Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.11.2007, 11:19:03
nicolae_nicolae nicolae_nicolae is offline
Member

Data înregistrării: 25.11.2007
Implicit

Tu spui ca cineva care stie ca Dumnezeu exista nu ar mai avea nevoie de Duhul Sfant...Vrea sa il vad si eu pe ala care stie ca Dumnezeu exista...Pai Dumnezeu poate fi cunscut doar prin Duhul Sfant,si cunoscut in parte,caci nimeni nu cunoste pe Dumnezeu si nici nu va poatea sa il cunoasca vreodata.Faptul ca pentru unii Dumnezeu nu sta sub semnul intrebari,nu inseamna ca acestia ar sti ca Dumnezeu exista,ci doar ca ei cred cu tarie acest fapt.Adu-mi argumente ca Dumnezeu exista,si dupa asta te voi crede ca tu sti ca Dumnezeu exista:)
Reply With Quote
Vechi 25.11.2007, 11:32:20
Member

Implicit

"Un filosof care se zbate fie sa gaseasca argumente pentru existenta lui Dumnezeu,fie sa combata argumentele despre inexistenta lui Dumnezeu reprezinta o poarta spre ateism.Dumnezeu lui Moise este neatributiv.Cand il intreaba Moise pe Dumnezeu:Ce sa le spun alora de jos depre Tine?-Dumnezeu ii spune:eu sunt cel ce sunt." Petre Tutea.
Reply With Quote
Vechi 25.11.2007, 14:55:11
Alexandra-Ioana Alexandra-Ioana is offline
Banned

Data înregistrării: 19.11.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de nicolae_nicolae
Dumnezeu poate fi cunoscut doar prin REVELATIE.Restul este credinta.Ceea ce cunosti tu despre Dumnezeu se datoreaza traditiei ordodoxe,adica prin intermediul celora care au primit harul Sfantului Duh.Tu nu il cunosti pe Dumnezeu,cunosti DESPRE Dumnezu.Ori ca sa il cunostosti pe Dumnezeu,nu este suficient ca tu sa te indrepti spre Dumnezeu,ci si ca Dumnezeu sa se aplece asupra ta.Pai.nu filosofam,am facut referire la Kant,pt a incerca sa te fac sa intelegi ca ratiunea inseamna limita(pt Kant Dumnezeu nu exista,ci este doar o posibilitate,asta datorita ratiuni).Teologia nu are nevoie sa demonstreze existenta lui Dumnezeu,deoarece baza ei este credinta.CRED INTR-UNUL DUMNEZEU,TATAL ATOTIITORUL...(obsevatie: :"CRED", nu "stiu")Tu interpretezi Sfanta Scriptura,si cred ca nu este de nasul oricui sa interpreteze Sfanta Scriptura.Numai cei alesi au acest drept,ceilalti au dreptul doar sa creada.Revelatia se manifesta doar atunci cand Duhul Sfant vorbeste prin tine.Asta este revelatia.Bineinteles ca poti pune intrebari despre credinta.Dar atunci cand pui si ti se raspunde prin sfanta traditie ortodoxa ,trebuie sa iei dogmele ca atare,adica asa cum s-au revelat celor care au "scris" aceste dogme,pt ca Duhul Sfant a scris prin ei,nu ei au scris.Prin interpretarea Bibliei de catre oricine s-a ajuns la:catolicism,protestanism,calvinism etc.Adica aceste credinte nu au harul Duhului Sfant deoarece interpreteaza.Toata teologia lor este profana,ca si toata conceptia celor care interpreteaza Sfanta Scripura.Ortodoxia se caracterizeaza,este definita prin revelatie.Restul nu este ortodoxie ci speculatie profana...
Sa nu iti fie cu suparare, dar nu pot sa fiu de acord cu tine.
Ai mare dreptate cand spui ca Duhul Sfant se primeste doar in urma credintei, dar gresesti foarte mult parerea mea atunci cand spui (practic asta spui) ca Biblia se adreseaza unui grup restrans de oameni... si doar acel grup restrans o poate intelege si isi poate permite sa spuna ceva pe marginea ei. Biblia a fost scrisa de persoane atat de diferite si a fost destinata TUTUROR. Pescari, vamesi, invatati (Pavel) de ex. sunt autori ai NT si el se adreseaza tuturor! Desigur ca exista o singura interpretare corecta si interpretarea aceasta se face tocmai cu ajutorul Duhului Sfant. Dar tu gura ta (sau na.. cu tastele tale :D) ai spus ca prin credinta primesti Duhul Sfant... asa ca daca primesti Duhul Sfant, cine te tine sa nu citesti si sa intelegi ce e de inteles???? Sper ca m-am exprimat cat de cat inteligibil.:rolleyes:
Important e tocmai sa citesti Scriptura in lumina Duhului Sfant, nu in lumina dogmelor... Daca dogmele sunt corecte, atunci vei ajunge si tu la aceeasi concluzie... stai linistit.:)

