Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Rugaciuni

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.02.2013, 13:21:30
Laura19
Guest

Implicit

Legat de intrebarea de ce se pune problema sa se ajute cel care are patima alcoolului si nu se intreaba nimeni de suferintele celor care traiesc cu un astfel de om. Evident, nu pot raspunde pentru toata lumea, ci voi spune ce simt eu si cum vad eu situatia.

La mine in familie, unul din parinte, tata mai exact, are probleme cu bautura.
Sa stiti ca nu a fost mereu asa, la f.multi se dezvolta in timp. Nu a avut probleme cand eram eu mica. Mai consuma 1-2 beri din cand in cand, la evenimente si cam atat, fara excese. In timp s-a ajuns sa consume f.mult si sa devina nervos si violent verbal si cateodata si fizic, insa nu cu mine, cu mama, iar dupa ce se cearta cu ea, mama vine la mine si se cearta cu mine caci ea spune ca din cauza mea are probleme cu el; e un fel de lant. Nu vreau sa intru in detalii f.multe pe acest forum.

Si evident ca ma intreb ce pot face ca sa il ajut. De ce? Pentru ca il iubesc, acesta este marele motiv. Il iubesc si nu vreau sa sfarseasca rau, doresc sa se mantuiasca si el si sa renunte la alcool si sa fim mai linistiti si mai fericiti. Eu nu il urasc pe el si nici nu imi este rusine cu el. Este tatal meu asa cum este si nu ma intereseaza ce zic altii. Imi este mila de el, caci stiu ca este un om bun, destept, darnic si nu vreau ca aceste trasaturi sa fie acaparate de alcool. Multi s-ar limiteaza doar la aspectele care se observa imediat: faptul ca bea si ca face certuri, insa uita sa se intrebe care este cauza de s-a ajuns aici, mai ales ca la inceput nu a fost asa. De multe ori este vorba despre niste probleme care au fost interiorizate si se apeleaza la alcool ca la un mod de consolare. Eu cred ca am ajuns sa inteleg, sa cunosc cauzele de ce tata bea, nu am sa le spun ptr. ca nu cred ca intereseaza pe nimeni. Nu voi fi niciodata de acord cu ideea ca cel care bea este singurul vinovat. Probleme pot fi multe: lipsa de comunicare dintre soti, probleme nerezolvate din copilarie, probleme cu parintii, sentimentul de singuratate, avorturi in familie (sindormul post-avort afecteaza si familia, nu doar femeia) si asa mai departe. Intr-adevar, el este cel care duce paharul la gura, insa si cei de langa el il pot influenta: il pot ajuta sau il pot inrai. Familia lui/ei poate sa faca tot posibilul sa il ajute, sa se roage, sa ceara sfaturi, sa il sprijine etc. Sau il poate intarata: cand il vede bea si ca incepe sa vorbeasca sotia il injura, tipa, e sictirita si atunci normal ca, conflictul explodeaza.

Nimeni nu ignora faptul ca cei din jurul alcoolicului sufera, dar nici nu se poate sa nu incerci sa il ajuti pe cel care sufera de aceasta boala. Mai ales cand e unul din parintele tau. Mie personal mi se rupe inima cand il vad pe tata asa. Trebuie ajutata toata familia defapt.

Si ma rog, ce ar trebui sa fac cu tata daca doar familia lui ar trebui consolata si bagata in seama? Sa il dispretuiesc ptr. ca imi mai face probleme? Sa plec de acasa si sa il sun doar de ziua lui? Sa ii vorbesc urat? Sa nu incerc sa il ajut? Nu prea cred. E tatal meu si ii datorez multe. Eu am citit cartea Pr.Arsenie Boca "Familia, tinerii si copii nascuti in lanturi", carte care mi-a mers la inima, ptr. ca m-am regasit in multe situatii descrise de parinte. Dansul spune ca acesti copii conceputi in pacate si crescuti intr-o familie cu una sau mai multe patimi (alcoolul, desfraul, avorturi, fumatul, preacurvia etc) vor fi afectati de mici de pacatele parintilor si vor fi f.predispusi sa le calce pe urme, dar tot dansul spune ca au sansa la manturie, au sansa sa se indrepte si sa rupa lantul. Am citit si ce spun alti duhovnici despre cel acloolic, familia lui si nu am gasit la nici unul sfatul sa fie parasit cel in cauza sau sa nu se roage familia lui ptr. el. Oricum, fiecare caz este unic, nu se poate vorbi la fel pentru toti si sa se ofere acelasi sfaturi.

Eu personal nu suport alcoolul, nici sa nu ii simt mirosul, ce sa mai zic sa il gust. Mai bine zis, nu il mai suport de ceva vreme.

Cei care sunt neimpatimiti nu vor suporta un om cu o patima ?! De ce? Cine sa ajute oamenii cu patimi daca nu cei neimpatimiti? Nu este asta o lipsa de iubire fata de aproapele si un dezinteres ptr. suferintele celor din jur? Daca ar fi facut si Sfinti asa unde am fi ajuns? Nu ar mai fi fost Sfinti, defapt. Slava Domnului ca monahii buni si cu har primesc impatimitii si pacatosii! Ei sunt modelele celor impatimiti sau celor care au crescut in familii unde alcoolul a fost o problema!

Daca crestinii de rand neimpatimti (viitori sfinti deci) nu suporta pe cei cu probleme, nu-i nimic, duhovnicii ii suporta, le ofera iubire si ajutor.

Daca crestinii de rand neimpatimti ii alunga pe acesti oameni, nu-i bai, Hristos ii ia in brate si ii ridica!

Daca crestinii de rand neimpatimti nu ii suporta pe cei cu patimi, nici o problema, Maica Domnului le va fi mereu sprijin si ajutor sa se indrepte!

Si eu cred si am speranta ca Domnul nostru Iisus Hritos va primi rugaciunile celor care se roaga ptr. parintii,sotii,copii lor care sufera de aclool, si mai devreme sau mai tarziu, ii va lumina si ii va ajuta sa se indrepte!

E lung subiectul. Ma opresc aici, si asa cred ca am spus prea multe.
Reply With Quote

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
patima fumatului.... Mtcrysty17 Generalitati 2 16.09.2011 22:17:03
Patima ChEoPs Generalitati 13 27.06.2011 00:22:32
Despre betie - referiri biblice patinina34 Din Vechiul Testament 9 31.05.2009 01:49:13
patima bauturii alina_magura Rugaciuni 15 04.03.2008 13:44:00
patima? stef_sumner Generalitati 74 13.06.2007 23:32:06