![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Am nevoie de ajutor... Ca orice pacatos de pe fata pamantului, si eu sunt una mare... Postul acesta am vrut sa postesc si am sa postesc in continuare. Dar vreau sa ma spovedesc pentru ca simt ca nu mai pot... Vreau sa marturisesc toate cate am facut , inaintea Domnului si sa cer iertare asa cum se cuvine... Dar am o retinere... Imi e frica pentru ca niciodata nu m-am spovedit... asa cum e norma. Simt o frica imensa de a merge acolo si nu stiu de ce. Ce sa ma fac?Mi-e rusine de mine si sentimentul asta e urat!! Mi-e rusne sa spun toate cate am facut in fata preotului...Cum sa scap de frica asta? Chiar vreau sa ma spovedesc pentru ca simt ca nu mai pot trai in agonia asta si in presiunea asta, cu constiinta asta incarcata in fata lui Dumnezeu...:-< Mi-e mult prea greu...
|
|
|||
|
|||
![]()
Întâi de toate îți va fi de ajutor rugăciunea de fiecare zi, care te va întări în hotărârea bună. Apoi este bine să citești canonul de pocăință, înainte de a merge la duhovnic.
De mult ajutor îți poate fi și duhovnicul. E bine să-l cauți într-un moment în care are timp să te asculte cu răbdare și cu înțelegere. Mărturisește-i chiar lui faptul că-ți este rușine, și atunci te va ajuta, cu blândețe. Și iarăși să te întărească gândul la ce va urma după spovedanie, când ieșim ca după o baie sfântă, cu sufletul curat și ușor – despovărat de tot ce ne ține întunecați, agitați, întristați – pregătiți acum să ne unim cu Hristos. Dumnezeu să-ți ajute! |
|
|||
|
|||
![]()
Multumesc pentru timpul rapit de a da un sfat mic cu o mare importanta. Ma voi ruga din suflet si voi merge sa cer iertare. Doamne ajuta! (de asemeanea multumesc pentru sfatul de-a citi Canonul de pocainta, simt ca-mi va fi de folos).
|
||||
|
||||
![]()
Am ales sa-ti scriu un cuvant al Sfantului Teofan Zavoratul, spre incurajare si lamurire.
"In lucrarea pregatirii pentru spovedanie si impartasire, cel mai greu ne vine sa ne calcam pe inima si sa ne destainuim parintelui nostru duhovnicesc, de fapt, insa, acesta ar trebui sa fie lucrul cel mai imbucurator. Oare nu e o bucurie pentru cel acoperit de rani sa fie vindecat, pentru cel patat de toata necuratia sa fie spalat, pentru cel legat in lanturi sa fie slobozit? Dar tocmai in aceasta sta puterea dezlegarii preotesti de la spovedanie: venim acoperiti de rani si plecam vindecati, venim necurati si plecam albiti, venim in lanturi si plecam liberi. Aceasta e fagaduinta lui Dumnezeu: Spune tu faradelegile tale mai inainte, ca sa fii indreptatit! Vei fi indreptatit fara nici o indoiala; dar mai inainte spune faradelegile tale fara sa tainuiesti nimic. Sa stii ca numai rana descoperita se vindeca, numai necuratia data in vileag se spala, numai lanturile aratate se desfac. Ia seama dar, sa nu pleci netamaduit, nealbit si neslobozit! Cel ce se rusineaza sa se dea in vileag la spovedanie sa alunge aceasta rusine prin gandul ca schimba rusine cu rusine: o rusine mare cu o rusine mica, o rusine fara bucurie si fara folos cu o rusine mantuitoare! Inaintea fetei intregii omeniri vor fi date candva in vileag toate faptele noastre rele, si ne vor acoperi cu o asemenea rusine, ca mai bucurosi ne-am invoi sa cada muntii peste noi decat sa fim supusi unei asemenea rusini. Iata, de aceea a si randuit Domnul sa ne rusinam inaintea unuia singur, a duhovnicului, ca prin aceasta sa ne scape de rusinarea inaintea intregii omeniri." |
|
|||
|
|||
![]()
Fara indoiala sunt niste cuvinte atat de frumoase si asa de incurajatoare. Multumesc din suflet !
|
|||
|
|||
![]()
conferința ”Zidirea Inimii prin primirea rușinii din Taina Spovedaniei” susținută de Zaharia Zaharou ucenicul părintelui Sofronie Saharov
http://www.youtube.com/watch?feature...&v=fzA--uKPP9k |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Pentru ca suntem in post, un timp prielnic pentru pocainta si spovedanie, postez un cuvant al Sfantului Nectarie din Eghina.
"Este cu neputinta pentru cel ce nu s-a cercetat pe sine – cu multe zile inainte de spovedanie – cu cea mai mare atentie, exactitate si nepartinire, sa se aleaga cu vreun folos dintr-o spovedanie spontana si nepregatita. Spovedania are trebuinta de o pregatire prealabila. Ca o urmare logica, cel ce vine la duhovnic nepregatit nu reuseste sa-si aminteasca nici neajunsurile, nici nu isi va intelege cum se cuvine propriile excese. Altfel spus, el trece cu vederea atat indatoririle pe care le-a neglijat, ignorand totodata si multimea pacatelor. Este cu neputinta pentru cel ce nu s-a cercetat pe sine – cu multe zile inainte de spovedanie – cu cea mai mare atentie, exactitate si nepartinire, sa se aleaga cu vreun folos dintr-o spovedanie spontana si nepregatita. Slabiciunea memoriei il impiedica sa-si aminteasca totul; putinul timp acordat cercetarii de sine si lipsa simtirii constiente a gradului de responsabilitate face spovedania neroditoare. Astfel, ingaduim ca multimea patimilor sa afecteze sanatatea sufletului pe care il lasam netratat, lasand in urma seminte pentru noi pacate." |
|