Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 06.02.2013, 15:57:21
ovidiu b.
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Deasemenea este recomandat sa se curete cartofii mai intai. Coaja lor nu are vitamine, in schimb contine microbi, bacterii, instecticide etc. Nu mai spun de insectele care circula pe ei.
Deci cartofii se proceseaza si anume, fara coaja.
Cartofii se recomanda a fi consumati copti în coaja.

Sa vedem de ce copti?

Coaja tuberculului de cartofi, mai ales in jurul ochiurilor (mici muguri de vegetatie) precum si periferia cartofului inmugurit, contine solanina cu actiune toxica, daca este ingerata in cantitati mari. Cantitati mici de solanina se gasesc in intreg tuberculul, insa aceste doze infime nu sunt toxice, daca nu se consuma cantitati foarte mari de cartofi. In interiorul tuberculului exista deasemeni, rezerve de solatrioza din care se va forma solanina ce va migra ulterior spre coaja. Aceasta triglucida, desii este lipsita de toxicitate, poate da in unele organisme reactii de intoleranta.
Pentru a reduce cat mai mult impactul negativ a solaninei asupra organismului, este indicat ca tuberculul sa fie copt in coaja (solanina se distruge termic in mare masura, fara sa treaca in solutii -apa, ulei), urmand apoi decojirea. Prin aceasta metoda se pastreaza intacte cele mai multe principii active (minerale, vitamine) benefice din cartof neutralizandu-se elementele toxice. Este bine, daca se gateste prin fierbere, cartoful sa fie preparat tot in coaja. Cartofii prajiti contin cea mai multa solanina, iar pe langa aceasta, se formeaza acrilamida, compus toxic si cancerigen. Nu se vor utiliza niciodata, nici macar pentru furajarea animalelor, cartofii incoltiti.
Reply With Quote
  #2  
Vechi 06.02.2013, 16:11:08
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.411
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Cantitati mici de solanina se gasesc in intreg tuberculul, insa aceste doze infime nu sunt toxice, daca nu se consuma cantitati foarte mari de cartofi.
Cartoful e undeva în coada clasamentului dpdv al nutrienților oferiți. Dacă nu-l consumăm deloc, mare lucru nu pierdem.

Mai nasol e că oamenii îl consumă des și în cantități mari, ceea ce - vorba ta - poate să dăuneze după o vreme.

Citat:
În prealabil postat de ovidiu b. Vezi mesajul
Pentru a reduce cat mai mult impactul negativ a solaninei asupra organismului, este indicat ca tuberculul sa fie copt in coaja (solanina se distruge termic in mare masura, fara sa treaca in solutii -apa, ulei), urmand apoi decojirea. Prin aceasta metoda se pastreaza intacte cele mai multe principii active (minerale, vitamine) benefice din cartof neutralizandu-se elementele toxice.
Rezistă vitaminele intacte după coacerea în cuptor? Aș vrea eu, dar mă îndoiesc.

Și spune-mi, reușești să dai jos smoala sau arsura care apare inevitabil în special la contactul cu metalul și pe toată suprafața cartofului dacă-l ții destul de mult la copt? Nu cred, mai ales că e gustoasă...
__________________
Să nu abați inima mea spre cuvinte de vicleșug, ca să-mi dezvinovățesc păcatele mele;
Psalmul 140, 4

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
  #3  
Vechi 12.02.2013, 12:47:11
maria32's Avatar
maria32 maria32 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 04.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.113
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Cartoful e undeva în coada clasamentului dpdv al nutrienților oferiți. Dacă nu-l consumăm deloc, mare lucru nu pierdem.
Amidonul continut in cartofi este un carbohidrat complex a carui digerare elibereaza lent glucide (19 glucide la 100 g) care nu vor duce la o crestere abrupta a glicemiei. Cartoful este o sursa de energie si favorizeaza prelungirea senzatiei de satietate.
Vitamina B. In special B1, care joaca un rol important in transmisia nervoasa si participa la transformarea glucidelor in energie. Pe langa vitamina B1, cartoful contine si vitaminele B2, B3 si B6.

