Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 19.02.2013, 14:42:47
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iliegh Vezi mesajul
Un lucru finit nu necesita sa fie creat de un lucru infinit.
Cum ziceam, e o axioma si de la o axioma arbitrara nu poti ajunge decat la concluzii arbitrare.
Vechi 19.02.2013, 14:45:27
iliegh
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Cum ziceam, e o axioma si de la o axioma arbitrara nu poti ajunge decat la concluzii arbitrare.
Nu e o axioma, e o simpla observatie. Nu are caracter de lege, nici macar de lema. Este o observatie logica.

Un pahar de sticla poate sa fie construit de un om, turnator in sticla, nu e neaparat sa fi fost creat de o civilizatie ultra-avansata. Putea sa-l faca si un simplu muncitor cu o suflatoare si un cuptor.

Pana la urma imi dau seama ca ceea ce face imposibila demonstrarea logica a existentei lui Dumnezeu, este chiar definitia Lui. Nimic din lumea creata nu se compara cu EL. Deci, in concluzie, tot ce e in lumea creata poate fi creat de cineva diferit de El. E ciudat, dar asa arata logica, concluzia nu e asa de directa cum am scris-o acum, sunt niste pasi intermediari de parcurs, pe care i-am aratat in posturile mele anterioare.

Last edited by iliegh; 19.02.2013 at 14:53:40.
Reply With Quote
Vechi 19.02.2013, 15:01:24
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu e o axioma, e o simpla observatie. Nu are caracter de lege, nici macar de lema. Este o observatie logica.

Un pahar de sticla poate sa fie construit de un om, turnator in sticla, nu e neaparat sa fi fost creat de o civilizatie ultra-avansata. Putea sa-l faca si un simplu muncitor cu o suflatoare si un cuptor.
Cu alte cuvinte, vrei sa demonstezi ca o civilizatie ultr-avansata nu poate sa faca pahare de sticla.

Poftim, incearca.
Vechi 19.02.2013, 15:11:32
iliegh
Guest

Implicit

Citat:
Cu alte cuvinte, vrei sa demonstezi ca o civilizatie ultr-avansata nu poate sa faca pahare de sticla.

Poftim, incearca.
Tot nu ai inteles. Sau pur si simplu intri pe forum si faci posturi la intamplare, altfel nu imi explic (se da vreun premiu daca ai multe posturi cumva?).

Ba da,putea sa faca, dar nu inseamna ca l-a si facut. Putea sa-l faca si un om simplu.

Una din cele mai raspandite demonstratii ca Dumnezeu exista, este cazul celulei vii.

Celula e o constructie asa de complexa incat natura nu putea sa o creeze prin pura intamplare, asa ca existenta acesteia a fost atribuita lui Dumenzeu, nu evolutionismului.

Gresit.

Pana la a ajunge de a presupune un creator infinit, mai exista posibilitatea banuirii unui creator finit, foarte avansat, foarte inteligent, dar infinit departe de Dumenzeu.

De ce nu luam in considerare si aceasta posibilitate si trecem direct la Dumnezeu ?

Last edited by iliegh; 19.02.2013 at 15:21:02.
Reply With Quote
Vechi 19.02.2013, 15:31:06
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:

Pana la a ajunge de a presupune un creator infinit, mai exista posibilitatea banuirii unui creator finit, foarte avansat, foarte inteligent, dar infinit departe de Dumenzeu.

De ce nu luam in considerare si aceasta posibilitate si trecem direct la Dumnezeu ?
Pentru ca mergand pe aceasta linie si acel mini-creator trebuie sa fi avut o origine inteligenta si inevitabil tot la Dumnezeu ajungem.
Vechi 19.02.2013, 15:40:25
iliegh
Guest

Implicit

Citat:
Pentru ca mergand pe aceasta linie si acel mini-creator trebuie sa fi avut o origine inteligenta si inevitabil tot la Dumnezeu ajungem.
Gresit din nou.

