Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Spiritualitatea ortodoxa
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.02.2013, 22:39:18
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Ei da, exista si targuri de carte si librarii...daca ai bani.

Da citeam si eu asa mai rapid ce ni se cerea. Aveam un profesor sever.
Ei, asa era pe vremuri...
Si totusi nici astazi nu gandesc liberi elevii. Vad pe net o gramada de referate si comentarii pentru scoala.
Vechi 16.02.2013, 00:12:27
Ekaterina's Avatar
Ekaterina Ekaterina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.03.2012
Locație: Bucuresti
Implicit

Am descoperit o carte de mare folos: Raspunsuri la intrebarile lumii de azi, a Sfantului Nicolae Velimirovici. Redau un mic fragment din carte ce cuprinde raspunsul Sfantului Nicolae Velimirovici catre Pelerinul Iovan. Acesta dorea sa afle ce lucru este mai important pentru mantuirea sufletului.

"Iar eu o sa te intreb ceva, dragul meu tovaras de drum, si raspunsul pe care mi-l dai mie ti l-ai dat in acelasi timp si tie.

Ce este, asadar, mai important pentru nou-nascut? Hrana, sau incalzirea, sau baia, sau ocrotirea? Poti spune ca una dintre ele este mai importanta decat alta, dar trebuie sa recunosti ca toate patru sunt foarte importante pentru dezvoltarea corecta a copilului.

Sufletul unui om care s-a desteptat si s-a pocait e ca un nou-nascut. Adu-ti aminte cum i-a vorbit Hristos lui Nicodim despre nasterea din nou a omului.

Sufletul nou-nascut are nevoie si sa fie hranit cu invatatura lui Hristos, si sa se curateasca prin post si rugaciune, si sa se incalzeasca prin dragostea fata de Ziditorul sau, si sa se pazeasca cu luare-aminte prin controlul gandurilor si al dorintelor de toate sagetile si pieirile.

Nu ne-a vestit, oare, Mantuitorul prin apostolii Sai: daca Ma iubiti, paziti poruncile Mele? Nu a zis: paziti o porunca, ci: paziti poruncile, adica pe toate. Iar poruncile lui Hristos privesc ostenelile noastre pentru propriul suflet. Nu o singura osteneala, ci multe osteneli. Tu esti pomicultor cunoscut. Cate osteneli nu iti dai pentru un singur pom? Si pe nici unul nu il lasam. Si atunci, cum sa lasam noi fie si o singura osteneala pentru sufletul nostru, singura noastra avere pe care mormantul nesatul nu o inghite?

Iata, tu ai gasit de cuviinta ca pentru sufletul tau era de trebuinta si un pelerinaj la Ierusalim. Aceasta nu este o porunca raspicata a lui Dumnezeu, si totusi tu, din dragoste fata de Domnul tau si pentru sufletul tau, ai luat asupra-ti si osteneala aceasta. Si atunci, cum sa trecem peste o porunca raspicata a Mantuitorului nostru ca peste un lucru de mica insemnatate?

Pace tie si bucurie de la Domnul!"
Reply With Quote
Vechi 16.02.2013, 23:26:27
IONUT23's Avatar
IONUT23 IONUT23 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 26.07.2012
Implicit

fratii karamazov - dostoievski
maestrul si margareta - bulgakov

Cum iti sunt gandurile asa iti este si viata - parintele Tadei
Cu durere si dragoste pentru omul contemporan - Paisie Aghioritul
Sfantul inchisorilor

Ultima citita si cartea cu cel mai mare impact pozitiv asupra mea, Fuga spre campul cu ciori - Savatie Bastovoi. Superba cartea.
Reply With Quote
Vechi 24.02.2013, 21:21:17
Annyta
Guest

Implicit

Am auzit despre "Urmarea lui Hristos", iar astazi am ascultat chiar un extras din această carte, despre părerea de sine.

Am găsit pe internet că este scrisă de călugărul german Thomas a Kempis.

Ați citit această carte? Mi-o recomandați? Se găsește în librării?