Vitamina C. Este o vitamina esentiala pentru organism, mai ales iarna cand starea de oboseala este mai intens resimtita.

Fier. Cartoful aduce 0,80 mg/100 g din acest mineral extrem de benefic pentru persoanele anemice.

Potasiu. Un singur cartof poate oferi 21% din necesarul zilnic de potasiu al organismului. Datorita continutului de potasiu, cartoful are proprietati diuretice.

Magneziu. Un mineral care actioneaza eficient impotriva stresului si a oboselii.
Cel mai sanatos este sa-i fierbi in coaja la abur sau in apa, timp de 20-25 de minute. Astfel, nutrientii si valoarea energetica (85 kcal/100 g) se vor pastra intacte.
__________________
Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma si mantuieste-ma pe mine pacatoasa

http://mamiprovocarea.wordpress.com
Reply With Quote
  #4  
Vechi 12.02.2013, 12:54:35
maria32's Avatar
maria32 maria32 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 04.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.113
Implicit

vegetarienii pot obtine vitamine B12 prin consum de alge nu au nevoie sa manance carne pentru aceasta.
__________________
Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma si mantuieste-ma pe mine pacatoasa

http://mamiprovocarea.wordpress.com
Reply With Quote
  #5  
Vechi 12.02.2013, 16:10:37
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.411
Implicit

Citat:
În prealabil postat de maria32 Vezi mesajul
vegetarienii pot obtine vitamine B12 prin consum de alge nu au nevoie sa manance carne pentru aceasta.
Nu știu de celelalte alge, dar spirulina este recordmen la B12.

Academicianul Ion Baciu de la Cluj a scris o carte numită Fiziologie. Acolo el spune că la fiecare 100 de grame de pîine integrală obținem 1 microgram de vitamina B12. Zilnic, necesarul omului este de 2-3 micrograme de B12, deci cu cîteva felii de pîine integrală am rezolvat problema pe o zi.

Știm de prin Paterice că mulți asceți au trăit o viață îndelungată mîncînd doar pîine și bînd apă. Ei nu au cedat fizic ținînd acest regim, ceea ce confirmă că grîul este un aliment complet cu care putem trăi mult și bine fără a avea nevoie de altceva.

Singura problemă este că vitaminele săracele nu prea fac față tratamentului termic (alt academician specialist în fitoterapie susține asta, dar nu i-am reținut numele), așa încît acea pîine despre care vorbesc ar trebui să fie... crudă. Așa mîncau acei asceți de odinioară, așa fac și eu pîinea acum: usuc aluatul în cuptor la foc mic și cu ușa deschisă sau pe calorifer sau la soare. Mai este varianta uscătorului de fructe care se poate cumpăra. Evident că în pîine combin mai multe tipuri de cereale și nu numai.
__________________
Să nu abați inima mea spre cuvinte de vicleșug, ca să-mi dezvinovățesc păcatele mele;
Psalmul 140, 4

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
  #6  
Vechi 12.02.2013, 16:12:51
maria32's Avatar
maria32 maria32 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 04.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.113
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Nu știu de celelalte alge, dar spirulina este recordmen la B12.
corect.
multumim si pentru celelalte informatii.
__________________
Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma si mantuieste-ma pe mine pacatoasa

http://mamiprovocarea.wordpress.com
Reply With Quote
  #7  
Vechi 12.02.2013, 16:24:12
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.411
Implicit

Citat:
În prealabil postat de maria32 Vezi mesajul
Amidonul continut in cartofi este un carbohidrat complex a carui digerare elibereaza lent glucide (19 glucide la 100 g) care nu vor duce la o crestere abrupta a glicemiei. Cartoful este o sursa de energie si favorizeaza prelungirea senzatiei de satietate.
Vitamina B. In special B1, care joaca un rol important in transmisia nervoasa si participa la transformarea glucidelor in energie. Pe langa vitamina B1, cartoful contine si vitaminele B2, B3 si B6.