Nu putem ajunge in nici un fel la Dumnezeu. Pentru ca acel minicreator finit poate fi creat tot de un creator finit un pic mai mare. Si tot asa ... Pe cale logica nu exista necesitatea de a ajunge niciodata la Dumnezeu. E o notiune in afara logicii, cum am mai spus.
Reply With Quote
Vechi 19.02.2013, 15:46:25
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
... Pe cale logica nu exista necesitatea de a ajunge niciodata la Dumnezeu. E o notiune in afara logicii, cum am mai spus.
Corect. Logica nu ne poate ajuta sa il intelegem pe Dumnezeu personal.
Din punct de vedere epistemologic (obiecte fizice, univers), Logica ne ajuta sa intelegem necesitatea unei cauze prime a existentei universului.

Dar logica nu este eshaustiva in explicarea existentei. Putem oare explica logic existenta unei opere de arta, a unei picturi, a poeziei... a dragostei?

Asadar existentia implica mult mai mult decat epistemologica, logica fizica si matematica... implica dragostea, constiinta, frumosul, binele...

Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote
Vechi 19.02.2013, 18:41:17
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Gresit din nou.

Nu putem ajunge in nici un fel la Dumnezeu. Pentru ca acel minicreator finit poate fi creat tot de un creator finit un pic mai mare. Si tot asa ... Pe cale logica nu exista necesitatea de a ajunge niciodata la Dumnezeu. E o notiune in afara logicii, cum am mai spus.
Deci o infinitatate de creatori materiali pare o ipoteza mai plauzibila decat un singur Creator, infinit desi nu sub aspect material, pentru ca El nu este parte a materiei.

Stralucit.

Ce pot sa zic, or fi si minti din astea asa. Ca doar mare e gradina..

Last edited by AlinB; 19.02.2013 at 18:49:41.
Reply With Quote
Vechi 19.02.2013, 15:41:39
Eugen7's Avatar
Eugen7 Eugen7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.06.2010
Implicit

Citat:
Pana la urma imi dau seama ca ceea ce face imposibila demonstrarea logica a existentei lui Dumnezeu, este chiar definitia Lui.
Definitia (numele lui Dumnezeu) este: "Eu sunt Cel ce sunt" (Iesirea 3,14; Isaia 6,3; Ioan 6,20ș Apocalipsa 1,8; )

Dumnezeu poate fi cunoscut (implicit inteles) exclusiv intru harul Duhului Sfant, caci "Duh este Dumnezeu" si "cele duhovnicesti sunt lamurite oamenilor duhovnicesti" (I cor 2)

Citat:
Nimic din lumea creata nu se compara cu EL. Deci, in concluzie, tot ce e in lumea creata poate fi creat de cineva diferit de El.
Despre o arie muzicala a lui Mozart spre exemplu... cineva ar putea spune ca e generata (compusa) de un soft de PC

Doamne ajuta.
Pr. Arsenie Boca: "In mintea stramba si lucrul drept se stramba"; "Sa-ti feresti capul de frig si de prostie!"; "Mustrarea invinge, dar nu convinge"; "Bobul lui de grau se preschimba in taciune, iar el se crede grau nedreptatit";
Reply With Quote
Vechi 19.02.2013, 15:43:07
iliegh
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eugen7 Vezi mesajul
Definitia (numele lui Dumnezeu) este: "Eu sunt Cel ce sunt" (Iesirea 3,14; Isaia 6,3; Ioan 6,20ș Apocalipsa 1,8; )

Dumnezeu poate fi cunoscut (implicit inteles) exclusiv intru harul Duhului Sfant, caci "Duh este Dumnezeu" si "cele duhovnicesti sunt lamurite oamenilor duhovnicesti" (I cor 2)

Despre o arie muzicala a lui Mozart spre exemplu... cineva ar putea spune ca e generata (compusa) de un soft de PC

Doamne ajuta.
Eugen, si eu sunt cel ce sunt, dar nu sunt Dumenzeu.

Ar fi culmea sa fiu cel ce nu sunt, sau mai rau, sa nu fiu cel ce sunt.
Reply With Quote
Răspunde