![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]()
E foarte adevarat, e rau sa generalizezi, pentru ca risti sa-i bagi in aceeasi oala pe altii care nu au ce sa caute acolo. Dar se pot face statistici si se poate corela nivelul de trai si de educatie cu prevalenta anumitor caracteristici nedorite ce pot fi intalnite la anumite populatii.
Eu nu stunt statistician dar, ca orice om, am avut si eu experientele mele subiective. Dupa un an de armata, am jurat ca nu voi mai avea de-aface cu moldoveni in viata mea. Ce mi-a fost dat sa vad nu credeam ca poate sa existe. Asa am ramas cu o oarecare reticenta fata de moldoveni, ca omul care a facut amigdalita pentru c-a baut foarte rece si acum are grija ce bea, cu toate ca de atunci si pana acum am intalnit multi moldoveni de treaba. Tatal unui coleg de-al meu de liceu, altminteri om educat si umblat, l-a certat candva pe fiul sau de fata cu mine pentru ca indraznise sa se inteleaga cu niste tigani sa le dea gratuit niste mobila veche, de care vroiau sa scape. Motivul? "Nu ti-am zis de atatea ori imperativ sa nu ai de-aface niciodata si sub nici o forma cu tiganii?" Acum nu spun ca moldovenii sunt tigani si nici invers, nicidecum. Spun doar ca uneori in viata da bine sa fii precaut, iar de multe ori esti precaut pentru ca nu ai cum sa fii altfel, pe baza propriilor experiente, in care la un moment dat ai mai multa incredere decat in realitati obiective. Poti sa gresesti abordand astfel problema? Da. Dar poti sa gresesti si atunci cand abordezi problema invers. A fi tigan sau moldovean nu confera automat niste defecte, insa a proveni dintr-o familie de tigani care traieste sub limita saraciei creste simtitor sansele aparitiei sau existentei unor caracteristici nedorite, la fel ca si a proveni din cele mai sarace zone ale tarii si ale Moldovei. Una e sa fii suspicios si sa iei masuri de precautie si alta e sa urasti toti oamenii de o anumita etnie, fara discernamant.
Quidquid latine dictum sit, altum sonatur. User vechi: hmiron. User si mai vechi: scrabble. Last edited by horatiu.miron; 16.03.2013 at 21:32:02. |
|