Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.04.2013, 22:28:38
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
@AlinB

1. Nu cie in poezie sa sabotam viata medicilor, sau sa le facem rau, dar multi (vezi si aici pe fir, mai in urma) ii ataca in toate felurile posibile si nu ii iau in consideratie.
Sunt si doctori care isi merita criticile.

Citat:
Ca nu e bine sa faci ecografie, ca nu e bine sa faci aia, sau ailalta, ca de ce iti indica nu stiu ce, sau fac/spun nu stiu ce. Sunt rai medicii si ma intreb si i-am intrebat si eu de ce se mai duc la medici. De ce ii mai consulta, Iar unii au si spus ca e bine sa nu ne ducem la medic, nu trebuie. ne trece boala si asa. Eu sunt de acord ca e bine sa ne rugam la Dumnezeu si cine mai vrem, ei ne vor ajuta sa ne vindecam. Dar medici au existat din vechime de la Dumnezeu (vezi medicii fara de arginti) si au ajutat oamenii.
Ca de obicei retii doar ce-ti place si doar prostii.
S-a criticat abuzul de ecografii.
Nu cred ca sustine cineva sanatos la minte ca nu trebuie sa vezi totusi un doctor daca esti bolnav.

Citat:
2. Copiii institutionalizati nu se sinucid, nu asta scria in mesajul citat de tine, ci doar traiesc in conditii foarte grele in camine, dupa moartea parintilor.
Poate nu stii cum este intr-un camin de orfani, sau de bolnavi, mai ales in tara.
Si tu spuneai in cateva randuri ca nu o duci f. bine.
Sa intelegem ca daca ar veni cineva si te-ar expedia din aceasta lume, ti-ar face un bine?

Citat:
3. [b]Exact asta este problema mare. Ce facem ca nu stim dorinta copilului?
Ba uite ca stim.
Vedem ca nu se sinucid cu toate ca o duc greu, asa cum si oameni ca tine, desi n-au fost institutionalizati pot sa nu o duca f. bine si totusi nu se sinucid.

Citat:
Daca el nu-si doreste sa traiasca in acele chinuri? Tu indici sa se sinucida mai bine copilul? Este mai bine, ii lasam lui decizia si noi ne-am spalat pe maini cu asta?
Nu, desigur, idealul este sa-l "sinucidem" noi si pe urma sa ne spalam pe maini cu asta.

Citat:
Eu am mai spus si asta: am vazut de mai multe ori la televizor cazuri de copii cu boli cumplite care in lacrimi se intreba de ce a fost adus pe lume.
Eu nu.
Era cumva in timpul unei campanii pro-sinucidere?

Citat:
Era o fetita cu forma grava de nanism deformant. Nu stiu exact diagnosticul, dar era ceva oribil. Vroia sa moara. Am vazut si cazul unui om deja adult, dar care purta o boala genetica ce conducea la moarte, nu stiu cum se cheama. Este boala aceea in care iti paralizeaza treptat muschii si mori pana la urma. Era suparat pe parintii lui si ii condamna ca l-au adus pe lume in asa conditii.
La fel de bine sunt si oameni care vor sa moara pentru ca nu au femeia care o doresc.
Asta nu inseamna ca toti cei care esueaza in dragoste trebuie "sinucisi".

Citat:
Spunea cineva ca e vorba de educatie. Ma indoiesc. E vorba de chinuri pe care noi cei sanatosi nu le putem intelege. Si nu stim noi cate astfel de cazuri or exista.
Da, poate ai dreptate.
In cazul asta, cere-i parerea lui Nick Vujicic.

Citat:
Parintii trebuie sa decida in numele copilului si nu stiu daca asta este solutia corecta.
Pai daca nu stii, atunci de ce vorbest prostii?

Este vorba foarte mult de repsonsabilitatile parintilor.

Citat:
Sunt lucruri care se pot depista prin an analize genetice si macar stai in banca ta si nu mai faci copii.
Serios. Spune-mi ce analize genetice ofera o certitudine de 100% pentru ce boala, inainte de conceptie.

Citat:
Dar sunt si parinti egoisti care merg pana la a-si dori sa nasca copii, constienti fiind ca vor fi handicapati.
Aiurea, habar n-a ce vorbesti.
Nu cunosc un singur caz macar de parinti care sa-si doreasca sa conceapa copii cu handicap.