Vitamina C. Este o vitamina esentiala pentru organism, mai ales iarna cand starea de oboseala este mai intens resimtita.

Fier. Cartoful aduce 0,80 mg/100 g din acest mineral extrem de benefic pentru persoanele anemice.

Potasiu. Un singur cartof poate oferi 21% din necesarul zilnic de potasiu al organismului. Datorita continutului de potasiu, cartoful are proprietati diuretice.

Magneziu. Un mineral care actioneaza eficient impotriva stresului si a oboselii.
Cel mai sanatos este sa-i fierbi in coaja la abur sau in apa, timp de 20-25 de minute. Astfel, nutrientii si valoarea energetica (85 kcal/100 g) se vor pastra intacte.
Maria,

Și eu consum cartofi, dar nu ca aliment de bază. Incontestabil aduce și cartoful aportul lui de nutrimente, însă nu are atîtea calități cîte au alte legume.

Ideea e că românii în general consumă cartofi extrem de des, în detrimentul altor bucate pe care nu le mănîncă mai niciodată, cum ar fi de exemplu soia sau năutul sau lintea sau sfecla sau spanacul șamd. Rotația pireu - cartofi fierți sau aburiți sau la cuptor - cartofi prăjiți - cartofi copți NU înseamnă diversitate. :)
__________________
Să nu abați inima mea spre cuvinte de vicleșug, ca să-mi dezvinovățesc păcatele mele;
Psalmul 140, 4

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
  #8  
Vechi 12.02.2013, 16:26:15
maria32's Avatar
maria32 maria32 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 04.08.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 1.113
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Maria,

Și eu consum cartofi, dar nu ca aliment de bază. Incontestabil aduce și cartoful aportul lui de nutrimente, însă nu are atîtea calități cîte au alte legume.

Ideea e că românii în general consumă cartofi extrem de des, în detrimentul altor bucate pe care nu le mănîncă mai niciodată, cum ar fi de exemplu soia sau năutul sau lintea sau sfecla sau spanacul șamd. Rotația pireu - cartofi fierți sau aburiți sau la cuptor - cartofi prăjiți - cartofi copți NU înseamnă diversitate. :)
Nici nu am spus ca trebuie consumati preponderent si mai ales nu in detrimentul alimentelor mentionate de tine care sunt foarte sanatoase. Am spus doar ca nu sunt chiar atat de lipsiti de nutrienti asa cum spunea cineva mai inainte.
__________________
Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma si mantuieste-ma pe mine pacatoasa

http://mamiprovocarea.wordpress.com
Reply With Quote
  #9  
Vechi 28.02.2013, 13:20:41
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.411
Implicit

Opinia generală după zeci de linkuri găsite pe Internet este că B12 se găsește doar în unele alimente de origine animală. Spre exemplu, aici aveți o listă aparent exhaustivă:

http://www.healthaliciousness.com/ar...itamin-B12.php


Iată totuși un articol destul de detaliat, cu o bibliografie bogată, despre prezența vitaminei B12 în spirulină (folosiți Google Translator la nevoie):

http://www.natesis.com/spiruline-et-...s,fr,8,121.cfm

Este interesant de aflat de mai sus ce forme ale cobalaminei se găsesc în spirulină, cum s-au făcut testele și dacă omul le poate folosi pentru aportul atît de necesar sănătății.


Pînă la proba contrarie, eu unul nu pot crede că B12 nu se găsește decît în carne, lactate și ouă. Dacă animalele sînt capabile să extragă această vitamină din plante, de ce omul nu ar face asta? Dacă plantele nu conțin acea bacterie generatoare de B12, atunci animalele de unde au luat-o pînă să se inventeze suplimentarea sau fortifierea furajelor lor cu această vitamină?