Ceea ce cunosc eu despre Dumnezeu se datoreaza lui Iisus Hristos... nicidecum tradtiei. Hristos este o Persoana al Dumnezeului meu triun, Persoana intrupata pe pamant, asa ca dragul meu... tot ce trebuie sa cunosc acum despre Dumnezeu mi-a fost revelat in EL!!:)

Daca nu ai vazut un om intorcand-se spre Dumnezeu in urma cercetarilor rationale... imi pare sincer rau...:( Dar eu am vazut... asa ca nu pot sa fiu de acord cu tine. Tocmai cercetarea stiintifica duce la un moment in care NU poti sa nu crezi ca exista Dumnezeu. Parerea mea este ca doar pseudo-cercetatorii nu ajung sa creada cu adevarat in Dumnezeu. Sa fim seriosi... intreaga creatie striga ca exista un Creator unic!
Sper ca nu am fost prea "acida".:)

Multa pace! :p
Reply With Quote
Vechi 25.11.2007, 14:57:56
bmd
Guest

Implicit

Se pare ca este imposibil un dialog prin internet desii cuvintele sint scrise si se pot citii de nenumarate ori!???
1. Nu am spus "nu ar mai avea nevoie"
nu inseamna ca acestia ar sti ca Dumnezeu exista,ci doar ca ei cred cu tarie acest fapt. DE unde stii?
De ce ti-asi aduce argumente pentru existenta lui Dumnezeu?
Eu nu te pot face sa crezi. Asta depinde de de Dumnezeu, de tine; si in nici un caz de mine. In plus argumentul meu nu poate fii pentru tine un argument ca tu nu esti eu.Poti convinge pe un orb ca iarba e verde?
Reply With Quote
Vechi 25.11.2007, 15:13:17
Alexandra-Ioana Alexandra-Ioana is offline
Banned

Data înregistrării: 19.11.2007
Implicit

Citat:
Tu spui ca cineva care stie ca Dumnezeu exista nu ar mai avea nevoie de Duhul Sfant...Vrea sa il vad si eu pe ala care stie ca Dumnezeu exista...Pai Dumnezeu poate fi cunscut doar prin Duhul Sfant,si cunoscut in parte,caci nimeni nu cunoste pe Dumnezeu si nici nu va poatea sa il cunoasca vreodata.Faptul ca pentru unii Dumnezeu nu sta sub semnul intrebari,nu inseamna ca acestia ar sti ca Dumnezeu exista,ci doar ca ei cred cu tarie acest fapt.Adu-mi argumente ca Dumnezeu exista,si dupa asta te voi crede ca tu sti ca Dumnezeu exista:)
Normal ca pot sa iti aduc dovezi.:) Daca nu as fi putut, as fi tacut din "taste" si nici nu as mai fi spus celor care au intrat aici pe topicul acesta cu intrebari, sa le mai puna...:dontgetit:
Nu ma apuc acum sa iti scriu despre fiecare in parte ca sunt carti intregi. Iti numesc cateva puncte si daca vrei sa iti detaliez vreun punct, o sa o fac: 1. autenticitatea Scripturii (multi o ataca tocmai, ca sa desfiinteze tot ceea ce ea sustine); 2. complexitatea (nu suntem moluste, ci suntem fiinte complexe), 3. Big Bang (daca auzi undeva un zgomot... te intorci imediat si intrebi de unde vine... pentru orice efect exista cauza!), 4. matematica.. cu probabilitatile ei arata clar ca este IMPOSIBIL sa fi existat prin coincidenta toate conditiile necesare pentru ca astazi sa existe in primul rand universul asta in care ne perindam. E o exemplificare a acestei imposibilitati foarte interesanta de Dr. William Lane Craig. Daca te intereseaza sa ma anunti.:)
Cred ca pentru acum ajunge... daca mai doresti sa ma anunti, ca imi scot cartile cu argumente stiintifice din "depozit" :D
Ratiunea te poate conduce spre Creator, spre recunoasterea faptului ca El exista, DAR nu ea e cea care ne ajuta sa Il cunoastem.;) Eu asta sustin si ne renunt sa sustin asta in continuare.:D