A, ca aleg sa-l iubeasca, chiar daca are un handicap - asta este divin.

Citat:
Si cine ne da dreptul sa luam decizii in numele lor?
Exact asta am sustinut si eu.
Sa decida ei, cand au varsta potivita.

Citat:
Diagnosticul prenatal ar impiedica si el situatii de decizii de natura medicala.
Ce intelegi prin "diagnostic prenatal"?
Inainte de conceptie, sau inainte de nastere?
Inainte de conceptie, nu exista nici o certitudine absoluta.
Dupa conceptie si inainte de nastere, cam la fel si chiar daca ar exista o certitudine absoluta, dpdv al moralei crestine nu exista decat o singura decizie corecta: de a duce sarcina pana la capat.

Citat:
Si daca un parinte sau amandoi nu sunt capabili sa gandeasca sau nu au sufiecienta scoala, sau nu refuza, ar trebui numit cineva in numele viitorului copil care sa ia niste decizii.
Cu alte cuvinte vrei sa spui ca acel copil ar trebui ucis..in numele interesului copilului care nici macar nu apuca sa-si spuna parerea?
E pura ipocrizie.

Citat:
Nu avem voie sa ne batem joc de pruncii nenascuti, dar nici de cei nascuti si parintii lor.
Inteleg ca pentru tine "a-si bate joc" inseamna sa-i dai o sansa sa traiasca.
Daca este asa, cineva si-a batut joc de tine inoculandu-ti ideile astea..
Vechi 01.04.2013, 22:56:06
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Cum asa,daca o familie decide viata in favoarea copilului care se va naste cu probleme,cine sunt eu sau altii sa condamn acea familie si sa-i jignesc ca sunt nebuni si idioti si nu se gandesc la consecinte?Curata ipocrizie,de parca au decis asta pe pielea mea si nu pe a lor...

Exista o vorba,ca in viata omul poate fi sigur doar ca va muri intr-o zi,in rest nu poate fi sigur pe nimic.
Asta ca aluzie la neputinta omului de a controla evenimentele vietii dupa placul sau.
O data intrat in joc trebuie sa joci,adica sa-ti asumi consecintele faptelor;fiind activ in viata sexuala orice se poate intampla de la scenarii demne de lauda pana la altele horror.

Uite de exemplu,cunosc un domn venerabil care nu s-a casatorit(nu avea femeie) deoarece ii era teama ca urmasii sa nu aiba boli genetice,malformatii sau debilitati.
Dar cinstit omul,nu umbla si-n caruta si-n teleguta!
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 02.04.2013, 09:21:18
Carmol Carmol is offline
Banned

Data înregistrării: 29.03.2013
Implicit Interesant

Stiu ca avortul este ceva nedorit.
Un politician australian a spus ceva neremarcabil dar adevarat: Avortul este cea mai usoara metoda de a iesi dintr-o situatie inconfortabila.
Inteleg ca acesta este dus la extrem uneori (avorturi la termen tarziu sau fara bun motiv) insa uneori avortul este necesar. Exista situatii in care avortul este singura metoda de a salva viata cuiva. A proscrie avortul trage o linie in nisip care va costa multe vieti. Trebuie sa existe aceasta optiune chiar daca unii profita de ea. Trebuie impuse anumite reguli.

Ca analogie avem sacrificarea unui animal pentru consum, stim ca trebuie sa omoram animalul rapid si ca nu este moral sa il chinuim inainte de a-l procesa pentru hrana. Daca ati vedea ca intr-o fabrica de mezeluri animalele sunt chinuite nu inseamna ca veti renunta in totalitate la mezeluri ci doar ca trebuie intervenit pentru ca procesul sa decurga in standarde morale.
Sau faptul ca unele persoane profita de unele medicamentatii pentru dependente proprii sau motive gresite nu inseamna ca trebuie sa interzicem medicamentatia respectiva ci sa mergem intr-o directie de impunere de reguli (eliberarea pe reteta etc).

Vad si eu ca se profita de legalitatea avortului de catre oameni pentru ca este calea cea mai usoara (avort versus cresterea unui copil sau ducerea la termen si trimiterea catre adoptie). Asta nu arata decat ca este disfunctionala societatea in care traim (cum a fost mereu) si cum este in multe instante. Trebuie impuse legi insa nu trebuie interzis in totalitate.