Și la urma urmei, dacă Dumnezeu îi recomandă omului stilul de viață total vegetarian, oare I-a scăpat Lui din vedere că omul va avea carențe de B12 în urma consumului exclusiv de vegetale?

Mi se par întrebări de bun simț care așteaptă răspunsuri. Pînă atunci, deși teoria spune că omnivorii ar trebui să nu aibă probleme, practica arată că și ei au carențe de B12 la modul statistic îngrijorător. Cum este posibil? Poate că din cauza frigerii sau prăjirii cărnii sau ouălor în locul fierberii sau din cauză că nici sărmanele animale de fermă dopate cu suplimente sintetice nu le procesează corect pentru a furniza omului necesarul de cobalamină activă, folosibilă.

De aceea recomand și eu la rîndu-mi să faceți di cînd în cînd teste, indiferent dacă sînteți vegetarieni sau nu. Și, dacă aveți carențe, încercați să evitați produsele sintetice de la farmacie care poartă eticheta de suplimente de B12 și să căutați surse naturale pe care să le consumați, dacă e posibil, cît mai netratate termic.


Rămîne de văzut dacă într-adevăr soia, drojdia, cerealele integrale, murăturile și alte alimente obișnuite pentru noi conțin sau nu această vitamină.
__________________
Să nu abați inima mea spre cuvinte de vicleșug, ca să-mi dezvinovățesc păcatele mele;
Psalmul 140, 4

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
  #10  
Vechi 04.12.2013, 13:51:05
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Mesaje: 5.411
Implicit

Ne-am făcut analizele, eu și toată familia. Toți avem carențe, mai ales copilul.

Pînă la proba contrarie, trebuie să suplimentăm deficitul. Din păcate în farmacii se găsește doar cianocobalamina, dar am comandat de pe net metilcobalamina.

Cianocobalamina este forma artificială care nu se găsește în natură și care e mult mai ieftin de produs și cel mai ușor de depozitat, de aia doar forma asta se vinde în farmacii la noi. Plus că e de fapt cianură în cantități mici care se eliberează în corp la metabolizarea în metilcobalamină.

Forma cu metil se pare că e cea mai bună pentru a fi folosită de noi.

Cel mai util sait mi s-a părut ăsta, unde oamenii explică foarte clar ce se știe despre b12, pe înțelesul tuturor.

http://www.methylcobalamininfo.com/v...what-are-they/
http://www.methylcobalamininfo.com/m...yanocobalamin/

Să nu credeți că dacă sînteți omnivori neapărat nu aveți carențe de b12. Ar fi bine să faceți analizele (costă 45 de lei la Synevo) deoarece vitamina asta este de o importanță colosală pentru buna funcționare a organismului. Cîteva funcții: ajută în regenerarea celulelor, menține sănătos sistemul nervos, contribuie la sinteza ADNului, la generarea globulelor roșii - pe scurt cred că e cea mai importantă dintre vitamine.

Chiar dacă aveți la îndemînă surse de b12 activ, depinde de capacitatea de asimilare a fiecăruia dacă ajunge în cantități suficiente unde trebuie. Deci e bine să vă faceți analizele din cînd în cînd.

Despre cum se produce în laborator: http://www.321natural.com/2012/08/ho...-b12-made.html

Mai multe pe saiturile de mai sus. Și, nu uitați, doar niște bacterii o pot sintetiza. Nu plantele, nu animalele, nu omul. Dar probabil că omul a stricat ceva în echilibrul naturii că b12 a ajuns rarisimă în vegetalele care se găsesc în comerț. E posibil ca, dacă mîncați legume crescute într-o grădină în care s-a folosit doar îngrășămînt natural fermentat cum trebuie, să aveți parte de necesarul de b12.
__________________
Să nu abați inima mea spre cuvinte de vicleșug, ca să-mi dezvinovățesc păcatele mele;
Psalmul 140, 4

Ascultați Noul Testament ortodox online.

Last edited by Florin-Ionut; 04.12.2013 at 13:55:56.
Reply With Quote
Răspunde