Mulțumesc!
Reply With Quote
Vechi 24.02.2013, 21:27:50
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Da, Sophia, "Creanga de aur" se gaseste intr-un manual de liceu, la editura Sigma, parca la clasa a X-a. Dar stii ca acum sunt manuale alternative... nu ajung toti sa o citeasca, din pacate... Si mie mi-a placut cartea si in general, mi-a placut Sadoveanu.
Vechi 24.02.2013, 22:26:19
Marcel_Ionut's Avatar
Marcel_Ionut Marcel_Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.07.2012
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Annyta Vezi mesajul
Am auzit despre "Urmarea lui Hristos", iar astazi am ascultat chiar un extras din această carte, despre părerea de sine.

Mulțumesc!
Mie o amica mi-a zis ca aceasta carte e a doua ca putere de influenta dupa biblie sau a 3 -a ,ma gandesc ca are putere mare, la carti am ajuns la o concluzie mai bine citesc eu fiindca mereu parerile is impartite, de ex: unii zic despre cartile motivationale ca sunt proaste, dar sa stii ca eu am citit una se numea mentalitatea invingatorului si pot spune ca am avut folos, citeste tu si lasa pe altii sa vorbeasca
Vechi 25.02.2013, 01:22:14
VladCat
Guest

Implicit

Citat:

Mulțumesc!
Ce spune Sf. Ignatie Briancianinov despre carte poți găsi aici:

http://www.razbointrucuvant.ro/2010/...ii-infrante-2/
Reply With Quote
Vechi 25.02.2013, 06:36:55
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

’Diavolul este politic corect’ de Savatie Bastovoi.
Reply With Quote
Vechi 11.03.2013, 09:20:52
Annyta
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de IONUT23 Vezi mesajul
Ultima citita si cartea cu cel mai mare impact pozitiv asupra mea, Fuga spre campul cu ciori - Savatie Bastovoi. Superba cartea.
M-ați stimulat și pe mine în a citi această carte. Mi-a plăcut mult, este scrisă cu sinceritate și sensibilitate.
Reply With Quote
Vechi 13.03.2013, 02:24:16
Annyta
Guest

Implicit

Citat:
M-ați stimulat și pe mine în a citi această carte. Mi-a plăcut mult, este scrisă cu sinceritate și sensibilitate.
Un fragment pe care vreau să îl împărtășesc cu voi:

"Mănăstirea ... este un loc în care oamenii cei mai diferiți cu putință se adună în numele Domnului, aducând fiecare noianul amintirilor sale, sprijinit pe picioarele subțiri ale unor aspirații care, de regulă, nu rezistă sub greutatea trecutului și se surpă. Această surpare se petrece la fiecare diferit, dar se petrece negreșit, căci doar așa poate începe urcușul anevoios spre lumină.
Fără zdrobirea aspirațiilor omenești, fără risipirea închipuirilor pe care oamenii își zidesc de obicei viața, nu poate avea loc cunoașterea de sine, cunoaștere care îl îndreaptă pe om spre adevăr și iubire într-un mod cu totul firesc, aidoma animalului însetat după o zi de muncă. Setea și somnul sunt stări cu totul naturale, și totuși cei care dorm ori de câte ori li se face somn și beau ori de câte ori li se face sete nu înțeleg că aceste două stihii umane nu au fost lăsate doar pentru a fi satisfăcute, ci au fost date omului mai ales ca o preînchipuire a lucrurilor viitoare, a căutărilor înalte, când sufletul se zbate spre lumină ca și spre o apă, iar trupul se dezbracă de greutatea sa ca de un somn greu."
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ati citit... timeea89 Generalitati 11 23.01.2015 11:36:59
Ne-a citit la morti! bitaionela Vrajitoria 21 20.06.2011 21:24:41
Merită citit ! cristiboss56 Resurse ortodoxe on-line 20 26.04.2010 10:07:36
Ce carti de misiologie-sectologie ati citit? Mirean Secte si culte 22 14.04.2009 12:56:42
Daca a citit cineva truthtostone Generalitati 0 22.11.2008 13:23:27