Multumesc.
Reply With Quote
Vechi 02.04.2013, 09:48:30
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

As fi fericit sa fie interzis macar in cele 98% din cazuri in care reprezinta clar fuga de responsabilitate.

Desigur, sunt pe partea provita care cred ca ar putea avea sprijin pentru o interdictie totala, dar oamenii aia nu traiesc cu mintea in lumea reala si in cazul lor virtutea capata niste dimensiuni periculoase.
Vechi 02.04.2013, 13:15:47
Parascheva16's Avatar
Parascheva16 Parascheva16 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2013
Implicit

Pentru cei care cunosc engleza, recomand aceaste carti:
Windows to the Womb: Revealing the Conscious Baby from Conception to Birth

"Windows to the Womb" is an eloquent guide through the first nine months of life from conception to birth. In the past, the invisible physical processes of fetal development were mysterious and largely unexplainable, but in the past half-century, breakthroughs in embryology, interuterine photography, ultrasound, and other sensitive instruments of measurement have enabled us to make systematic observations inside the womb. We now understand that fetuses are fully sentient and aware beings. In this new climate of appreciation for the surprising dimensions of fetal behavior, sensitivity, and intelligence, this book brings a host of new information to light about the transformative journey each one of us must undergo in the womb. With reverent awe, the author describes the amazing construction of our physical bodies, the "ultimate architecture," and draws parallels with the expansion of our minds as our brains and senses develop and grow. Dr. Chamberlain details new discoveries in embryonic and fetal research that support his own findings on the impact of the mother's emotional and physical state during pregnancy; the importance of bonding at the earliest stages, long before birth; and the steps that expectant parents can take to ensure the most nurturing start in life for their children.
Welcome to Your Child's Brain: How the Mind Grows from Conception to College
Reply With Quote
Vechi 02.04.2013, 13:25:20
Carmol Carmol is offline
Banned

Implicit Interesant

@Alin
Ai dreptate in multe privinte.
Nu pot sa nu simpatizez cu pozitia ta.
Ceea ce trebuie sa realizam este ca nu am ajuns in situatia in care suntem accidental sau brusc. Am avut o perioada cand avortul era interzis.
Procesul prin care s-a ajuns la structura actuala a presupus experimente sociale, greseli si invataturi. Momentan ce avem este considerata varianta care a meritat sa fie implementata.
Inteleg ca exista idealuri catre care trebuie sa tindem insa trebuie sa intelegem si realitatea naturii umane si a influentei factorilor externi asupra societatii si a felului in care aceasta se comporta.
Cum a zis cineva mai devreme. Nu este suficient sa previi hotia si crima. Eu admit ca putem adauga si ca nu este suficient sa le pedepsesti. Ele sunt cauzate de factori complecsi care aduc omul in situatia de a le comite (educatia, saracia etc.).
Vedem ca Romania este considerata o tara foarte religioasa insa avem probleme mai mari ca multe tari majoritar ateiste. Asta ne spune ca religia nu poate influenta suficient natura umana cat sa o schimbe, cat sa aiba impactul scontat. Asta ar fi tratarea cancerului cu aspirina, ne gandim ca nu am administat suficienta. Si aici observam si reticenta "medicilor" din teologie de a considera alte leacuri pentru ca Biblia lor s-a oprit la aspirina.

Nu totul este alb si negru.

Multumesc.
Reply With Quote
Vechi 02.04.2013, 14:29:07
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Carmol Vezi mesajul
Stiu ca avortul este ceva nedorit.
Un politician australian a spus ceva neremarcabil dar adevarat: Avortul este cea mai usoara metoda de a iesi dintr-o situatie inconfortabila.
Inteleg ca acesta este dus la extrem uneori (avorturi la termen tarziu sau fara bun motiv) insa uneori avortul este necesar. Exista situatii in care avortul este singura metoda de a salva viata cuiva. A proscrie avortul trage o linie in nisip care va costa multe vieti. Trebuie sa existe aceasta optiune chiar daca unii profita de ea. Trebuie impuse anumite reguli.

