![]() |
![]() |
|
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() (Ilustrație a unui material de propagandă adventist!) Închinarea are mai multe dimensiuni, nu se rezumă la gesturile exterioare convenționale. Există o închinare a ochiului, alta a minții, a trupului, a simțurilor etc. Ceea ce face diferența dintre idolatrie și opusul său, închinarea în Duh și Adevăr, este reperul imaginal al unui gând teologic. În momentul când propui o făcătură vizuală precum cea de mai sus, idolatria se strecoară în suflet precum grecii în Troia, sub forma unui portret aparent decorativ și inofensiv, dar pe care mintea îl va asocia ulterior, în mod spontan, cu orice idee referitoare la personajul referențial.
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi) Last edited by Mihailc; 03.03.2013 at 23:29:33. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Căci icoanele în fața cărora ortodocșii se pleacă, își fac cruce, le sărută, și aprind candelă nu sunt niște simple ilustrații dintr-o carte; ele fac parte integrantă din actul închinării. ![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sunt conștient că un individ încătușat ideologic nu va înțelege prea ușor că icoanele sunt cu totul altceva decât simple proiecții ale eu-ului cuprins deopotrivă de febra creativității artistice și de o evlavie individuală rezultată în urma macerării unor idei religioase subiective. Și mă tot gândesc cum aș putea să explic lucrurile astea unui neoprotestant cu o gândire presetată să perceapă realitatea spirituală prin filtrul unor clișee iconoclaste, atâta timp cât marea majoritate a ortodocșilor consideră icoana un fel de obiect sacralizat prin învestire magică, precum totem-ul religiilor primitive. Am încercat niște tatonări introductive în altă parte, dacă chiar te interesează poți să citești acolo. http://www.crestinortodox.ro/forum/s...5&postcount=68 Totuși nu pot să nu remarc înțelegerea îngustă și superficială a actului închinării ca o activitate printre altele într-o succesiune discontinuă, izolând-o astfel de ansamblul existenței ca și cum cultul ar fi o simplă gesticulație formal-corectă în fața lui Dumnezeu, o obligație metafizică în urma săvârșirii căreia, și în combinație cu o conduită generală conformă cu principiile morale stabilite printr-o lege cu statut de decret divin, omul primește ca răsplată/retribuție mântuirea. Adventiștii și o mare parte din ortodocșii contemporani se intersectează în acest stereotip mentalitar, chiar dacă fundalul teoretic pare să fie diametral opus.
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi) Last edited by Mihailc; 04.03.2013 at 16:05:28. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Last edited by Pelerin spre Rasarit; 04.03.2013 at 17:59:50. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Nu stiu cata dreptate am,eu privesc situatia din exterior iar intelegerea mea limitata poate fi viciata si de limitele mele confesionale dar sa va spun ceva.In Vechiul Testament,in cartea I Samuel capitolul 16,Samuel tot il plangea pe Saul,neputandu-se consola cu ideea lepadari lui de catre Dumnezeu.Apoi Dumnezeu ii spune ,,Cand vei inceta sa plangi pe Samuel pt ca l-am lepadat?"si il trimite la o alta insarcinare,care il viza pe David.In cuvinte actuale i-a spus ceva de tipul ,,Nu te mai smiorcai si impaca-te cu decizia mea.Ai o alta treaba de facut".Este o lectie impotriva (auto)compatimirii fara sens,pe sistem picat in butoiul cu melancolie si o invitatie la realism(din punctul meu de vedere analiza lui Mihailc ezte foarte realista).Cam toti am avea nevoie de asta,daca tot sunt probleme ce reclama solutii :) Numai bine,Domnul cu voi.
Last edited by Pelerin spre Rasarit; 04.03.2013 at 21:33:31. |
|
||||
|
||||
![]()
Ma bucur cand un protestant arata pe forum ca a inteles semnificatia icoanei in Ortodoxie
![]() |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Aici mi se pare că atingeți o culme a sincerității, doar că generalizați (ca să dea bine) în prima parte. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Desigur, micul tău puseu de triumfalism unilateral conține și o doză importantă de ingratitudine (sau ignoranță) , întrucât rudimentele de hristologie, triadologie etc. din doctrina adventistă sunt tributare, în parte, sistemului dogmatic pe care matale l-ai vrea cu desăvârșire surpat. Mă amuză puțin faptul că ai reținut (și ai citat) din postarea mea anterioară doar aspecte periferice în raport cu centrul de greutate al textului. Mi-ai adus aminte de un prieten care a participat la un curs de câteva ore și, întrebat fiind la final ce i-a plăcut mai mult din cursul respectiv , a răspuns: pauza de cafea.
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi) Last edited by Mihailc; 05.03.2013 at 20:03:55. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() Asta va rămâne de văzut... Apoc.14,8. Citat:
![]() |
|