Multa pace!:p
Reply With Quote
Vechi 25.11.2007, 16:24:41
ancah
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de bmd
Citat:
Daca....Dumnezeu am sti ca el exista...deci nu ar mai fi nevoie de credinta.Ori,numai prin credinta omul primeste Duhul Sfant.
Deci daca cineva stie ca Dumnezeu exista (ma rog, este) nu are credinta si ca atare nu mai primeste Duhul Sfint?
Nu caut nod in papura dar m-ar interesa cum vedeti problema din punctul asta de vedere.
Pentru ca pentru unii existenta lui Dumnezeu nu sta sub semnul intrebarii, sau daca doriti au dovada care le multumeste ratiunea.
nicolae_nicolae se refera la credinta fara sa fi vazut , precum apostolii, spre deosebire de Ap. Toma, care a crezut doar cand s-a convins ca Iisus traieste. Credinta se bazeaza pe acceptarea celor scrise in biblie si de catre Sfintii Parinti.
De exemplu, nu trebuie sa ceri o minune ca sa crezi, dar daca crezi poti cere o minune.
Reply With Quote
Vechi 25.11.2007, 16:28:45
Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Alexandra-Ioana
Citat:
Dumnezeu poate fi cunoscut doar prin REVELATIE.Restul este credinta.Ceea ce cunosti tu despre Dumnezeu se datoreaza traditiei ordodoxe,adica prin intermediul celora care au primit harul Sfantului Duh.Tu nu il cunosti pe Dumnezeu,cunosti DESPRE Dumnezu.Ori ca sa il cunostosti pe Dumnezeu,nu este suficient ca tu sa te indrepti spre Dumnezeu,ci si ca Dumnezeu sa se aplece asupra ta.Pai.nu filosofam,am facut referire la Kant,pt a incerca sa te fac sa intelegi ca ratiunea inseamna limita(pt Kant Dumnezeu nu exista,ci este doar o posibilitate,asta datorita ratiuni).Teologia nu are nevoie sa demonstreze existenta lui Dumnezeu,deoarece baza ei este credinta.CRED INTR-UNUL DUMNEZEU,TATAL ATOTIITORUL...(obsevatie: :"CRED", nu "stiu")Tu interpretezi Sfanta Scriptura,si cred ca nu este de nasul oricui sa interpreteze Sfanta Scriptura.Numai cei alesi au acest drept,ceilalti au dreptul doar sa creada.Revelatia se manifesta doar atunci cand Duhul Sfant vorbeste prin tine.Asta este revelatia.Bineinteles ca poti pune intrebari despre credinta.Dar atunci cand pui si ti se raspunde prin sfanta traditie ortodoxa ,trebuie sa iei dogmele ca atare,adica asa cum s-au revelat celor care au "scris" aceste dogme,pt ca Duhul Sfant a scris prin ei,nu ei au scris.Prin interpretarea Bibliei de catre oricine s-a ajuns la:catolicism,protestanism,calvinism etc.Adica aceste credinte nu au harul Duhului Sfant deoarece interpreteaza.Toata teologia lor este profana,ca si toata conceptia celor care interpreteaza Sfanta Scripura.Ortodoxia se caracterizeaza,este definita prin revelatie.Restul nu este ortodoxie ci speculatie profana...
Sa nu iti fie cu suparare, dar nu pot sa fiu de acord cu tine.
Ai mare dreptate cand spui ca Duhul Sfant se primeste doar in urma credintei, dar gresesti foarte mult parerea mea atunci cand spui (practic asta spui) ca Biblia se adreseaza unui grup restrans de oameni... si doar acel grup restrans o poate intelege si isi poate permite sa spuna ceva pe marginea ei. Biblia a fost scrisa de persoane atat de diferite si a fost destinata TUTUROR. Pescari, vamesi, invatati (Pavel) de ex. sunt autori ai NT si el se adreseaza tuturor! Desigur ca exista o singura interpretare corecta si interpretarea aceasta se face tocmai cu ajutorul Duhului Sfant. Dar tu gura ta (sau na.. cu tastele tale :D) ai spus ca prin credinta primesti Duhul Sfant... asa ca daca primesti Duhul Sfant, cine te tine sa nu citesti si sa intelegi ce e de inteles???? Sper ca m-am exprimat cat de cat inteligibil.:rolleyes:
Important e tocmai sa citesti Scriptura in lumina Duhului Sfant, nu in lumina dogmelor... Daca dogmele sunt corecte, atunci vei ajunge si tu la aceeasi concluzie... stai linistit.:)