Ca analogie avem sacrificarea unui animal pentru consum, stim ca trebuie sa omoram animalul rapid si ca nu este moral sa il chinuim inainte de a-l procesa pentru hrana. Daca ati vedea ca intr-o fabrica de mezeluri animalele sunt chinuite nu inseamna ca veti renunta in totalitate la mezeluri ci doar ca trebuie intervenit pentru ca procesul sa decurga in standarde morale.
Sau faptul ca unele persoane profita de unele medicamentatii pentru dependente proprii sau motive gresite nu inseamna ca trebuie sa interzicem medicamentatia respectiva ci sa mergem intr-o directie de impunere de reguli (eliberarea pe reteta etc).

Vad si eu ca se profita de legalitatea avortului de catre oameni pentru ca este calea cea mai usoara (avort versus cresterea unui copil sau ducerea la termen si trimiterea catre adoptie). Asta nu arata decat ca este disfunctionala societatea in care traim (cum a fost mereu) si cum este in multe instante. Trebuie impuse legi insa nu trebuie interzis in totalitate.

Multumesc.
Cunosc situatii cand avortul a primejduit viata unor femei ,chiar daca a fost facut in conditii medical corecte
Daca ati fi citit mai mult pe acest forum ati fi vazut ajutorul pe care in mod minunat rugaciunile catre sfinti l-au adus unor femei aflate in pericol la nastere.
Unde e credinta este si ajutor
Dumnezeu nu omoara pe nimeni .
Mai ales in zilele noastre exista posibilitatea de a face cezariana ,uneori chiar si la mai putin de 9 luni ,deci viata unei femei poate fi salvata.
Reply With Quote
Vechi 02.04.2013, 15:04:54
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Ceea ce trebuie sa realizam este ca nu am ajuns in situatia in care suntem accidental sau brusc. Am avut o perioada cand avortul era interzis.
Procesul prin care s-a ajuns la structura actuala a presupus experimente sociale, greseli si invataturi. Momentan ce avem este considerata varianta care a meritat sa fie implementata.
Nu, este ceea e s-a impus pentru alinierea cu standardele (i)morale occidentale.

Exact cum s-a impus si cealalta varianta si nu din considerente pro-vita.

In sine, nu a fost un lucru rau, cred ca lucrul cu adevarat rau a stat in faptul ca femeia efectiv nu avea alternative.
Abandonul copilului era de neconceput.
Sa-l creasca - parea o misiune imposibila.

Este de inteles ca lasitatea si crima, chiar cu riscul propriei vietii, parea solutia cea mai "fericita".

Citat:
Inteleg ca exista idealuri catre care trebuie sa tindem insa trebuie sa intelegem si realitatea naturii umane si a influentei factorilor externi asupra societatii si a felului in care aceasta se comporta.
Sunt pro-intelegere.

Citat:
Cum a zis cineva mai devreme. Nu este suficient sa previi hotia si crima.
Me.

Citat:
Eu admit ca putem adauga si ca nu este suficient sa le pedepsesti. Ele sunt cauzate de factori complecsi care aduc omul in situatia de a le comite (educatia, saracia etc.).
Sau mai bine zis lipsa educatiei, lipsa motivatiei de a face ceva bine in loc de ceva rau si prost.
Legea poate actiona ca motivator, asa cum poate motiva oameni chiar educati si deloc saraci, sa nu fure sau sa nu omoare, pentru ca asta tine de morala, si morala e un subiect mai complex decat educatia iar lacunele sunt si mai dese decat cele educationale.

Citat:
Vedem ca Romania este considerata o tara foarte religioasa insa avem probleme mai mari ca multe tari majoritar ateiste. Asta ne spune ca religia nu poate influenta suficient natura umana cat sa o schimbe, cat sa aiba impactul scontat.
Eu cred ca poti privi problema mai in profunzime.

Nu cred ca e greu sa-ti dai seama ca religiozitatea de masa de care vorbesti este una sumara, primitiva, saraca in valori morale autentice, lucratoare.

Foarte putini oameni frecventeaza biserica - undeva pe la 4% zic unele statistici sau calcule practice.

Dar poti fi sigur ca pentru o buna parte din cei 4% chiar functioneaza si cancerul sufletesc se vindeca.

Problema este ce se poate face cu restul.

