliga sau stari de aur plin de fier de parca ash fi mancat ghiulele sau gantere sau shine de cale ferata daca nu un tren intreg, mult fier shi multa nesimtzire impietrita....... daca nu participa shi simtzamintul adanc shi curat fara orgoliu shi mult smerit inseamna ca ai pierdut vremea ca sa te incantzi cu propria persoana... ???:(:(
Reply With Quote
Vechi 14.06.2008, 00:01:35
pui pui is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.02.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56
Referitor la modul de a spune o rugaciune sau mai multe , seara inainte de culcare. As dori opinia celor mai experimentati de pe acest forum. In cazul meu, seara aloc cam 15-25 de minute pt. rugaciuni. Cel mai bine ma concentrez asupra rugaciunilor in pat . Este un pacat a spune rugaciunile in pat? Trebuie o anumita pozitie obligatorie? (in picioare sau genunchi). Va intreb cu toata seriozitatea acest lucru pentru ca am mai avut niste discutii cu mai multi credinciosi si parerile au fost impartite.
Noi ne putem tuga mereu mai putin conteaza cum stai poti sa stai si in pat conteaza sa te rogi mereu si din inima Doamne ajuta:)
Reply With Quote
Vechi 14.11.2008, 23:54:42
beliver's Avatar
beliver beliver is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.10.2008
Locație: Ardeal
Implicit Cum este corect?

Permiteti-mi sa va impartasesc din putinul meu.Eu am observat ca in momentele grele ma rog mai din suflet si cand postesc.Atunci imi vin lacrimile in timp ce ma rog.Si cand ma rog pentru cineva care are probleme ma rog mai sincer,sau mai corect,ma rog cu adevarat.Cand totul e in regula rugaciunea mea este mai "rece", la inceput din pacate,dar citind rugaciunile(si facand inchinaciunile) dupa un timp reusesc sa-mi tin mintea sa ma concentrez si sa ma rog.Acum ca s-a pus problema mi-am dat seama cum ma rog eu.In privinta pozitiei intotdeauna in genunchi in fata lumanarii aprinse sau a candelei,depinde in care incapere ma rog.Ma refer la rugaciunile de dimineata,de seara, la acatiste,sau alte rugaciuni adresate Sfintilor mijlocitori.Doar rugaciunea Lui Iisus o spun oriunde,oricand si fara sa ingenunchez.Nu am pretentia ca ma rog cum trebuie,dar eu asa ma rog.Iar in privinta rugaciunii Lui Iisus si aceasta este cand o spun incontinuu fara simtire,dar uneori cand o spun a doua sau a treia oara deja imi dau lacrimile.Atunci stiu ca I-am facut loc si ma bucur.Sa ne ajute Bunul Dumnezeu sa ne rugam cat mai mult cu adevarat!
Vechi 16.11.2008, 00:06:04
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Parintele Teofil Paraianu spunea ca trebuie sa-L rugam pe Dumnezeu ca sa ne invete sa ne rugam:"Doamne invata-ma sa ma rog"
Reply With Quote
Vechi 16.11.2008, 08:45:12
ilieion ilieion is offline
Banned

Data înregistrării: 14.11.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de beliver Vezi mesajul
Permiteti-mi sa va impartasesc din putinul meu.Eu am observat ca in momentele grele ma rog mai din suflet si cand postesc.Atunci imi vin lacrimile in timp ce ma rog.Si cand ma rog pentru cineva care are probleme ma rog mai sincer,sau mai corect,ma rog cu adevarat.Cand totul e in regula rugaciunea mea este mai "rece", la inceput din pacate,dar citind rugaciunile(si facand inchinaciunile) dupa un timp reusesc sa-mi tin mintea sa ma concentrez si sa ma rog.Acum ca s-a pus problema mi-am dat seama cum ma rog eu.In privinta pozitiei intotdeauna in genunchi in fata lumanarii aprinse sau a candelei,depinde in care incapere ma rog.Ma refer la rugaciunile de dimineata,de seara, la acatiste,sau alte rugaciuni adresate Sfintilor mijlocitori.Doar rugaciunea Lui Iisus o spun oriunde,oricand si fara sa ingenunchez.Nu am pretentia ca ma rog cum trebuie,dar eu asa ma rog.Iar in privinta rugaciunii Lui Iisus si aceasta este cand o spun incontinuu fara simtire,dar uneori cand o spun a doua sau a treia oara deja imi dau lacrimile.Atunci stiu ca I-am facut loc si ma bucur.Sa ne ajute Bunul Dumnezeu sa ne rugam cat mai mult cu adevarat!
Rugaciunea inseamna sa vorbim cu Dumnezeu,sa fim constineti ca avem in fata noastra o persoana care ne asculta,care doreste sa fim sinceri si deschisi cu ea.In nici un caza dumnezeu nu doreste ca noi sa luam o carte de rugaciuni,sa ne punem in fata lui si sa incepem sa turuim de acolo verzisi uscate.In permenenta ne va intreba:"Fiule,da tu ce simti,tu ce vrei tu ce doresti?Esti multumit cu viata ta?Esti multumit de Crucea ta?Cum merge viata ta?Spune-mi Fiule,ce ai pe suflet?Lasa ce au zis altii despre Mine,tu ce zici despre Mine?"
Dumnezeu ne invita la dialog sincer cu El,sa-i spunem pasuriele noastre,asteptarile noastre,visurile noarte,neimplinirile noastre.Adevarat ca ne este si teama,dar este Tatal nostru,Creatorul nosttru,prin Hristos este fratele nostru.
Asat asteapta de la noi,sa fim sinceri si deschisi.Iar ca rugaciune clasica,Tatal nostru este singura pe care ne-o recomanda Dumnezeu,in rest chiar El a spus sa nu ne rugam ca paganii,care cred ca in multa lor vorbarie vor fii ascultati.Si un Doamne milueste,Doamne ajuta,Doamne Iisuse Hristoase,Fiul lui Dumnezeu,milueste-ne pe noi,robii tai.
In rest,fiecare sa-si spuna durerea,si sa nu mai vina cu ragaciuni scise de altii pentru ei,pentru viata lor,ca fiecare este unic si nu se potriveste viata unuia cu a altuia.
Ca exemplu putem lua rugaciunile sfintilor,dar sa vedem ca fiecare om cu viata lui.
Apoi Psaltirea Imparatului si Proorocului David,este plina de rugaciuni simple,inspirate de Duhul Sfant,de zbuciumul acestui om minunat,din al carui sange s-a nascut Hristos.Mantuitorul insusi se bucura enorm cand era numit "Fiul lui David",cand era numit dupa stramosul lui pamantesc atat de ilustru.
Sa invatam asadar de la toti cate ceva,dar aa fim constienti ca fiecare din noi este unic,si Dumnezeu are cate un plan cu fiecare din noi,sa-i cerem sa ne descopere acest plan si sa ne dea putrea sa mergem pe calea pe care El ne-a pregatit-o.