Ceea ce cunosc eu despre Dumnezeu se datoreaza lui Iisus Hristos... nicidecum tradtiei. Hristos este o Persoana al Dumnezeului meu triun, Persoana intrupata pe pamant, asa ca dragul meu... tot ce trebuie sa cunosc acum despre Dumnezeu mi-a fost revelat in EL!!:)

Daca nu ai vazut un om intorcand-se spre Dumnezeu in urma cercetarilor rationale... imi pare sincer rau...:( Dar eu am vazut... asa ca nu pot sa fiu de acord cu tine. Tocmai cercetarea stiintifica duce la un moment in care NU poti sa nu crezi ca exista Dumnezeu. Parerea mea este ca doar pseudo-cercetatorii nu ajung sa creada cu adevarat in Dumnezeu. Sa fim seriosi... intreaga creatie striga ca exista un Creator unic!
Sper ca nu am fost prea "acida".:)

Multa pace! :p
Prin traditie se primeste tot.Daca nu urmezi ritul ortodox degeaba ai credinta.Duhul Sfant se pogoara doar asupra ortodocsilor.Ori daca esti ortodox si ai credinta si nu esti "favorizat de divinitate",ramane doar traditia.In lipsa primirii Duhului Sfant,doar traditia iti arata calea cea dreapta.Ortodoxie si apoi credinta.Repet:fara ritul ortodox credinta este neputincioasa.
Reply With Quote
Vechi 25.11.2007, 17:00:36
Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Alexandra-Ioana
Citat:
Normal ca pot sa iti aduc dovezi.:) Daca nu as fi putut, as fi tacut din "taste" si nici nu as mai fi spus celor care au intrat aici pe topicul acesta cu intrebari, sa le mai puna...:dontgetit:
Nu ma apuc acum sa iti scriu despre fiecare in parte ca sunt carti intregi. Iti numesc cateva puncte si daca vrei sa iti detaliez vreun punct, o sa o fac: 1. autenticitatea Scripturii (multi o ataca tocmai, ca sa desfiinteze tot ceea ce ea sustine); 2. complexitatea (nu suntem moluste, ci suntem fiinte complexe), 3. Big Bang (daca auzi undeva un zgomot... te intorci imediat si intrebi de unde vine... pentru orice efect exista cauza!), 4. matematica.. cu probabilitatile ei arata clar ca este IMPOSIBIL sa fi existat prin coincidenta toate conditiile necesare pentru ca astazi sa existe in primul rand universul asta in care ne perindam. E o exemplificare a acestei imposibilitati foarte interesanta de Dr. William Lane Craig. Daca te intereseaza sa ma anunti.:)
Cred ca pentru acum ajunge... daca mai doresti sa ma anunti, ca imi scot cartile cu argumente stiintifice din "depozit" :D
Ratiunea te poate conduce spre Creator, spre recunoasterea faptului ca El exista, DAR nu ea e cea care ne ajuta sa Il cunoastem.;) Eu asta sustin si ne renunt sa sustin asta in continuare.:D

