![]() |
![]() |
|
|
|
||||
|
||||
![]()
Totusi, ce inseamna "miluieste-ma"?
Folosim reflex acest verb, dar care este semnificatia lui dincolo de intelesul uzual? De ce rugaciunea neincetata a inimii nu este la plural, astfel: Doamne "miluieste-ne". (toata faptura) ?
Last edited by florin.oltean75; 25.03.2013 at 20:18:47. |
|
|||
|
|||
![]()
Îmi spunea cineva că harul înseamnă mila lui Dumnezeu.
Prin urmare, atunci când Dumnezeu face milă cu mine (mă miluiește), îmi dăruiește harul Său; și iertarea, totodată, pentru că cerând milă mă conștientizez de faptul că greșesc mereu, stăruind în păcat. Oricât ne-am strădui, în fața sfințeniei lui Dumnezeu, tot păcătoși și căzuți suntem, și vinovați de neascultare. Deci eu așa înțeleg: Doamne, ai milă de mine și iartă-mă mereu, dăruindu-mi harul tău ca să pot trăi, căci fără el (fără Tine) duhul meu nu poate respira și e mort. Se poate spune și „miluiește-ne”, însă ea fiind, cum spuneam, preluată de la vameșul care era singur în rugăciune, așa o spune și monahul. Iar asta și din cauză că nu îndrăznește să se refere și la păcatele altora, ci doar la ale sale. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
In chineza s-ar spune ca ai un bun "kung fu". (intelegere, maiestrie).
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Sau, in limbajul hinduist, care vad ca va este mai propriu, dintre cele doua aspecte dialectice ale lui Brahma: Vishnu si Shiva, noi cerem ajutorul lui Vishnu. Citat:
In alte prilejuri si; mai ales, cand congregatia e adunata spre a savarsi Sf Liturghie impreuna, spunem, la plural: "miluieste-ne pe noi" (Kyrie eleison, Miserere nobis)
|
|||
|
|||
![]()
Părintele Zaharia (Zaharou), ucenicul Cuviosului Sofronie (Saharov), povestește într-o conferință că venind oarecând un preot catolic la Mănăstirea “Sf. Ioan Botezatorul”, la Essex, UK, s-a mirat ca părintii se rugau în biserică cu rugaciunea lui Iisus: “Nu pot să înțeleg de ce trebuie să repetați atâta timp aceeași rugăciune…”. Părintele Sofronie Saharov, însă, într-un mod foarte prietenos, i-a raspuns: “O repetăm pentru că o înțelegem greu și odată ce am înțeles-o nu mai vrem s-o lăsăm”.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat: