![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
După cum am mai spus, există un interviu pe care Doru Braia i l-a luat patriarhului Teoctist, interviu la care, după "dialogurile ecumenice" purtate sub patriarhatul lui Teoctist, patriarhul afirma convins că este vorba despre una și aceeași dogmă doar că ar fi vorba despre termeni diferiți. (Deci exact același tip de viclenie folosit și în documentul de la 1995.) Și trebuie deasemenea să ținem cont de gestul pe care papa Woytila l-a făcut în 1999 când a făcut o donație de 100.000 de dolari patriarhului Teoctist pentru catedrala neamului. Last edited by Decebal; 25.08.2012 at 21:09:01. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Decebalus per Scorilo, Biserica Ortodoxă Română este UNA cu Biserica Ortodoxă Sârbă, Rusă ș.a.m.d. Figura de stil "biserică soră", este oarecum pertinentă (vorba lui Eugen), întrucât și ea provine nemijlocit din trunchiul Bisericii Nedespărțite. Cât de fidelă a rămas "mamei" comune este altă poveste, însă dacă cuvântul "soră" se referă strict la origine și treci peste problemele delicate ridicate de validitatea cuvântului "biserică" în cazul lor, expresia poate fi acceptată cel mult ca o formulă de politețe cu trimitere la o înrudire reală istoric, dar îndepărtată în Duh.
|
|||
|
|||
![]()
La asta mă refeream și eu, la unitatea Bisericii Ortodoxe, în cadrul acestei unități Bisericile locale fiind surori. Biserica este una singură, nu sunt mai multe, însă eu mă refeream la bisericile locale sau la patriarhii așa cum au fost ele definite administrativ.
Este însă o poveste și cât de fidelă a rămas Biserica Ortodoxă a Răsăritului bisericii primare sau a celei nedespărțite, din punctul meu de vedere, cel puțin la nivel de practică, fiind destul de infidelă bisericii apostolice. Iar termenul de "biserică soră" eu cel puțin nu îl percep decât ca pe o lozincă propagandistică a așa-zisului "dialog" ecumenist, dialog prin care biserica romană încearcă să aducă la ascultare Biserica Răsăriteană, și asta pentru că în ecleziologia romanistă nu există nici un concept de "biserică soră", adică aceste concept este total străin ecleziologiei romano-catolice, biserica romană neconsiderându-se "soră", ci mamă și stăpână a celorlalte biserici. Această sintagmă de "biserică soră" nu este decât o lozincă de propagandă care nu are acoperire nici în realitate, și nici în ecleziologia vreuneia dintre părți. Eu nu percep ca biserică soră pe una care a folosit și folosește uniatismul, precum și alte metode, pentru a distruge Biserica Ortodoxă; în Transilvania exact asta s-a întâmplat când a început uniația, anume încercarea bisericii romano-catolice de a desființa la propriu Biserica Ortodoxă; eu aici nu văd nici un fel de fraternitate, ci văd cu totul altceva. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dacă tu ai fi obligat să locuiești o perioadă mai lungă de timp în estul Rusiei și, de nevoie, te duci la o biserică rusească aparținătoare de o eparhie aflată în comuniune duhovnicească și instituțională cu Patriarhia Moscovei, ce spui în momentul mărturisirii liturgice a crezului? Nu cumva tot "În Una, Sfântă, Sobornicească...etc"? În altă ordine de idei, dacă numești "surori" celelalte biserici locale ortodoxe, nu poți să-i mai spui bisericii catolice "biserică soră", poate cel mult "biserică verișoară"!
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi) Last edited by Mihailc; 31.08.2012 at 02:20:39. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
In legatura cu BC, vezi, asta e problema cu ecumenismul. Conceptia ecumenista se bazeaza pe o dogma protestanta, a ramificarii harului. Astfel nu mai conteaza succesiunea sau cultul, harul se ramifica in toate cultuletele, trebuie doar Sola Fide in Hristos. Si astfel ori sunt mai multe biserici, ori fiecare cult e o biserica sora dintr-o singura Biserica. Termenul a fost folosit la intrunirea de la Balamand, unde se discuta despre uniatism. Probabil pentru bunavointa si intelegere in privinta uniatiei din partea catolicilor, partea ortodoxa a semnat un document in care se spuneau si lucruri ce tineau de corectitudine politica. De aceea documentul a fost respins e unele BO, iar catolicii bineinteles ca nu au tinut cont de ce se scria despre uniatism. |
|
|||
|
|||
![]()
Canonul 45 Apostolic (Oprirea comuniunii cu ereticii)
Episcopul sau presbiterul sau diaconul, dacă numai s-a rugat împreună cu ereticii, să se afurisească; iar dacă le-a permis acestora să săvârșească ceva ca clerici (să săvârșească cele sfinte), să se caterisească. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
sursa: http://ordinulnegru.blogspot.ro |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Catolicismul vazut de Dostoievski | Daniel777 | Biserica Romano-Catolica | 150 | 24.08.2012 19:47:23 |
Catolicismul= pregatirea lui antiHrist | myself00 | Generalitati | 51 | 09.08.2012 01:54:04 |
catolicismul | dragos_c | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 28 | 27.12.2006 15:16:22 |
|