Multa pace!:p
Argumentele tale nu dovedesc existenta lui Dumnezeu,ci dovedesc posibilitatea ca Dumnezeu sa existe.Stiinta poate doar postula existenta lui Dumnezeu dar nu o poate demonstra.Faptul ca biblia exista nu dovedeste existenta lui Dumnezeu.Eu vorbesc aici despre EXISTENTA,nu de postulate.Celelalte 3 argumente ale tale ,din nou, nu dovedesc existenta lui Dumnezeu,ci ordinea lumii.Occidentalii se pot chinui la infinit sa dovedeasca existenta lui Dumnezeu.Asa s-a ajuns de la Dumnezeu crestin-ortodox,la sisteme pantesite,deiste,catolice,protestante etc.Spun sisteme catolice,protestante,deoarece acestea sunt niste siteme filosofice, nicidecum religi,inventate de om in setea lui nemarginita de a-l cunoaste pe Dumnezeu.Ratiunea nu te conduce spre nici un creator,ratiunea doar constata.Credinta te conduce spre Dumnezeu.Eu iti recomand,sa incetezi sa demonstrezi prin stiinta ca Dumnezeu exista,deoarece argumenetele pe care o sa le aduci nu or sa fie la obiectul dat,ci te vei orienta din nestiinta spre alt obiect.
Reply With Quote
Vechi 25.11.2007, 17:13:40
Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de bmd
Se pare ca este imposibil un dialog prin internet desii cuvintele sint scrise si se pot citii de nenumarate ori!???
1. Nu am spus "nu ar mai avea nevoie"
nu inseamna ca acestia ar sti ca Dumnezeu exista,ci doar ca ei cred cu tarie acest fapt. DE unde stii?
De ce ti-asi aduce argumente pentru existenta lui Dumnezeu?
Eu nu te pot face sa crezi. Asta depinde de de Dumnezeu, de tine; si in nici un caz de mine. In plus argumentul meu nu poate fii pentru tine un argument ca tu nu esti eu.Poti convinge pe un orb ca iarba e verde?
Bineinteles ca poti sa convingi un orb ca iarba este verde...Esti confunz.Tu ai intrebat ca daca cineva stie ca Dumnezu exista si nu are credinta atunci omul asta mai primeste sau nu Duhul Sfant?In intrebarea ta exista o contradictie,si anumeme ca nu poti ca sa sti ca Dumnezeu exista,iar daca nu crezi nu poti nici macar sa postulezi existenta Lui.Probabil tu esti sigur de existenta lui Dumnezeu,asta inseamna ca tu crezi cu tarie ca Dumnezeu exista.Deci nu sti ca Dumnezeu exista,ci crezi,ai tu convingerea ta.Iar referitot la Duhul Sfant,stai linistit,ca pe acesta il primesc doar cei pe care Dumnezeu ii alege.Nu este obligatoriu sa primesti Duhul Sfant pt a te mantui.
Reply With Quote
Vechi 25.11.2007, 18:51:34
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de vlad79
Buna ziua la toata lumea,
Am cateva nelamuriri legate de existenta lui Dumnezeu. As vrea sa "aud" argumente pro si contra referitoare la acest fapt. Mai mult o serie de contradictii care apar in Biblie, care ma fac sa ma intreb asupra veridicitatii faptelor.

Am sa incep cu ce mi se pare a fi o contradictie, puteti sa ma contraziceti daca nu am dreptate:
Din primele pagini in Biblie se vorbeste despre Adam si Eva ca fiind primii oameni creati de Dumnezeu, apoi povestea cu sarpele si izgonirea lor din Rai si nasterea lui Cain si Abel, omorarea lui Abel. Apoi Cain a plecat in tara Nod la rasarit de Eden si s-a casatorit.
Intrebarea mea e daca Adam si Eva au fost primii oameni creati de Dumnezeu in Eden cine erau ceilalti oameni din tara Nod de care se vorbeste in Biblie? Tot oameni creati de Dumnezeu? De ce au fost creati in tara Nod si nu in Eden? Pana la urma cine a fost primul?

Si mai am cateva nelamuriri dar sa le lasam pe mai tarziu, deocamdata atat.
DACA NOI EXISTAM , CU SIGURANTA CA EL EXISTA ! Probabil ca s-or gasi unii care vor argumente pro sau contra ca noi existam. Orice este posibil . . . !
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Exista dumnezeu? alexdu Generalitati 118 17.01.2011 13:02:21
Dumnezeu, exista sau nu? Rodica50 Intrebari utilizatori 0 19.11.2010 20:11:56
Dumnezeu exista sofia_78 Generalitati 34 05.03.2010 22:57:48