+ Dumnezeu sa va binecuvinteze!
Reply With Quote
Vechi 17.11.2008, 16:38:01
CM CM is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.10.2006
Implicit cum este corect sa ne rugam?

Nu cred ca omul face regulile, ele sunt demult facute.
Nu inteleg cum este posibil ca unii dintre noi sa vorbeasca in numele altcuiva (Dumnezeu de exemplu).
De fapt cel care a deschis topicul a pus o intrebare personala, din experienta fiecaruia, deci fara teologhisire cum zicea Parintele Cleopa.
Daca incercam sa ne imaginam cum ar vrea Dumnezeu sa ne rugam, suntem pierduti pentru rugaciune.
Cititi va rog in acest sens "Parintele Cleopa va vorbeste", cred ca primul volum, cel despre treptele rugaciunii.
Cleopa este deosebit de clar in privinta modului de a ne ruga, mai limpede de atat nu se poate.

Cat despre modul meu de a ma ruga si cat de corect este.
Corectitudinea a ceea ce facem tine de Discernamant. Il avem sau nu?
Nu il avem, asta este sigur. Discernamantul vine cu timpul si cu practica rugaciunii, in nici un caz cu teorii despre ce zic unii si altii.

Eu am inceput avand o motivatie clara. Probleme de sanatate cand toti medicii iti spun ca nu stiu ce este cu tine.

Si atunci trebuie sa cauti un raspuns referitor la tine.
Am inceput sa ma rog clasic, psalmi, Acatistul Maicii Domnului, seara intre 11 si 12, lumanari, in nici un caz in pat ca ma lua somnul.

Primele 3 luni am repetat rugaciunile mecanic, nu intelegeam nimic, dar am perseverat. Nu citisem nici Cleopa, nimic.

Am continuat si am tinut si post din cate imi amintesc, fara carne, nu fara proteina animala pt ca nu-mi permitea starea de sanatate.

Dupa perioada de citire rugaciuni am trecut la rugaciunea lui IIsus, undeva intr-o biserica mi se spusese ca este cea mai importanta.

Tot asa la inceput, neintelegand nimic, era ca un exercitiu zilnic.
Norocul meu este ca nu aveam mintea plina cu nici o prostie (scuzati expresia), fara teorii, fara imagini si asta m-a ajutat foarte mult. Ulterior am citit treptele rugaciunii scrise de Parintele Cleopa si am remarcat ca eu instinctiv am ocolit capcanele rugaciunii in care cad multi altii, adica majoritatea.

Am persistat in rugaciune, incepand sa o inteleg si sa-i patrund sensul.

A durat 8 luni de rugaciune zilnica pana la apogeu, ca sa zic asa. Durata "mea" zilnica 45 de minute, era ca un facut, nici mai mult nici mai putin.

Acum stiu cand rugaciunea este corect facuta, cand este din suflet, cand inima se roaga singura, cand rugaciunea curge si tot devii rugaciune.

Pentru mine practica rugaciunii a presupus si efecte adverse, ca sa le zic cumva.
Am intrerupt practica ei tocmai din acest motiv, nu puteam imbina activitatea mea zilnica, profesionala, sociala, cu practica rugaciunii.

Nu o recomand studentilor care au de invatat.
Asa am inteles de ce multi au ales calea sihastriei pentru ca este dificil sa o urmezi si sa ramai ancorat printre ceilalti oameni in realitatile lor.
Reply With Quote
Vechi 19.11.2008, 09:14:03
Tia's Avatar
Tia Tia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.08.2008
Implicit

Care este rugaciunea lui Iisus?

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cum scriu corect? Cum se scrie corect ...? antiecumenism Generalitati 41 20.09.2017 12:11:14
Sa scriem corect Lucemferre Generalitati 151 13.03.2013 16:10:45
Cum este corect sa tinem mainile la rugaciune RobertCiobanu Reguli in Biserica 14 06.08.2012 23:36:53
Cum sa fac corect? Dreamm Generalitati 7 05.10.2011 21:25:22
Este corect? alinn Eutanasia 14 22.02.2007 18:47:20