Last edited by AlinB; 02.04.2013 at 15:14:39.
Reply With Quote
Vechi 02.04.2013, 22:01:08
Carmol Carmol is offline
Banned

Implicit Interesant

Foarte multe lucruri frumoase ati spus.
Va inteleg si poate ca aveti dreptate.
pe scurt:
Legal restrictions on abortion do not affect its incidence; women seek desperate measures if they cannot obtain safe abortions. Data from Romania revealed that, when termination of pregnancy was banned by the Ceausescu regime, maternal mortality was more than 20 times higher than today.
Unsafe abortion kills. Much has been done to improve abortion services in the Region, but up to 30% of maternal deaths are still caused by unsafe abortion in some countries of eastern Europe and central Asia.
Pe lung:
http://www.euro.who.int/en/what-we-d...uropean-region

Notiunea voastra de bine si rau nu este compatibila cu realitatea in care traim.
Daca maine Romania merge la razboi fiti siguri ca biserica ne va sfinti armele. Si toti pro-liferii vor fi, fie pe front sau in puscarie (ma refer la barbati eligibili). Nu este ceva ce putem contesta. Este pretulul pe care il platim ca cetateni cu drept de vot. Si as vrea sa vad un religios cu pusca in mana, gata sa traga un foc peste capul dusmanului ca sa nu isi pericliteze sufletul, in timp ce acela vine cu cutitul spre el si intentii clare sa il trimita pe cealalta lume.
In propriul interes vei lua acea viata si multe altele.
Veti apasa pe butonul acela stiind ce face.
Am avut suficiente razboaie ca sa vedem ca nu aveti cum sa va strecurati din aceasta responsabilitate.

Multumesc.
Reply With Quote
Vechi 02.04.2013, 22:56:12
dobrin7m's Avatar
dobrin7m dobrin7m is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.08.2010
Locație: Londra
Implicit

Citat:
Foarte multe lucruri frumoase ati spus.
Va inteleg si poate ca aveti dreptate.
pe scurt:
Legal restrictions on abortion do not affect its incidence; women seek desperate measures if they cannot obtain safe abortions. Data from Romania revealed that, when termination of pregnancy was banned by the Ceausescu regime, maternal mortality was more than 20 times higher than today.
Unsafe abortion kills. Much has been done to improve abortion services in the Region, but up to 30% of maternal deaths are still caused by unsafe abortion in some countries of eastern Europe and central Asia.
Pe lung:
http://www.euro.who.int/en/what-we-d...uropean-region

Notiunea voastra de bine si rau nu este compatibila cu realitatea in care traim.
Daca maine Romania merge la razboi fiti siguri ca biserica ne va sfinti armele. Si toti pro-liferii vor fi, fie pe front sau in puscarie (ma refer la barbati eligibili). Nu este ceva ce putem contesta. Este pretulul pe care il platim ca cetateni cu drept de vot. Si as vrea sa vad un religios cu pusca in mana, gata sa traga un foc peste capul dusmanului ca sa nu isi pericliteze sufletul, in timp ce acela vine cu cutitul spre el si intentii clare sa il trimita pe cealalta lume.
In propriul interes vei lua acea viata si multe altele.
Veti apasa pe butonul acela stiind ce face.
Am avut suficiente razboaie ca sa vedem ca nu aveti cum sa va strecurati din aceasta responsabilitate.

Multumesc.
STATUL

226. Care sunt datoriile crestinului fata de stat?
Prin stat se intelege "organizarea politica si juridica a societatii umane pe un teritoriu limitat".
Rostul statului este ca, prin asezaminte si legi intemeiate pe dreptate, sa ocroteasca viata cinstita, drepturile si libertatile firesti ale tuturor cetatenilor sai, fara nici un fel de deosebire intre ei. De asemenea, sa puna la indemana acestora mijloacele potrivite pentru luminarea, cresterea si rodirea insusirilor cu care i-a inzestrat Dumnezeu si sa asigure apararea fata de dusmanii din afara hotarelor.
Asadar, datoria statului este ca sa se ingrijeasca de inflorirea si apararea binelui obstesc si sa dea putinta tuturor cetatenilor de a se folosi, in pace, de bunele infaptuiri ale stradaniei lor.
De aici decurg si anumite datorii ale crestinului fata de stat, numite datorii cetatenesti. Acestea sunt:
1) Patriotismul, adica dragostea si devotamentul fata de patria si poporul din care facem parte.
2) Supunerea si ascultarea fata de ocarmuitorii si legile statului, dupa cuvantul Sfintei Scripturi: "Tot sufletul sa se supuna inaltelor stapaniri, caci nu este stapanire decat de la Dumnezeu; iar cele ce sunt, de Dumnezeu sunt randuite. Pentru aceea, cel ce se impotriveste stapanirii se impotriveste randuielii lui Dumnezeu. Iar cei ce se impotrivesc isi vor lua osanda" (Rom. 13, 1-2). Mantuitorul S-a supus chiar judecatii nedrepte a lui Pilat, dand pilda de supunerea datorata autoritatilor statului.
3) Munca constiincioasa pentru sporirea binelui obstesc, prin indeplinirea indatoririlor legate de chemarea in stat a fiecarui cetatean, participarea inteleapta la treburile publice, plata impozitelor etc. Sfantul Apostol Pavel spune: "Dati tuturor cele ce sunteti datori: celui cu darea, dare; celui cu vama, vama; celui cu teama, teama; celui cu cinstea, cinste" (Rom. 13, 7). Insusi Mantuitorul si-a indeplinit datoria de a plati darile (Matei 17, 25-27).
4) Rugaciuni pentru sanatatea ocarmuitorilor (I Tim. 2,1-2), pentru inflorirea tarii si ferirea ei de dusmani.
5) Apararea tarii, chiar cu pretul vietii, in timp de razboi. In legatura cu aceasta datorie este bine sa cunoastem ce invata sfanta noastra Biserica despre pace si despre razboi.

