Citat:
În prealabil postat de dobrin7m
Dl. Dragomir a spus asa: "Dar, s-a raspandit intre ortodocsi si aceasta aiureala: ca laicul ar trebui sa aiba "manastire in inima". Ce inseamna asta ? O aiureala. O cale sigura spre nefericire, daca nu chiar spre ratacire."
(...)
|
Doamnă Mihaela, lucrurile stau în mare așa cum spuneți dumneavoastră. Doar că eu nu i-aș spune "mănăstirea din inimă", mă refer efectiv la limbajul folosit. Învățăturile apostolice ne arată nu recomandarea ci necesitatea ducerii unei vieți de jertfă în Biserică; sf ap Pavel vorbește foarte clar de "răstignirea" față de lume și "răstignirea" lumii față de sine; ascetismul este o componentă fundamentală și necesară, definitorie, pentru viața oricărui creștin care se pretinde creștin, nu este doar pentru cei din mănăstiri. Și bineînțeles că trebuie făcut ascetism creștin, fiecare după nivelul lui, în sânul lumii, nu doar prin mănăstiri. Acest duh al creștinismului decăzut s-a înscăunat, și nu știu de când, inclusiv în Biserica Ortodoxă, unde s-a ajuns la o atât de mare diferență între lume și mănăstire; și la noi a pătruns un duh care spune că creștinii "din lume" ar trebui să ducă doar așa o viață morală (și de multe ori nici măcar pe aia, în fond pentru unii este suficientă
plătirea taxelor în bani pentru "apartenența la Hristos"), și că spiritualitatea, etc ar fi cumva rezervate doar unor retrași din lume, "la mănăstire"; și aceste cutume care au dus la o îndepărtare de creștinismul autentic sunt sprijinite atât de conducători, care nu vor ca duhul creștinismului autentic să pătrundă în cetate, pentru că s-ar mai diminua parohiile, veniturile, puterea, etc, și ar presupune ca Biserica să fie într-adevăr, nu doar formalist, nu doar de fățărnicie, nu doar de fațadă, nu doar din interese, creștină, cât și de oameni din mediul monahal (dar oricum cumva tot dintr-o zonă a puterii), care nici ei nu vor ca duhul creștinismului autentic să pătrundă în lume, ci lumea să aibă doar o așa zisă viață morală, pentru că unii stăpâni din mănăstiri vor să inducă părerea că ascetismul, viața evanghelică autentică ar fi rezervată exclusiv monahilor, ceea ce este fals din punctul de vedere al Evangheliei. Dar am făcut aceste referiri la ceea ce se întâmplă în Biserica Ortodoxă tocmai pentru ca să se vadă că acel duh minimalizator, falsificator nu este prezent doar la "catolici", ci chiar și în sânul Ortodoxiei, și este la putere.
Ascetismul, rugăciunea, viața liturgică, Sfintele Mistere, precum și viața creștină așa cum este propovăduită de Hristos în Evanghelii, de Apostoli în Epistole, de Părinți în scrieri sunt toate necesare, și în fond în asta constă calea crucii de care ne vorbesc Hristos și sfinții apostoli și sfinții părinți. Și într-un anume sens i se poate spune unui astfel de mod de viață, autentic evanghelic, a îți face "mănăstire din inimă". Însă tot o deviere care a pătruns și stăpânește în Biserica Ortodoxă este aceasta a unui creștinism redus, limitat în care creștinul ortodox trebuie să își limiteze viața sau datoria creștină doar la participarea la slujbe duminica și în sărbători, accentul pus excesiv pe "tipic, tipic, ...", în fond o deviere gravă înspre un
creștinism tipicar de pe urma căruia cel mai mult de pierdut are creștinismul autentic ortodox, și cel mai mult de câștigat au falsificatorii sau reducătorii, cenzorii creștinismului, cei care s-au făcut ei pe ei înșiși și nu de la Dumnezeu propovăduitori ai unui
"creștinism de pipetă", făcut așa pentru masele largi, populare și împotriva "turmei mici" care preferă calea cea strâmtă care duce la Viață, nu calea cea largă care duce la stricăciune, la putrezire.
Sunt de acord cu dumneavoastră în ceea ce ați scris, dar am făcut aceste paralele pentru a vedea că și în Biserica Ortodoxă se întâlnesc acel gen de devieri, și poziția mea este că nu întâmplător mulți dintre cei care se bagă în, vorbesc despre, promovează ideologia ecumenistă (și mă refer la ecumenismul eretic, al falsei reuniri, reîntregiri a creștinătății) sunt dintre cei care, fie că se află într-o tabără sau alta, într-o barcă sau alta, sunt în același duh decăzut, tocmai ei fiind cei care agită marota propagandistică a falsului și ereticului ecumenism, sunt în același duh mistificator, condamnat de toată Sfânta Tradiție a Bisericii.