228. Pe ce temei aseaza pacea sfanta noastra Biserica?
Sfanta noastra Biserica aseaza pacea pe temeiul dragostei, dupa porunca Mantuitorului: "Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti" (Matei 22, 39). Unde salasluieste dragostea, acolo patimile se topesc, vrajmasiile si nedreptatile amutesc, iar viata obsteasca infloreste. Din dragostea crestina rasar si rodesc: fratietatea, egalitatea, libertatea si dreptatea.
Asadar, dupa invatatura sfintei noastre Biserici Ortodoxe, starea fireasca dintre oameni si dintre popoare trebuie sa fie de buna intelegere, de ajutorare si de pace. Sfanta noastra Biserica se straduieste prin toate mijloacele pentru asezarea acestei stari in lume.

229. Dar despre razboi ce invata sfanta noastra Biserica?
Despre razboi, sfanta noastra Biserica nu a primit de la Mantuitorul o porunca anumita. Dar din faptul ca intreaga invatatura a Mantuitorului este strabatuta de duhul dragostei si al pacii, intelegem ca razboiul nu este un lucru dorit. El aduce numai pustiire de viata si de munca omeneasca. De aceea, sfanta noastra Biserica n-a propovaduit si n-a pornit nicicand razboaie. Dimpotriva, a lucrat din toate puterile pentru inlaturarea lor.
Pe de alta parte, Sfanta Scriptura nu condamna ostasii pentru slujba lor. Mantuitorul vindeca pe sluga sutasului din Capernaum (Matei 8, 13);
Sfantul Apostol Petru boteaza pe sutasul Corneliu (Fapte 10), iar Sfantul Ioan Botezatorul indeamna pe ostasii doritori de pocainta sa nu asupreasca pe nimeni, nici sa invinuiasca pe nimeni, ci sa se multumeasca cu solda lor (Luca 3, 14).
Ostasii sunt trebuitori statului pentru apararea vietii si bunurilor cetatenilor, impotriva calcatorilor de dreptate, a rapitorilor de libertate si de bunuri, care ar veni din afara.
Desigur, statul este dator sa inlature cu mijloace pasnice neintelegerile dintre alte state si el. Dar cand toate straduintele in privinta aceasta dau gres, atunci statul este dator sa-si ia toate masurile de aparare.
De aceea sfanta noastra Biserica Ortodoxa, care considera razboiul ca ceva rau si ingrozitor, are ingaduinta pentru razboiul de aparare, ca act de legitima aparare. In aceasta situatie, ea se roaga pentru biruinta ostasilor asupra vrajmasilor patriei si pentru odihna sufletelor celor cazuti intru apararea patriei.

http://www.patriarhia.ro/ro/documente/catehism38.html
Credinciosul in Dumnezeu depaseste limitele omului.
Nu sunteti voi cautand pe Iisus? Voi stiti despre Iisus o multime de lucruri dar nu il stiti pe El. Si pana nu Il gasesti pe Dumnezeu, nu te afli nici pe tine, nu-ti gasesti nici sensul tau nici sensul lumii." Cuv. Arsenie Boca
Reply With Quote
Răspunde